بورس یکی از بازارهای معاملاتی پر طرفدار است که با وجود ریسک و فراز و نشیبهایی که دارد، افراد زیادی همه روزه سهمهای مختلفی را در آن خرید و فروش میکنند. شاید تمام معامله گرانی که در بازارهای بورسی فعالیت دارند، علم لازم برای انجام معاملات در این بازارها را نداشته باشند و به همین علت گاه با مشکلاتی مواجه شوند. از جمله مشکلاتی که ممکن است برای فعالان بازارهای بورسی ایجاد شود، ممنوع المعامله شدن سهام بورسی آنها است. شاید شماهم در طی معاملات خود حداقل یک بار با این مشکل مواجه شده باشید و ندانید برای رفع این خطا باید چه کار کنید. در این مقاله ما به شما خواهیم گفت که ممنوع المعامله شدن در چه شرایطی رخ میدهد، مدت زمان رفع ممنوع المعامله بورس چقدر است ، چگونه میتوانید سهام مسدود شده خود را رفع مسدودیت کنید و چه کسانی در بورس از انجام معاملات بورسی میشوند.
علت ممنوع المعامله شدن در بورس
فهرست مطالب
سهامداران در بازارهای بورسی ممکن است به دلایل مختلفی از انجام معاملات مختلف منع میشوند. از جمله دلایل ممنوعیت معاملاتی در بورس میتوان به نداشتن فعالیت سهامدار در بازارهای بورسی به صورت طولانی مدت، وجود محدودیتهای قضایی و قانونی برای سهامدار و انجام تخلفات معاملاتی از سوی او اشاره کرد. چنان چه قصد انجام معاملاتی را در بازارهای بورسی دارید اما دائما با خطای ممنوع المعامله بودن مواجه میشوید، این مقاله را تا پایان مطالعه کنید تا ضمن یافتن راه کاری برای رفع این مشکل بتوانید از بروز مشکلات مشابه در آینده جلوگیری کنید.
چه کسانی در بورس ممنوع المعامله هستند؟
در بخش قبلی به بعضی از دلایل منع شدن از انجام معاملات بودن سهام داران بورسی اشاره کردیم. دلیل ممنوع معامله بودن سهامدار میتواند با عوامل مختلفی ارتباط داشته باشد که در این قسمت به بررسی بعضی از آنها میپردازیم. چه کسانی در بورس از انجام معاملات منع میشوند؟ از جمله افرادی که در بورس انجام معاملات برای آنها ممنوع میشوند، میتوان به افراد دارای محدودیتهای مالی بزرگ اشاره کرد. این محدودیتهای مالی میتوانند شامل اعلام ورشکستگی و بلوکه شدن اموال افراد باشد. مهمترین و متداولترین دلیل ممنوع معامله بودن سهامدار در بورس میتواند فعالیت نکردن طولانی مدت او در بازارهای بورسی باشد. به عبارت دیگر، اگر شما در این بازارها به مدت طولانی فعالیت نکنید، به احتمال زیاد به حالت ممنوع المعامله بورس در میآیید. این ممنوعیت معاملاتی در صورتی ایجاد میشود که فرد بیش از ۵۰ میلیون تومان دارایی در بورس داشته باشد و در دو سال اخیر هیچ فعالیت فروش یا معاملاتی درباره آن انجام نداده باشد. به نوع ممنوعیت بورسی در اصطلاح ممنوع المعامله فروش میگویند.
برای رفع ممنوع المعامله بودن باید چه کنیم؟
ممنوع المعامله بورس، تنها مانعی برای فروش سهم است و سهامداران در حالت ممنوعیت انجام معاملات هیچ محدودیتی برای خرید سهم ندارند. چنان چه به هر دلیلی برای فروش سهام خود دچار مشکل شده و با اخطار ممنوع المعامله بودن در بورش مواجه شدید، باید ابتدا در سامانه سجام ثبت نام کرده و مراحل اهراز هویت خود را انجام دهید، سپس به آن وارد شوید. پس از ورود به سامانه سجام لازم است از طریق ورود به درگاه یک پارچه ذی نفعان بازار سرمایه، فرم درخواست رفع ممنوع المعامله را پر کنید. پس از پر کردن فرم درخواست رفع ممنوع المعامله، میتوانید درخواست رفع ممنوعیت فروش سهام خود را به ثبت برسانید. نحوه ارسال درخواست رفع ممنوعیت فروش سهام به طور کامل در درگاه یک پارچه ذی نفعان بازار سرمایه به طور کامل شرح داده شده و برای کاربران قابل مشاهده است. چنان چه کد بورسی شما به علت عدم استفاده طولانی مدت از آن مسدود شده باشد، لازم است درخواست رفع مسدودیت خود را حتما به شکل اینترنتی ارائه کنید؛ اما در سایر موارد میتوانید درخواست خود را هم به صورت حضوری و هم به شکل اینترنتی ارسال کنید.
رفع ممنوع المعامله بودن در بورس چقدر طول میکشد؟
از زمانی که شما فرم مربوطه را پر کرده و آن را جهت رفع مسدودیت فروش سهام، طبق توضیحات موجود در سایت، ارسال کردهاید، معمولا یک هفته طول میکشد تا درخواست شما مورد بررسی قرار گیرد. پس از گذشت زمان حداکثر یک هفته، درخواست شما بررسی شده و نتیجه آن اعلام میشود.
آیا تنها اشخاص حقیقی در بازارهای بورسی ممنوع المعامله میشوند؟
خیر. کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی در شرایط خاصی میتوانند شامل قانون ممنوع المعامله بودن شوند. همچنین افراد خارجی که در بازار بورس ایران سهام دارند و فعالیت میکنند، در شرایط خاصی میتوانند از انجام معاملات بورسی منع شوند. قوانین مربوط به ممنوعیت انجام معاملات در بازارهای بورسی برای همه سهام داران یکسان است و هیچ استثنائی را شامل نمیشود. همچنین تمامی اشخاص حقیقی، حقوقی و خارجی که در بازار بورس ایران سهام دارند، میتوانند از طریق انجام اقدامات خاص و یکسانی مسدود بودن معاملات مربوط سهام خود را در بورس برطرف کنند.
سخن پایانی
ممنوع المعامله بودن یکی از اخطارهایی است که افراد در زمان فعالیت در بازارهای بورسی ممکن است با آن مواجه شوند. این محدودیت میتواند فروش سهام توسط سهام دار را با مشکل مواجه کرده و مانع از انجام این عمل شود. قوانینی وجود دارند که با در نظر گرفتن آنها شما میتوانید از بروز این مشکل در بازارهای بورسی جلوگیری کنید؛ اما چنان چه به هر دلیلی با اخطار ممنوع المعامله بودن در بازارهای بورسی مواجه شدید، میتوانید با پر کردن فرم درخواست رفع ممنوع المعامله و ثبت درخواست رفع ممنوعیت فروش سهام، به آسانی این مشکل را رفع کنید. صدور این درخواست هم از طریق مراجعه حضوری به کارگزاریها و هم به صورت اینترنتی امکان پذیر است. امیدواریم مطالب گفته شده در این مقاله توانسته باشند توجه شما را به خود جلب کنند و برای حل مشکل شما در این زمینه مفید واقع شوند.
برای یادگیری “قوانین معاملاتی” مسیر زیر را به شما پیشنهاد میکنیم: