حجم مبنا چیست؟ احتمالا اگر تازه وارد بورس شده اید و یا دوستانی دارید که در این زمینه فعالیت میکنند این اصطلاح را زیاد شنیده باشید. همانطورکه میدانید قوانین و رعایت آنها در کسب و کار یک ضرورت به حساب میآید. در بورس نیز مانند هر کسب وکار دیگری برای ایجاد نظم و رعایت حقوق افراد قوانینی وجود دارد که رعایت آنها ضروری است. یکی از این قوانین بورسی حجم مبنا است که در این مقاله شما را بهطور کامل با آن آشنا میکنیم. پس در ادامه این مقاله آموزشی با ما همراه باشید.
حجم مبنا در بورس چیست؟
فهرست مطالب
این حجم برای ایجاد نظم و رعایت اعتدال ایجاد گردیدهاست. اگر بخواهیم به طور دقیق آن را برای شما بیان کنیم، حجم مبنا در بورس عبارت است از کم ترین تعداد سهامی که لازم است در طول 1 روز، معامله گردد تا بتواند در قیمت اصلی سهام نوسان مثبت و یا منفی ایجاد نماید و میتوان گفت ابزاری است که منجر به حفظ آرامش سهامداران در معاملات بورسی میشود و در نتیجه آن هیجانات کاذب از بین رفته و کاهش می یابد. به علاوه محاسبه این حجم بورس موجب میشود که این هیجانات ناشی از کاهش یا افزایش سهام زیادی رشد و یا افت نکنند. خوب است بدانید این کار توسط سامانه انجام می گیرد و انسان در آن دخالت مستقیم ندارد.
حجم مبنا در تابلوخوانی به چه معناست؟
وجود این قانون موجب میشود که نوسانات بورس معقول باشد، این مقدار را میتوانید در تابلوی بورس مشاهده نمایید. یکی دیگر از مزایای این مساله این است که کسی نتواند قیمت سهام را دستکاری نماید و رشد و یا ریزش سهام توام با معامله باشد.
هدف از اعمال حجم مبنا چیست؟
مهمترین و اصلیترین دلیلی که قانون حجم مبنا اعمال میشود، ایجاد توازن در بازار بورس است. در واقعیت میتوان گفت این قانون موجب شده که نوسانات فقط بر مقدار مشخصی از سهام تاثیر گذارد. اگر این شرایط حکم فرما نبود تغییر در چند سهام فرآیند را صعودی و یا نزولی با شیب بسیار زیاد میشد که در نهایت منجر به ایجاد یک چرخه ویرانگر در بازار بورس میشد. در واقع حجم مبنا روشی است برای تعدیل این نوسانات.
نحوه محاسبه حجم مبنا به جدیدترین روش
محاسبه حجم مبنا از اهمیت زیادی برخوردار است و مطابق با آن چه گفتیم از سال 1393 به بعد معادل 10 درصد سهام شرکت قرار گرفت. این مقدار برای یک سال معادل 250 روز است. پس اگر بخواهیم آن را به روز تبدیل کنیم باید بر 250 تقسیم نماییم که برابر 10000/4 میشود. فرمول حجم مبنا به این صورت است که ابتدا 10 درصد از کل سهام را بر 250 تقسیم نموده و عدد به دست آمده که برابر همان چهار ده هزارم است در تعداد سهامهای شرکت ضرب میشود.
این مقدار در پایان هفته محاسبه شده و در ابتدای هفته وارد میشود و این عدد باید در رنجی بین 50 میلیون تومان تا 1 میلیارد تومان باشد. برخی از صاحب نظران این قانون را به خاطر افراد و شرکت هایی که سهام خیلی بالا یا پایینی دارند لازم می دانند. در نهایت پس از این محاسبات لازم است به روشهای زیر این اعداد را چک نماییم.اگر عدد به دست آمده در محدوده 50 میلیون تا 1 میلیارد بود(این عدد در روز چهارشنبه محاسبه میشود) به عنوان حجم مبنا در روز شنبه وارد سیستم خواهد شد. اگر این عدد از 50 میلیون کمتر باشد، برای محاسبه حجم در روز شنبه باید 50 میلیون تومان را بر قیمت نهایی در روز چهارشنبه تقسیم نماییم. اگر این عدد از یک میلیارد بیشتر باشد، حجم مبنای نهایی برابر است با این مبلغ بر قیمت نهایی در روز چهارشنبه.
فرمول حجم مبنا چیست؟
حجم مبنا در شرکتهای بورسی چگونه تعیین میشود؟
این حجم در شرکتهای بورسی به این صورت تعیین میشود:
اگر سرمایه بیست میلیارد ریال و یا بالاتر بود این میزان برابر صد و بیست میلیارد ریال است اما اگر سرمایه از بیست میلیارد ریال کمتر بود میزان به صد میلیارد ریال کاهش مییابد.
مزایای وجود حجم مبنا
این قانون دارای مزیتهایی است که از جمله آن میتوان به جلوگیری از کاهش مداوم و یا قفل شدن در صف فروش اشاره نمود. در واقعیت از طریق این قانون حجم قابل توجهی دست به دست میشود. در نتیجه ورود افراد جدید نمیتواند سبب نزولی شدن فرآیند گردد. از دیگر مزایای حجم مبنا میتوان به جلوگیری از حرکات یک باره و تعدیل کردن شیب اشاره نمود. گاهی ممکن است معاملات در حدی کاهش یابند که نوسانات خیلی کم شود در این حالت سازمان بورس مجبور است یک محدوده را مشخص نموده و در طی آن حجم را در نظر نگیرد.
نحوه دریافت حجم مبنا به چه صورت است؟
حجم مبنا در هر چهارشنبه محاسبه شده و در روز شنبه بر روی سایت قرار میگیرد. اگر قصد دارید این مقدار را ببینید لازم است به سایت سازمان بورس به نشانی www.tsetmc.com وارد شده و با کلیک روی نماد بورس و وارد کردن اطلاعات آن را مشاهده نمایید.
قیمت پایانی چیست؟
قیمت پایانی قیمتی است که میانگین وزنی معاملاتی که بر روی هر نماد در روز انجام شده است را نمایش می دهد. حجم مبنا قیمت پایانی را از فرابورس و بورس متمایز میکند. این مقدار برای تمام نمادهای فرابورس عدد یک در نظر گرفته میشود. پس قیمت پایانی هر معامله فرابورسی عبارت است از میانگین موزونی از تمامی معاملاتی که در روز انجام میشود. اما برای نمادهای بورسی قیمت پایانی با توجه به عدد میانگین روزانه هر نماد مناسب با این حجم تعدیل میشود. در ماه اسفند سال 1398 حجم مبنا تغییراتی داشت و در شرکتهای فرابورسی دیگر برابر یک نیست. که سعی میکنیم در ادامه شما را بیشتر با جزئیات این قانون آشنا کنیم.
عملکرد قانون جدید بر روی حجم مبنا به چه صورت است؟
عملکرد جدید قانون بر روی این حجم به نوعی متعادل کردن میزان نقدینگی ورودی به بازار با روند رشد است. انتظار میرود قانون جدید سرعت رشد بازار را کم کند که البته این موضوع بیشتر در سهامهای کوچک دیده میشود. قبل از وجود این حجم معمولا با حجم کمی از پول رشد زیادی به وجود میآمد. اکثر شرکتها حجم مبنایی بیشتر از دو برابر مقداری که از فرمول به دست میآید به دست آورده و در نتیجه این مساله موجب می-شود قیمتها بیشتر افزایش پیدا کنند.
از دیگر مزایای قانون جدید میتوان به این مساله اشاره کرد که روند یکنواخت نزولی شدن از بین میرود و افرادی که تازه وارد بورس میشوند در کم شدن این روند نزولی تاثیر دارند اگر معامله ای انجام نشود نزول قیمت کاهش یافته و در کل هنگامی که بازار منفی است کمک بسیار بزرگی خواهد کرد. همچنین از دیگر مزایای این قانون میتوان به کاهش قیمت سازی در بازار اشاره کرد و باعث می شود قیمتها واقعیتر به نظر برسند. به زبان سادهتر هدف از قانون جدید این است که قیمتها دستکاری نشده و در کل این قانون برای سرمایهگذاری بلند مدت مناسب است و از ریزش و رشدشارپی جلوگیری میکند.
سخن پایانی
حجم مبنا یکی از قوانینی است که برای تعدیل در بورس و جلوگیری از ایجاد نوسانات ایجاد گردیده است و میتوان آن را به عنوان یکی از بهترین قوانین بورسی که از سال 1382 در کشور اجرا میشود قلمداد کرد به عبارت دیگر این قانون برای ایجاد توازن در بازار بورس بسیار مفید است و بیشترین تاثیر را بر روی سرمایههای بلندمدت دارد.