یکی از روشهای کسب سود از بازار سرمایه خرید و فروش سهامهایی است که با افزایش قیمت روبرو هستند. درواقع سودآوری از طریق فروش یک دارایی، که با افزایش ارزش همراه است، به عنوان سود سرمایه ای یاد میشود. روش دیگر سودآوری، سود نقدی یا Dps نام دارد. اما تعریف دقیق سود سرمایه ای چیست؟ چند نوع دارد و چه تفاوتی با سود نقدی یا Dps دارد، موضعاتی است که در ادامه این مقاله از سایت دلفین وست به آن میپردازیم.
سود سرمایه ای چیست؟
فهرست مطالب
سود سرمایه ای یا Capital Gain عبارت است از افزایش ارزش دارایی یا سرمایهگذاری ناشی از افزایش قیمت آن دارایی یا سرمایهگذاری. به عبارت دیگر، سود زمانی اتفاق میافتد که قیمت فعلی یا فروش یک دارایی یا سرمایهگذاری بیشتر از قیمت خرید آن باشد. سود سرمایه مربوط به تمام انواع داراییهای سرمایهای است، اما به سهام، اوراق قرضه، سرقفلی و املاک و مستغلات محدود نیست. در ادامه به معرفی انواع سود سرمایه ای و سایر ویژگیهای آن میپردازیم.
انواع سود سرمایه ای
سود سرمایه ای به دو روش، یکی براساس نقدشوندگی و دیگری براساس مدت زمان نگهداری دارایی دستهبندی میشود که هر کدام از دستهبندیها خود شامل دو نوع مختلف هستند. از نظر نقدشوندگی، سود سرمایه ای را میتوان به دو دسته سود سرمایه ای نقدی و غیرنقدی تقسیمبندی کرد و از نظر مدت زمان نگهداری به دو نوع سود سرمایه ای کوتاه مدت و بلند مدت تقسیم میشود.
سود سرمایه ای غیرنقدی
سود غیرنقدی، سود بالقوهای است که در نتیجه سرمایهگذاری، برروی کاغذ و تنها از نظر آماری وجود دارد. درواقع افزایشی در ارزش یک دارایی است که هنوز فروخته نشده، و به شکل نقدی در نیامده است.
سود سرمایه ای نقدی
به بیان ساده، سود نقدی سودهایی هستند که به پول نقد تبدیل شدهاند. به عبارت دیگر، برای اینکه شما از یک سرمایهگذاری که انجام دادهاید سود کسب کنید، باید در ازای فروش آن، پول نقد دریافت کنید و فقط شاهد افزایش قیمت دارایی خود در بازار، بدون فروش آن نباشید.
سود سرمایه ای کوتاه مدت
سودهای سرمایهای کوتاه مدت در نگهداشتن دارایی یا سرمایهگذاری در مدتی کمتر از یک سال اتفاق میافتد.
سود سرمایه ای بلند مدت
سودهای سرمایهای بلند مدت، سود حاصل از یک دارایی یا سرمایه گذاری است که بیش از یک سال نگهداشته شده است.
سود سرمایه ای و مالیات
سود سرمایه ای نقدی از موارد مشمول مالیات محسوب میشود. اکثر کشورها برای سودهای نقدی مالیات ویژهای وضع میکنند که هم از افراد و هم از شرکتها دریافت میشود. بهطورکلی، مدت زمان نگهداری دارایی یا سرمایهگذاری بر نرخ مالیات اعمالشده بر سود سرمایه ای تأثیر میگذارد. به عنوان مثال، اگر سود کوتاه مدت باشد، با نرخ عادی مالیات بر درآمد، مالیات دریافت می شود. از طرف دیگر، سودهای سرمایهای بلند مدت معمولاً با نرخ پایینتری مالیات میگیرند. شرکتها به ویژه آنهایی که مشتریانی حساس به مالیات دارند، نسبت به مالیات سود سرمایه ای و تغییر آن واکنش نشان میدهند. مالیات سود سرمایه ای و تغیرات آن، بر تجارت و سود سهام در بازار تأثیر میگذارند. شرکتها باید آماده باشند، تا با در نظر گرفتن سود سرمایه ای مشتریان خود، به روشی منطقی در برابر این تغیرات واکنش نشان دهند.
تفاوت سود سرمایه ای با سود نقدی
فرض کنید شما مالک سهام شرکت الف به قیمت هر سهم معادل 1000 تومان هستید. سود سرمایه ای زمانی برای شما بدست میآید که در بازهای از زمان قیمت هر سهم این شرکت از 1000 تومان به برای مثال 1200 تومان برسد. سپس براساس تعاریفی که تا اینجا ارائه دادیم، سهامداران و سرمایهگذاران ممکن است به صورت نقدی یا غیر نقدی از سود سرمایه ای خود بهرهمند شوند. اما در مورد سود نقدی موضوع کمی متفاوت است. شرکتها سالانه مقداری سود به دست میآورند. این سود در پایان هر سال بین سهامداران آن شرکت تقسیم میشود. از این سود به عنوان سود نقدی یاد میشود. سودآوری از این روش در گرو میزان سودی است که شرکتها در یک سال به دست میآورند.
سخن پایانی
در این مقاله سعی بر این بود که شما را با یکی از انواع سود یعنی سود سرمایه ای در بازار سرمایه آشنا کنیم. سود سرمایه ای، سود حاصل از فروش داراییهای سرمایهای مانند سهام، قطعه زمین یا یک اثر هنری است. سود سرمایه ای به طورکلی در دسته درآمدهای مشمول مالیات قرار میگیرد، اما در بیشتر موارد، با نرخ کمتری مالیاتبندی میشود. آنچه گفتیم یکی از ارکان بورس بود. چنانچه در فکر کسب درآمد از این راه هستید، یا میخواهید اطلاعات بیشتری در این زمینه بدستآورید، میتوانید با گذراندن دوره آموزش بورس اطلاعات خود را افزایش دهید.
برای یادگیری “انواع سود” مسیر زیر را به شما پیشنهاد میکنیم: