برای داشتن یک سرمایه گذاری خوب در بازارهای بورسی باید با هیجانات این بازار آشنایی داشته باشیم و راه کارهایی را برای کنترل آنها به کار ببریم. چرا که عدم کنترل هیجانات در بورس میتواند موجب شود تا شما بسیار متضرر شوید و خطاهایی جبران ناپذیر را در این راه مرتکب شوید. راه کارهایرمختلفی برای کنترل هیجان در سرمایه گذاری وجود دارد که در حین سادگی میتوانند به شما کمک کنند از طریق کنترل احساسات خود موفق شوید تصمیمات مناسبی بگیرید. روشهایی که در ادامه برای کنترل هیجان در سرمایه گذاری به شما آموزش خواهیم داد نه تنها در زمینه فعالیتهای بورسی برای شما کارآمد خواهد بود بلکه میتوانید آن را برای خرید سکه، طلا یا رمز ارزها و… مورد استفاده قرار دهید.
کنترل هیجان در سرمایه گذاری
فهرست مطالب
توانایی کنترل هیجان در سرمایه گذاری تنها برای افراد تازه کار لازم نیست؛ چرا که حتی افراد حرفهای ممکن است در حوزه سرمایه گذاری تحت تاثیر هیجانات خاصی قرار بگیرند و نتوانند استراتژی خوبی را در معاملات خود اتخاذ کنند. یکی از موارد مهمی که میتواند به عدم کنترل احساسات و هیجانات شما منجر شود، نداشتن استراتژی مشخص و کارآمد است. برای کنترل هیجان در سرمایه گذاری بهتر است موارد مختلفی از جمله حد ضرر، حد سود، تعداد پلههای خرید و… را از قبل مشخص کنید. رعایت این حدکد میتواند به انجام یک معامله موفق منجر شود و در واقع چنان چه معاملهگری موفق به رعایت این چند حد نشده باشد، در معامللت خود دچار هیجان شده و متضرر میشود.
پیامدهای عدم کنترل هیجان سرمایه گذاری در بورس چیست؟
چنان چه سرمایه گذار نتواند هیجانات خود را در بازارهای بورسی کنترل کند، مسلما با پیامدهایی منفی مواجه خواهد شد که نه تنها او بلکه سایر سرمایه گذاران را متضرر خواهند کرد. از جمله این پیامدهای منفی میتوان به ایجاد حبابهایی در بازارهای بورس و سرمایه گذاری اشاره کرد که ضرر آن نه تنها متوجه خود شخص خواهد بود بلکه به سایر سرمایه گذاران بازار بورس آسیب خواهد رساند. همچنین این عدم کنترل هیجانات میتواند افت و ریزش شدیدی را در سهام و شاخصهای بورسی ایجاد کند و سهامداران این بازار را نسبت به سرمایه گذاری بیاعتماد کند. ریزش قیمت نمادهای مختلف در بورس یکی دیگر از پیامدهای اخذ تصمیمات هیجانی است. و البته نمیتوان از بزرگترین آسیب این رفتار هیجانی که متضرر شدن سهام دار است چشم پوشی کرد.
چه راهکارهایی برای کنترل هیجان در سرمایه گذاری وجود دارند؟
در این جا چند راهکار بسیار کاربردی برای کنترل هیجانات سرمایه گذاری را به شما معرفی میکنیم که میتوانند برای شما کارآمد باشند. این راهکارها شامل موارد زیر هستند:
- سرمایه گذاری خود را با پول زیاد آغاز نکنید
در ابتدای سرمایه گذاری و زمانی که هنوز به قدر کافی برای انجام این کار ماهر نیستید، بهتر است سرمایه کمی را به بازار وارد کنید. خیلیها در ابتدای سرمایه گذاری خود میخواهند یک شبه به ثروت زیادی برسند و از این رو سرمایه گذاری خود را با پول زیادی آغاز میکنند. همین مسئله موجب میشود که در صورت خطا و متضرر شدن آنها هیجان زدع و غمگین شوند و گاه حتی برای جبران این ضرر، پول بیشتری را باز هم به اشتباه سرمایه گذاری کنند.
- از شلوغ کردن بیش از حد پرتفوی بورسی خود بپرهیزید
یکی دیگر از عواملی که میتواند به افزایش هیجانات دامن بزند، شلوغی بیش از اندازه پرتفوی بورسی است. درست است که سرمایه گذاری در چند حوزه مختلف میتواند برای افزایش سود آوری مفید باشد؛ اما اگر چنان چه شما در بیش از ۵ سهم مختلف سرمایه گذاری کنید، مسلما قادر به کنترل تمامی آنها نخواهید بود و ممکن است در این باره دچار مشکل شوید. بهتر است که تمام سرمایه مورد نظر خود را تنها روی ۵ سهم متمرکز کنید تا بتوانید با تسلط بیشتری آنها را کنترل کنید و سودآوری راحتتر، بهتر و مطمئنتری داشته باشید.
- گزارشهای مالی را بررسی کنید
برای داشتن یک سرمایه گذاری بهتر و سودآورتر بهتر است که روزانه تمامی گزارشهای مالی که در سامانه کدال منتشر میشوند را بخوانید و با دقت بررسی کنید.
- مطالعه داشته باشید
میزان سواد و سطح اطلاعات شما از بازارهای بورسی میتواند به سرمایه گذاری بهتر شما کمک کند. چنان چه همواره اطلاعات خود را در حوزه سرمایه گذاری افزایش دهید و تجربیات جدیدی را بیاموزید، خواهید دید که تا چه حد سرمایه گذاری شما در این بازارها متحول خواهد شد.
- آشنایی با روشهای تحلیلی در بورس
خیلیها گمان میکنند که تحلیل تکنیکال به تنهایی میتواند برای داشتن یک سرمایه گذاری سودآور مناسب باشد؛ اما بهتر است بدانید که شما به عنوان یک سرمایه گذار، هم به تحلیل بنیادی و هم تکنیکال نیاز خواهید داشت.
- برای سرمایه گذاری از داراییهای مازاد استفاده کنید
همیشه بهتر است که پولهای مازاد خود را به بازارهای سرمایه وارد کنید و هیچ گاه با پولی که از راه وام یا قرض به دست آمده یا پولی که به آن احتیاج دارید در بازارهای بورسی سرمایه گذاری نکنید.
- برای انجام معاملات حتما از استراتژی استفاده کنید
داشتن استراتژی در معاملات موجب میشود که شما تا حد امکان از هیجانات حاکم بر بازارهای بورسی در امان باشید. به این منظور میتوانید هدف خود از سرمایه گذاری و بازه سرمایه گذاری خود را از قبل تعیین کنید تا دچار مشکل نشوید.
- با دیدگاهی بلند مدت سرمایه گذاری کنید
برای سرمایه گذاری در بازارهای بورسی یا هر بازار دیگری بهتر است یک دیدگاه بلند مدت اتخاذ کنید. اکثر افرادی که از سرمایه گذاری خود سود زیادی کسب میکنند، افرادی هستند که سرمایه خود را مدتهای طولانی در بازار نگه میدارند و به دنبال یک شبه پولدار شدن نیستند.
- فرصتهای از دست رفته را فراموش کنید
چسبیدن به موقعیتهای از دست رفته گذشته هیچ پیامدی به جز اخذ تصمیمات آنی و هیجانی برای شما به دنبال نخواهد داشت و میتواند به تصمیمات احساسی شما و از دست دادن سرمایه بیشتر منجر شود.
سخن نهایی
در این مقاله در رابطه با راههای کنترل هیجان در سرمایه گذاری با شما صحبت کرده و از اهمیت آن گفتیم. چنان چه میخواهید یک سرمایه گذاری سودآور داشته باشید، نباید از اهمیت این موضوع غافل شوید و بهتر است موارد نامبرده در این مقاله را حتما رعایت کنید.