با ظهور تجارت بیتکوین و سایر ارزهای دیجیتال، نوآوری دیگری در امورمالی پدیدار شد که شاخص فاندینگ ریت نام دارد. فاندینگ ریت مفهومی منحصر به صنعت ارز دیجیتال است و به مقدار پولی گفته میشود که معاملهگرانی با موقعیت باز، در بازارهای آتی، پرداخت و یا دریافت میکنند. فاندينگ ريت برای هر دورهای که اعمال میشود، مطابق با موقعیتها، بین قیمت قراردادها و قیمت لحظهای داراییها تعدیل میگردد. فاندینگ ریت تحتتأثیر قیمت و شرایط حاکم بر بازار است. زمانی که بازار در حالت صعودی قرار داشته باشد، شاخص فاندینگ ریت نیز صعودی خواهد بود. شاخص فاندینگ ریت، به سبب تعدیل قیمت معاملات در بازار بیتکوین از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. در این مقاله قصد داریم تا به شرح و توضیح کامل فاندینگ ریت، نحوه عملکرد آن و همچنین نقش آن در بازار بیتکوین بپردازیم.
فاندینگ ریت (Funding Rate) چیست؟
فهرست مطالب
فاندینگ ریت، به پرداختهای دورهای به معاملهگران گفته میشود که بر اساس تفاوت بین بازارهای قراردادهای دائمی و قیمتهای لحظهای طولانی یا کوتاه مدت خواهند بود. بنابراین این مفهوم نرخی است که طبق آن معاملهگرانی که در بازار معاملات فیوچرز دائمی، دارای موقعیت باز هستند، مبلغی را متناسب با موقعیت خود دریافت یا پرداخت میکنند. ممکن است یک معاملهگر گاهی ملزم به پرداخت سود باشد و گاهی نیز متناسب با شرایط خود و بازار بر اساس Funding Rate سود دریافت کند.
در امور مالی سنتی، تسویه قراردادهای آتی بسته به قرارداد، به صورت سه ماهه یا ماهانه انجام میشود. این بدان معنی است که:
1. معامله گران میتوانند قرارداد را به طور نامحدود نگه دارند.
2. قیمت قراردادهای دائمی نزدیک به جفتهای معاملاتی در بازار نقدی، باقی میماند.
از آنجایی که این قراردادهای دائمی هرگز بهشکل سنتی قابل حل نیستند، صرافیها، مکانیزمی را برای اطمینان از مطابقت قیمت قرارداد با شاخص معرفی کردند که این مکانیزم فاندینگ ریت شناخته میشود. شاخص فاندینگ ریت توسط فعالان بازار تعیین شده و در طول زمان تغییر میکند.
درBinance Futures، فاندینگ ریت با رنگ قرمز و شاخص سرمایهگذاری بعدی با رنگ زرد مشخص شده و به اینصورت نمایش داده میشوند:
تصویر فاندینگ ریت در Binance Futures
قراردادهای آتی دائمی و قراردادهای آتی سنتی
قراردادهای آتی ارزهای دیجیتال، اوراق بهادار مالی هستند که به شما این امکان را میدهند تا از مکانیزمی برای افزایش بازدهی خود استفاده کنید. از معاملات آتی میتوان برای حدس و گمان در مورد مسیر آینده یک ارز دیجیتال استفاده کرد. قراردادهای آتی بهطورکلی ابزارهای مالی تثبیتشدهای هستند که در بورس معامله میشوند.
یکی از ویژگیهای اساسی قراردادهای آتی سنتی، تاریخ انقضای آنهاست. فرآیندی به نام تسویه حساب، هنگام منقضی شدن یک قرارداد، آغاز میشود. قراردادهای آتی سنتی بهصورت ماهانه یا فصلی تسویه میشوند و در هنگام تسویه هم، قیمت قرارداد با قیمت لحظهای، همگرا و درنهایت تمام موقعیتهای باز نیز منقضی میشوند.
قراردادهای دائمی معمولاً توسط صرافیهای رمزنگاری ارائه میشوند و شبیه به قراردادهای آتی سنتی طراحی شدهاند. اگرچه، قراردادهای دائمی یک تفاوت اساسی به دنبال دارند و آن هم این است که برخلاف قراردادهای آتی معمولی، معاملهگران میتوانند موقعیتهایی را بدون تاریخ انقضا داشته باشند و نیازی به پیگیری ماههای تحویل مختلف نیز نخواهند داشت. بهعنوان مثال، یک معاملهگر میتواند یک موقعیت کوتاه را تا ابد حفظ کند، مگر اینکه منحل شود. در نتیجه، معاملات قراردادهای دائمی بسیار شبیه به جفت معامله در بازار نقدی هستند. از آنجاییکه قراردادهای آتی دائمی هرگز بهشکل سنتی تسویه نمیشوند، مبادلات به قابلیتی نیاز دارند تا اطمینان حاصل شود که قیمتهای آتی و قیمتهای شاخص بهطور منظم همگرا میشوند. این مکانیسم بهعنوان شاخص فاندینگ ریت شناخته خواهد شد.
محاسبه فاندینگ ریت
فاندینگ ریت، مقدار دارایی است که کاربران بازار کریپتو به دلیل تفاوت قیمت ایجاد شده، آن را دریافت یا به کاربران دیگر پرداخت میکنند. شاخص فاندینگ ریت از نرخ بهره (Interest Rate) و نرخ کارمزد (Premium) تشکیل میشود. در واقع فاندینگ ریت تابعی از نرخ بهره بین این رمز ارزهای BTC و USD است. همچنین نرخهای تأمین مالی، شامل پرداختهای دورهای میشوند که توسط معاملهگران بلند مدت یا کوتاه مدت کریپتو، انجام و براساس تفاوت قیمت قراردادهای دائمی و قیمتهای لحظهای محاسبه میشود.
هنگامیکه بازار رمز ارزهای دیجیتال به سمت صعودی شدن حرکت میکند، نرخ تأمین مالی مثبت میشود و افزایش مییابد. در محاسبه فاندینگ ریت هر صرافی با روش مختص خود آن را محاسبه میکند، اما بهطورکلی این شاخص با در نظر گرفتن نرخ بهره برای هر دو رمز ارز جفت معاملاتی و شاخص پریمیوم و متناسب با موقعیت معاملهگران محاسبه میشود که معمولاً شامل یک سرمایهگذاری مثبت یا منفی خواهد شد.
اگر ارزش داراییهای دیجیتال معاملهشده یک دارایی از دیگری بیشتر باشد، شاخص فاندینگ ریت، مثبت و اگر کمتر باشد، منفی است.
فاندینگ ریت و پیشبینی قیمت بیتکوین
فاندینگ ریت از جمله موارد بسیار مهمی است که معاملهگران باید در قراردادهای آتی ارزهای دیجیتال مانند بیتکوین به آن توجه داشته باشند. بر اساس دادههای ارائهشده توسط Bybit، میانگین فاندینگ ریت بیتکوین یا هزینه نگهداری موقعیتهای طولانی در معاملات آتی دائمی فهرست شده در صرافیهای بزرگ، از جمله بایننس به 0.06 درصد افزایش یافته است که این عدد، بالاترین میزان در شش ماه گذشته است. از شاخص فاندینگ ریت برای متعادل کردن قیمت معاملات بازارهای آتی و موازی شدن آن با بازارهای نقدی استفاده میشود.
شاخص فاندینگ ریت بر اساس عملکردهای معاملهگران در اقدام به خرید یا فروش تغییر میکند. معاملهگران اغلب تمایل دارند معاملات در باز بیتکوین را در پلتفرمهایی انجام دهند که شاخص فاندینگ ریت آن پایین است. باید این را بدانید که بررسی و پیشبینی قیمت بیتکوین با فاندینگ ریت، امکانپذیر است. بررسی شاخص نشان از این موضوع میدهد که در زمانهایی که بازار بینکوین در حالت خرسی است، شاخص فاندینگ ریت منفی و در حالت گاوی، این شاخص مثبت است. با بررسی این موضوع میتوانید به درک درستی از فاندینگ ریت و ارتباط آن با بیتکوین برسید. همچنین معاملهگران از طریق بررسی شاخصها موفق به پیشبینی قیمت بیتکوین نیز میشوند. این موضوع در روند معاملاتی آنها نیز کمککننده است، چراکه برای مثال میدانند چه زمانی شاخص منفی است و باید دست از معامله بکشند.
سخن پایانی
فاندینگ ریت، نقش مهمی در بازار آتی دارد. اکثر صرافیهای رمزنگاری از مکانیسم فاندینگ ریت استفاده میکنند تا قیمت قرارداد را همیشه در راستای شاخص نگه دارند. این نرخها زمانی که قیمت داراییها صعودی یا نزولی هستند و توسط معاملهگران بازار تعیین میشوند، تغییر میخواهند کرد.
در واقع شاخص فاندینگ ریت بیانگر و نشاندهنده احساسات معاملهگران شبکه رمز ارزهای دیجیتال خواهد بود. علاوهبراین، شاخص فاندینگ ریت در صرافیها نیز متفاوت است. برای مثال در برخی صرافیها، این نرخها بهطور مداوم صعودی میمانند. این عمدتاً به دلیل تفاوت در ویژگیهای پلتفرم معاملاتی در صرافیهاست. در این مقاله ما سعی کردیم تا هر آنچه نیاز است راجع به شاخص فاندینگ ریت، عملکرد آن و تأثیر آن در پیشبینی بیتکوین نیاز است بدانید جمعآوری کنیم و شرح دهیم.