در بازار بورس، انواع مختلفی از سهام وجود دارد که تحلیلگران براساس شرایط و ویژگیهای خاص در طول دوران سرمایهگذاری خود، آنها را به پرتفویشان اضافه میکنند. هریک از سهام برای یک دوره اقتصادی خاص میتواند سودمند باشد. سهام دفاعی نیز نمونهای از سهام است که میتواند در دوران رکود به حفظ سرمایه معاملهگران کمک کند. البته این نوع از سهام نیز مزایا و معایب خاص خود را دارد که در ادامه به بررسی تمام ویژگیهای آن خواهیم پرداخت. اگر شما هم به دنبال یک راه نسبتاً مطمئن برای حفظ سرمایهی خود در زمانهای رکود بازار هستید، با ما همراه باشید.
سهام دفاعی چیست؟
فهرست مطالب
«سهام دفاعی» یا «سهام غیر تناوبی» به سهامی گفته میشود که همیشه با ثبات بالا و ریسک پایینی همراه است. این نوع از سهام چه در دوران رشد اقتصادی و چه در دوران افول اقتصادی، همچنان سود ثابت و مستمری را نصیب سهامداران خود میکند. سهام دفاعی تحت تأثیر اتفاقات و نوسانات جاری بازار نیست و یک جزئی از یک بازار غیرتناوبی به حساب میآید.
اگر در دوران افول اقتصادی، اکثریت سهام موجود در بازارهای بورس به سمت ضررهای مستمر و پی در پی سوق پیدا کنند، سهام دفاعی میتوانند سرمایه افراد را در یک حد قابل قبول نگهداشته و به نوعی از آنها مراقبت کنند. معمولاً تقاضای ثابتی برای خرید اینگونه از سهام در بین معاملهگران وجود دارد و توصیه میشود که هرکس مقداری از سرمایه جاری خود در بورس را به خرید سهام دفاعی اختصاص دهد!
تنها یک اتفاق بسیار سهمگین میتواند مدل تجاری و روند ثابت شرکتهای با سهام دفاعی را تحت تأثیر قرار دهد، در غیر اینصورت، اتفاقاتی که در طول دورانهای مختلف در بازار رخ میدهد و سایر سهام را دچار نوسانات وحشتناک میکند، بر سهام دفاعی تأثیری ندارند.
چرا باید از سهام دفاعی استفاده کنیم؟
قطعاً تاریخ در بازارهای مالی تکرار میشود. بازار گاوی (دوران رشد) و بازار خرسی (دوران رکود) همیشه در کمین دوران اقتصادی قرار دارند. نمیتوان فریب یک دوران خوب را خورد و برای رکود برنامهریزی نکرد. به همین خاطر آگاهی از سهام غیرتناوبی و سرمایهگذاری در آنها، جزو موضوعاتی است که هر سرمایهگذار باید به آن اهمیت بدهد. شما در هر دوره آموزش مقدماتی بورس با چنین سهامی آشنا میشوید تا بتوانید با دقت بیشتری به سرمایهگذاری بپردازید.
گاهی دوران رکود آنچنان طولانی میشود که سرمایههای افراد به زیر 50 درصد نزول میکند. شرکتهای تدافعی در چنین اوضاعی میتوانند از چنان ضررهای بزرگی جلوگیری کنند. بنابراین حتی اگر هماینک که این مطلب را مطالعه میکنید، در دوران رشد بسر میبرید، باز هم سهام دفاعی را در نظر داشته باشید. چراکه هر صعود در بازار سرمایه، سقوطی نیز دارد که باید با آگاهی و احتیاط از آن عبور کنید.
مزایای سهام دفاعی
اصلیترین قابلیتها و مزایای سهام غیرتناوبی و تدافعی به قرار زیر هستند:
-
سود ثابت و مداوم
با توجه به اینکه سهام دفاعی از وضعیت کلی بازار تبعیت نمیکند، بنابراین میتواند به صورت بلندمدت سودهای ثابت و مستمری را به همراه داشته باشد.
-
نرخ شارپ بالا
نرخ شارپ به مقدار سودی گفته میشود که یک سهم در برابر خطرات احتمالی وارده، نصیب سرمایهگذارانش میکند. سهام دفاعی با داشتن نرخ شارپ بالا، در تمام وضعیتهای بازار، یک گزینه مطمئن و قابل اتکا به حساب میآید.
-
حداقل ریسکپذیری
اصلیترین دلیل ریسکپذیری سهام مختلف در بورس، وضعیت بازار و نوسانات آنها است. اما سهام تدافعی از این نوسانات در امان هستند، پس طبیعتاً ریسک بسیار پایینی هم دارند. همانطور که قبلاً هم اشاره کردیم، تنها یک اتفاق بسیار سهمگین میتواند مدل حرکت و سوددهی آنها را به انحراف بکشاند، در غیر اینصورت همچنان باثبات باقی میمانند.
معایب سهام دفاعی
سهام تدافعی در برابر مزایای قابل توجهی که دارند، معایبی هم دارند که این معایب در انواع دوره آموزش بورس به صورت زیر مطرح شده است:
-
سود پایین
در بازار گاوی و دوران رشد کلی سهام در بورس، سهمهای تدافعی به دلیل روند مستمری که دارند، سودهای پایینی هم میدهند. این در حالی است که در دوران رشد بازار، سهام با ریسک بالاتر، سودهای بسیاری به همراه دارند. به همین خاطر در دوران رشد اقتصادی، اکثریت سهامداران، سهام تدافعی را ترک میکنند تا سود بیشتری بدست بیاورند.
-
وابسته به اقدام سریع در دوران رکود
گاهی اوقات پس از شروع روند نزولی و ورود سهام به بازار خرسی، برخی از سهامداران مقداری از سرمایه خود را از دست میدهند و سپس به فکر خرید سهام تدافعی میاُفتند. در اینصورت آن مقدار از سرمایهای که از دست دادهاند، معمولاً جبران نمیشود و با ورود به سهام تدافعی، فقط بخش دیگر سهام خود را حفظ میکنند. بنابراین برای اینکه افراد بتوانند تمام سرمایه خود را در دوران رکود حفظ کنند، باید زمان دقیق ورود به سهام تدافعی را از قبل پیشبینی کرده باشند.
انواع سهام دفاعی
پس از اینکه به قابلیتهای سهام تدافعی در بورس پی بردیم، حالا به سراغ انواع این سهام میرویم تا ببینیم در دوران رکود چطور آنها را خریداری کنیم. انواع سهم تدافعی شامل موارد زیر هستند:
-
سهام شرکتهای خدماتی
سهامی شرکتهای آب، گاز، برق و … که جزو نیازهای اساسی جامعه هستند، سهام تدافعی به حساب میآیند و در بازار خرسی گزینههای خوبی برای سرمایهگذاری هستند.
-
سهام شرکت کالاهای مصرفی
سهام شرکتهای عرضه کننده مواد غذایی، نوشیدنی، پوشاک، محصولات بهداشتی و لوازم خانگی که مردم بدون توجه به مشکلات اقتصادی برای تهیه آنها اقدام میکنند نیز در زمرهی سهام تدافعی قرار میگیرند.
-
سهام شرکتهای درمانی
سهام شرکتهای دارویی و تجهیزات پزشکی از دیرباز در گروه سهام تدافعی قرار داشتند؛ اما امروزه بنا به دلایلی مانند رقابت بالای شرکتهای دارویی، این سهام به اندازه دیگر گزینهها تدافعی نیستند، اما باز هم میتوان در دوران رکود روی آنها حساب کرد.
-
شرکتهای سرمایهگذاری املاک و مستغلات
به دلیل نیاز مبرم و اساسی تمام مردم به خانه و مسکن، سهامی شرکتهای املاک و مستغلات نیز جزو سهام تدافعی محسوب میشوند. اما در این میان، شرکتهای فروش آپارتمانهای گران و لاکچری، املاک واحدهای صنعتی و املاکی که وام دارند، استثنا بوده و برای سرمایهگذاری مناسب نیستند.
سخن نهایی
اگرچه سهام شرکتهای خدماتی، خوراکی، دارویی و …. از جمله سهام مناسب دفاعی به حساب میآیند، اما دقت داشته باشید که در بین تمام چندین شرکت دارویی، چندین شرکت خوراکی و چندین شرکت خدماتی، آنهایی را برای سهام تدافعی خود برگزینید که از بالاترین نرخ شارپ و کمترین ریسک برخوردار باشند. چراکه در بین خود این نمونهها نیز باید جستجو کنید و گزینههای بهتر را برای سرمایهگذاری در نظر بگیرید. شما میتوانید با فراگیری آموزش 0 تا 100 بورس در دلفین وست، چنین فرصتهایی را تشخیص داده و سرمایه خود را در شرایط بحرانی حفظ کنید.
برای یادگیری “انواع سهام” مسیر زیر را به شما پیشنهاد میکنیم: