بتا منفی سهم چیست و چگونه محاسبه می‌شود؟

بتا منفی سهم

بتای منفی در بورس

بتای منفی یکی دیگر از اصطلاحات در علم  بورس است. لازم است افرادی که به تازگی وارد بورس می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شوند این اصطلاحات را شناخته و بتوانند از آن‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها به خوبی و در جایگاه مناسب استفاده کنند. بازار بورس کس از بازار پنج گانه مالی در کشورمان است که عده بسیار زیادی تمایل دارند در این بازار فعالیت کنند. در سایت دلفین وست تلاش می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کنیم شما را با مبانی اولیه بورس و همچنین کلیه قوانین آن به طور کامل آشنا سازیم تا بتوانید موفقیت بیشتری در این بازار به دست آورید. در این مقاله قصد داریم بتای منفی سهم را برای شما توضیح دهیم و نحوه محاسبه آن را یاد دهیم. پس اگر به دنبال فهمیدن بتای منفی سهم هستید این مطلب را از دست ندهید.

منظور بتای منفی سهم چیست؟

اگر با بازار بورس آشنایی داشته باشید حتما شاهد نوسانات در این بازار بوده‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌اید. برای مثال ممکن است قیمت یک سهام ناگهانی رشد کند و یا قیمت آن افول کند. همچنین اخبار و شایعات می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌توانند در این مساله تاثیرگذار باشند. در نتیجه لازم است افراد به طور کامل با بازار بورسی آشنایی داشته و با دانش وارد این مسیر شوند. ضریب بتا (Beta Coefficient) معیاری آماری است که در مورد نوسانات بازار بورس اطلاعاتی را در اختیار سرمایه گذاران قرار داده و با استفاده از بازده سهام یا شاخص بازار سنجیده می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود.

اگر بتا برای یک سهم برابر یک باشد به این معنا است که نوسانات کاهس و افزایشی قیمت یکسان خواهد بود اما اگر این عدد برابر 2 باشد به این معنی است که افزایش و یا کاهش دو برابر خواهد شد. بنابراین می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌توان گفت هر سهمی که بتای آن از عدد یک کم‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تر باشد می گویند بتای سهم منفی است. ضریب بتا در حالت ریاضی برابر است با شیب یک معادله رگرسیون خطی که نوسانات ثیمت سهم در برخورد با بازار کلی را نشان می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌دهد.

نحوه محاسبه بتا

نحوه محاسبه بتا منفی

پیش از این نیز گفتیم که ضریب بتا اندازه ریسک سبد سهام نسب به پرتفوی بازار را نشان می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌دهد و نوسان قیمت را برای یک سهم نسب به کا بازار در نظر می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌گیرد. برای  محاسبه مقدار ضریب بتای منفی از روابط زیر استفاده می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود.

در بازار بورس عده ای هستند که کار محاسبه ضریب بتا برای سهم‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های مختلف را نشان می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌دهند. به طور کلی اگر ضریب بتا برابر یک باشد آن سهم نوسانات برابری با بازار بورس دارد. اگر این مقدار کم‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تر از یک باشد بتا منفی است و البته ریسک کم‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تر است. اگر ضریب بتا از یک بیشتر باشد می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند افت و خیز شدیدی داشته باشد و در صورتی که این عدد برابر صفر باشد سهم هیچ تغییری نخواهد کرد و وابستگی به بازار کلی ندارد و اگر ضریب بتای سهم از صفر کم‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تر باشد در خلاف جهت بازار افزایش یا کاهش قیمت خواهد داشت. پس هر چه این عدد بزرگ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تر باشد هم پتانسیل برای رشد و سود بیشتر است و هم ریسک برای کاهش و افول وجود دارد. سهم‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌هایی که بتای منفی دارند در خلاف جهت بازار هستند و این مساله موجب می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود هنگامی که شاخص بازار افول می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کند افراد برای کاهش ریسک به دنبال این گونه سهم‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها بروند تا بتوانند سود بیشتری به دست آورند.

برای محاسبه ضریب بتا می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌توانید از سامانه و یا نرم افزار اکسل استفاده کرده و مقدار آن را حساب کنید. برای این کار لازم است به سایت مرکز پردازش اطلاعات ایران مراجعه کرده و صندوق مورد نظر خود را انتخاب و بر طبق سایت پیش بروید تا بتوانید ضریب بتا را برای سهم خود محاسبه نمایید.

ضریب بتا

پیش از این در مورد ضریب بتا و نحوه محاسبه آن و همچنین مقادیر مختلف آن صحبت کردیم در ادامه قصد داریم گفته‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های خود را به شکل مرتب شده تر برای شما بیان کنیم تا با مقادیر مختلف بتا و شرایط آن آشنا شوید.

  1. ضریب بتا برابر با یک در نتیجه همسو با بازار پیش می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌رود.
  2.  ضریب بتا برابر صفر، در نتیجه خنثی و هیچ تاثیری از شاخص نمی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌پذیرد.
  3.  ضریب بتا کم‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تر از صفر در خلاف جهت کلی بازار.
  4.  ضریب بتا بیشتر از یک، نوسانات بالا، ریسک زیاد و حالت تهاجمی.
  5.   ضریب بتا کم‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تر از یک، بتای منفی سهم، کم ریسک و کند، ثقیل و تدافعی

ضریب بتا چیست

سرمایه گذاری در بتای منفی

تا این جای کار شما را با بتای منفی سهم آشنا کرده و تلاش کردیم شرایط مختلف بتا را برای شما شرح دهیم. اگر تا این جا مقاله را خوانده باشید می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌توانید مقدار بتا را برای هر سهم حساب کنید. اما سرمایه گذاران باید بدانند چه موقع به سراغ سهامی که بتای آن منفی است بروند.  یک سرمایه گذار هوشمند می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌داند زمانی که شاخص کلی بازار پایین می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌آید سهم با بتای منفی ریسک کم‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تری دارد این در حالی است که هنگامی که شاخص کلی بازار بالا است و سیر صعودی دارد انتخاب سهم‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌هایی که بتای آن‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها منفی است نمی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تواند گزینه مناسبی باشد زیرا در رونق بازار قیمت آن‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها افول پیدا می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کند. پس در این شرایط بهتر است روی سهم‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌هایی با بتای مثبت سرمایه گذاری کنیم تا بتوانیم با اطمینان بیشتری در کار خود اقدام کرده باشیم.

سخن پایانی

ابزارهای بسیار زیادی در بازار بورس وجود دارد که لازم است سرمایه گذاران نسب به آن‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها اطلاعات کافی داشته باشند. یکی از این ابزار ضریب بتا است که می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌توانید به شکل های مختلف آن را محاسبه کنید. ضریب بتا می‌تواند مقادیر مختلفی داشته باشد که با توجه به شرایط مختلف از آن‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها استفاده کنید. فراموش نکنید در واقع این ضریب شرایط یک سهم را نسبت به سهام کلی بازار نشان می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌دهد. در این مقاله تلاش کردیم علاوه بر آشنایی شما با ضریب بتا و نحوه محاسبه آن در مورد سرمایه گذاری در ضریب بتای منفی سهم اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم که امیدواریم برای شما سودمند باشد. یکی دیگر از مقالات مرتبط در این زمینه خط روند است که می‌توانید آن را بخوانید.

3/5 - (2 امتیاز)

2 پاسخ

  1. سلا
    این جمله که :
    بنابراین می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌توان گفت هر سهمی که بتای آن از عدد یک کم‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تر باشد می گویند بتای سهم منفی است.
    نادرسته.
    از صفر کمتر میشه بتا منفی و بین صفر و یک میشه کم تحرک.

دیدگاهتان را بنویسید