در معاملات بازار بورس، دو اصطلاح تک سهم و سبد سهام وجود دارد. همانطور که از نام آنها پیدا است، به تعداد سهامهایی که هر سرمایهگذار دارد مربوط میشود. سرمایهگذار تک سهم کسی است که تنها سهم یک شرکت را در پرتفوی خود دارد. اما وقتی صحبت از سبد سهام میشود، منظور این است که سرمایهگذار سهام شرکتهای مختلفی را خریداره کردهاست.
مزایا و معایب تک سهم شدن در بورس چیست؟
فهرست مطالب
طبیعی است که تک سهم بودن مانند هر موضوع دیگری مزایا و معایبی دارد. در ادامه به آنها خواهیم پرداخت و بیشتر با این موضوع آشنا میشویم.
مزایای تک سهم در بورس
- هزینههای کمتر
چنانچه خواهان خرید تک سهم باشید، هزینه های کمتری خواهید داشت. برای سرمایه گذاری دارایی های خود دیگر نیازی به پرداخت هزینه مدیریت سالانه یا همان کارمزد ندارید. در عوض، یکبار هنگام خرید سهام، و یک-بار نیز هنگام فروش آن این هزینه را پرداخت میکنید. باقی اوقات هیچ هزینه اضافی ندارید. هرچه سهام را بیشتر نگه دارید، هزینه مالکیت شما پایینتر است. از آنجا که هزینهها تأثیر زیادی در بازده شما دارند، این دلیل خوبی برای داشتن تک سهم است. - کنترل 100 درصدی برروی سهام
بررسی جزئی سهام برای کسانی که تعداد زیادی سهم خریداری کردهاند بسیار دشوار، پیچیده و زمانبر است. اما درصورت تک سهم بودن، کنترل شما برروی آن سهم بالا است. درواقع تمرکز تنها برروی یک سهم و اینکه چه مقدار و تا چهزمان برروی آن سرمایهگذاری کنید است.
معایب تک سهم در بورس
- مدیریت ریسک دشوار است
کسانی که تعداد بالایی سهام دارند، چنانچه در یکی از سهام آنها با ضرر مواجه شوند، این ضرر توسط سود باقی سهامها قابل جبران است. اما افراد تک سهم درصورت مواجهه با ضرر جایی برای جبران ندارند. این موضوع برای کسانی که تمام سرمایه خود را برروی یک سهام صرف میکنند، حیاتی است. چراکه در صورت ضرر کردن تمام سرمایه آنها با خطر مواجه میشود. - نیاز به زمان زیاد برای بررسی
افرادی که قصد تک سهمشدن دارند باید در ابتدا تحقیقات کاملی انجام دهند. شرکتی که انتخاب میکنند باید سوابق خوبی داشته، و نرخ سودآوری آن نشان از پیشرفت در آینده داشتهباشد. بنابراین چنین میتوان گفت که تک سهم شدن نیاز به مطالعه و تحقیق بسیار دارد. خوب است کسانی که خواهان تک سهم هستند، دانش خوبی نیز درمورد بازار بورس داشتهباشند.
پیش از خرید تک سهم این سؤالات را از خود بپرسید
انتخاب سرمایه گذاری تک سهم، به دلایلی که به آنها اشاره کردیم، انتخاب مشکلی است. بنابراین پیش از خرید از خود بپرسید:
- میزان ریسکپذیری من چقدر است؟ آیا تحمل زیان را دارم؟
- آیا وقت کافی برای مطالعه و بررسی دارم؟
- ترجیح میدهم در بازار فعال باشم و مدام خریج و فروش انجام دهم؟ یا اینکه طولانی مدت در بازار بمانم؟
- آیا سرمایهگذار هستم یا معاملهگر؟
سرمایهگذار به کسی گفته میشود که به دنبال بدست آوردن سود بلند مدت از سرمایه خود است. بنابراین چنین نیز میتوان که برای سرمایهگذاران، خرید تک سهم مناسب است. کسانی که با تعداد بالای سهام، سبد سهام تشکیل میدهند، معمولاً معاملهگر هستند. این افراد زیاد در بازار باقی نمیمانند و اهداف کوتاه مدت را دنبال میکنند. - میخواهیم چه میزان سرمایهگذاری کنم؟
افرادی که سرمایه هنگفتی دارند، احتمالاً تمایل بیشتری برای خرید تعداد سهام بیشتر دارند. بنابراین اگر سرمایه کمی دارید، ممکن است خرید تک سهم مناسبتر باشد.
سخن پایانی
با توجه به سؤالاتی که مطرح کردیم، مشخص است که سرمایهگذاری تک سهم برای چه کسانی مناسب است. افراد به هر شکلی که وارد بازار بورس شوند، با ریسک، سود و زیان روبرو هستند. سرمایهگذاری تک سهم در بورس نیز از این قاعده مستثنا نیست. فراموش نکنید که هیچچیز مثل دانش کافی افراد را در کار خود به موفقیت نمیرساند. بنابراین برخلاف تمام معایبی که سرمایهگذاری تک سهم دارد، چنانچه با دانش کافی وارد آن شوید احتمال موفقیت وجود دارد.
برای یادگیری “انواع سهام” مسیر زیر را به شما پیشنهاد میکنیم: