در این مقاله از مجموع مقالات آموزش بورس دلفین وست قصد داریم که شما را با دو اصطلاح eps و dps آشنا کنیم تا بتوانید با کمک این دو اصطلاح به تحلیل جداول مختلف و مقایسه آنها با هم در بازار بزرگ بورس بپردازید.
منظور از eps در بورس چیست؟
فهرست مطالب
eps مقدار سودی است که یک شرکت در یک سال کاری به ازای هر سهم ایجاد میکند. فرض کنید شرکتی وجود دارد که تعداد سهام آن 10000 سهم است و قیمت هر سهم امروز 700 تومان است. حال اگر ما بخواهیم دارایی کل این مجموعه را حساب کنیم میشود 7000000=10000*700 تومان. یعنی ارزش کل این مجموعه 7 میلیون تومان است. حال در یک سال هجری شمسی که 12 ماه حساب میشود، شرکت سود سالیانه را با برگزاری مجمعهای مختلف حساب میکند. مثلاً فرض میکنیم طبق بررسی عوامل مختلف سود سالیانه این شرکت 1500000 تومان شده است. بنابراین طبق سود مشخص شده سود سالیانه هر سهم برابر است با 150=10000/1500000. به این 150 تومان، eps گفته میشود. حال میتوانیم از سایت www.tsetmc.com در قسمت دیده بان بازار از سربرگ، eps را برای هر صنعت مشاهده کنید. در این لیست epsهای منفی را نیز مشاهده خواهید کرد.
Eps منفی به چه معناست؟
اگر eps شرکتی منفی باشد نشان دهنده این است که آن شرکت در یک سال مالی نه تنها هیچ سودی نساخته است بلکه فقط ضرر و زیان داشته است.
منظور از dps در بورس چیست؟
قسمتی از eps است که شرکت به عنوان سود نقدی در بین سهامداران توزیع میکند. به مثال بالا برمیگردیم. در بالا گفتیم که شرکت مورد نظر ما 1500000 تومان سود ساخته است که به ازای هر سهم این مقدار 150 تومان شد. حال ممکن است شرکت نخواهد تمامی این 1500000 تومان را در بین سهامداران توزیع کند. مثلاً به گونهای محاسبه کند که از هر سود 150 تومانی برای هر سهم 50 تومان آن را توزیع کند و 100 تومان از هر سهم را برای توسعه خط تولید جدید برای شرکت، خرید مواد اولیه و… نگه دارد. به این مقدار 50 تومان dps یا سود نقدی شرکت گفته میشود.
شرکتهای dps محور به چه شرکتهایی گفته میشود؟
برای مثال شرکتی در مجمع سالیانهای که دارد تصمیم میگیرد که 140 تومان از 150 تومان به ازای هر سهم را در بین سهامداران توزیع کند. به شرکتهایی که سود بیشتری را در بین سهامداران خود پخش میکنند شرکتهای dps محور گفته میشود.
Dps هر شرکت از کجا قابل مشاهده است؟
برای دیدن شرکتهای dps محور وارد سایت کدال360 میشویم و اسم یک شرکت را سرچ میکنیم و به قسمت مجمع عمومی سالیانه دوره 12 ماهه میرویم. و در قسمت گزارشات مالی میتوانیم این مقدار که به آن سود نقدی شرکت گفته میشود را مشاهده کنیم. حال با دانستن دو اصطلاح eps در بورس و dps در بورس میتوانید به راحتی با ورود به سامانه tse و سامانه کدال در قسمتهای گزاراشهای مالی مجمع سالیانه این مقادیر را برای شرکتهای مختلف مشاهده و مقایسه کنید و به راحتی شرکتهای dps محور را پیدا کنید. و برای خود تحلیل کنید که کدام شرکت eps بیشتری دارد؟ کدام شرکت سود نقدی (dps) آن بیشتر است و سایر موارد مشابه را نیز به راحتی میتوانید تحلیل کنید.
امیدواریم با خواندن این مقاله به تفاوت میان eps و dps پی برده باشید. سایر مقالات مرتبط با آموزش بورس را در سایت دلفین وست بخوانید. نظرات، سوالات، انتقادات و پیشنهادات خود را در قسمت کامنت با ما به اشتراک بگذارید.