افزایش سرمایه شرکت از محل تجدید ارزیابی دارایی ها

افزایش سرمایه به روش تجدید ارزیابی دارایی ها

شرکت‌ها برای راه‌اندازی واحدهای جدید و همچنین برای توسعه‌های مالی و اصلاح عملکرد خود، با روش‌های گوناگونی به افزایش سرمایه می‌پردازند یکی از این روش‌ها افزایش سرمایه شرکت از محل تجدید ارزیابی دارایی ها است. طبیعتاً روش‌های گوناگونی برای این امر وجود دارد که مزایا و معایب خود را دارد در نهایت هرکدام از این روش‌ها توسط هیئت مدیره شرکت‌ها بررسی شده و سپس مورد تأیید قرار می‌گیرند.

افزایش سرمایه چیست و چگونه انجام می‌شود؟

اگر یک شرکت تولیدی بخواهد واحدهای تولیدی دیگری به مجموعه خود بیفزاید، قطعاً به سرمایه‌‌ای بیشتر از آن‌چه در دسترس دارد، نیاز پیدا می‌کند. همچنین شرکت‌های خدماتی نیز در پی اضافه کردن و ارائه خدمات در سطح وسیع‌تر، به افزایش سرمایه نیاز پیدا می‌کنند. اما برای بدست آوردن این سرمایه، چندین راه در پیش روی شرکت‌ها قرار دارد که آن‌ها بسته به شرایط خود یکی از آن‌ها را انتخاب می‌کنند. از جمله روش‌های افزایش سرمایه شرکت‌ها می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • افزایش سرمایه از محل سود انباشته
  • افزایش سرمایه از آورده نقدی و مطالبات حال
  • افزایش سرمایه از محل صرف سهام
  • افزایش سرمایه از تجدید ارزیابی دارايي‌های شرکت

هریک از روش‌های فوق می‌توانند با استفاده از منابع متفاوتی، تأمین مالی شرکت‌ها را به همراه داشته باشند. برای مثال، در روش استفاده از محل سود انباشته، این خود شرکت‌ است که از منابع داخلی سودهای سالیانه ذخیره شده‌‌اش برای افزایش دادن سرمایه کلی شرکت بهره گرفته و آن را در بین سهامدارانش تقسیم می‌کند.

در روش آورده نقدی نیز، سرمایه از منابع خارجی و از طریق مشارکت هریک از سهامدارن ایجاد می‌شود. روش محل صرف سهام از طریق مابه‌التفاوت قیمت‌ها در شرکت و بازار باعث افزایش سرمایه می‌شود. روش تجدید دارایی‌های شرکت نیز موضوع این مطلب است که در ادامه به بررسی دقیق آن خواهیم پرداخت.

افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی‌ها

در روش «افزایش سرمایه از محل تجدید دارایی‌ها» باید به دارایی‌های یک شرکت نگاه بیندازیم، چراکه این دارایی‌ها هستند که می‌توانند باعث تأمین مالی شرکت شوند. هر شرکت وقتی دارایی جدیدی را به لیست داشته‌هایش اضافه می‌کند، با همان قیمت خرید اولیه در دفاتر حسابداری‌اش ثبت می‌شود. این در حالی است که روز به روز بر قیمت دارایی‌ها افزوده شده و پس از چند سال، نرخ آن‌ها چند برابر می‌شود.

برای مثال، اگر یک شرکت تولیدی در آغاز فعالیت خود یک زمین 100 هزار متری با قیمت متری صدهزار تومان در سال 1380 خریده باشد (جمعاً به مبلغ 10 میلیارد تومان) و حالا قیمت هر متر آن زمین یک میلیون تومان باشد (100 میلیارد تومان)، می‌توان از این قائده در افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایي‌ها استفاده کرد. چراکه در سیستم حسابداری آن شرکت، همان قیمت متری صد هزار تومان ثبت شده است و قیمت روز زمین لحاظ نشده (در این حالت، 80 میلیارد تومان به لیست دارایی‌های شرکت افزوده می‌شود!)

البته دارایی‌های یک شرکت فقط شامل زمین نیست و می‌تواند تجهیزات، ماشین‌آلات، ساختمان و حتی سرمایه‌گذاری‌های شرکت را نیز در بر بگیرد. از طریق ارزیابی دوباره قیمت این دارایی‌ها و به‌روزرسانی نرخ آن‌ها، ارزش بالاتری برای شرکت ایجاد خواهد شد.

تجدید ارزیابی دارایی ها

تجدید ارزیابی دارایی‌های یک شرکت، چه تأثیری بر روی سهام آن در بورس دارد؟

وقتی شرکت دارایی‌های خود را مورد تجدید ارزیابی قرار می‌دهد، افزایش سرمایه از طریق منابع داخلی ایجاد شده و شرکت روی منابع خارجی و جذب سرمایه و سرمایه‌گذاران جدید اقدام نکرده است. پس یک روش مستقل به حساب می‌آید. اما این تجدید ارزیابی باعث کاهش قیمت سهام آن شرکت در بورس می‌شود!

ارزان شدن قیمت یک سهم، یکی از عوامل محبوبیت سهم‌ها در بازار بورس است؛ اکثریت سهامدارن علاقه بیشتری به خرید سهام ارزان دارند تا سهامی که قیمت‌های بالایی دارند. سهم‌های ارزان در کوتاه مدت امکان رشد بالاتری دارند و سهامداران می‌توانند از افزایش نرخ آن در آینده نزدیک بهره‌مند شوند. این مفهوم به‌صورت مفصل در آموزش 0 تا 100 بورس که توسط تیم «دلفین وست» آماده شده، آموزش داده می‌شود.

کدام سهامداران از افزایش سرمایه حاصل از تجدید ارزیابی دارایي‌ها بهره‌مند می‌شوند؟

وقتی یک شرکت برای افزایش سرمایه خود از روش تجدید ارزیابی دارایی‌ها استفاده کند، کلیه افرادی که در آن زمان سهامدار آن شرکت باشند، از افزایش سرمایه بهره‌مند خواهند شد. اگر شما سهم کوچکی از سهام یک شرکت را در پرتفوی خود داشته باشید، پس از عملیات تجدید ارزیابی دارایی‌ها، بسته به مقدار سهمی که دارید، مقداری سهام جدید به سهام پیشین آن شرکت در پرتفوی شما افزوده می‌شود.

این نوع سهم‌بندی را در بازار بورس، با عنوان «سهام جایزه» می‌شناسند که به‌صورت خودکار به سهام افراد افزوده می‌شود. بنابراین اگر یکی از شرکت‌هایی که سهام آن‌ها را خریداری کرده‌اید، بخواهد تجدید ارزیابی دارایی‌های خود را انجام دهد، سهام حاصل از این تجدید ارزیابی به شما نیز تعلق می‌گیرد.

مزیت تجدید ارزیابی دارایی ها

مزایا افزایش سرمایه به روش تجدید ارزیابی دارایی ها

  1. خروج از قانون 141 تجارت:
  2. افزایش اطلاعاتی بازار سرمایه:
  3. افزایش طرفیت تامین مالی:
  4. دقیق‌تر شدن نسبت‌های مالی:
  5. مقایسه بهتر صورت‌های مالی:
  6. کاهش هزینه‌های سیاسی:

نکات تکمیلی افزایش سرمایه به روش تجدید ارزیابی دارایی‌ها

روش تجدید ارزیابی دارایی به نسبت سایر روش‌های افزایش سرمایه، طرفداران کمتری دارد. اما اخیراً برخی از شرکت‌ها از این روش استفاده کرده‌اند و پیش‌بینی می‌شود در آینده، تعداد بیشتری از شرکت‌ها تصمیم به تجدید ارزیابی دارایی‌های خود بگیرند. نکات زیر می‌تواند دید جامع‌تری نسبت به این روش ایجاد کند.

  • افزایش سرمایه از طریق تجدید ارزیابی دارایی‌ها، تنها سرمایه را روی کاغذ زیاد می‌کند و عملاً هیچ سرمایه تازه‌ای در شرکت جاری نمی‌شود!
  • تجدید ارزیابی دارایی‌ها می‌تواند باعث واضح‌تر شدن ارزش یک شرکت شود؛ چراکه شرکت‌ها با پی بردن به ارزش حقیقی آنچه که دارند، می‌توانند برخی از آن‌ دارایی‌ها را فروخته و سود ایجاد کنند.
  • تجدید ارزیابی دارایی‌ها باید با دقت و کارشناسی شده انجام شود، چراکه تجدید ارزیابی نادرست دارایی‌ها می‌تواند هزینه‌های استهلاک شرکت را بالا برده و باعث افزایش زیان شرکت شود.
  • تجدید ارزیابی دارایی‌ها سبب می‌شود تا ارزش ذاتی شرکت‌ها، منصفانه‌تر شناخته شود.
  • به دلیل تورم شدیدی که بر اقتصاد کشورمان حاکم شده، تجدید ارزیابی دارایی‌ها می‌تواند با مشخص کردن ارزش حقیقی شرکت‌ها، چشم‌انداز‌های تازه‌ای را به روی آن‌ها بگشاید. چگونگی این عمل در آموزش بورس توضیح داده شده است.
  • به دلیل اینکه معمولاً ارزش حقیقی دارایی‌ها نادیده گرفته می‌شود، پی بردن به ارزش واقعی شرکت‌ها ناشناخته باقی می‌ماند و اکثر نتیجه گیری‌ها در مورد سودآوری آن‌ها به صورت مقطعی انجام می‌شود!

سخن نهایی

شرکت‌هایی که قصد توسعه فعالیت دارند، برای افزایش مالی خود نمی‌توانند روی تجدید ارزیابی دارایی‌ها حساب کنند؛ چون آن‌ها برای راه‌اندازی واحدهای تازه به سرمایه‌های مازادی نیاز دارند که باید از منابع داخلی و خارجی تأمین شوند. تنها شرکت‌هایی می‌توانند از این روش استفاده کنند که بخواهند ارزش‌های حقیقی خود را با نرخ روز محاسبه کنند و از مزایای آتی آن بهره‌مند شوند!

بنابراین اگر سهام جایزه حاصل از تجدید ارزیابی‌ دارایی‌های یک نماد بورسی به شما تعلق بگیرد، صرفاً تعداد سهام شما بالا می‌رود، اما قیمت آن تغییر چندانی نمی‌کند (سهام بیشتر شده، اما نرخ سهام کمتر می‌شود!) یعنی به تناسب زیاد شدن سهم‌ها، سود آن بر تعداد تقسیم می‌شود! برای درک بهتر این نوع از افزایش سرمایه، انواع دوره بورس و آموزش مقدماتی بورس دلفین وست در دسترس قرار دارند.

برای یادگیری “افزایش سرمایه” مسیر زیر را به شما پیشنهاد می‌کنیم:

​​

چقدر مفید بود؟

2 پاسخ

    1. افزایش سرمایه اگر از دارایی ها و سود شرکت ها باشد برای قیمت سهم نیز تاثیز مثبتی دارد.
      در رابطه با افزایش سرمایه ها و انواع ان و تاثیر آن ها بر قیمت سهم توصیه میکنیم دوره افزایش سرمایه کاربردی بورس دلفین وست را مشاهده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید