در بحث تحلیل تکنیکال، مهمترین ابزار نموداری است که برمبنای قیمت و زمان تشکیل شدهاست. بنابراین زمان یکی از فاکتورهای مهم در بررسی بازار سرمایه است. به همین دلیل بحثی با عنوان دوره زمانی یا time frame مطرح میشود. در بحث معاملات و تجارت، به ویژه در نرمافزارهای معاملاتی و نمودارها، تایم فریم یا دوره زمانی به بازهای گفته میشود که حرکت قیمت در آن روی نمودار آوردهشدهاست. در این مقاله از دلفین وست سعی بر معرفی دوره زمانی به عنوان شاخصی تعیین کننده در تحلیل تکنیکال بازار است. مواردی همچون عوامل مؤثر بر انتخاب تایم فریم و انواع آن از موضوعاتی است که به آن میپردازیم.
انواع تایم فریم در بورس
دوره زمانی یا تایم فریم به مدت زمانی گفته میشود، که یک روند در بازار باقی میماند. معاملهگران میتوانند از آن برای شناسایی بازار استفاده کنند.
- Intraday chart یا نمودار روزانه در یک روز معامله
از این نمودار برای ترسیم حرکت قیمت در یک روز معاملاتی استفاده میشود، که شامل تمام نقاط داده بین باز و بسته شدن بازار است. نمودارهای Intraday تصویری با جزئیات کامل از روند یک روز معاملاتی نشان میدهند. این نمودارها میتوانند برای بررسی یک روز از باز شدن تا بستهشدن بازار، یا اینکه برای بررسی چندین روز معاملاتی استفاده شوند. برای مثال ممکن است معاملهگر بخواهد رویدادهای یک روز را بررسی کند، یا بخواهد اتفاقات دو هفته گذشته را که منتهی به آن رویداد شده ببیند. دوره زمانی معمولی که در نمودارهای Intraday استفاده میشود، یک ساعت است. به همین دلیل به این نمودارها، نمودار ساعتی نیز گفته میشوند. - Daily chart یا نمودار روزانه در یک صبح تا غروب
یک روز چرخه کاملی از وقایع زندگی ما را از طلوع تا غروب خورشید نشان میدهد. مزیت استفاده از نمودار روزانه، این است که از گرفتن تصمیمات احساسی جلوگیری میکند، زیرا در روز تنها یک داده جدید به آن اضافه میشود. بنابراین معاملهگر میتاند براساس روند تغیر قیمت در هر دقیقه، محتاطانه تصمیم بگیرد. تمرکز روی نمودارهای روزانه به شما کمک میکند تا از دو اشتباه بزرگ که یک معاملهگر معمولی مرتکب می-شود، یعنی اضافهکاری و تجزیه و تحلیل بیش از حد جلگیری کنید. از نظر روانشناسی نیز، حرکت روزانه قیمت چیزی است که بیشترین تأثیر را برروی افراد در بازارهای مالی دارد. - Weekly chart یا نمودار هفتگی
نمودارهای هفتگی اطلاعات قیمت کل یک هفته را ترسیم میکنند. نمودارهای هفتگی یکی از بهترین بازههای زمانی برای شناسایی روندهای بلند مدت و الگوهای نمودار در قیمت سهام است. در نمودار هفتگی، هر نوار نشاندهنده یک هفته از تاریخ یا قیمت است. این بدان معناست که نمودارهای هفتگی قادر هستند نمای طولانیتری از تاریخ قیمت سهام ارائه دهند. - Monthly chart یا نمودار ماهانه
نمودارهای ماهانه با همان اصولی تهیه می شوند که نمودارهای هفتگی تهیه میشوند. قیمت افتتاحیه اولین روز معاملات یک ماه به عنوان سطح افتتاحیه ماه در نظر گرفته میشود. همچنین قیمت بسته شدن آخرین روز معاملات به عنوان سطح بسته شدن ماه در نظر گرفته می شود. این نمودارها بیشتر توسط سرمایهگذاران با افق دید طولانیتر مورد استفاده قرار میگیرند.
عوامل مؤثر در انتخاب دوره زمانی در بورس
یک قانون کلی این است که هرچه بازه زمانی طولانی تر باشد، سیگنالهای دادهشده قابل اطمینانتر هستند. در حالت ایدهآل، معاملهگران باید برای تعیین روند اصلی هر معامله، از یک بازه زمانی طولانیتر استفاده کنند. این فق یک قانون کلی است، معاملهگران میتوانند از چارچوب زمانی ترجیحی خود برای بررسی روندها استفاده کنند.
- Swing trader یا معاملهگر نوسانی
یک معاملهگر نوسانی، کسی است که برای تصمیمگیری برروی نمودارهای روزانه تمرکز دارد، و میتواند از نمودارهای هفتگی برای تعیین روند اولیه و نمودارهای ۶۰ دقیقه ای برای بررسی روند کوتاه مدت استفاده کند. - Day trader یا معاملهگر روزانه
یک معاملهگر روزانه میتواند براساس نمودارهای ۱۵ دقیقهای معامله کند، از نمودارهای ۶۰ دقیقهای برای تعریف روند اولیه و از یک نمودار پنج دقیقهای برای بررسی روند کوتاه مدت استفاده کند. - Long-term trader یا معاملهگر بلند مدت
یک معاملهگر بلند مدت میتواند بر نمودارهای هفتگی تمرکز کند، در حالی که از نمودارهای ماهانه برای تعریف روند اصلی، و از نمودارهای روزانه برای تصحیح ورود و خروج استفاده کند.
مولتی تایم فریم چیست؟
انتخاب اینکه چه از گروهی از دورههای زمانی استفاده شود، مختص هر معاملهگر است، و به آن مولتی تایم فریم گفته میشود. در حالت ایدهآل، معاملهگران چارچوب زمانی اصلی مورد نظر خود را انتخاب میکنند، و سپس برای تکمیل چارچوب زمانی اصلی، دوره زمانی مکمل آن را انتخاب میکنند. به این ترتیب، آنها از نمودار بلند مدت برای بررسی روند، نمودار میان مدت برای درک سیگنال معاملاتی، و نمودار کوتاه مدت برای اصلاح ورود و خروج استفاده میکنند. با این حال، یک هشدار این است که درگیر اختلال نمودار کوتاه مدت، و تجزیه و تحلیل بیش از حد معامله نشوید. نمودارهای کوتاه مدت معمولاً برای تأیید یا از بین بردن یک فرضیه در نمودار اصلی استفاده میشوند.
سخن پایانی
از آنجایی که بعد زمان در بازار سرمایه و بررسی روند قیمتها تعیینکننده است. معاملهان باید بتوانند، دوره زمانی مناسبی را برای تحلیلهای خود انتخاب کنند. انتخاب تایم فریم مناسب، بیش از آنکه پیرو قانون خاصی باشد، در گرو طرز فکر، ترجیح و شخصیت معاملهگر است. اگرچه گفته میشود دوره زمانی بلند مدت مناسبتر است، اما ترکیبی از انواع تایم فریم، نتیجه بهتری خواهد داشت. بنابراین مولتی تایم فریم، گزینه مناسبتری است.
برای آنکه اطلاعات دقیقی از نحوه تأثیر زمان در تحلیل تکنیکال بهدست آورید، خوب است تا با گذراندن دوره آموزش بورس از صفر، با اطمینان در این راه قدم بگذارید. به هر حال توانایی تحلیل تکنیکال، مهمترین دانش پیش از ورود به بازار سرمایه است.
برای یادگیری “تحلیل تکنیکال” مسیر زیر را به شما پیشنهاد میکنیم:
- پیوت چیست؟ آموزش محاسبه نقطه پیوت در تحلیل تکنیکال
- حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال چیست؟
- تحلیل تکنیکال در بورس چیست؟ و چه اهمیتی دارد؟
- آموزش تحلیل تکنیکال بازارهای مالی | ۳ اصل اساسی تحلیل تکنیکال
- الگوی مثلث در بورس و تحلیل تکنیکال چیست؟
- افزایش حجم معاملات در بورس چگونه است؟ تحلیل حجم معاملات بورس
- قوانین امواج الیوت چیست؟ + موج شماری الیوت در تحلیل تکنیکال
- تفاوت نمودار تعدیل شده با تعدیل نشده در تحلیل تکنیکال چیست؟
- شناخت ۵ تا از مهمترین الگوهای قیمتی در تحلیل تکنیکال
- آشنایی با الگوی سر و شانه در بورس و تحلیل تکنیکال
- پرایس اکشن چیست؟ + همه چیز راجب تحلیل price action
- آشنایی با الگوی پرچم در تحلیل تکنیکال
- آموزش رهاورد ۳۶۵ + ویدیو | تحلیل تکنیکال با رهاورد ۳۶۵
- آموزش تریدینگ ویو (tradingview) و ابزارهای تحلیل تکنیکال در آن
- نحوه استفاده و آموزش سایت کدال بورس | تحلیل تکنیکال کدال
- الگوی کف و سقف دوقلو + ویدیو | انواع الگوی قیمت در تحلیل تکنیکال
- ویدیو آشنایی با الگوی مستطیل در تحلیل تکنیکال و کاربرد آن
- الگوی فنجان و دسته چیست؟ | نکات مهم درباره الگوی کاپ در تحلیل تکنیکال
- کاربرد الگوی چکش و کندل چکش معکوس در تحلیل تکنیکال
- الگوی وایکوف (Wyckoff) چیست؟ آموزش تحلیل وایکوف بیت کوین
- الگوی کندل هیکن آشی در تحلیل تکنیکال چیست؟
- الگوی کندل دوجی (Doji) چیست؟
- الگوی کندل هارامی (Harami) در تحلیل تکنیکال چیست؟
- آشنایی با پرایس اکشن rtm و روش استفاده از آن
- اندیکاتور MVRV چیست و چطور قیمت بیتکوین را پیشبینی میکند؟
- آشنایی با ۸ مورد از بهترین اندیکاتورهای تشخیص روند
- تفاوت اندیکاتورهای متقدم و متاخر در تحلیل تکنیکال
- نمودار عمق بازار (Market Depth) چیست و چه کاربردی دارد؟
- اندیکاتور RSI چیست و چگونه به ما کمک می کند؟
- اندیکاتورهای مهم فارکس | قدرتمندترین اندیکاتورها در فارکس کدامند؟
- سوئینگ تریدر (Swing Trader) چیست؟ | هرآنچه باید بدانید
- تحلیل بین بازاری چیست؟ آشنایی با روش تحلیل بین بازاری