فرمول تعدیل قیمت در بورس چیست؟

فرمول تعدیل قیمت در بورس

گاهی پس از افزایش سرمایه شرکت یا توزیع سود نقدی در بین سهام‌‌‌داران فاصله قیمت یا Price Gap رخ می‌دهد. این فاصله به این صورت است که قیمت‌‌‌های جدید کم‌‌‌تر از قیمت‌‌‌های قبلی می‌‌‌شوند. در چنین مواقعی نیاز است تا شرکت‌‌‌ها با استفاده از یک ترفند کارا نوسان ایجاد شده را پوشش دهند. در این‌‌‌جا است که ابزاری به نام تعدیل قیمت به کمک شرکت‌‌‌ها می‌‌‌آید. تعدیل قیمت در طی محاسبات ریاضی صورت می‌‌‌گیرد و براساس نوع افزایش سرمایه محاسبه می‌‌‌شود، متفاوت می‌‌‌باشد. در ادامه به معرفی فرمول تعدیل قیمت سهام می‌‌‌پردازیم.

فرمول تعدیل قیمت سهام

p_t=((p_0-D)+ (α*1000))/(1+ α+ β)
Pt نشان دهنده‌‌‌ میان تعدیل قیمت است و P0 قیمت پایانی قبل از توقف نماد را نشان می‌‌‌دهد. در ابتدا گفتیم انواع مختلف تعدیل قیمت سهام وجود دارد. تمام این انواع در فرمول فوق لحاظ شده‌‌‌است. اما آیا همگی عوامل در فرمول تعدیل قیمت دخیل هستند؟ در پاسخ باید گفت ممکن است باشند. در واقع ابتدا بررسی می‌‌‌شود که به کدام دلیل نیاز به تعدیل احساس شده‌‌‌است، سپس براساس نیاز اعداد موجود در فرمول جای‌گذاری می‌‌‌شوند. P0 همیشه در فرمول حضور دارد. حال سؤآل این است که باقی نمادها چه چیز و کدام نوع تعدیل را نشان می‌‌‌دهند؟

فرمول تعدیل قیمت

انواع تعدیل قیمت سهام مؤثر در فرمول تعدیل

  • D نماد درآمد نقدی تقسیم شده در مجمع عمومی عادی سالیانه
    یکی از علل نیاز به اعمال تعدیل، تقسیم سود نقدی در بین سهام‌‌‌داران است. نماد D در فرمول این فاکتور را در محاسبه تعدیل اعمال می‌‌‌کند.
  • α نماد درصد افزایش سرمایه از محل آورده نقدی و مطالبات
    ممکن است شرکت نیاز به منابع جدید مالی بای تأمین سرمایه داشته باشد درچنین ماقعی حق تقدم با سهام‌‌‌داان است یعنی فرصت اولیه خرید سهام به سهام‌‌‌داران قدیمی شکت داده می‌‌‌شد. چنا‌‌‌چه در موعد مقرر خرید از طرف سهام‌‌‌داران صورت بگیرد، پس از اتمام کار سرمایه‌‌‌ای که به شرکت افزوده‌‌‌اند به شکل سهام عادی درخواهد آمد. اگر سهام‌‌‌داران قدیمی مایل به شرکت در این رویه نباشند، میزان مورد نیاز افزایش سرمایه به شکا معمول فروش سهام در بازار بورس فروخته خواهد شد. α در فرمول تعدیل قیمت این روی را نشان می‌‌‌دهد.
  • β نماد درصد افزایش سرمایه از محل سود انباشته
    چنانچه افزایش سرمایه از صندوق سودهای پرداخت نشده به سهام‌‌‌داران که شرکت آن را پس‌‌‌انداز کرده است تأمین شود β در محاسبات حضور خواهد داشت. در این روش با انباشته شدن سرمایه کم و کاستی برای سهام سهام‌‌‌داران پیش نمی‌‌‌آید بلکه تعداد سهام افزایش می‌‌‌یابد. مشکل این‌‌‌جاست که افزایش سهام باعث کاهش قیمت‌‌‌ها می‌‌‌شود و در نتیجه نیاز به تعدیل قیمت‌‌‌ها خود را بروز می‌‌‌دهد.

ضریب تعدیل

هدف از تعدیل قیمت در بورس، افزایش قیمت سهام است. این‌‌‌که شرکت‌‌‌ها با چه روشی می‌‌‌توانند سهام خود را از سقوط قیمت نجات دهند فرمول تعدیلی بود که در بالا به آن اشاره کردیم. اما اصطلاحی به نام ضریب تعدیل وجود دارد که از طرف مدیران بورس برای بالا بردن قیمت‌‌‌ها و افزایش تقاضا تعیین می‌‌‌شود.

برای هر سرمایه‌‌‌گذار مجموع سهام خریداری‌‌‌شده محاسبه می‌‌‌شود که پرتفوی نام‌‌‌دارد. ضریب تعدیل مشخص می‌‌‌کند که چه درصدی از این پرتفوی اعتبار نقدی است که سهام‌‌‌دار می‌‌‌تواند از کارگزاری خود برای خرید سهام دریافت کند. افزایش ضریب تعدیل یعنی اعتبار بیشتر سهام‌‌‌دار و در نتیجه افراد را به سرمایه‌‌‌گذاری ترقیب کردن. این امر باعث بالا رفتن تقاضا و قیمت سهام خواهد شد. برای مثال اگر سهام‌‌‌داری در پرتفوی خود 50 میلیون سهام داشته‌‌‌باشد با نرخ ضریب تعدیل 10 درصد تنها قادر به استفاده از 5 میلیون اعتبار برای خرید سهام است. اما اگر نرخ ضریب تعدیل به 50 در صد افزایش یابد، میزان اعتبار او 25 میلیون خواهد شد. که البته افزایش ضریب تعدیل تا 50 درصد اط طرف شورای عالی بورس تصویب شده‌‌‌است.

سخن نهایی

شرکت‌‌‌ها باید همیشه مراقب روند قیمت سهام خود باشند. به هر حال بازار بورس همیشه با نوساناتی روبرو است، اما شرکت‌‌‌ها ممکن است به دلیل افایش سرمایه‌‌‌ای که برای فعالیت خود نیاز دارند، قیمت سهام خود را دست‌خوش نزولی ناگهانی کنند. همان‌‌‌طور که افزایش بی‌‌‌منطق نیاز به ایجاد تعادل در قیمت‌‌‌ها دارد، کاهش نیز چنین است. ابزار این‌‌‌کار تعدیل قیمت نام‌‌‌دارد. فرمول تعدیل قیمت تمام شرایط ممکن را در نظر می‌‌‌گیرد و شرکت‌‌‌ها بسته به شرایطی که تجربه کرده‌‌‌اند از آن به نفع خود استفاده می‌‌‌کنند. چناننچه بازار بورس نیازمند جبران کاهش‌‌‌ها و ترقیب افراد به حضور در آن باشد، ابزار ضریب تعدیل به میان می‌‌‌آید. اگر درسرمایه گذاری و آموزش بورس و فارکس نیاز به مشورت دارید، مشاورین دلفین وست همراه شما هستند تا بهترین سرمایه گذاری را داشته باشید.

3.7/5 - (3 امتیاز)

2 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید