بررسی حاشیه سود در سازمانها، شرکتها، واحدهای تولیدی یا خدماتی کمک میکند تا تمام جنبههای مربوط به کسبوکار و عملکرد را ارزیابی کرده و در پی بهبود آن باشند. حاشیه سود انواع مختلفی دارد که ما در این مقاله انواع حاشیه سود و تفاوت و کاربرد آنها را مورد بررسی قرار میدهیم. بررسی سودهای حاصل از فعالیت نهادهای اقتصادی، علاوه بر مدیران این سازمانها میتواند برای گروههای مختلف از جامعه بسیار مفید باشد. برای مثال تحلیلگران حرفهای و بنیادی بازارهای مالی با بررسی صورتهای مالی شرکتها، به ارزش ذاتی سهام آنها پی میبرند. این افراد میتوانند در پی این بررسیها، بهترین نمونههای سرمایهگذاری را پیدا کنند.
حاشیه سود چیست؟
فهرست مطالب
حاشیه سود یا «Profit margin» مفهومی است که به کمک آن مقدار سود حاصل از فعالیتهای اقتصادی در برابر هر دلار یا ریال را اندازه میگیرند. در واقع اندازهگیری حاشیه سود شرکتها باعث میشود تا سهامداران بتوانند مقدار سوددهی آنها را اندازه گرفته و به ارزش ذاتی سهامشان پی ببرند. Profit margin را میتوان میزان توانایی یک شرکت در کنترل هزینهها دانست. هرچقدر عدد سود بدست آمده بیشتر باشد، یعنی عملکرد شرکت در مهار و مدیریت هزینهها بالاتر بوده. هرچقدر هم عدد سود به دست آمده کمتر باشد، به این معنی است که شرکت در کاهش و مدیریت هزینهها، عملکرد ضعیفی داشته است.
بررسی و کاربرد profit margin
حاشیه سود بهصورت کلی، یک دید کلی در مورد شرکتها به تحلیلگران میدهد تا به یک نتیجهی کلی در مورد ساختار، شیوه عمل و بازدهی شرکتها برسند. اطلاعات بدست آمده از محاسبه آن به معاملهگران کمک میکند تا بهترین و باارزشترین سهام را برای خرید انتخاب کنند. همچنین اگر عملکرد کلی یک شرکت، رو به وخامت باشد، نتیجهگیریها حاکی از فروش سهام آن شرکت خواهد بود.
انواع حاشیه سود
حاشیه سود انواع مختلفی دارد که با روشهای گوناگونی محاسبه میشود که در هر روش آن، بخشی از عملکرد سازمان مورد توجه قرار میگیرد. در ادامه به انواع حاشیه سود میپردازیم.
-
سود خالص
حاشیه سود خالص یا «Net Profit Margin» به سودی گفته میشود که پس از کسر تمام هزینههای مربوط به مواد اولیه، خط تولید، حقوق و دستمزد، مالیات، هزینههای عملیاتی و …. بدست میآید. به این نوع بازدهی، سود خالص میگویند، چراکه مقدار سود نهایی را مشخص میکند و به صورت درصد بیان میشود. برای مثال، اگر سود خالص یک شرکت برابر با 25 ٪ باشد، یعنی از 100 تومان فروش این شرکت، 25 تومان آن سود خالص و نهایی بوده است.
-
سود ناخالص
حاشیه سود ناخالص یا «Gross Profit Margin» به سودی گفته میشود که بدون کسر هزینههای لازم در تولید، توزیع، مالیات و ….. بدست میآید. به این بازدهی، سود ناخالص میگویند، چون هزینههای دخیل در تولید آن نیز همراه سود در نظر گرفته میشوند.
-
سود عملیاتی
حاشیه سود عملیاتی یا «Operating Profit Margin» به سودی گفته میشود که هزینههای متغیر تولید از آن کسر شده است. این نوع از بازدهی، چون دید متوسطی به نسبت دو نوع سود دیگر به ما میدهد، کاربردیتر است. هزینههای متغیر تولید را میتوان هزینههای مربوط به دستمزد، مواد خام و سایر هزینههای عمومی در نظر گرفت که از سود کلی کسر میشود. البته هزینه مالیات به هیچ وجه در سود عملیاتی کسر نمیشود، این در حالی است که در محاسبهی سود خالص، تمام هزینهها، حتی هزینهی مالیات نیز از سود اصلی کسر خواهد شد.
نحوه محاسبه حاشیه سود
محاسبه هر یک از انواع حاشیههای سود به شیوه نسبتاً متفاوتی ارزیابی میشود؛ اما بهصورت کلی در بررسی تمام این سودها، سود بدست آمده بر مقدار فروش تقسیم میشود. به عنوان مثال برای محاسبهی سود عملیاتی باید درآمد عملیاتی را به فروش خالص تقسیم نمایید. در این فرمول، درآمد عملیاتی، به درآمد یک شرکت قبل از پرداخت بهرهها و مالیات گفته میشود که بر کل فروش آن سازمان تقسیم شده تا حاشیه سود عملیاتی آن بدست بیاید. همچنین برای محاسبهی سود ناخالص نیز «قیمت تمام شده» را از «قیمت فروش» یک محصول کسر میکنیم. یعنی اگر یک محصول خاص با قیمت 1000 تومان در بازار به فروش رسیده باشد و قیمت تمام شدهی آن برای شرکت 500 تومان باشد، سود ناخالص آن محصول برابر با 50 ٪ یا 500 تومان خواهد بود. برای محاسبهی سود خالص نیز باید تمام هزینهها از سود اصلی کسر شود.
سخن نهایی
استراتژیهای فراوانی وجود دارد که مدیران با بکارگیری آنها میتوانند هزینهها را کاهش داده و مقدار سود را بالاتر ببرند، بدون اینکه به کیفیت محصولات خللی وارد شود. بنابراین وقتی یک شرکت، حاشیه سود پایینی دارد، یعنی تیم مدیریت آن از توانایی کافی برای کنترل هزینهها و کاهش سود برخوردار نیست. اگرچه کاهش کاهش و افزایش حاشیه سود، حاصل شیوههای متفاوت کاری مدیران است که میتواند پس از مدتی به حالت عادی برگردد یا فروش بیشتری را رقم بزند، اما رسیدن به یک درک کلی در مورد عملکرد سازمانها، به بررسیهای بنیادی بیشتری بستگی دارد. افراد مبتدی که به تازگی وارد بازار بورس شدهاند یا افرادی که میخواهند تحلیل بنیادی را فرابگیرند، میتوانند از آموزشهای جامع این مفاهیم در سایت دلفینوِست استفاده کنند. چراکه موفقیت در بازارهای مالی، تنها به دانش و تخصص معاملهگران وابسته است.
برای یادگیری “انواع سود” مسیر زیر را به شما پیشنهاد میکنیم: