ارزیابی ارزش NFT | چگونه می‌توان ارزش NFT را ارزیابی کرد؟

ارزیابی ارزش nft

از آنجایی که ارزش یک NFT برای نگهداری کوتاه‌مدت یا بلندمدت، بسته به دارایی‌ای که NFT نشان می‌دهد متفاوت است، ارزیابی ارزش NFT ضروری است. توکن‌های غیرقابل تعویض (NFT) تقریبا در تمام بخش‌های صنعت غیرمتمرکز به عنوان پلی بین دنیای دیجیتال و دنیای واقعی گسترش یافته‌اند. NFTها توکن‌های منحصر به فردی هستند که به دارندگان خود، حقوق مالکیت غیرقابل تغییر نسبت به دارایی‌های خاص را می‌دهند. به‌طورکلی NFTها دارایی‌های ارزشمندی هستند؛ زیرا اصالت یک دارایی غیرقابل تعویض را تأیید می‌کنند و این کار باعث می‌شود تا این دارایی‌ها، منحصر به فرد و در نوع خود بی‌نظیر باشند.

NFTها محتوای دیجیتال را غیرقابل جایگزین می‌کنند و از این رو دارایی ارزشمندی به حساب می‌آیند؛ اما ارزش یک NFT نسبت به NFT دیگر، می‌تواند متفاوت باشد. این تفاوت‌ها به دلیل ویژگی‌ها و عواملی هستند که ارزش هر NFT را ارزیابی و تعیین می‌کند. به همین منظور در این مقاله، قصد داریم به عوامل تعیین‌کننده ارزش NFTها بپردازیم.

چرا NFT‌ها محبوبیت زیادی بین کاربران دارند؟

NFTها تا حد زیادی به دلیل موارد استفاده متنوع خود، محبوبیت زیادی بین کاربران پیدا کرده‌اند. توکن‌های غیرقابل تعویض یا NFT‌ها علاوه بر تضمین حقوق مالکیت و خدمت به عنوان مجموعه‌ای دیجیتال، می‌توانند توسط همه افراد در بلاک‌چین صادر شوند. همچنین دسترسی به توکن‌های غیرقابل تعویض به افراد بیشتری اجازه داده است که خالق آن باشند.

NFTها کاربردهای جدیدی در صنعت بازی پیدا کرده‌اند؛ برای مثال بازی برای کسب درآمد یا P2E دارای NFTهای درون بازی است که به کاربران امکان می‌دهد در حین بازی، توکن به دست آورند و هم‌چنین انواع مختلفی از دارایی‌های منحصربه‌فرد را ایجاد کرده و با مبادله آن‌ها کسب درآمد کنند. آواتارها برای شبکه‌های اجتماعی و مجموعه‌های هنری انحصاری یکی دیگر از جهت‌گیری‌های اصلی NFT‌ها یا توکن‌های غیرقابل تعویض هستند که این کاربرد، آن‌ها را به عنوان شکل جدیدی از هنر‌های دیجیتال در بین کاربران و به خصوص هنرمندان، محبوب کرده است. با توجه به موارد استفاده رو به رشد و محبوبیت این توکن‌ها، NFTها با گسترش کاربرد و عملکرد در زمینه‌های مختلف، به ارزش خود می‌افزایند و محبوبیت زیادی در بین کاربران پیدا می‌کنند.

ارزیابی ارزش توکن nft

عوامل تعیین‌کننده ارزش NFTها

تعیین ارزش دقیق NFT‌ها کار سختی است و به عوامل مختلفی بستگی دارد؛ اما به طور کلی ارزیابی ارزش   NFT  توسط چند عامل تعیین می‌شود که در زیر به آن‌ها اشاره شده است.

_ نادر و کمیاب‌بودن

این عامل، یکی از عوامل مهم در تعیین ارزش یک NFT و‌ بدین معناست که یک NFT خاص چقدر کمیاب بوده و سخت به دست می‌آید.  نمونه‌های کمیاب یک توکن غیرقابل تعویض، می‌تواند اولین اثر هنری در نوع خود از یک خالق مشهور در صنعت هنرهای دیجیتال یا یک NFT باشد که توسط یک سلبریتی معروف ایجاد شده است.

یکی دیگر از عوامل کمیاب‌بودن NFTها، تأثیری است که یک NFT برای مثال، در یک بازی ویدیویی ایجاد می‌کند. مردم به دلیل ارزش ذاتی آن‌ها به سمت چنین NFTهایی جذب می‌شوند. کمیاب و غیرقابل دسترس بودن توکن‌ها، یکی از عوامل ارزیابی ارزش توکن‌های NFT است که قانون، حکم می‌کند این NFTهای کمیاب و پرتقاضا، اغلب خریداران بیشتری را جذب کرده و با قیمت‌های بالاتری به فروش برسند. پلتفرم‌های شخص ثالث می‌توانند به کاربران کمک کنند تا دید عینی‌تری از کمیاب‌بودن NFT داشته باشند. این پلتفرم‌ها به کاوشگر بلاک‌چین و سایر منابع دسترسی خواهند داشت تا کمیاب‌بودن NFT را با در نظر گرفتن عواملی مانند محبوبیت NFT، حجم معاملات و تعداد مالکان تخمین بزنند.

_ جامعه

جامعه یک عامل تعیین‌کننده دیگر برای ارزیابی ارزش NFT است، زیرا بر تعداد کاربران و خریداران آن در بازار آزاد تأثیر مهمی می‌گذارد. هرچه اندازه جامعه بزرگ‌تر باشد، NFT تبلیغات بیشتری را جذب کرده و به پروژه کمک می‌کند تا خریداران بیشتری را به دست آورد؛ به عنوان مثال، Bored Ape، یک مجموعه محبوب NFT و دارای یک جامعه بزرگ و فعال است که به معرفی پروژه به مخاطبان بیشتر، کمک می‌کند.

عوامل تعیین‌کننده ارزش NFTها

کاربران به‌راحتی می‌توانند با مراجعه به صفحات رسمی شبکه اجتماعی پروژه و بررسی تعداد مشترکین، اندازه جامعه پروژه را بررسی و درک کنند. هم‌چنین عامل دیگری که باید در ارزیابی ارزش NFTها در نظر گرفت، تعداد NFTهای موجود در بازارهای ثانویه است. فراوانی NFTهای موجود همراه با مناقصه کم یا فعالیت خریدار ممکن است نشان‌دهنده پیشی‌گرفتن عرضه از تقاضا باشد که اغلب یک پیش‌بینی قوی برای تقاضای کلی بازار است.

_ سودمندبودن

کاربرد یک NFT از کاربرد واقعی آن در دنیای فیزیکی و دنیای دیجیتال ناشی می‌شود؛ به عنوان مثال، برخی از NFTها بیشتر جنبه کلکسیونی دارند و می‌توان از آن‌ها در بازی‌هایی مانند سرزمین‌های مجازی یا شخصیت‌های بازی استفاده کرد. این ویژگی NFTها به آن‌ها ارزش فوری می‌بخشند که در طول زمان بسته به محبوبیت پروژه اساسی افزایش می‌یابد؛ بنابراین می‌توان گفت سودمندبودن نیز یک عامل تعیین‌کننده در ارزیابی ارزش توکن NFT است.

نمونه‌هایی از کاربرد و سودمندبودن NFTها را می‌توان در NFT‌های بازی برای کسب درآمد مانند Axie Infinity، MOBOX و موارد دیگر یافت که در آن NFT‌ها نقش مهمی را به عنوان دارایی‌های درون بازی با مجموعه‌ای از ویژگی‌های منحصربه‌فرد ایفا می‌کنند و NFT‌ها ارزشی را از آن استخراج می‌کنند. از آن‌جایی که NFTهای بازی درحال‌حاضر بیشترین کاربرد را دارند، ارزش NFTها در اکوسیستم بازی با شکل‌گیری جوامع جدیدی از بازیکنان ادامه خواهد یافت. قدرت مجموعه NFT عامل مهم دیگری در ارزیابی ارزش NFT  است.

_ ارزش آتی (آینده)

ارزش آتی NFT حاصل دو عامل جریان نقدی آتی و ارزش‌گذاری است. معمولا سفته‌بازی، محرک اصلی ارزش‌گذاری توکن‌هاست اما گاهی اوقات به عنوان محرک اصلی افزایش قیمت نیز عمل می‌کند. بیشتر کارشناسان بازار رمزارزها اظهار دارند که حرکت قیمت ناشی از ارزش‌گذاری برای NFTها منفی است، اما نمی‌توانیم‌ منکر این واقعیت شویم که سفته‌بازی نیز بخشی از سیستم مالی اکنون توکن‌های غیرقابل تعویض است. یک روش عالی برای ارزیابی ارزش یک NFT استفاده از نمودارهای قیمت عملکرد محصولات NFT است.

ارزیابی ارزش یک nft

_ نقدینگی

هرچه نقدینگی یک توکن بالاتر باشد، ارزش آن NFT نیز بالاتر خواهد بود؛ بنابراین نقدینگی یک عامل مهم دیگر در ارزیابی ارزش NFT است. نقدینگی دلیل اصلی این است که چرا یک توکن ساخته شده روی زنجیره باید ارزش بالاتری نسبت به دارایی‌های خارج از زنجیره داشته باشد. سرمایه‌گذاران معمولا سرمایه‌گذاری‌هایی را انجام می‌دهند که حجم معاملات بالایی دارند، زیرا نقدینگی بالا ریسک نگه‌داری NFTها را کاهش می‌دهد.

NFTهای ساخته شده بر اساس استاندارد ERC را می‌توان به‌راحتی در پلتفرم‌های مختلف مبادله کرد که این کار به‌طور قابل‌توجهی ارزش NFTها را افزایش می‌دهد. ارزش NFTهایی که بر اساس اتریوم ساخته نمی‌شوند، معمولا به دلیل کمبود نقدینگی کاهش می‌یابد. کارشناسان اظهار دارند که شرکت‌ها باید یک اقتصاد رمزی ارائه دهند تا کاربران را تشویق کند که تعامل خود با NFTa را افزایش داده و باعث افزایش نقدینگی شوند.

_ پتانسیل NFT

پتانسیل یک NFT بیانگر این موضوع است که آیا این توکن بر اساس کمیاب‌بودن و اندازه جامعه، فضایی برای رشد دارد یا نه. معمولا پتانسیل رشد را می‌توان با فاکتورگیری در عرضه و تقاضای نسبی یک NFT تخمین زد. به‌طور کلی توکن‌های با حمایت بلندمدت جامعه ارزشمندتر هستند، زیرا پروژه در طول زمان، توجه کاربران را به خود جلب کرده و تقاضا را افزایش داده است که این کار به مرور زمان، باعث کمیاب‌تر‌ و هم‌چنین ارزشمند‌تر شدن توکن‌های NFT شده است.

پتانسیل NFT

_ منشأ NFT سازندگان NFT

منشا NFT به سازندگان این توکن اشاره دارد. قبل از خرید و سرمایه‌گذاری در یک NFT خاص، کاربران باید درباره سازنده این توکن اطلاعات کافی داشته باشند. این اطلاعات شامل پیشینه NFT مشهوربودن سازنده NFT در بازار و سایر عوامل مرتبط است. هرچه سازنده یک توکن مشهورتر و دارای اعتبار بیشتری در جامعه باشد، احتمال ارزشمند‌تربودن آن توکن نیز بیشتر خواهد بود. بنابراین منشا و سازنده یک توکن نیز تاثیر مهمی در ارزیابی ارزش NFT دارد.

_ ملموس بودن

بسیاری از NFTها به اشیاء دنیای واقعی مرتبط می‌شوند که از نظر ملموس بودن تاثیر مهمی در ارزش‌گذاری آن دارند. اگر بخواهیم این موضوع را با یک مثال توضیح دهیم، می‌توانیم به این‌ مورد اشاره کنیم که داشتن یک بلیط NFT برای یک رویداد انحصاری از افراد سرشناس، بسیار ارزشمندتر از داشتن یک NFT برای یک محصول است.

از نظر عملی‌بودن، بازار NFTهایی با ارزش ملموس برای معاملات کوتاه‌مدت در بازار گزینه بهتری هستند. دلیل این اتفاق، آن است که چنین NFTهایی ممکن است تاریخ انقضا داشته باشند، درحالی‌که سایر کالاهای کلکسیونی مانند کفش‌های کتانی نسخه محدود با اتصال NFT می‌توانند در طول زمان با کاهش تعداد اقلام در گردش، ارزش بیشتری پیدا کنند.

چگونه می‌توان ارزش NFT را ارزیابی کرد؟

_ سلیقه شخصی

معیارها و دلایل زیادی برای ارزیابی ارزش NFT وجود دارد که یکی از این عوامل بسیار مهم، سلیقه شخصی است. معمولا افراد به دلایل مختلفی یک NFT را خریداری می‌کنند اما یکی از دلایل مهم که همیشه احتمال خرید بسیاری از کاربران را بیشتر می‌کند، ظاهر و زیبایی‌شناسی، ارتباط شخصی، ارتباط برنامه NFT یا ارتباط nft  با پروژه صادرکننده است که بر ارزش شخصی یک NFT تأثیر می‌گذارد.

همیشه این احتمال وجود دارد که یک کلکسیونر صرفا به دلیل ارزشی که شخصا برای دارایی قائل است، قیمتی بالاتر از قیمت بازار برای یک NFT پرداخت کند. معمولا هنگامی که کلکسیونرها NFT مورد علاقه خود را مطابق با سلیقه شخصی خریداری می‌کنند، به جای “قیمت معاملاتی” بیشتر بر ارزش ذاتی آن تمرکز می‌کنند، زیرا ممکن است ارزش یک NFT در نهایت کاهش یابد، اما ارزش آن برای خریدار تغییری نکند.

دیدگاه پایانی

در این مقاله به عوامل تعیین‌کننده ارزش توکن‌های غیرقابل تعویض NFTها پرداختیم. به‌طور‌کلی راهکارها و عوامل کلی برای پیش‌بینی دقیق ارزش آینده یک NFT وجود ندارد و معمولا ارزش NFTها توسط نیروهای بازار تعیین می‌شود و کاربران درصورتی‌که قصد خرید و سرمایه‌گذاری در این زمینه دارند، باید به‌صورت عمیق و کلی در این‌باره تحقیق کنند و عوامل تعیین‌کننده ارزش NFTها را در نظر بگیرند.

هم‌چنین کاربران باید عوامل بیرونی مانند سودمندی یا کمیاب بودن یک NFT را با عوامل ذاتی مانند سلیقه شخصی به دقت بسنجند. ارزش NFTها بسته به دیدگاه کاربران ممکن است، متفاوت باشد و حتی NFTهایی که در بازار ثانویه ارزش کمتری دارند، می‌توانند برای صاحب آن، دارایی با ارزشی تلقی شوند. برای یادگیری NFT از پایه تا پیشرفته می‌توانید به دوره NFT را که در مجموعه آموزش‌های دلفین‌وست قرار دارد دسترسی داشته باشید.

کانال سیگنال ارز دیجیتال و فارکس رایگان
چقدر مفید بود؟
دیدگاهتان را بنویسید