بازار بورس و سرمایه از جمله بازارهایی است که میتواند سرمایه شما را چندین برابر کند، اما همانقدر که میتواند سودآور باشد، به همانقدر نیز میتواند موجب ضرر و زیان شما شود. عوامل گوناگونی وجود دارد که افراد میتوانند از طریق آنها اشتباهات خود را به حداقل برسانند. یکی از این عوامل روانشناسی در بورس است. درواقع این عامل باعث میشود که سرمایهگذار احساسات و هیجانات خود را کنترل کند و با آرامشی درونی تصمیمات لازم را بگیرد.
مفاهیم روانشناسی در بورس
فهرست مطالب
اگر از دسته افرادی هستید که میخواهید به یک معاملهگر موفق در بازار بورس تبدیل شوید، باید بیش از هر چیزی از مفاهیم روانشناسی در بورس مطلع شوید. به همین دلیل در ادامه به برخی از این مفاهیم و کارهایی که شما باید انجام دهید و به آنها توجه داشته باشید اشاره خواهیم کرد.
- معاملهگر منضبط: منضبط بودن در بازار بورس و سرمایه یکی از مهمترین فاکتورهای موفقیت است. یعنی شما باید از قوانین معاملاتی در ابتدا مطلع باشید و سپس آنها را به صورت مرتب و منضبط انجام دهید.
بیشتر بخوانید:
- هدف گرا بودن: یکی از موثرترین راهها برای جهت دادن به فعالیتهای ذهنی، هدفگرا بودن است، در حقیقت کسی که ذهن موفق دارد به موفقیت نیز میرسد. منظور از هدفگرا بودن این است که شما یک دسته قوانین و اهداف برای خود مشخص میکنید و سپس فعالیتهای خود را در آن راستا انجام میدهید. یعنی شما برای همیشه یک سلسله اهداف مشخص و خاص دارید که با انجام آنها میتوانید به موفقیت برسید. همچنین باید متذکر شد که داشتن هدف بر روانشناسی در بورس نیز تاثیر دارد؛ چراکه باعث میشود معاملهگر بتواند بدون استرس و ترس فعالیت خود را انجام دهد.
- بخشش: از دیگر عوامل موثر در روانشناسی در بورس میتوان به بخشش پس از انجام معاملات اشتباه اشاره کرد. دقت داشته باشید که اگر شما در بازار بورس دچار اشتباه شوید و نتوانید پس از آن خود را ببخشید، در ادامه نیز متضرر خواهید شد؛ چرا که گمان میکنید اتفاقی که در گذشته برایتان افتاده تکرار میشود. از طرفی این موضوع مشکلات دیگری را نیز به همراه دارد. برای مثال بسیاری از افراد خود را یک مال باخته میدانند که این موضوع میتواند در ادامه مشکلاتی برای سلامتی و زندگی آنها پیش بیاورد.
- استقلال فکری: از دیگر نکات مهم روانشناسی در بورس میتوان به استقلال فکری اشاره کرد. بسیاری از افراد در این بازار از بقیه افراد الگوبرداری میکنند که اگر این کار بهطور مکرر انجام شود، میتواند تاثیرات منفی را به همراه داشته باشد. در نتیجه بهتر است که فرد سرمایهگذار تفکری مستقل و منحصربهفرد داشته باشد.
چگونه تاثیر احساسات در سرمایهگذاری را کاهش دهیم؟
یکی از مهمترین فاکتورهای موفقیت در بازار مربوط به سرمایهگذاری کنترل احساسات در زمان خرید و فروش و انجام معامله است. از طرفی شاید برای بسیاری از افراد که در این بازار مشغول به فعالیت هستند سوال پیش آید که چگونه میتوانند احساسات خود را کنترل کنند و کاهش دهند؛ در جواب باید گفت اصولی که به روانشناسی در بورس مربوط میشوند، میتوانند در کاهش و کنترل احساسات شما در زمان سرمایهگذاری تاثیر داشته باشند.
- فعالیت در بازار بورس و سرمایهگذاری را به عنوان منبع اصلی درآمد خود در نظر نگیرید.
- پیش از آن که معاملهای را انجام دهید، حتما هر اطلاعاتی که نیاز دارید را جمعآوری کنید.
- از استراحت و رسیدگی به دیگر امور غافل نشوید، زیرا خستگی و بیتوجهی به دیگر امور زندگی موجب استرس و اضطراب شما خواهد شد.
- حتما یک استراتژی معاملاتی داشته باشید و بر اساس آن پیش بروید. منظور از این موضوع، مشخص کردن حد ضرر و زیان است. با این کار دیگر دچار ترس و طمع نخواهید شد.
- چارتهای خود را بیش از حد شلوغ نکنید. در حقیقت هرچه تعداد اندیکاتورها افزایش پیدا کند، شرایط تحلیل برای شما سخت خواهد شد، چراکه این موضوع باعث سردرگمی بیشتر است.
- بهطور مداوم نمودارهای تحلیل را مورد بررسی قرار ندهید. بازار بورس و سرمایهگذاری بهصورت لحظهای دچار نوسان میشوند و اگر شما بخواهید مدام این تغییرات را بررسی کنید، تنها دچار استرس خواهید شد و کنترل احساسات در چنین شرایطی سخت خواهد بود.
- هیچگاه برای سرمایهگذاری در بازار بورس پول قرض نکنید. همچنین از پولی که برای گذراندن زندگی به آن نیاز دارید نیز استفاده نکنید.
- سرمایهگذاری را با مبالغ کم شروع کنید. بسیاری از افراد که به دنبال سود کلان هستند، از مبالغ زیاد برای سرمایهگذاری در بورس استفاده میکنند که امکان دارد کل سرمایه را از دست دهند.
تحلیل رفتار سرمایهگذاران در روانشناسی در بورس
رفتار و عملکرد سرمایهگذاران در بورس یکی از فاکتورهای موثر بر شرایط کلی بازار است و باعث میشود که قیمتهای سهام از یکدیگر فاصله بگیرند. حال اگر از سرمایهگذاران بپرسید که هدفشان از سرمایهگذاری چیست؟ به احتمال زیاد همه پاسخ میدهند که به دنبال سود بیشتر میگردند. این پاسخ تا حدی درست است، اما توجه داشته باشید که هر یک از سرمایهگذاران هدف مخصوص به خود را دارند که آنها را به زبان نمیآورند. بنابراین شما باید رفتار آنها را بر اساس ابزارهایی که برای تحلیل وجود دارد مورد بررسی قرار دهید تا متوجه شوید که چه هدفی دارند.
چه عواملی بر رفتار سرمایهگذاران در معامله موثر است؟
در این بخش به معرفی عواملی که بر رفتار کلی سرمایهگذاران در بازار بورس تاثیرگذار هستند.عواملی چون شاخص بورس و تغییرات آن، خوشبینی یا بدبینی، استراتژی مدون و… از از مهمترین مواردی هستند که در این بخش به توضیح آنها میپردازیم.
-
شاخص بورس از عوامل موثر در روانشناسی در بورس
شاخص بورس نشاندهنده وضعیت کلی بازار در یک مقطع مشخص است و شما باید بر اساس مثبت و منفی بودن این شاخص معاملههای مورد نظر را انجام دهید. حال اگر شاخص بورس منفی و بهاصطلاح ریزشی بود، باید به چند دلیل از انجام معامله دست بکشید.
زمانی که سرمایهگذاران با اعداد و ارقام منفی در شاخص بورس مواجه میشوند، این ذهنیت برایشان به وجود میآید که در حال از دست دادن سرمایه خود هستند و امکان دارد با ضرر و زیان بسیاری مواجه شوند. در این موقعیت، سرمایهگذاران بهویژه آن دسته از افرادی که به تازگی وارد بازار سرمایهگذاری شدهاند، تصمیم به فروش سهام خود میگیرند. این کار علاوهبر آن که باعث ضرر و زیان بیشتر میشود، بر بیشتر منفی شدن بازار و خروج نقدینگی از آن نیز تاثیر دارد.
کاری که یک سرمایهگذار باید در چنین شرایطی انجام دهد، این است که احساسات خود را کنترل کند و تصمیم هیجانی نگیرد. بهترین کار صبر است، بنابراین اجازه دهید شاخص بورس و کلیت بازار به یک نقطه تعادل و امن برسد. از طرف دیگر اگر شاخص بورس مثبت باشد، سرمایهگذاران علاوهبر آن که سهام خود را نگه میدارند، دست به خرید نقدینگی جدید نیز میزنند که این موضوع باعث مثبت شدن %A