متاورس چیست؟ تمام امکانات و فضاهای جادویی و رؤیایی که در انیمیشنها و فیلمهای علمی و تخیلی مشاهده میکردیم، زمانی میتوانند به واقعیت زندگی ما تبدیل شوند. شاید این موضوع را به آیندههای دور ارجاع دهیم؛ اما شاید آنچنان هم دور نباشند. شاید عمر ما نیز کفاف ورود به چنین دنیایی را بدهد. اصلاً شاید توانستیم جاودانه زندگی کنیم؟! البته این ایده ممکن است ما را به انحراف بکشاند؛ پس اگر جاودانه زیستن را قاطی این موضوع نکنیم، ایجاد یک دنیای مجازی، جادویی، رؤیایی و کاملاً ملموس به برنامه امروز بشر تبدیل شده است. اگر این مفهوم برای شما دور از انتظار است و نمیتوانید باورش کنید، پس بهتر است با ما همراه شوید تا به شما بگوییم که متاورس چیست و چطور قرار است با جایگزینی اینترنت، زندگی ما را تحت شعاع قرار دهد.
متاورس چیست؟
متاورس «Metaverse» به یک جهش آنلاین اشاره دارد. جهشی که در آن، تمام اطلاعاتی که امروز به صورت پراکنده در دسترس ما هستند، بهصورت یکپارچه درمیآیند. به صورتی که بشر با ورود به متاورس میتواند هرآنچه که به آن نیاز دارد را دریافت نماید. برای تجسم بهتر دنیای متاورس ویدیوی زیر زا تماشا کنید:
تعاریف گوناگون بسیاری توسط افراد فعال در این زمینه ارائه شده است که میتواند دید واضحتری به شما بدهد تا بتوانید بهتر بفهمید متاورس چیست. اشخاص زیر، در پاسخ به سؤال «متاورس چیست؟» این گونه اظهار نظر کردهاند:
- مارک زاکربرگ «Mark Zuckerberg» مؤسس فیسبوک «Facebook» و مالک اینستاگرام «Instagram»:
(متاورس مجموعهای است از فضاهای مجازی که شما در آن قادر هستید با سایر افراد تعامل برقرار کنید. افرادی که بهصورت فیزیکی در کنار شما حضور ندارند؛ اما شما میتوانید در یک محیط مجازی با آنها به خلق (محتوا) و گشتوگذار بپردازید.)
- متیو بال «MatthewBall» نویسنده و خالق متاورس پرایمر «Metaverse Primer»:
(متاورس یک شبکه گسترده از جهانهای شبیه سازی شده سه بعدی و پایدار است. این جهانها به صورت آنی پردازش میشوند که در آن هویت افراد، اشیای فیزیکی، تاریخ بشر و حتی سیستمهای پرداختی نیز پیوستگی خودشان را حفظ میکنند. این مجموعه میتواند همزمان تعداد زیادی از افراد را به صورت مجازی در خود جای دهد، بدون آن که لازم باشد این افراد در یک مکان فیزیکی حضور داشته باشند.)
- راف کاستر «Raph Koster» نویسنده کتاب نظریه سرگرمی در طراحی بازی «Theory of Fun for Game Design»:
(میان دنیاهای آنلاین، فرضیه چندجهانی و مفهوم متاورس، تمایز وجود دارد. دنیاهای آنلاین فضاهای دیجیتالی هستند که از محیطهای سهبعدی جذاب و محیطهای متنی تشکیل شدهاند. فرضیه چندجهانی نیز به چند دنیای متفاوت از یکدیگر اشاره میکند که با یک شبکه به یکدیگر متصل میشوند؛ در حالیکه ساختار و قوانین آنها یکسان نیست. اما متاورس در حقیقت چند جهان ترکیب شده با یکدیگر است که بیشتر با دنیای واقعی تعامل دارند. همچنین در آنها عناصر مجازی و حقیقی مثل واقعیت مجازی، اتاقهای پرو مجازی برای مغازههای واقعی و حتی اپلیکیشنهایی مانند گوگل مپس با یکدیگر ترکیب شدهاند.)
علاوهبر موارد فوق، تیم سوئینی «Tim Sweeney» کارآفرین آمریکایی، بنیانگذار اپیک گیمز «Epic Games» و توسعه دهنده بازی فورتنایت «Fortnite» نیز در همکاری با زاکربرگ میخواهد تا روی پروژه متاورس فعالیت داشته باشد. سویینی نیز سعی دارد تا با توسعه سه بعدی بازیهای خود بتواند نمای کوچکی از متاورس را به جهانیان نشان دهد. فیسبوک چندی پیش اعلام کرد که یک شرکت به تنهایی نمیتواند روی پروژه متاورس کار کند. بنابراین باید مجموعههای بزرگی با هم برای ایجاد متاورس هماهنگ شوند!!
مالتی ورس (چند جهان در یک جهان)
در میان نظرات فوق، راف کاستر مفهوم چندجهانی را متمایز از مفهوم متاورس در نظر گرفته بود. این در حالی است که دیگران آن دو را یکی میدانند. مالتیورس «Multiverse» به یک مفهوم چندجهانی اشاره دارد. دنیاهایی بزرگتر و هدفمندتر از دنیای ما که میتواند پاسخ تمام سؤالات در آن قرار داشته باشد. مالتیورس نمونه بزرگ و کامل یونیورس «Universe» است. این ایده که از نظریه کوانتوم گرفته شده، نظریهای است که در آن، دیگر صورتهای ماده و انرژی را مورد بررسی قرار میدهد و معتقد است که زندگی میتواند ابعاد دیگری هم داشته باشد. مالتیورس گاهاً در ترکیب با متاورس بیان میشود. به طوری که این دو را کامل کننده همدیگر میدانند. اما در حقیقت متاورس به جهان مادی ما تعلق دارد. در حالی که مالتیورس میتواند مفاهیم بزرگتری را شامل شود.
اما در متاورس، مالتیورس به زمینههای متعدد موجود در متاورس اشاره دارد. طبیعتاً در متاورس نمیتوان انسانها را مانند ربات در یک رده قرار داد. تفاوت همیشه در میان انسانها وجود دارد. این تفاوت میتواند به معنی مالتیورس باشد. جایی که انسانها میتوانند شیوههای زندگی و تعامل متفاوتی را در متاورس تجربه نمایند!!
واژه «متاورس» از کجا آمده؟
مالتیورس مفهوم گنگی است که صحبت کردن درباره آن فراتر از محدوه این مطلب است. پس بیایید به متاورس برگردیم. اصلاً برای اولین بار چه کسی از واژه «متاورس» استفاده کرد؟! برای یافتن پاسخ این سؤال باید به رمانهای علمی و تخیلی برگردیم. مطمئناً جرقههای این ایده در ابتدا صرفاً یک داستان بوده است. در سال ۱۹۹۲، یک نویسنده آمریکایی به نام نیل استیونسن «Neal Stephenson» رمانی به نام سقوط برف «Snow Crash» نوشت. این رمان، داستان زندگی یک هکر نوجوان است که در رقابت با یک ویروس کامیپوتری خطرناک قرار میگیرد. در این رمان، یک جهان سهبعدی مجازی توصیف میشود که در آن آواتارهایی از شخصیتهای واقعی زندگی میکنند. «استیونسن» این دنیا را «متاورس» نامیده است. پس میتوان اولین کاربرد این واژه را به همین رمان نسبت داد. اما طبیعتاً قبل و بعد از آن نیز به واژگان دیگری در اشاره به یک جهان دیجیتالی پرداخته شده است.
اما حالا سؤال دیگری مطرح میشود و آن این است که واژه «آواتار» از کجا آمد؟! در سال ۱۹۸۵، شخصی به نام ریچارد گاریوت «Richard Garriott» برای اولین بار از واژه آواتار «Avatar» برای توصیف شخصیت بازیکن در بازی رایانهای اشاره کرد. یعنی یک نمونه مجازی از یک شخصیت واقعی در دنیایی غیرفیزیکی. از آن پس، فیلمهای هالیوودی بسیاری در توصیف این شخصیتها ایجاد شد که از جمله آنها میتوان به فیلم آواتار به کارگردانی جیمز کامرون «James Cameron» اشاره کرد.
آیا متاورس در گذشته وجود داشت؟
ایده متاورس مدت مدیدی است که در ذهن انسانها ریشه دوانده است. احتمالاً خود شما نیز گاهاً به چنین دنیایی فکر کرده و آن را توصیف کرده باشید. در گذشته نیز میتوان جلوههایی فراتر از فیلم و داستان را از متاورس دید. در دهههای قبل (سال ۲۰۰۳)، گروهی تحت عنوان «Second Life» آیتمهای مجازی را خرید و فروش میکردند. در جریان این فعالیت، آموزشهای مجازی و کمپهای ماهوارهای ایجاد شدند. فضای اجتماعی «CyberTown» نیز تجربه تعامل متفاوتی را در سالهای قبل برای کاربران رقم زد. البته قبل از همه اینها در دهه هفتاد میلادی، ایده سیاهچالهای چند کاربرهی متنمحور را میتوان جرقههای کوچکی از متاورس در نظر گرفت. اما امروزه با گسترش فناوری اطلاعات، با دیدی گستردهتر و قویتری میتوانیم به این ایده بیندیشیم.
پیشنمایشهایی که از متاورس وجود دارد
توصیفات و پیشنمایشهای بسیاری برای ارائه یک تصویر واضحتر از متاورس وجود دارد. اما در اینجا برای اینکه بهتر بفهمیم متاورس چیست، پیشنمایشهای زیر را بررسی خواهیم کرد:
- خرید کردن در متاورس
خرید لباس قبل از اینترنت رویدادی بود که هر هفته در بازارها اتفاق میاُفتاد. شما در مراکز خرید یا فروشگاهها گشت میزدید تا آنچه نیاز داشتید را پیدا کنید. اینترنت به ما مراکز خرید آنلاین و بیپایان را ارائه داد. به طوری که از روی کاناپهمان و در هر ساعتی میتوانستیم اقلام موردنیاز خود را سفارش دهیم. رسانههای اجتماعی نیز سبکهای جدیدی را به ما ارائه دادند. لنز گوگل و پینترست به ما اجازه میدهند تا تصاویر لباسها و دیگر اقلام موردنیاز خود را با کیفیت بالا و در حین استفاده افراد از آنها ببینیم. اما متاورس همهی این ویژگیها را در یک جا جمع میکند. وقتی چیزی را میبینید که دوست دارید، متاورس تصاویر دیگران را که آن را پوشیدهاند پیدا میکند و به شما اجازه میدهد احساس کنید که آن چیز در شما چگونه به نظر میرسد. این اتفاق آنقدر ملموس است که شما در اتاق پرو قرار میگیرید، بدون اینکه از خانه خارج شده باشید!!
- تشکیل کنفرانس در متاورس
در گذشته برای همکاری در برگزاری جلسات، باید همه افراد دور میزی جمع میشدند و یادداشتهای خود را با دیگری به اشتراک میگذاشتند. اما با ورود اینترنت، Google Docs و Google Sheets به ما این امکان را دادند تا چندین نفر به طور همزمان در یک سند با هم همکاری کنیم. پس از آن نیز Zoom و Skype به ما فناوری چت ویدیویی و اشتراکگذاری صفحه نمایش را ارائه دادند تا بتوانیم یافتههای خود را با دیگر اعضا به اشتراک بگذاریم. همین تجربهها در متاورس تکرارشدنی هستند، اما ما میتوانیم در کنار تمام همکاران خود قرار بگیریم. حتی با همکارانی که در مکانی دیگر حضور دارند، میتوانیم به صورت دیجیتالی در مکان جلسه قرار بگیریم و به تعامل بپردازیم.
- گوش دادن به موسیقی در متاورس
مجموعه موسیقی قبلاً بهصورت کاست یا سیدی در دسترس ما قرار میگرفت. سپس پای موسیقیهای آنلاین به میان آمد. الآن میتوانیم موسیقیهای موردعلاقه خود را دانلود کنیم یا بهصورت آنلاین کنسرت ببینیم. اما در متاورس، میتوانید در هر لحظه وارد کنسرت شوید و برقصید. میتوانید دوستان خود را نیز به این ضیافت دعوت کنید، بدون این که از رختخواب خود جدا شوند!!
متاورس میتواند در یک لحظه شما را از یک مزرعه دورافتاده به بهترین سالنهای اپرای ایتالیا بکشاند. میتواند شما را در یک آن کنار فرد موردعلاقهتان قرار دهد. فقط سفر در زمان است که نمیتواند در متاورس محقق شود. وگرنه هر مفهوم دیگری را میتوان با آن ممکن ساخت. اصلاً از کجا معلوم، شاید سفر در زمان هم با متاورس ممکن شد!
مفاهیم کلیدی در متاورس
حتماً تا به اینجا تا حدودی متوجه شدهاید که متاورس چیست؛ اما درک واقعی آن برایتان دشوار است. در واقع، درک واقعی این مفهوم برای تمام افراد دشوار است. فقط عدهای که قصد ایجاد و توسعه آن را دارند، میدانند که دقیقاً به دنبال چه چیزی هستند. اما برای این که بهتر بفهمیم متاورس چیست و به معنای حقیقی آن نزدیکتر شویم، بهتر است به مفاهیم کلیدی آن به صورت ویژهای توجه داشته باشیم. این مفاهیم به قرار زیر هستند:
- واقعیت مجازی
واقعیت مجازی «Virtual Reality» که به اختصار «VR» نامیده میشود، به شبیهسازی یک دنیای مجزا اشاره دارد. دنیایی که به کاربران این امکان را میدهد تا وارد محیط جدیدی شده و تجربههای متفاوتی را کسب نمایند. این تجربه میتواند مانند بازی سرگرم کننده، مانند یک کلاس درس آموزش دهنده یا مانند یک درمانگاه خدماتی باشد. ورود به این دنیا از طریق هدستهای واقعیت مجازی امکانپذیر است. احتمالاً شما از طریق بازیهایی که در آنها هدست را روی سر خود میگذارید و وارد دنیای بازی میشوید، به چنین دنیایی ورود کرده باشید. اما این مفهوم میتواند برای اهداف کاربردیتری مانند آموزش غیرفیزیکی در متاورس مورد استفاده قرار بگیرد.
- واقعیت افزوده
واقعیت افزوده «Augmented Reality» که به اختصار «AR» نامیده میشود، به ورود محتوای مجازی به دنیای فیزیکی اشاره دارد. به کمک این مفهوم میتوان با دنیای مجازی به شکل ملموستری تعامل داشت. همین که شما از طریق اپلیکیشنهای روی موبایل و تبلت خود میتوانید نمونههای سهبعدی از اشیاء موردنظر خود را تماشا کنید، با نوعی واقعیت افزوده سروکار دارید. اسکن کدهای QR میتواند یک مثال بسیار ساده از این مفهوم باشد. ورودهای حسی (حسگرها)، هولوگرام، GPS و …. همگی میتوانند در جهت واقعیت مجازی به کار گرفته شوند. تفاوت واقعیت افزوده با واقعیت مجازی این است که در واقعیت مجازی، شخص بهصورت کامل در دنیای مجازی غرق میشود؛ اما در واقعیت افزوده، دنیای واقعی و مجازی در کنار همدیگر قرار میگیرند!!
- حضور
در متاورس، یک مفهوم کلیدی به نام حضور «presence» وجود دارد. در واقع شما زمانی میتوانید از تمام امکانات عمدهی متاورس بهره بگیرید که در آن حضور داشته باشید. در واقع اشخاص با حضور در این دنیا، میتوانند به شکل کامل با آن ارتباط برقرار کنند.
- آواتار
حضور در متاورس با مفهوم آواتار معنا پیدا میکند. طبیعتاً انسانها بهصورت فیزیکی نمیتوانند وارد یک دنیای کاملاً مجازی شوند. پس باید آواتار یا یک نمونه شبیهسازی شده از آنها به آن دنیا ورود کند. این نمونه میتواند تمام ویژگیهای جسمی اشخاص را در متاورس منعکس کند. (اگر درک مفهوم آواتار برایتان دشوار است، فیلم آواتار جیمز کامرون را حتماً تماشا کنید!)
- مالکیت
پس از این که بهتر فهمیدیم متاورس چیست، ممکن است سؤالات متعددی در مورد آن برایمان ایجاد شود. بیشتر افراد در این مرحله میپرسند که «چطور در متاورس میتوانیم دادوستد کنیم؟» یا «چطور باید داراییهای خود را در متاورس حفظ نماییم؟!» سؤالات بسیار بهجایی هستند. در واقع یکی از مفاهیم کلیدی متاورس به همین موضوع اختصاص دارد. باید اذعان کنیم که برای این مورد نیز راهحلی تحت عنوان «NFT» وجود دارد. در ادامه به معرفی و بررسی این مفهوم خواهیم پرداخت.
ویژگیهای متاورس چیست؟
ویژگیهای بسیاری را میتوان برای دنیای دیجیتال metaverse در نظر گرفت. این ویژگیها با ساختار و نقشه این مفهوم هماهنگی دارند. بنابراین میتوانیم این ویژگیها را بهصورت زیر بیان کنیم:
- تمام اطلاعات قبلی ثبت شده در محیط وب و شبکههای اجتماعی در متاورس قابل دسترسی و هماهنگی هستند
- در متاورس از هر کاربر برای خلق آواتار و محیط مجازی شخصیسازیشدهاش حمایت میشود
- سیستمهای اقتصادی فیزیکی قابل تعامل با متاورس هستند؛ به طوری که میتوان شیوههای کسب درآمد را به متاورس منتقل کرد
- کلیه نرمافزارها و اپیلیکشنها به صورت سه بعدی در دسترس کاربران قرار خواهند داشت
- امکان برگزاری مهمانی، نشست، انجمن و کنفرانسهای همگانی در محیط متاورس فراهم است
- استفاده از زبانهای برنامهنویسی متن باز برای تولید محتوای ارزشمند در این پلتفرم نیز با هماهنگی صورت میگیرد
با توجه به پیشزمینههایی که در مورد metaverse وجود دارد؛ میتوان ویژگیهای فوق را برای آن عنوان کرد. البته با توجه به گستردگی متاورس، میتوان ویژگیهای بسیاری بیشتری را برای آن در نظر گرفت.
کاربردهای متاورس
متاورس را در یک دید همهجانبه میتوان به معنای یک «دنیای دیجیتال» تمام عیار در نظر گرفت. دنیای دیجیتال تا به امروز به هر محیطی اطلاق شده، صرفاً یک بعد از این دنیای دیجیتال را به ما نشان داده؛ در حالیکه metaverse میتواند یک دنیای ۱۰۰ درصد دیجیتالی باشد. حالا یک دنیای کاملاً دیجیتالی، چه کاربردهایی میتواند داشته باشد؟!
طبیعتاً کاربردهای متاورس میتواند در تمام زمینهها منعکس شود. از طریق تعاملات موجود در متاورس میتوان بهصورت آنی به حجم وسیعی از اطلاعات دسترسی داشت. این دسترسی میتواند در فرآیندهای زیر مؤثر واقع شود:
- سرعت
«سرعت» اولین و مهمترین کاربرد متاورس خواهد بود. چراکه تعلل در یک دنیای دیجیتال و کاملاً هوشمند، معنایی ندارد. در واقع شما در چنین محیطی، در حد ثانیه میتوانید به آنچه که میخواهید دسترسی داشته باشید.
- دسترسیپذیری
دسترسی لحظهای و ملموس به تمام اطلاعات پزشکی برای پزشکان؛ دسترسی لحظهای و ملموس به مکانهایی که میخواهیم به آنها سفر کنیم؛ دسترسی لحظهای و ملموس به اشخاصی که از نظر فیزیکی، کیلومترها با ما فاصله دارند؛ دسترسی لحظهای و ملموس به تمامی مهارتها، منابع آموزشی و دیگر چیزهایی که به آنها نیاز داریم از جمله رایجترین دسترسیهایی هستند که در محیط متاورس قابل تحقق هستند.
- ملموس بودن
ما امروزه در اینترنت و شبکههای اجتماعی تصور میکنیم که به راحتی به همه چیز دسترسی داریم و میتوانیم متوجه همه چیز باشیم. اما محدودهی اینترنت و شبکههای اجتماعی قابل قیاس با متاورس نیست. در متاورس همهچیز بهصورت ملموس در اختیار ما قرار میگیرد. ما همه چیز را در آن لمس میکنیم، میبینیم، میشنویم و حس میکنیم. چیزی که تا به امروز در دنیای اینترنت نتوانستهایم با این کیفیت تجربه کنیم.
اگر سه کاربرد فوق را در ابعاد بزرگی در نظر بگیریم، میتوانیم مفهوم «دهکده جهانی» اینترنت را در متاورس به «بزرگشهر هوشمند جهانی» تبدیل کنیم.
معرفی پروژههای مشهور متاورس
متاورس به یک مفهوم یکپارچه اشاره دارد. بنابراین تمام این قاعده میتواند یک اَبَر پروژه باشد. اما در حال حاضر، نمونههای بسیار کوچکی از متاورس را میتوانیم از دریچه برخی از بازیهای رایانهای پیشرو مشاهده نماییم. بنابراین به عنوان معرفی پروژههای مشهور متاورس، میتوانیم به بازیهای زیر توجه داشته باشیم:
-
پروژه بازیسازی «play to earn»
پروژه بازی play to earn براساس یک اکوسیستم تعاملی برای کسب داراییهای مالی طراحی شده. در واقع، کاربران با انجام این بازی میتوانند پاداش مالی دریافت کنند. بسیار ایدهآل به نظر میرسد؛ مگر نه؟! تا به امروز افرادی که درگیر بازیهای مجازی بودند، صرفاً سرگرم میشدند و نفع دیگری نمیبردند. اما هماینک میتوان با بازی کردن پول درآورد. آن هم از نوع پولهای دیجیتال مانند بیتکوین!! سایر بازیهای مجموعه play to earn مانند بازی Axie Infinity، The Sandbox و …. نیز بر همین پایه ایجاد شدهاند. این پروژه را از آن لحاظ میتوان یک پروژه متاورس در نظر گرفت؛ چراکه این بازی با استفاده از منبع باز کدهای خود، دنیای واقعی کاربران را به یک دنیای مجازی متصل میکند که میتواند برای آنها سودهای مالی در پی داشته باشد. این مفهوم میتواند وادی ورود به متاورس بزرگتر باشد و کمک کند تا کاربران متاورس را حقیقتاً درک کنند.
نکته:
دیگر بازیهایی که این ویژگی را دارند، به عنوان بازیهای play to earn مشهور هستند. یعنی «بازی کن تا دریافت کنی!!» پس بازیهای دیگری که معرفی میکنیم هم در همین مجموعه قرار میگیرند.
-
پروژه بازیسازی «Immortal Games»
دیگر پروژه بازیسازی که به یک پروژه متاورسی شهرت پیدا کرده، بازی Immortal Games است. در محیط این بازی، بازی کارتها «TCG» در مراحل مختلفی انجام میشود. پاداشهای این بازی مانند بازی قبل واقعی و دست یافتنی هستند. این بازی را میتوان به صورت گروهی هم انجام داد. یعنی گوشه دیگری از ارتباطات محیط متاورس در آن منعکس شده است.
-
پروژه بازیسازی «TryHards»
در بازی TryHards که یک بازی جنگی با مهارت تیراندازی است، با ارتقا جایگاه بازی میتوان پاداش دریافت کرد. کلیه پاداشهای این بازی به صورت NFT (داراییهای مجازی غیرقابل جایگزینی) هستند. شخصیتهای این بازی «Fanatics» نامیده میشوند. بازیکنان در این بازی میتوانند با کاراکترها، سلاحها و ابزارهای خود سرمایه گذاری کنند.
صنعت بازیسازی به سرعت در حال توسعه است. چراکه با ایجاد امکان کسب دارایی مالی از این بازیها، جلوه دیگری از سرگرمی به جهان معرفی شده است. هم توسعه دهندگان بازی در حال افزایش هستند و هم بازیکنان روز به روز بیشتر به این بازیها میپیوندند.
نقش ارزهای دیجیتال در متاورس
ارزهای دیجیتال!! احتمالاً شما هم حدس میزدید که متاورس نمیتواند بیارتباط با ارزهای دیجیتال باشد؛ چراکه تمام تکنولوژیهای برتر پس از ارزهای دیجیتال مطرح شدند. ارزهای دیجیتال بر شبکهی غیرمتمزکر بلاکچین «Blockchain» ایجاد شدهاند. بلاکچین مفهومی است که توانسته ماهیت متمرکز سیستمهای اقتصادی و غیراقتصادی جهان را با تحول روبهرو کند. شما با داشتن ارزهای دیجیتالی چون بیتکوین، اتریوم، لایتکوین و… به هیچ بانک یا سیستم دولتی متصل نیستید. افراد در دنیای دیجیتال متاورس نیاز دارند تا مبادلات اقتصادی داشته باشند. چراکه افراد در متاورس زندگی خواهند کرد. اما مبادلات اقتصادی در چنین فرادنیایی، نمیتواند با دلار، یورو و پوند انجام شود. بنابراین ارزهای دیجیتال، هماهنگترین سیستمی هستند که میتوانند مبادلات اقصادی و مالی را در محیط متاورس ممکن کنند.
ارزهای دیجیتالی که در متاورس مبادله میشوند
برای انجام مبادلات در متاورس و خرید در دنیای موردعلاقه دیجیتال احتیاچ به پول دارید. این پولها قرار است جایگزین پول فیات در دنیای فیزیکی باشند. در این قسمت لیستی از برترین ارزهای دیجیتال در متاورس قابل مشاهده است:
- Axie Infinity
- Decentraland
- Enjin Coin
- The Sandbox
- Illuvium
- Radio Caca
- UFO Gaming
- Yield Guild Games
- StarLink
توکن NFT چیست و چه نقشی در متاورس دارد؟
لفظ NFT از عبارت «Non-Fungible Token» به معنای «توکن غیرقابل تعویض» گرفته شده است. NFTها نیز مانند سایر رمزارزها در دنیای بلاکچین وجود دارند. اما این نوع توکنها، ساختاری منحصربهفرد دارند. به طوری که نمیتوان آنها را مانند دیگر رمزارزها مبادله کرد. بگذارید با یک مثال این موضوع را باز کنیم؛ شما یک اسکناس ۱۰ هزار تومانی را به دوستتان قرض میدهید و دوستتان میگوید که هفته بعد آن را به شما برمیگرداند. حالا دوستتان اسکناس را خرج میکند. هفته بعد یک اسکناس ۱۰ هزار تومانی دیگر به شما برمیگرداند.
حالا تصور کنید که اینبار شما ساعت مچی قدیمی و دوستداشتنی خود را به دوستتان میدهید تا آن را در یک مهمانی ویژه به دست کند و بعد آن را به شما برگرداند. در این مورد، دوستتان مؤظف است تا همان ساعت مچی خودتان را به شما برگرداند و نمیتواند آن را مانند اسکناس با ساعت مچی دیگری جایگزین کند. ساعت مچی میتواند استعاره از یک دارایی NFT باشد. یعنی این نوع داراییها قابل معاوضه نیستند؛ بلکه فقط میتونند بر بستر بلاکچین در دنیای متاورس مورد معامله قرار بگیرند!!
چرا متاورس به ارزهای دیجیتال، NFTها و استانداردهای شبکه باز نیاز دارد؟
همانطور که قبلاً هم اشاره کردیم، متاورس یک دنیای دیجیتال فوق هوشمند است که باید تمام اتفاقات موجود در آن نیز با ساختار آن هماهنگی داشته باشند. متاورس یک اَبَرپروژه جهانی است. پس نمیتواند به یک شخص، نهاد یا حکومت خاص اختصاص داشته باشد. متاورس باید به کمک تمام کاربران خود اداره شود. به همین خاطر به شبکههای باز نیاز دارد تا کاربران بتوانند آن را ارتقا دهند. شبکههای باز میتوانند در اختیار همه افراد قرار داشته باشند. ارزهای دیجیتال و NFTها نیز با توجه به ساختار غیرمتمرکزی که دارند، میتوانند بهترین گزینه برای مبادلات مالی در دنیای متاورس باشند. در واقع، متاورس برای محقق کردن اهداف خود و برای جذب افراد برای ورود به ساختار خود، به شبکههای بازی چون بلاکچین و رمزارزها نیاز دارد!!
مزایای متاورس
پس از بررسی ارتباط میان ارزهای دیجیتال و متاورس، حالا میتوانیم با دقت بیشتری به بررسی مزایای این مفهوم بپردازیم و ببینیم که متاورس چیست. اگرچه بسیاری از مردم از یک دنیای تمام دیجیتال میترسند، اما چنین دنیایی میتواند مزایای زیر را برای انسان به ارمغان بیاورد:
- آزادی کامل زمانی و مکانی
در دنیای دیجیتال metaverse، هیچ محدودیت زمانی و مکانی وجود ندارد. شما میتوانید هر زمانی به هر مکانی که مایل بودید، بروید. شاید درک این موضوع سخت باشد. اما با اجرایی شدن کامل این دنیا، چنین مزیتی برای انسان فراهم خواهد شد.
- دسترسی آنی به تمام اطلاعات موجود
در حال حاضر برای دستیابی به اطلاعات موردنظرمان باید در بین وبسایتهای متنوع به جستوجو بپردازیم. ممکن است منبع مناسبی را برای آموزش خود پیدا کنیم یا نکنیم. اما چنین محدودیتی در متاورس وجود ندارد. در واقع شما در رابطه با هر موضوعی که بخواهید اطلاعات بدست آورید، تمام منابع موجود در آن زمینه در اختیار شما قرار خواهند گرفت.
- تعامل با اشخاص مختلف
شما میتوانید در متاورس با تمام مردم جهان با هر نژاد و زبانی در اسرع وقت ارتباط بگیرید. هیچ محدویتی از نظر برقراری ارتباط در این دنیا وجود نخواهد داشت.
- سایر مزایا
مزایای نامبرده جزء اولین گزینههایی هستند که با فکر کردن به یک دنیای دیجیتالی مانند متاورس میتوانیم تصور کنیم. طبیعتاً مزایای بسیار بیشتری برای این مفهوم وجود دارد که با روشنتر شدن پروژه متاورس میتوان آنها را بررسی کرد.
معایب متاورس
شاید پرسیدن اینکه معایب متاورس چیست، بیمعنی باشد، اما بههرحال این پروژه بزرگ هم میتواند مشکل داشته باشد. بزرگترین مشکلی که میتوان برای متاورس در نظر گرفت، فاصله گرفتن انسانها از دنیای فیزیکی و ورود به یک دنیای تمام دیجیتالی است. این موضوع نمیتواند برای تمام انسانها خوشایند باشد. طبیعتاً نسلهای گذشته و بیشتر انسانهایی که از میانسالی عبور کردهاند، تمایل چندانی به حضور در چنین دنیایی نخواهند داشت. بنابراین در حال حاضر نیز تمایلی به تحقیق در مورد چگونگی آن ندارند. اما نسلهای امروزیتر و افرادی که تمام فعالیتهای خود را از طریق پلتفرمهای آنلاین پیگیری میکنند، طبیعتاً استقبال جانانهای از این ایده خواهند داشت.
آیا متاورس جایگزین اینترنت امروزی میشود؟
جایگزینی متاورس با اینترنت امروزی یک مبحث همهگیر است. اما نمیتوان با قاطعیت در مورد آن نظر داد. احتمال میرود که اینترنت به شکلی بسیار قویتر بتواند به زیرساخت لازم برای توسعه متاورس تبدیل شود. در غیر اینصورت، متاورس میتواند از یک سیستم درونی همهگیر برخوردار باشد که صدها برابر از اینترنت امروزی قویتر است. بههرحال اینکه متاورس جایگزین اینترنت میشود یا خیر به آغاز و توسعه این پروژه نیاز دارد. بنابراین باید منتظر باشیم تا جرقههایی از اولین ظهور این مفهوم را ببینیم تا بتوانیم در مورد ویژگیهای آن با اطمینان بیشتری نظر بدهیم. جایگزینی متاورس با اینترنت فقط در حد یک نظریه قرار دارد!!
متاورس و دنیای بازیها
شاید بتوان دنیای بازیها را پیشروترین بستر برای پذیرش و اجرای متاورس در نظر گرفت. در واقع هرگاه بخواهیم عمیقتر بدانیم که متاورس چیست، میتوانیم وارد دنیای بازیهای رایانهای پیشرو شویم. بازیهای نسل جدید میتوانند بسیار عالی این دنیا را به ما بشناسانند. با توجه به بازدهی رمزارزی که بازیهای نوین دارند، میتوان معاملات مالی متاورس را نیز به کمک آنها درک کرد. متاورس از داستانها و بازیها شروع میشود. بازیهایی که در این مطلب معرفی کردیم، به کاربران ارز دیجیتال یا NFT پاداش میدهند. اتفاق افتادن متاورس با توجه به روحیه پیشرفتطلبی انسان، غیرقابل انکار است. پس میتوانیم با ورود به دنیای این بازیها و آشنایی با آنها، بیشتر خود را با این واقعیت وفق دهیم.
متاورس و فیلم و سریال
پس از بازیهای رایانهای، فیلمها و سریالها پیشروترین منابعی هستند که میتوانند از دریچه سینماها، دنیای دیجیتال آیندهمان را به ما نشان دهند. از سالها قبل، فیلمهایی با مضمون تغییر جهان به جهانی هوشمند ساخته شده است. تمام فیلمهای ماتریکس «The Matrix»، تلقین «Inception»، آواتار «Avatar»، گزارش اقلیت «MINORITY REPORT»، هوش مصنوعی «A.I. Artificial Intelligence»، جنگ ستارگان «Star Wars»، بازگشت به آینده «Back To The Future»، میان ستارهای «Interstellar» و صدها فیلم هالیوودی دیگر، همگی میتوانند پیشنمایشی از زوایای مختلف متاورس باشند. هنوز هم تولید فیلم و سریالهایی که نویدبخش یک دنیای دیجیتالی برای انسان هستند، ادامه دارد….
متاورس و بلاکچین
بلاکچین را میتوان بستر ایدهآل پیادهسازی فرادنیای متاورس در نظر گرفت. بلاکچین میتواند در ثبت دادههای احراز هویت افرادی که وارد متاورس میشوند، بسیار مؤثر عمل کند. وقتی شما بیشتر بدانید که متاورس چیست، بهتر به کاربردی بودن بلاکچین برای اجرای آن پی خواهید برد. همچنین توکنهای NFT که بر بستر بلاکچین مدیریت میشوند، میتوانند مبحث مالکیت در متاورس را پوشش دهند. بر این اساس، کلیه داراییهای مالی، خرید و فروش و انجام تراکنشها میتواند امنتر از دنیای واقعی در محیط دیجیتالی متاورس محقق شود. شاید تصور کنید که ورود به متاورس برای انسان با دشواری صورت میگیرد. اما هیچ دشواری در کار نخواهد بود. با توسعه بازیها، فیلمها، توکنهای بلاکچین و ….. انسان به تدریج به متاورس ورود خواهد کرد. بدون اینکه نیاز به ارائه مدارک یا مستندات خاصی داشته باشد!!
آینده متاورس چطور پیشبینی میشود؟
وقتی متاورس هنوز بهصورت کامل محقق نشده، نمیتوان در مورد آن نظر داد. شاید انسانها با ورود به متاورس به تکنولوژیهای سطح بالاتری راه پیدا کنند که درک آن از دانش فعلی ما خارج باشد. شاید هم انسان از دنیای دیجیتالی و مجازی خسته شود و به فیزیک برگردد. اما در حال حاضر، آینده نسل ما به متاورس تعلق دارد. این ایده دیر یا زود محقق میشود. ما نیز به تدریج به آن راه پیدا میکنیم. همانطور که به دنیای اینترنت و شبکههای اجتماعی راه پیدا کردیم. ما میتوانیم به شیوه جدیدی با دیگران ارتباط برقرار کنیم، همانطور که یاد گرفتیم از نامه، تلگراف، تلفن و موبایل استفاده کنیم. نگرانی از بابت آینده متاورس وجود ندارد. چراکه خداوند در برابر غریزه پیشرفتطلبی انسان، مسیرهای متنوعی را قرار داده است. در هر مسیر میتوان به شیوه متفاوتی زندگی کرد و به شیوه متفاوتی هم تلاش کرد!
سخن نهایی
اگر ۱۰۰ سال پیش به افراد میگفتید که از یک دریچه چند اینچی میتوانند با کل دنیا ارتباط بگیرند و تصاویر خود را با تمام دنیا به اشتراک بگذارند، آنها به شما میخندیدند. همین حالا نیز ممکن است افرادی ایده متاورس را مسخره کنند. اما هرکسی که کمی باهوش باشد، میتواند بفهمد که این رویه اجتنابناپذیر است و با آن روبهرو خواهیم شد. هرکس میتواند ایدهها، تصورات و نظرات متفاوتی در مورد متاورس داشته باشد. اگر شما فهمیدهاید که متاورس چیست و چطور ایجاد میشود، حتماً به آن فکر کردهاید. پس ایدهها و تصورات خود در مورد متاورس را با ما در دلفین وست و دیگر کاربران به اشتراک بگذارید.
2 پاسخ
ممنون خیلی جالب بود برام اصلا غیر باور نیست وقتی داشتم مطلب و میخوندم میتونستم متاورس و تجسم کنم ولی یکم ناراحت کننده است شخصا فکر میکنم ما ادم ها اصلا موجودات اجتماعی نیستیم و متاورس هم داره ما رو به ذات اصلیه خودمون برمیگردونه این اتفاق منو ناراحت میکنه من جهان فیزیکی و مفید تر میدونم امیدوارم با فرهنگ سازی بتونیم از مزایای متاورس استفاده کنیم اما از هم دور نشیم❤❤🌸🌸
هر ایده ی تخیلی ای یه روز قابل پیاده سازیه و اصلا هم عجیب نیست. متاورس هم مثل سایر ایده ها …
اما نکته ای که که وجود داره اینه که چرا حالا انقد سر وصدا کرده ؟اینم یه ایده مثل همه ایده های دیگه خب (((=