حتما شما هم متوجه شدهاید که این روزها بازار ارزهای دیجیتال گرم است و افراد زیادی در سراسر دنیا در حال خرید و فروش ارزهای دیجیتال هستند. در طی سالهای اخیر فضای دیجیتال به تدریج گستردهتر شده و تاثیرات زیادی روی جنبههای مختلف زندگی انسانها گذاشته است. زمینههای مالی نیز از این طریق دستخوش تغییراتی شدهاند که نتیجه آن پیدایش و ظهور ارزهای دیجیتال و سپس محبوبیت زیاد این ارزها در بین مردم جهان است. شاید شما هم به این فکر افتاده باشید که از این راه سرمایه گذاری کرده و مقداری ارز دیجیتال بخرید. اما باید بدانید که سرمایه گذاری در این زمینه و خرید و فروش ارز دیجیتال قوانین خاص خود را دارد. از این رو قبل از اینکه وارد دنیای ارزهای دیجیتال شوید، لازم است ابتدا اطلاعات مهم و پایهای در این زمینه را یاد بگیرید و کاملا درک کنید که ارز دیجیتال چیست تا بتوانید سرمایهگذاری امن و مناسبی را تجربه کنید.
در این مقاله قصد داریم به زبان ساده بیان کنیم که ارز دیجیتال چیست؟ در واقع این مقاله جهت آموزش ارز دیجیتال رایگان ارائه میشود و در آن تلاش شده است که به نکاتی مانند صرافی بایننس، استخراج ارز دیجیتال و… پرداخته شود.
ارز دیجیتال چیست به زبان ساده
فهرست مطالب
همه ما با پولهای فیزیکی و رایجی که در جامعه استفاده میشوند به خوبی آشنایی داریم. در واقع تا چند دهه اخیر تنها این پولها بودند که در انواع معاملات مورد استفاده قرار میگرفتند. اما در طی چند دهه اخیر و با پیشرفتهای وسیع و چشم گیر تکنولوژی، به تدریج فضای دیجیتال پدید آمد و رفته رفته روی تمامی ابعاد زندگی انسانها تاثیر گذاشت. یکی از حوزههایی که توسط فضای دیجیتال تحت تاثیر قرار گرفت، حوزه پول و مبادلات مالی بود.
اگر بخواهیم به زبانی ساده و قابل فهم مفهوم ارز دیجیتال را توضیح دهیم، باید بگوییم که ارز دیجیتال به معنای پولی است که در فضای اینترنتی و دیجیتالی مورد استفاده قرار میگیرد و ظاهر فیزیکی ندارند. این به آن معنا است که ارز دیجیتال بر خلاف ارزها و پولهای فیزیکی، قابل لمس نیست و گویا وجود خارجی ندارد. اما با این حال به نظر میرسد که به تدریج این ارزها محبوبیت بسیار زیادی در جامعه پیدا میکنند و روزی بخش زیادی از معاملات به کمک این ارزها انجام خواهد گرفت. به همین دلیل است که همه ما باید اطلاعاتی پایهای در مورد ارزهای دیجیتال، نحوه استخراج و نگهداری آنها و… بیاموزیم.
چرا ارز دیجیتال پدید آمد؟
ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که چه لزومی به پیدایش ارزهای دیجیتال و استفاده از آنها هست و اصلا ارز دیجیتال به چه منظوری پدید آمد؟ طبیعتا ارز دیجیتال باید مزیتهایی نسبت به ارزها و پولهای فیزیکی رایج داشته باشد. در واقع یکی از بزرگترین مزیت ارزهای دیجیتال این است که این ارزها در عین حال که بسیاری از ویژگیهای پولهای فیزیکی را دارند؛ اما به مکان خاصی محدود نمیشود. مزیت این امر در آن است که از هر نقطه از دنیا میتوانید تراکنشی بر اساس ارز دیجیتال انجام دهید. این ارزها به صورت الکترونیکی هستند و مبنای آنها صفر و یک است. به علاوه یکی دیگر از اهداف مهم برای پیدایش و ارائه ارزهای دیجیتال این است که تقلب و کلاهبرداری کاهش پیدا کند. زیرا ارزهای دیجیتال با امنیت بسیار خوبی رمزنگاری میشوند، در نتیجه هیچ نهاد و سازمان دولتی نمیتواند آنها را تحت کنترل و نظارت خود داشته باشد. علاوهبر اینها ارز دیجیتال مزایای دیگری هم دارد که به تدریج باآنها آشنا میشویم.
بررسی تاریخچه ارز دیجیتال
در اواخر دهه ۹۰ شرکت «دیجیکش» توسط «دیوید چاوم» تاسیس شد. این شرکت که در آن از علم رمزنگاری استفاده کرده بودند، برای بانکها بستری فراهم میکرد که به وسیله آن امکان انتقال ارزشها به صورت الکترونیکی فراهم شود. سرویسهایی که در سالهای بعد به وجود آمدند، به کاربران خود اجازه میدادند که پول دلار یا یوروی خود را به رزرو آزادی تبدیل کرده و بتوانند آن را آزادانه با دستمزد ۱٪ با یکدیگر مبادله کنند. البته این سرویسها متمرکز بودند و برای استفاده در پولشویی کاربرد داشتند. به همین دلیل بود که دولت آمریکا این سرویسها را تعطیل کرد و مردم را برای استفاده بیشتر از ارزهای دیجیتال تشویق نمود. در ادامه این ماجرا در سال 2009 میلادی ارز دیجیتال بیت کوین به دنیا معرفی شد که به تدریج به بزرگترین و مورد قبولترین ارز دیجیتال تبدیل گشت. اگرچه امروزه تعداد زیادی ارز دیجیتال وجود دارد اما بیت کوین همچنان توانسته است اهمیت و ارزش خود را در دنیای ارزهای دیجیتال حفظ کند.
رمز ارز چیست؟
ارز دیجیتال به نامهای گوناگونی خوانده میشود. برای مثال برخی از نامهای رایج ارز دیجیتال عبارت است از: کریپتوکارنسی، ارز رمزنگاری شده، ارز دیجیتال کنترل نشده، ارز رمز، Crypto Currency و رمز ارز. واژه رمز ارز معادل فارسی ارز دیجیتال است که در کشور ما مورد استفاده قرار میگیرد. ارز دیجیتال در بستره خاصی به نام بلاک چین مورد استفاده و مبادله قرار میگیرد. بلاک چین در واقع یک بستر وسیع و گسترده برای مبادلات ارز دیجیتال است. امروزه ارزهای دیجیتال زیادی در سراسر دنیا وجود دارند که با امنیت بالا و در صرافی های بین الملل مورد معامله و خریدوفروش قرار میگیرند. نکته دیگر در مورد ارزهای دیجیتال این است که این ارزها تحت کنترل هیچ واحد قدرتمند یا نیروی متمرکزی قرار ندارند و به دلیل امنیت بسیار بالا، این ارزها در سراسر دنیا طرفداران زیادی دارند.
ارز دیجیتال چه کاربردهایی دارد؟
گفتیم که ارزهای دیجیتال پولهای رمز نگاری شدهای هستند که امنیت بسیار خوبی دارند. همچنین این ارزها تحت کنترل و نظارت هیچ ارگان و سازمان دولتی قرار ندارند. اما ارز دیجیتال چه کاربردهایی دارد؟ در ادامه به برخی از مهمترین کاربردهای ارزهای دیجیتال اشاره میکنیم:
- خرید اینترنتی: هدف از استفاده از ارزهای دیجیتال مانند ارزها و پولهای فیزیکی، خرید و فروش و معامله است. شما با استفاده از ارزهای دیجیتال میتوانید به صورت اینترنتی خرید کنید. و در واقع در ابتدا هدف از پیدایش ارزهای دیجیتال، تسهیل در پرداختهای اینترنتی بود. بسیاری از اپلیکیشنهای معروف و آنلاین شاپها قابلیتهای جدیدی دارند که به کمک آن شما میتواند با ارزهای دیجیتال خود خرید و فروش کنید.
- انجام معامله در سطح بینالمللی: ارز دیجیتال که در بستر فضای دیجیتال استفاده میشود، محدود به یک کشور یا منطقه جغرافیایی خاص نیست. از این رو شما به وسیله این ارز میتواند با هر نقطه از دنیا مبادلاتی داشته باشید. به عبارت دیگر ارز دیجیتال امکان معاملات بین المللی را فراهم کرده است.
- سرمایه گذاری: این روزها بسیاری از افراد از ارزهای دیجیتال برای سرمایه گذاری کردن استفاده میکنند. همین موضوع است که ارزهای دیجیتال را تا به این اندازه بین مردم محبوب کرده است و آموزش سرمایه گذاری در ارزدیجتال را جزو الویتهای آنها قرار داده است.
- گزینهای مناسب برای معاملات سنگین: شاید بتوان گفت که بهترین و مناسبترین گزینه برای انجام معاملات سنگین و هنگفت ارزهای دیجیتالی هستند؛ زیرا این ارزها به صورت فیزیکی نیستند و وجود خارجی ندارند. به علاوه به این نکته توجه کنید که هر واحد ارز دیجیتال ارزش مالی بیشتری نسبت به پولهای فیزیکی دارد که همین امر سبب شده است ارز دیجیتال برای انجام معاملات سنگین بسیار مناسب به نظر برسد.
ماینر چیست؟
گفتیم که یکی از مزایای ارزهای دیجیتال که باعث محبوبیت آنها شده است، مسئله امنیت بالای این ارزهای دیجیتال است. یکی از جنبههای امنیت ارزهای دیجیتال مربوط به مرحله تایید تراکنشها است. یعنی فرض کنید که شما یک مبادله ارز دیجیتال انجام دادهاید، در این صورت شما توقع دارید که تراکنش شما بلافاصله ثبت شود در حالی که چنین اتفاقی نمیافتند. زیرا ابتدا باید تراکنش مورد نظر توسط ماینرها تایید شود و سپس آن تراکنش به ثبت میرسد.
نکته دیگر این است که منظور ما از ماینر شخص یا سازمانی نیست که به استخراج ارزهای دیجیتال نظارت کند؛ بلکه مقصود ما از ماینر سخت افزارهایی است که جهت استخراج ارزهای دیجیتال مورداستفاده قرار میگیرند. همچنین ماینرها انواع مختلفی دارند و ارزهای دیجیتال مختلف توسط ماینرهای متفاوتی استخراج میشوند. در مورد وظیفه ماینر میتوان گفت که به هنگام استخراج ارزهای دیجیتالی مانند ارز دیجیتال بیت کوین، به دستگاههایی با توان پردازشی بالا نیاز داریم و در این زمینه بالا بردن توان پردازشی شبکه به عهده ماینرها است.
گفتیم که ماینرها انواع گوناگونی دارند که هر کدام برای استخراج نوع خاصی از ارزهای دیجیتال مورد استفاده قرار میگیرند. برخی از انواع مهمترین سخت افزارها عبارت است از:
- پردازندههای مرکزی CPU
- پردازندههای گرافیکی یا همان کارت گرافیکی GPU
- مدار مجتمع دیجیتال برنامهپذیر FPGA
- مدارهای مجتمع با کاربرد خاص ASIC
استخراج ارز دیجیتال چیست؟
بعد از پرداختن به پاسخ سوال ارز دیجیتال چیست و درک مفهوم ماینر، اکنون میخواهیم با نحوه استخراج ارز دیجیتال آشنا شویم. گفته شد که مبادلات ارزهای دیجیتال در بستر بلاک چین اتفاق میافتد. حال فرض کنید که دو نفر مقداری ارز دیجیتال را با یکدیگر معامله میکنند. قبلتر گفتیم که به محض انجام مبادلات آن تراکنش ثبت نشده و توسط سختافزارهایی به نام ماینر به مبادلات نظارت میشود. بعد از این که یک تراکنش انجام میشود در فضاهایی موسوم به استخرهای موجود در شبکه بلاک چین ذخیره میشود و منتظر دریافت تایید از سوی ماینرها میماند. سپس ماینرها به این استخرها مراجعه کرده و تعدادی از این تراکنشها را انتخاب میکنند. عملیات کشف رمز بر روی تراکنشها و توسط ماینرها آغاز میشود و در نهایت ماینرها به ازای هر تراکنشی که بر روی بلاک چین ثبت کنند، مبلغی را به عنوان کارمزد دریافت خواهند کرد.
پس به این پروسه یعنی ذخیره تراکنش در استخرهای بلاک چین، بررسی و کشف رمز تراکنشها توسط سخت افزارهای ماینر و سپس ذخیره و ثبت کردن تراکنش در بلاک چین را استخراج ارز دیجیتال یا ماینینگ میگویند.
بررسی روشهای مختلف برای استخراج ارز دیجیتال
اکنون که با مفهوم ماینر و ماینینگ یا استخراج ارز دیجیتال آشنا شدیم، جا دارد به بررسی روشهای استخراج ارز دیجیتال بپردازیم. ارزهای دیجیتال زیاد و متنوعی وجود دارد مثلا ارز دیجیتال بیت کوین و اتریوم در نمونه مهم از ارزهای دیجیتال هستند. برای استخراج ارزهای دیجیتال نیز روشهای مختلفی وجود دارد که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم:
- استخراج ارز دیجیتال از طریق روش سی پی یو ( CPU ) : این روش یکی از روشهای اولیه برای استخراج ارزهای دیجیتال بوده و با استفاده از سی پی یو یا همان واحد پردازش مرکزی کامپیوتر شخصی انجام میگیرد. این روش یکی از کندترین روشهای استخراج ارز دیجیتال بوده و مقدار کمتری ارز استخراج میکند.
- استخراج ارز دیجیتال از طریق روش جی پی یو ( GPU ) : در این روش برای استخراج ارز دیجیتال از کارت گرافیک یا همان GPU کامپیوتر شخصی استفاده میشود. این روش نسبت به روش سی پی یو سریعتر بوده و به آن برتری دارد.
- استخراج ارز دیجیتال از طریق روش ای سیک ( ASIC ) : این روش یکی از بهترین و به صرفهترین روشهای استخراج ارز دیجیتال است. در این روش از از تراشه های مخصوصی به نام ای سیک استفاده میشود. این روش رمز های موجود در معاملات را خیلی زودتر و راحتتر از روشهای CPU و GPU حدس میزند.
چگونه ارز دیجیتال بخریم؟
شاید تا چند سال پیش کمتر کسی با مفهوم ارزهای دیجیتال و اهمیت آنها آشنایی داشت اما امروزه با توجه به افزایش روز افزون قیمت ارزهای دیجیتال، این ارزها به عنوان اهداف مهمی برای سرمایه گذاری انتخاب میشوند. همان طور که میدانید ارزهای دیجیتالی مانند بیت کوین به صورت فیزیکی نیستند پس شما برای خرید ارزهای دیجیتال نیازی به افتتاح یک حساب بانکی یا ثبت نام کردن ندارید؛ تنها کافی است یک کیف پول دیجیتال تهیه کنید. این کیف پول همچنین به منظور نگهداری از ارز دیجیتال مورد استفاده قرار میگیرد. برای مثال برای خرید و فروش ارز دیجیتال بیت کوین، شما باید ابتدا یک کیف پول ارز دیجیتال تهیه کنید، سپس از طریق صرافیهای بزرگ و مشهور بینالمللی بیت کوین را معامله کنید. بعد از تهیه کیف پول دیجیتال شما باید به کمک کارت بانکی خود حسابتان را به مقدار دلخواه شارژ کنید.
سپس یک فروشنده را پیدا کرده و در حساب کاربری خود میزان بیت کوین درخواستی را ثبت سفارش میکنید. از این به بعد باید منتظر بمانید که فروشنده به درخواست شما پاسخ دهد. تمامی مراحل گفته شده در مورد خرید بیت کوین برای فروش آن نیز صادق است.
کتاب ارز دیجیتال
اگر مشتاق به سرمایه گذاری کردن در بازار ارزهای دیجیتال هستید باید تا آنجایی که میتوانید اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهید. خواندن مقالات مربوط به ارزهای دیجیتال و شرکت در دورههایی که برای آشنایی با ارز دیجیتال برگزار میشوند میتوانند به شما کمک کنند. اما در کنار موارد گفته شده، تهیه و خواندن کتابهایی که در مورد ارز دیجیتال به چاپ رسیدهاند نیز میتواند بسیار کمک کننده باشد. اگر سوالات زیادی در مورد ارزهای دیجیتال و نحوه خرید و فروش آنها دارید میتوانید از کتابهایی که در ادامه معرفی میکنیم کمک بگیرید. در این کتابها به سوالاتی مانند ارز دیجیتال چیست، استخراج ارز دیجیتال چیست، نحوه خرید و فروش ارز دیجیتال و… پرداخته شده است. برخی از این کتابها عبارتند از:
- کتاب «طلای دیجیتال» نوشتهی «ناتانائیل پاپر» که در این کتاب به تاریخچه سرمایهگذاری بیت کوین پرداخته شده است.
- کتاب «انقلاب بلاکچین» اثر مشترک «دان» و «الکس تپسکات» که در این کتاب به بررسی تاثیر بلاکچین روی سیستمهای جهانی پرداخته شده است.
- کتاب «عصر ارزهای دیجیتال» اثر «پاول ویگنا» و «مایکل جی».کیسی که در این کتاب به این موضوع پرداخته شده است که با حرکت جهان به سوی ارزهای دیجیتال، چقدر از سیستم پول نقد، بانک، دسته چک، طلا، و کارت اعتباری در دنیای امروز فاصله میگیریم.
- کتاب «سردسته آمریکایی» نوشتهی «نیک بیلتون» که در این کتاب به این موضوع پرداخته شده است که بیت کوین چه نقشی در بازار غیر قانونی داشته است.
- کتاب «اینترنت پول» اثر «آندریاس آنتونیوپولوس» که در این کتاب به نظریههای مختلف در مورد ارزهای دیجیتال پرداخته شده است.
مزایا و معایب ارزهای دیجیتال چیست؟
ارزش و اهمیت ارزهای دیجیتال روزبهروز برای مردم جامعه بیشتر میشود اما ارزهای دیجیتال نیز مزایا و معایب خاص خود را دارند که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم:
- مزایای ارزهای دیجیتال: از جمله مزایای ارزهای دیجیتال که باعث محبوبیت این ارزها شده است، این است که در طرف یک واکنش مالی بدون نیاز به یک واسطه با یکدیگر مبادلاتی را انجام میدهند. همچنین این ارزها تحت نظارت هیچ سازمان دولتی قرار نداشته و شما از هر نقطه دنیا میتوانید با افراد دیگر به مبادله بپردازید. همچنین امنیت ارزهای دیجیتال بسیار بالا است؛ چنان که دیدیم بعد از انجام یک تراکنش، ماینرها به بررسی رمزها پرداخته و اجازه ثبت تراکنشها را در بلاک چین میدهند.
- معایب ارزهای دیجیتال: ارزهای دیجیتال در کنار مزایای زیاد و محبوبیتی که دارند، همچنین دارای معایبی هم هستند. از جمله معایب ارزهای دیجیتال این است که ذات ارزهای دیجیتال که به صورت محرمانه و نا شناس است، میتواند این ارزها را برای استفادههای غیر قانونی مانند پول شویی، فرار از مالیات، استفاده در دارک وب و… مناسب کند. البته برخی از ارزهای دیجیتالی خاص مانند بیت کوین نسبت به سایر ارزهای دیجیتال محرمانهتر هستند و در نتیجه برای انجام معاملات غیر قانونی آنلاین مناسب نیستند.
سخن پایانی
در طی چند دهه اخیر با پیشرفت تکنولوژی و پیدایش دنیای دیجیتال، تغییرات چشمگیری در زمینههای مختلف زندگی انسانها پدید آمد. حوزه اقتصادی و مالی نیز از این تغییرات مستثنی نبوده است. چنان که در طی چند سال اخیر شاهد ظهور و بروز ارزهای دیجیتال هستیم که روزبهروز به محبوبیت آنها در جامعه افزوده میشود. ارز دیجیتال که در زبان فارسی به آن رمز ارز نیز میگویند، پولی است که به صورت فیزیکی وجود ندارد بلکه در یک بستر دیجیتال خاص به نام بلاک چین مبادله میشود. این ارز مزایای زیادی دارد برای مثال تحت نظارت هیچ ارگان و سازمان دولتی قرار ندارد، امنیت ارزهای دیجیتال بسیار زیاد است، استفاده از این ارزها محدودیت مکانی ندارد یعنی شما میتوانید با هر کسی در هر نقطه دنیا ارز دیجیتال مبادله کنید. اما بعد از مبادله ارز دیجیتال، تراکنش مورد نظر در استخرهای بلاک چین ذخیره شده و بعد از تایید توسط سخت افزارهایی موسوم به ماینر، ذخیره و ثبت میگردد.
در این مقاله به پاسخ سوالاتی مانند ارزهای دیجیتال چیست؟ و استخراج ارز دیجیتال چیست؟ پرداختیم و نیز تاریخچهای مختصر از ارزهای دیجیتال ارائه دادیم. همچنین چند کتاب معتبر و مفید در زمینه ارزهای دیجیتال معرفی کردیم.