یکی از راهکارهای کاهش ریسک در بازار بورس اصطلاح سیو سود یا save profit است. مدیریت و کاهش ریسک یکی از اساسیترین موضوعات مورد بحث در سرمایهگذاری بازارهای مالی است. مطمئناً راهکارهای بسیاری برای مدیریت ریسک در بازارهای مختلف وجود دارد که معاملهگران حرفهای از آنها استفاده میکنند تا سود بیشتری برده و مقدار ضررها را به حداقل برسانند. در این مطلب میخواهیم بهصورت جامع در مورد سیو سود در بورس صحبت کنیم. اگر شما هم میخواهید این تکنیک را فراگرفته و از آن در معاملات بعدی خود استفاده کنید، با ما همراه باشید.
سیو سود در بورس چیست؟
سیو سود یا «save profit» مفهومی است که از سودهای کسب شدهی شما، قبل از اُفت قیمت سهام در بورس، مراقبت میکند. در واقع وقتی شما سهامی را در بورس خریداری میکنید، ممکن است آن سهم دچار سود یا ضرر شود، اما تا زمانیکه سهم موردنظر در پرتفوی شما وجود داشته باشد، هیچ سود یا زیانی عملاً به سرمایه شما وارد نمیشود؛ چراکه آن سهام هنوز هم تحت تأثیر نوسانات بازار قرار داشته و ممکن است شرایط متفاوتی را تجربه کند. پس وقتی سهمی با کاهش قیمت مواجه میشود، تا زمانیکه شما آن سهم را در ضرر به فروش نرسانید، زیان حاصله برای شما نخواهد بود.
حتماً گاهی برایتان پیش آمده که سهم خوبی را خریداری کردهاید که پس از چند روز با سود خوبی همراه شده، اما شما به امید رسیدن به سودهای بالاتر، سهم را نفروختهاید؛ اما در کمال تعجب مشاهده کردهاید که آن سهام روز به روز وارد روند نزولی میشود. آنگاه بسیار حسرت خوردهاید که: «ای کاش سهمم را در سود میفروختم!» اگر شما بخشی از سهم موردنظر را در بازه زمانی که روند صعودی داشت، به فروش میرساندید، شما ازاین تکنیک یا همان ذخیرهی سود، استفاده میکنید.
چگونه میتوانیم از تکنیک ذخیره سود در بورس استفاده کنیم؟
برای استفاده از سیو سود در بورس، باید در صورت سودده بودن سهام بورس، بخشی از سهام – نه همهی آن را – به فروش برسانید و سپس باقیماندهی سهام خود را نگه دارید. البته نگهداری از سهام باقیمانده بستگی به تحلیل شما از بازار و سهم مورد نظر دارد. اگر فکر میکنید که سهم هنوز هم میتواند رشد بیشتری را تجربه کند، میتوانید آن را نگهدارید. اگر از روند حرکت سهم در روزهای آتی آگاه نیستید، میتوانید از دو شیوه ی زیر استفاده کنید:
- فروش مقدار سود
شما میتوانید تنها سود سهام خود را بفروشید و سرمایه اصلی را نگهدارید. برای مثال، اگر ۱۰۰۰ سهم یک نماد را در قیمت ۱۰۰ تومان خریده باشید و آن سهم پس از گذشت مدتی به قیمت ۲۰۰ تومان رسیده باشد، سرمایهی شما با سود ۱۰۰٪ همراه بوده. حالا برای اینکه سیو سود کرده باشید، میتوانید نصف سهام را به فروش برسانید و نصف آن را نیز نگهدارید (۵۰۰ سهم از ۱۰۰۰ سهم خریداری شده را بفروشید و ۵۰۰ سهم را نگهدارید!)
البته اگر مقدار سود شما کمتر از ۱۰۰ ٪ هم باشد، باز میتوانید آن مقدار از سرمایهتان را که در سود قرار گرفته را بفروشید و مابقی را در پرتفویتان باقی بگذارید. برای مثال، اگر شما ۱۰ میلیون تومان را در یک نماد سرمایهگذاری کرده باشید و پس از چند روز سرمایه شما به ۱۵ میلیون تومان رسیده باشد، شما میتوانید ۵ میلیون از سرمایهتان خارج کرده و ۱۰ میلیون اولیه را نگهداید. با این حساب، حتی اگر سهام باقیمانده دچار ضرر هم شود، شما ۵ میلون سود از آن دریافت کردهاید. - فروش مقدار سرمایه
در حالت دوم استفاده از سیو سود، شما میتوانید به جای فروش سود سهام، مقدار سرمایه اولیه را فروخته و سود را نگهداری کنید. برای مثال، اگر شما ۵۰ میلیون از سرمایه خود را در یک نماد خاص سرمایهگذاری کرده باشید، اگر آن سهام به سود ۵۰ درصدی برسد، یعنی مبلغ سرمایه شما از ۵۰ به ۷۵ میلیون تومان رسیده است. حالا اگر شما مقداری از سهامتان را که برابر با سرمایه اولیه (۵۰ میلیون تومان) است را بفروشید، ۲۵ میلیونی که وارد سود شده، باقی خواهد ماند. در این روش، حتی اگر سهام موردنظر دچار اُفت قیمت شود، شما کل سرمایه خود را از آن خارج کردهاید و هیچ ضرری متحمل سرمایهی اولیه شما نخواهد بود.
البته شما میتوانید برای هر مقدار از سود کسب شده سهامتان، سیو سود انجام دهید و مقدار ضرر را همواره به حداقل برسانید. این روش، یکی از بهترین روشهای مدیریت ریسک در بازار پرنوسانی مانند بورس است. با تشخیص زمان مناسب فروش سهام میتوانید به بهترین شیوه ممکن از سیو سود استفاده کنید.
فرمول محاسبهی سیو سود
چندین فرمول برای استفاده از سیو سود در بورس وجود دارد که این فرمولها به قرار زیر هستند:
- دیدگاه کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت
دیدگاههای مدتدار در تحلیلهای تکنیکال به سه صورت کوتاهمدت (سه هفته تا سه ماه)، میانمدت (دو تا شش ماه) و بلندمدت (شش ماه تا یک سال) وجود دارد. یعنی براساس تحلیلهای صورت گرفته، معاملهگران میتوانند سهام موردنظر خود را برای مدتزمان مشخصی خریداری کرده و سپس آن را بفروشند. بنابراین سیو سود با توجه به مدتزمانی تعیین میشود که تحلیلگران برای سهام بورسی انجام میدهند. برای مثال اگر شخصی سهامی را برای میانمدت خریداری کرده باشد، میتواند در یک بازهی دو تا شش ماهه، هرگاه سهامش سودده بود، سود حاصله یا سرمایه اولیه را از معامله خارج کند. - توجه به صف خرید و فروش
تا زمانیکه سهم مورد نظر شما در صف خرید قفل کرده باشد، یعنی روند صعودی خواهد داشت و فروش آن جایز نیست. اما اگر متوجه شدید که سهم کمکم وارد صف فروش میشود و مسیر نزولی را در پیش میگیرد، باید قبل از، از دست دادن سود حاصل شده، ذخیره سود انجام دهید. - توجه به مقاومتها
زمانیکی سهمی به مقاومت رسید، اما از روند آن مطمئن نبودید، میتوانید اقدام به ذخیره سود کنید. آنگاه ذخیره سود بهصورت فروش مقدار سود یا مقدار سرمایه اولیه انجام خواهد شد.
چه زمانی دست به فروش سهام بزنیم؟
بهترین زمان فروش یک سهم به تحلیل شما بستگی خواهد داشت. معمولاً معاملات بورس تحت تاثیر عقاید و نظر اکثریت افراد است؛ بنابراین توجه به صف خرید و فروشها میتواند زمان مناسب فروش سهامی که دارید را برای شما مشخص کند. ذخیره سود یکی از بهترین راهها برای فروش درصدی از سهام به منظور حفظ مقدار سود کسب شده فعلی است که در آن میتوانید از فرمولهای عنوان شده کمک بگیرید.
نکاتی ضروری در تکنیک save profit
استفاده از هر روشی با نکاتی همراه است که توجه به آنها میتواند بازدهی ما را بالا ببرد. در مورد استفاده از استراتژی سیو سود هم نکاتی وجود دارد که به قرار زیر هستند:
- بهتر است سهامی را در گروه سهام ذخیره سود قرار دهید که بیش از حد انتظار بازار رشد کرده باشند.
- ذخیره سود میتواند بهصورت متوالی انجام شود، یعنی هر روز اگر با روند صعودی سهام خود روبهرو شدید، مقدار سود را فروخته و مابقی را نگهدارید.
- عاملی که مانع استفاده معاملهگران از استراتژی سیو سود در بازار بورس میشود، طمع زیاد آنهاست. بنابراین بهتر است با رسیدن به بازدهی بالای یک سهم، مقداری از آن را به عنوان ذخیره سود بفروشید تا از زیانهای احتمالی جلوگیری کرده باشید.
سخن نهایی
استراتژی سیو سود در بورس، یکی از بهترین و کاربردیترین روشها برای کاهش رسیکها در این بازار آنی است. البته استراتژیهای دیگری نیز برای مدیریت ریسک در بورس و زمان مناسب فروش سهام در آن وجود دارد که با استفاده از آموزشهای جامع بورس در میتوانید آنها را فرا بگیرید. استفاده از هر تکنیک تازه برای کسب سود بیشتر از بازارهای مالی به دانش و تحلیلهای خودتان بستگی دارد. بنابراین سعی کنید بهجای اینکه تنها روی سیگنالها حساب کنید، به فکر ارتقای دانش مالی خود باشید. سایت دلفین وست مرجع سرمایه گذاری در بازارهای مالی همراه شماست تا به هدفها و رویاهای مالی خود برسید.
برای یادگیری “ترفندهای معامله گری” مسیر زیر را به شما پیشنهاد میکنیم:
- ترید چیست و تریدر کیست؟ | چگونه یک تریدر موفق شویم؟
- سیو سود (save profit) در بورس چیست؟
- فومو یا ترس ازدستدادن چیست؟
- چگونه دیگر در معامله اشتباه نکنیم؟ | بازبینی تریدها
- سرمایهگذاری خطرپذیر چیست؟ راهنمای جذب سرمایهگذار ارز دیجیتال
- پنج شاخص مهم که سرمایهگذاران رمز ارز باید بدانند!
- نظریه حراج یا نظریه مزایده چیست؟