در شرایط کنونی کشور پس انداز کردن پولی که هر روز در حال از دست دادن ارزش خود است، راه حل منطقی نیست. سود سپرده گذاری در بانک نیز حریف تورم موجود نمیشود. برای رشد و افزایش ثروت بهترین گزینه سرمایه گذاری است. سرمایه گذاری در طلا و بورس، از برترین روشهای سرمایه گذاری هستند. اگر این روش به درستی و با مهارت انجام شود، بازدهی و افزایش سرمایه و ثروت را برای سرمایه گذار بدنبال دارد. مسئله اینجاست که همه افراد مهارت، اطلاعات یا زمان کافی برای اداره درست این سرمایه گذاری را ندارند. استفاده از صندوقهای سرمایه گذاری مانند صندوق سرمایه گذاری طلا و… راه حل مناسبی برای اینگونه افراد است. با تیم دلفین وست در این مقاله همراه باشید.
صندوق سرمایه گذاری چیست؟
فهرست مطالب
سرمایه گذاری در بورس به دوصورت مستقیم و غیرمستقیم امکان پذیر است.
در روش مستقیم، افراد با فراگیری استراتژیها و مهارتهای لازم و با صرف وقت و هزینه زیاد مفاهیم بازار بورس را فرا میگیرند. سپس بعد از شناخت کامل بازار بورس سهم خریداری میکنند و معاملات را انجام میدهند. کسب موفقیت در این سرمایه گذاری نیازمند صرف وقت و دانش بسیار زیادی است، در غیر این صورت ریسک از دست دادن سرمایه بسیار بالا میرود.
بیش از این اشاره کردیم که همه افراد این مهارت و زمان را برای سرمایه گذاری به روش مستقیم ندارند. این افراد میتوانند سرمایه خود را در اختیار متخصصان و منابع آگاه قرار دهند تا بصورت غیرمستقیم و به واسطه آنها سرمایه گذاری کنند. به زبان ساده، یک صندوق سرمایه گذاری مجموعهای از سهام، اوراق مشارکت و سایر اوراق بهادار است. میتوانید آن را به صورت شرکتی تصور کنید که افراد مختلف، سرمایه خود را روی هم میگذارند و در سبدی از اوراق بهادار سرمایه گذاری میکنند. صندوقهای سرمایه گذاری در واقع یک سرمایه گذاری غیرمستقیم با ریسک پایین محسوب میشوند.
دارایی سرمایه گذار در صندوقهای سرمایه گذاری باید بیشتر در اوراق مشارکت، سپردههای بانکی و ارواق بهادار سرمایه گذاری شود. باقیمانده سرمایه نیز بنا بر تصمیم مدیریت صندوق در بورس سرمایه گذاری میشود. عمده سرمایه در این صندوقها، در نهادهای مالی که ریسک بسیار پایینی دارند سرمایه گذاری میشود. این صندوقها میتوانند اعتماد افراد با ریسکپذیری پایین را به خوبی جلب کنند. بنا بر قرارداد هر صندوق سود تضمین شدهای در اختیار سرمایه گذار قرار میدهد که در فواصل منظم پرداخت میشود.
معمولا صندوقهای سرمایهگذاری تا 500 هزار واحد سرمایهگذاری را ارائه میدهند. صندوقهای کوچک بین 5 تا 50 هزار، و صندوقهای سرمایهگذاری بزرگ از 50 هزار تا 500 هزار واحد قابل انتشار دارند. صندوقهای سرمایهگذاری معمولا 3 تا 4 درصد بیشتر از سپردههای بانکی سود به سرمایهگذاران پرداخت میکنند.
صندوق سرمایه گذاری طلا (Gold Funds)
بیشتر مردم برای حفظ و افزایش سرمایه خود وارد بازار طلا و سکه میشوند. علت علاقه مردم به این بازار این است که از نرخ رشد بیشتری برخوردار است. صندوق سرمایه گذاری طلا راهی جدید برای سرمایه گذاری در این بازار است، بدون آنکه مجبور به خرید فیزیکی این فلز گران بها باشید.
صندوق سرمایه گذاری طلا یک صندوق معاملهای در بورس است. صندوقهای سرمایه گذاری طلا با استفاده از سرمایههای جمعآوری شده از مشتریان، به خرید و فروش سپرده سکه و انواع اوراق بهادار مبتنی بر طلا در بورس میپردازند. در این صندوقها، حداقل 70 درصد کل دارایی در خرید سکه طلا سرمایه گذاری میشود. مابقی دارایی صرف سرمایه گذاری در اروراق با درآمد ثابت میشود.
سرمایه گذاری در صندوق طلا از طریق یک سبدگردان حرفهای انجام می شود تا از نوسانات ناگهانی سرمایه گذاری، تا حد امکان در امان باشد. مدیر صندوق، سکههای مورد نیاز را از بازار یا بانک کارگشایی میخرد و در بانک سپرده گذاری میکند. سپس سعی میکند بازدهی مناسبی را از سرمایه گذاری در بازار سکه و طلا کسب کند.
افراد با هدف بهره گیری از مدیریت حرفهای صندوق و سودگیری بهتر از بازار پر نوسان طلا و سکه، در صندوقهای طلا سرمیه گذاری میکنند. همچنین ترجیح میدهند کمتر با مشکلات خرید و فروش فیزیکی طلا و سکه سر و کار داشته باشند.
همانطور که اشاره شد درصد عمده سرمایه گذاری این صندوقها روی گواهیهای سکه طلاست، و قیمت گذاری طلا به دو پارامتر نرخ دلار و قیمت اونس جهانی وابسته است. در واقع سرمایه گذاری در این صندوقها، یک سرمایه گذاری غیرمستقیم روی نرخ ارز و طلای جهانی است. در نتیجه سود صندوقهای طلا به این دو عامل بستگی دارد.
هفت مزیت صندوق سرمایه گذاری طلا
صندوقهای طلا، رفع تمام ریسکها و مشکلات خرید شخصی طلا به صورت فیزیکی را هدف قرار دادهاند. در کنار این موضوع یک سری مزیتهای دیگر هم ایجاد شده است. این مزیتها به شرح زیر هستند:
- رفع مشکلات نگهداری فیزیکی طلا و سکه: مشکلات خرید طلا بصورت فیزیکی از جمله حمل کردن، نگهداری در مکانی امن، احتمال کلاهبرداری، سرقت و تقلب از بین میرود.
- کاهش کارمزد معاملات: کارمزد معاملات طلا بصورت فیزیکی حدود ۱ تا ۲ درصد است. در صندوقهای طلا این کارمزد به ۰٫۱۵ درصد کاهش یافته است.
- سرمایه گذاری حتی با سرمایههای کوچک: با هر میزان سرمایه میتوان وارد این بازار شد. در حالی که برای خرید یک سکه طلا، باید میلیونها تومان هزینه کرد .واحدهای صندوق سرمایه گذاری طلا در بورس کالا مبادله میشوند و در بازار بورس حداقل میزان سرمایه گذاری ۱۰۰ هزار تومان است.
- نقدشوندگی بالا: مزیت دیگر این صندوق امکان بازارگردان برای نقدشوندگی است. چنانچه بازار به سمت خرید یا فروش (بازار یک طرفه) برود، بازارگردان با عرضه و تقاضاهای خود بازار را کنترل میکند تا همواره طرف معاملاتی مطمئن وجود داشته باشد و تفاوت نرخ عرضه و تقاضا به کمترین میزان خود برسد.
- فروش راحت صندوق طلا: سرمایه گذاری در صندوق طلا بصورت خرید واحد است، که قیمت هر واحد بسیار کمتر از سکه طلا است. بنابراین سرمایهگذاران میتوانند هر تعداد واحدی که میخواهند بفروشند و در واقع مبلغی کمتر از ارزش یک سکه را نقد کنند. در حالی که در فروش طلا و سکه بصورت فیزیکی، این امکان وجود ندارد.
- قابلیت معامله در بورس: صندوقهای طلا قابلیت معامله در بورس را دارند. برای خرید و فروش واحدهای این صندوق، نیازی به مراجعه حضوری نیست و از طریق سامانههای معاملاتی آنلاین این کار صورت میگیرد.
- صندوق طلا و مدیریت حرفهای داراییها: با استفاده از صندوق سرمایه گذاری طلا شما سرمایه خود برای خرید طلا را بدست افراد حرفهای میسپارید. شما با اینکار علاوه بر اینکه مشکلات خرید طلا بصورت فیزیکی را ندارید ریسک سرمایه گذاری خود را تا حد زیادی کاهش میدهید.
ریسکهای صندوق سرمایه گذاری طلا چیست؟
ریسک صندوقهای طلا بیشتر مربوط به ریسک قیمتی طلا و نوساناتی است که آن را تهدید می کند. البته به دلیل وجود بازارگردان که پیش از این گفته شد، مقدار ریسک در صندوقهای سرمایهگذاری مبتنی بر طلا، بسیار کمتر از بازار طلای فیزیکی است.
در مرحله دوم ریسک مربوط به نقد شوندگی است. برخلاف سکهی طلای فیزیکی، صندوقهای مختلف پذیرفته شده در بورس، ممکن است که نقد شوندگی پایینتری داشته باشند. برای جلوگیری از ایجاد مشکل هنگام فروش، در زمان خرید یک صندوق به تضمین بازار گردانی آن توجه ویژه داشته باشید.
البته ریسک دزدی، کلاهبرداری و تقلبی بودن در مورد این صندوقها وجود ندارد زیرا ضامن آنها بانکی مرکزی است.
هشت معیار جهت مقایسه صندوق سرمایه گذاری طلا
جهت مقایسه صندوقهای سرمایه گذاری ۸ معیار وجود دارد، که با کمک این معیارها میتوان صندوقهای مناسب را شناسایی کرد. این معیارها به شرح زیر هستند:
- کل خالص ارزش دارایی (NAV): در واقع نشاندهنده میزان بزرگی صندوق است.
- تاریخ بهروزرسانی: بهتر است صندوقی را جهت سرمایه گذاری انتخاب نمایید که تاریخ آن به روز است. در صورت عدم به روز بودن قیمتها، ممکن است معامله شما با ضرر همراه باشد.
- تاریخ آغاز فعالیت: بیانکننده عمر صندوق است که مانند هر کسبوکاری، ایجاد سابقه خوب موجب شناخت مثبت و اعتبار بیشتر صندوق خواهد شد.
- قیمت صدور هر واحد: مبلغی که برای «خرید هر واحد صندوق توسط سرمایه گذاران» به آنها اعلام میشود.
- قیمت ابطال هر واحد: مبلغی که سرمایه گذاران میتوانند هر واحد خود را به آن قیمت به فروش برسانند.
- تعداد واحدهای سرمایه گذاری شده: هر چه تعداد واحدهای واگذارشده به سرمایه گذاران بیشتر باشد، اعتبار آن افزایش مییابد و نشاندهنده گستردگی فعالیت آن صندوق است.
- ضامن نقد شوندگی: گرچه ممکن است این گزینه را در صندوقهای کمتری مشاهده کرده باشید، ولی بدیهی است که وجود ضامن همواره تأثیر مثبتی در اعتبار و روند جذب سرمایهگذار خواهد داشت.
- میزان بازدهی روزانه/ هفتگی/ ماهانه/ ششماهه و سالانه: بررسی بازده از مواردی است که در تمامی معاملات بورسی موردتوجه قرار میگیرد. در این صندوقها نیز میزان ثبات و رشد صندوق در بازههای زمانی مختلف نشان از عملکرد مثبت آن در بازار دارد.
بهترین صندوق سرمایه گذاری طلا کدام است؟
اگر بخواهیم لیستی از بهترین صندوق های سرمایه گذاری طلا ارائه دهیم باید بگوییم در بازار امروز، چهار صندوق سرمایه گذاری با پشتوانه طلا در بورس فعالیت میکنند. واحدهای سرمایه گذاری این صندوقها را میتوان هم به صورت حضوری از طریق مراجعه به دفاتر این صندوقها، و هم به صورت غیرحضوری از طریق بورس مورد معامله قرار داد. این صندوقها همگی در بورس کالا فعالیت میکنند. سرمایه گذار میتواند با کد بورسی برای خرید یا فروش واحدهای سرمایه گذاری اقدام نماید.
صندوق پشتوانه طلای لوتوس (طلا)
“طلا” نماد صندوق سرمایه گذاری پشتوانه طلای لوتوس میباشد. این صندوق نخستین صندوق طلا است که فعالیت خود را به صورت رسمی در بورس شروع کرد. بازدهی صندوق سرمایه گذاری طلا لوتوس در سالی که گذشت ۳۶٫۷ درصد بوده است، و کاملا منطبق بر قیمت طلای ۱۸ عیار است. هر واحد سرمایه گذاری این صندوق از طریق سایت رسمی سازمان بورس و یا سیستمهای کارگزاریهای بورسی قابل بررسی و خریداری میباشد.
صندوق زر افشان امید ایرانیان (زر)
“زر” نماد صندوق سرمایه گذاری پشتوانه سکه طلای زر افشان میباشد، که با این نماد در بورس مورد معامله قرار میگیرد. بازدهی صندوق سرمایه گذاری طلا زرافشان در سالی که گذشت ۳۲٫۲ درصد بوده است و تا حد زیادی نزدیک به بازدهی هر گرم طلای ۱۸ عیار در بازار معمولی است. هر واحد سرمایه گذاری در این صندوق از طریق سایت رسمی سازمان بورس و یا سیستمهای کارگزاریهای بورسی قابل دیدن و خریداری میباشد.
صندوق پشتوانه طلای مفید (عیار)
نماد صندوق سرمایه گذاری پشتوانه طلای مفید “عیار” نام گزاری شده است. در سالی که گذشت، بازدهی این صندوق ۲۸ درصد بوده است که کمی پایین تر از بازدهی طلای فیزیکی است. عیار کم ترین سود را در بین ۴ صندوق طلا نصیب مشتریان خود کرده است.هر واحد سرمایه گذاری عیار را میتوانید از سایت رسمی سازمان بورس و یا سیستمهای کارگزاریهای فعال در بازار بورس، رصد کنید.
صندوق طلای کیان (گوهر)
نماد صندوق سکه طلای کیان “گوهر” است و در سالی که گذشت، بیشتر از ۲۹ درصد رشد را تجربه کرده است. دلیل بازدهی پایین این صندوق میتواند سبد داراییهای آن باشد. این صندوق در کنار طلای ۱۸ عیار، قسمتی از داراییهای خود را در سکه طلا سرمایه گذاری کرده است. بنابراین تغییرات آن صرفا منطبق بر نوسان قیمت طلا نخواهد بود. هر واحد سرمایه گذاری صندوق کیان را میتوانید با توجه به نرخ بروز آن در سیستمهای کارگزاری بورس، خریداری فرمایید.









