اگر شما سهامدار بورس باشید، ممکن است ناخواسته تا حالا بارها بورس بازی کرده باشید اما متوجه این کار نبودهاید. این مفهوم توسط بسیاری از عالمان دینی رد میشود، اما عدهای از فعالان بازار، بورس بازی را امری درست و صحیح تلقی میکنند. به همین خاطر در این مطلب ار سایت دلفین وست میخواهیم مفهوم بورس بازی را تحلیل کرده و تفاوت آن با سهامداری را بررسی کنیم تا به ماهیت اصلی این فعالیت پی ببریم.
خرید و فروشهای پی در پی سهام
فهرست مطالب
به خرید و فروشهای پی در پی سهام در بازار بورس، بورس بازی گفته میشود که در نتیجهی آن، سودهای پی در پی نصیب خریداران میشود. اگرچه بورسبازی با ریسک بالایی همراه است، اما میتواند در برابر هر ریسک، سود فراوانی را نصیب صاحب خود کند. یک بورسباز تنها به دنبال گرفتن سود از خرید و فروشها است و به هیچ چیز دیگر فکر نمیکند. یک بورسباز نمیخواهد در زیان سهمها شریک باشد، بلکه فقط میخواهد سود بگیرد.
اگر شما هم تابحال از ضرر کردن متنفر بوده و در روز یا هفته، چندین سهم را خرید و فروش کردهاید تا از ضرر فراری شده و به دنبال سود بدوید، پس شما هم یک بورسباز هستید!
چرا بورس بازی از منظر دینی درست نیست؟
در شریعت اسلام، هر فعالیتی که در آن امکان سود کردن و ضرر کردن وجود داشته باشد و افراد در سود و زیان آن شریک باشند، کار درستی به حساب میآید. در بازار بورس هم تمام نمادهای بورسی، هم سود میدهند و هم ضرر. کسی که نمیخواهد در ضرر شریک باشد و تنها سود میگیرد و میرود، از منظر اسلام فرد سودجویی است که فعالیت وی حلال به حساب نمیآید. این در حالی است که برخیها معتقدند که چون در بازار بورس تهران، مافیای زیادی وجود دارند که سهام را برخلاف تحلیلها هدایت میکنند، بورس بازی کاملاً جایز است.
در برابر عقیدهی عالمان دینی، مبنی بر ناسالم بودن فعالیت بورسبازان، کارشناسان برتر و فعالان بازار بورس عقیده دارند که گاهی بورسبازی نه تنها کار درستی است، بلکه برای فعال ماندن در بازار، ضروری است. ایشان اعلام میکنند که اگر بورسبازی با دوری از احتکار و ائتلاف و همچنین بدون شایع کردن اخبار کذب در بین سهامداران بورس همراه باشد، امری درست و صحیح خواهد بود.
بورس بازان چه افرادی هستند؟
افرادی که به بورس به چشم منبع درآمد روزانه خود نگاه میکنند، همان بورس بازانی هستند که با خرید و فروشهای روزانه میخواهند سود کنند. این در حالی است که بازار بورس یک بازار مبتنی بر سرمایه گذاری است و معمولاً خرید سهام در آن باید با دید میانمدت یا بلندمدت همراه باشد. اگرچه در آموزشهای تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی، پیشبینی و خرید سهام برای کوتاهمدت هم آموزش داده میشود، اما این مورد هم به شرایط خاصی بستگی دارد.
تفاوت بورس بازی و سهامداری چیست؟
برای درک بهتر فعالیت بورس بازی، بهتر است آن را با سهامداری مقایسه کنیم. بیشتر افرادی که سهامدار بورس تهران هستند، فرق بین سهامدار و بورسباز را نمیدانند، به همین خاطر ممکن است بارها در نقش یک بورسباز ظاهر شده باشند، بدون اینکه از ماهیت کار خود آگاهی داشته باشند.
سهامدار به کسی گفته میشود که بسته به مقدار سرمایهی خود، بخشی از سهام شرکتهای موجود در بازار بورس تهران را خریداری میکند تا در آیندهای دور یا نزدیک از افزایش نرخ سهام آن شرکتها سود ببرد. وقتی کسی سهام شرکتی را خریداری میکند، در واقع در سود و زیان سهام آن شرکت شریک شده و یکی از سهامداران آن به حساب میآید.
سهامداران در اوضاع اُفت نرخ و نابسامانیهای اقتصادی شرکت، همچنان سهامدار میمانند تا زمانیکه شرکت چالشهایی که با آنها روبهرو شده را پشت سر بگذارد و دوباره به روند صعودی خود برگردد – مطمئناً هر فعالیتی با هدف ایجاد سود و بازدهی اقتصادی ایجاد میشود – پس وقتی سهمی دچار اُفت قیمت میشود، حتماً با چالشهایی روبهرو شده که اگر آنها را از سر بگذراند، به روند طبیعی سوددهی خود بازمیگردد.
آیا میتوان از بورس بازی جلوگیری کرد؟
بورس بازی یک حقیقت انکارناپذیر در بازارهای بورس جهان است که نمیتوان به جلوگیری از آن فکر کرد. بالاخره افراد متفاوتی در بازارهای مالی وجود دارند که به شیوه خاصی تحلیل و معامله میکنند. جلوگیری از برخی از فعالیتها مانند بورس بازی، عملاً میتواند ماهیت کلی بازارهای بورس را زیر سؤال ببرد، چراکه هرکسی آزاد است تا سهام موردنظر خود را در زمانی که صلاح میبیند خریداری کرده و در زمانی دیگر به فروش برساند. شما نیز میتوانید با شیوه خود در این بازار فعالیت کنید و سود سهامتان را براساس تحلیل، صلاحدید و دیدگاه خود مورد خرید و فروش قرار دهید. آموزش در هر زمینهای یک راه مطمئن است که میتواند مانع ضرر کردن افراد در در حوزههای مختلف شود، پس در هر سطحی و با هر توانایی که در این بازار فعالیت میکنید از آموزش بورس غافل نشوید.
سهامدار باشیم یا بورسباز؟
معمولاً وقتی ما در سود و زیانهای کاری شریک نمیشویم، سود چندانی هم از آن دریافت نمیکنیم. بورسبازها نیز در پی معاملات پیدرپی خود، سودهای اندک میبرند. اما سهامدارانی که در دوران رکورد سهم همچنان با آن میمانند، با بازگشت سهم به دوران صعود، سودهای کلانی خواهند برد. حالا انتخاب با شماست که بخواهید سهامدار باشید یا بورسباز!