معاملات عمده در بورس
فهرست مطالب
معاملات عمده در بورس یکی از انواع معاملات اوراق بهادار است که لازم است افراد با آن آشنایی داشته باشند. در حالت کلی معاملات اوراق بهادار به سه گروه معاملات خرد، معاملات عمده و معاملات بلوکی تقسیم بندی میشوند. آشنایی با هر کدام از این روشها میتواند به شما کمک بسیار زیادی کرده و آگاهی از شرایط آنها میتواند در موقعیت مناسب منجر به سودهی بیشتر برای شما شود. در این مقاله قصد داریم شما را با معاملات عمده در بورس و شرایط معاملات عمده آشنا سازیم اگر به این موضوع علاقهمند هستید در ادامه با ما همراه باشید.
منظور از معاملات عمده در بورس چیست؟
اگر بخواهیم به زبان ساده در مورد معاملات عمده صحبت کنیم در این معاملات مقدار قابل توجه و زیادی از سهام شرکت در صف معامله قرار گرفته و معامله میشود. قیمت سهامی که در بخش معاملات عمده قرار میگیرد از قیمت قسمتی که در معاملات بیشتر بوده و سازوکار متفاوتی دارد. در حالت کلی معادلات عمده در بورس به دو صورت انجام میگیرد که در ادامه تلاش میکنیم شما را با هر یک از این دو روش آشنا سازیم.
روشهای انجام
دو روش متفاوت برای انجام معاملات عمده در بازار بورس وجود دارد.
- در روش اول عمده سهام یک شرکت از طریق کارگزاران به روش معمولی انجام میگیرد و در روش دوم عرضه به شکل بلوکی بوده و از سیستم معاملات معمولی خارج میشود. در روش اول بیشترین قسمت از سهام از طرف سهامدار مالک تعیین شده و فروشنده و خریدار توافقهایی انجام میدهند که در مورد موضوعاتی مانند قیمت سهام، حجم معامله و … است و در نهایت معامله را به کارگزاری واگذار میکنند.
معمولا در این روش بعد از عرضه سهام عمده قیمت آن کاهش می یابد زیرا هنگامی که عرضه آن بالا برود خریداران سعی میکنند تقاضا را کم کنند و با کم شدن تقاضاقیمت کم میشود اما شرایطی نیز وجود دارد که این اتفاق رخ ندهد از جمله این که اگر هنگام انتشار سهم اخبار خوبی به گوش بازار برسد بلافاصله آن را جذب کرده و در نتیجه افت قیمت نخواهد داشت. - در روش بلوکی خریداران به دنبال جایگاه مدیر هستند و مدیر نیز با قیمت بیشتری در واقع جایگاه خود را با امتیاز بزرگتری تعویض میکند.پس سهام نسبت به روش اول گران تر فروخته میشود. پس این یک معاملهای است که رضایت دو طرف را میخواهد و هر دو طرف یعنی مدیر و خریدار باید با توجه به آن چه به دست میآورند راضی باشند.
انواع معاملات عمده در بورس بر اساس زمان تسویه
بر اساس مدت زمان تسویه بها معاملات عمده در بورس به دو دسته عادی و شرایطی تقسیم میشوند. در روش عادی معامله باید در طی سه روز تمام شده باشد این در حالی است که در حالت شرایطی انتقال سهام زمانی صورت میگیرد که زمان قطعی معامله باشد. همچنین قسمتی از بها به صورت مدتدار نیز پرداخت می شود.
مزایا و محدودیتها
مانند هر روش دیگری این روش نیز دارای محدودیتهایی است که لازم است قبل از انتخاب این روش برای معامله افراد نسبت به آن آگاهی داشته باشند. از جمله این محدودیت ها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- اولین محدویتی که برای این روش بیان میشود این است که این روش به ارزش سهام پایهای شرکت وابسته است بنابراین فقط درصدی از سهام را میتوان وارد معامله کرد که این مساله میتواند برای برخی افراد محدودیت به حساب بیاید. شرکتهایی که سرمایه پایه آن ها بیشتر از 3 میلیارد ریال باشد معمولا یک درصد و شرکت هایی که کمتر از 3 میلیارد ریال سرمایه دارند معمولا 5 درصد از سهام پایه را میتوانند وارد معاملات عمده کنند.
- یکی دیگر از محدویتها در این روش معاملاتی این است که این است که تعداد سهام انتقالی نیز دارای محدودیت است و این یکی از مواردی است که افراد باید نسبت به آن آگاهی داشته باشند.
اما این روش دارای مزایای نیز هست که موجب میشود توجه عده بسیاری به این روش جلب شود از جمله آن مزایا میتوان به مواردی نظیر موارد زیر اشاره کرد.
- ورود سهامداران به شرکت و همچنین ورود افراد راهبردی تر به هیات مدیره شرکتها.
- این روش موجب سهولت فرایند خصوصی سازی میشود زیرا به موجب آن کارآفرینان میتوانند قسمی از سهام را در اختیار داشته باشند.
سخن پایانی
معاملات عمده در بورس یکی از روشهای سه گانه انجام معاملات در بورس است که میتواند گزینه بسیار خوبی برای خریداران و فروشندگان باشد. این روش دارای مزایا و محدودیتهایی است و خود به انواع مختلفی دسته بندی میشود در این مقاله تلاش کردیم شما را با این روش به طور مختصر آشنا سازیم تا بتوانید قوانین مرتبط با آن را بدانید و در هنگام انجام معامله از این روش آگاهی لازم را داشته باشید.