اکثریت فعالان در حوزه بورس با معاملات بلوکی به طور کامل آشنا هستند. همچنین افرادی که به تازگی وارد بورس شده اند نیز ممکن است حتی یکبار کلمه معاملات بلوکی بورس به گوششان خورده باشد اما در خصوص این معاملات اطلاعات کاملی نداشته باشند. اگر شما نیز در خصوص این معاملات دچار سوالات چالشی در ذهن خود شده اید یا میخواهید که با این معاملات نیز در حوزه بورس آشنا شوید تا پایان این مقاله ما را همراهی کنید. به شما قول میدهیم که بعد از خواندن این مقاله به پاسخ بسیاری از سوالات خود برسید.
معاملات بلوکی چیست؟
معامله بلوکی، معاملهای است که در آن قوانین مربوط به محدودیت حجمی و محدودیت قیمتی رعایت نمیشود. این نوع معامله سفارشی است که برای خرید و فروش بخش بزرگی از یک نوع اوراق بهادار مانند سهام یک شرکت ثبت میگردد. معامله بلوکی شامل تعداد زیادی از سهام یا اوراق مشارکت است که با قیمت تعیین شده بین خریدار و فروشنده، خارج از بازار بورس یا فرابورس، برای کاهش تاثیر چنین معامله بزرگی برقیمت جاری سهم در بازار، انجام میشود.
معاملات بلوکی به چه معاملاتی گفته میشود؟
معاملات بلوکی به معاملاتی گفته میشود که حداقل مبلغ ۲ میلیارد تومان یا ۵۰ برابر هر حجم سفارش باشد. فرض کنید که حجم حداکثر سفارش یک نماد ۱۰۰۰ سهم باشد. حال اگر شما بخواهید ۵۰۰۰۰ سهم سفارش دهید در قالب یک معامله عادی این امر امکان پذیر نیست. زیرا این عدد یک عدد بزرگ است و در یک لحظه میتواند روند عرضه و تقاضا در بازار را به شکل فاحش و محسوس تغییر دهد و سبب به وجود آمدن گمانه زنیهای زیادی در ذهن سهامداران میشود. همچنین در پی این گمانهزنیها صف خرید و یا صف فروش را تغییر میدهد و سبب به وجود آمدن تحلیلهای اشتباه سهامداران از وضعیت بازار میشود، در خارج از وضعیت عمومی عرضه و تقاضا این معاملات بلوکی بورس در قیمت مشخص انجام میشود.
تاثیر معاملات بلوکی بر عرضه و تقاضا
از آنجایی که معاملات بلوکی روی سهام تاثیر میگذارند، معاملهگران باید این معاملات را بهخوبی رصد و بررسی کنند. برای مثال زمانی که شما معاملهگری را مشاهده میکنید که در بازار معاملات بلوکی، دست به خرید بلوکی یک سهم میزند، باید متوجه شوید که سهم خریداری شده توسط معاملهگر قیمتی کمتر از ارزش واقعیاش دارد. در نتیجه میتوان گفت سیگنال معاملات بلوکی مثبت است و امکان دارد با افزایش تقاضا مواجه شود.
حجم معاملات بلوکی چقدر است؟
معاملات بلوکی بر خلاف معاملات کد به کد است و در حجم بالا و در یک مرحله بدون محدودیت قیمتی انجام میشوند.
دلایل انجام معاملات بلوکی بورس چیست؟
- خرید و فروش با حجم بالا بدون کارمزد: خریدهای سنگین در تابلویی مجزا از تابلوی اصلی سهم، با حجم زیاد با قیمتی از قبل توافق شده در تابلوی فرعی سهم انجام میگیرد. به عنوان مثال یک شخص حقوقی میخواهد که سهام خود را واگذار کند.
- شاخص سازی: شاید دیده باشید که زمانهایی که شاخص کل روزانه منفی است در برخی از نمادهای بازار در جهت مثبت کردن شاخص بورس از معاملات بلوکی استفاده میشود. این معاملات به منظور مثبت کردن شاخص کل و یا کم کردن اثر منفی شاخص کل انجام میشوند.
تاثیر معاملات بلوکی بر شاخص کل
به دلیل انجام معاملات بلوکی به منظور تاثیرات آن بر شاخص کل، حتماً هر روز معاملههای بلوکی که انجام شده و تاثیرات آنها بر شاخص کل را بررسی کنید. زیرا ممکن است که شاخص کل مثبت باشد و شما تصور کنید که بازار هم مثبت است در صورتی که اینگونه نباشد و بسیاری از نمادهای بازار منفی باشد و تنها دلیل رشد شاخص انجام معامله بلوکی در یک سهم باشد.
تفاوت معاملات بلوکی و کد به کد
- معاملات کد به کد در چندین مرحله است. در این معاملات ابتدا حجم را تقسیم میکنند و در چند معامله آن را انجام میدهند. حال این حجمها میتواند متفاوت و یا یکسان باشند. اما در معاملات بلوکی اینگونه نیست و در یک مرحله بدون محدودیت حجم انجام میشود.
- معاملات بلوکی بین دو شخص متفاوت انجام میشوند. اما معاملات کد به کد میتواند بین یک شخص باشد. یعنی بین کدهای مختلف یک شخص باشد. مثلاً از کد حقوقی خود برداشته و در کد حقیقی خود میریزد.
- معاملات بلوکی در تابلوی عادی سهم قابل خواندن نیست و بر روی یک تابلوی جداگانه نشان داده میشود. همچنین نمادهایی که در آنها معاملات بلوکی انجام شده است با یک عد ۲ در جلوی سهم مشخص میشود.
- در معاملات بلوکی کارمزد کارگزاری نداریم. اما در معاملات کد به کد در هر معاملهای با هر حجمی که انجام میشود از هر معامله باید به کارگزاری کارمزد بپردازیم.
زمان و محدوه قیمتی انجام معاملات بلوکی
زمان انجام این معاملات مانند معاملات عادی سهم در بین ساعت ۹ تا ۱۲:۳۰ انجام میشود و محدوده قیمتی این معاملات نیز همان محدوده مجاز است.
معامله بلوکی در دیده بان بازار
زمانیکه در یک سهم و یا یک نماد معامله بلوکی اتفاق میافتد این معامله بلوکی در آن نماد را تحت عنوان (نماد۲) قرار میدهند. مثلاً فرض کنید که معاملات بلوکی برای نماد خساپا شرکت سایپا انجام شده است. حال برای تشخیص اینکه در این نماد معامله انجام شده است یک عدد ۲ در کنار نماد بر روی تابلوی اعلانات قرار میدهند. خساپا میشود خساپا ۲. و جدا از معاملات عادی سایپا ثبت میشود. بنابراین اگر دیدهبان بازار را باز کردید و در کنار نماد یک شرکت عدد ۲ مشاهده کردید نشان دهنده انجام یک معامله بلوکی است.
کارمزد معاملات بلوکی
کارمزد معاملات بلوکی در حقیقت به مبلغی گفته میشود که در دسته کسورات قرار میگیرد و از مبالغ کلی خرید و فروش کسر خواهد شد. حال مقدار این کارمزد به حجم و بزرگی معاملهای که انجام میشود، وابسته است و باید متذکر شد که مصوبههای مربوط به آن از جانب سازمان بورس و اوراق بهادار اعلام میشود. همچنین پرداخت این وجه نیز به شرکتهای بورس اوراق بهادار تهران، فرابورس ایران، سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و شرکتهای کارگذاری انجام خواهد شد.
فیلتر معاملات بلوکی در بورس
فیلتر نویسی معاملات بلوک از دیگر اقداماتی است که یک معاملهگر باید انجام دهد. برای نوشتن فیلتر معاملات بلوکی کار سختی پیش روی شما قرار ندارد و تنها کاری که باید انجام دهید، این است که دستور ‘l18)[(l18).length-1]==’۲) را دیدهبان بازار و در بخش فیلتر نویسی کپی کنید و سپس آن را به اجرا درآورید. یکی از بهترین ابزارها برای استفاده از فیلترها، وبسایت TSETMC است.
معامله بلوکی چگونه باعث رشد قیمت سهم میشود؟
یکی دیگر از تاثیراتی که برای معاملات بلوکی میتوان در نظر گرفت، رشد قیمت سهم است. زمانی که روی یک نماد معامله بلوکی انجام شود، سهامداران انتظار رشد قیمت را خواهند داشت، زیرا در اکثر مواقع قیمت بلوک معامله شده از قیمت سهم روی تابلو بیشتر است. این موضوع باعث میشود که تقاضای سهم افزایش پیدا کند و قیمت سهم نیز بیشتر شود. توجه داشته باشید که تاثیر یک معامله بلوکی بر قیمت تابلو یک سهم در دو حالت معقولانه است.
حالت اول: اگر با انجام معاملات بلوکی در شرکت تغییر مدیریتی اتفاق بیفتد. اگر چنین اتفاقی رخ دهد، سیاستهای سهامدارهای جدید در روند فعالیت آتی شرکت تاثیر میگذارند و به دنبال این موضوع ارزش و قیمت سهم در بازار افزایش پیدا میکند.
حالت دوم: حالت دوم که معقولانه به نظر میرسد، این است که یک خریدار به دنبال بلوک است، اما برای آن که بتواند عضویت هیئت مدیره را بگیرد، با کسری سهم مواجه خواهد شد، در چنین حالتی خریدار سعی میکند که با هر قیمتی سهم بازار را جمعآوری کند. انجام این کار توسط سهامدار باعث رشد قیمت سهم خواهد شد.
آیا معامله بلوکی بر روند سهم تاثیر مثبت دارد؟
شاید تصور کنید که انجام یک معامله کلان در بورس حتماً هوشمندانه بوده و تاثیر مثبتی بر روند آن سهم دارد. درصورتیکه این تصور درست نمیباشد و تنها زمانی یک معامله بلوکی بر روند سهم تاثیر مثبت دارد و ورود یک پول هوشمندانه به حساب میآید که در محدوده مناسب وارد سهم شود. خیلی وقتها مشاهده میشود که حجم پول زیادی وارد میشود اما همین حجم پول زیاد هم هوشمندانه نیست و جلوی افت بیشتر را در بازار نمیگیرد و بازار را تحریک نکرده و تحت تاثیر قرار نمیدهد. بنابراین معاملات بلوکی نیز زمانی حائز اهمیت هستند که در آستانه حمایت و بعد از شکستن مقاومت در نقاطی که ما انتظار داریم که قیمت برگردد یا رشد خودش را ادامه دهد اتفاق افتد.
نظر شما در مورد معاملات بلوکی بورس چیست؟ تجربیات و نظرات خود را در بخش کامنت با ما به اشتراک بگذارید و ما را در بهبود روند مقالات آموزش بورس همراهی کنید.