قیمت پایانی در بورس چیست و چگونه محاسبه میشود؟
قیمت سهام در بازار بورس دارای انواع مختلفی است؛ قیمت باز شدن روز معاملاتی که اولین معامله روز براساس این قیمت انجام می شود، قیمت لحظه ای، قیمت آخرین معامله که آخرین معامله روز براساس این قیمت انجام می شود و قیمت پایانی است. در میان انواع قیمت ها در بازار بورس، قیمت پایانی را می توان مهم ترین قیمت هر سهم دانست که در پایان هر روز معاملاتی برای هر سهم توسط سازمان بورس محاسبه می شود. قیمت پایانی باعث می شود تا درک بهتری از تغییرات قیمت در هر روز معاملاتی داشته باشید و سرمایه گذاری های بهتری را انجام دهید. در این مقاله به بررسی قیمت پایانی در بورس و اطلاعاتی که می توانیم از آن بدست آوریم، می پردازیم؛ با ما تا انتهای مقاله همراه باشد.
قیمت پایانی در بورس چیست؟
فهرست مطالب
قیمت پایانی در بورس برابر با میانگین وزنی سهام مورد نظر در یک روز معاملاتی است؛ از مهم ترین کاربرد های قیمت پایانی می توان آن را مبنایی دانست برای مشخص شدن قیمت اولین معامله در روز معاملاتی بعدی که روی سهم انجام می شود و همچنین می توان آن را مبنایی برای مشخص کردن دامنه نوسان قیمت سهم مورد نظر در روز معاملاتی بعدی دانست. قیمت پایانی هر سهم با توجه به حجم مبنایی که در طول روز پُر کرده است، مشخص می شود. اگر حجم معاملات بین خریداران و فروشندگان در طور روز به اندازه ای باشد که حجم مبنا را به طور کامل پر کند، قیمت پایانی سهم مورد نظر 5-% یا 5+% قیمت اولین معامله خود خواهد شد؛ اما اگر حجم معاملات انجام شده در طول روز نتواند به اندازه حجم مبنا باشد، قیمت پایانی به همان نسبتی که حجم مبنا پُر شده است، تغییر خواهد کرد.
فرمول محاسبه قیمت پایانی
در تصویر بالا می توانید تابلو شرکت ایران خودرو (خودرو) را مشاهده کنید.
همان طور که گفته شد، نیازی به محاسبه قیمت پایانی ندارید. قیمت پایانی توسط سازمان بورس محاسبه می شود و می توانید قیمت پایانی سهم مورد نظر خود را به راحتی در سایت آن مشاهده کنید؛ برای مشاهده کردن قیمت پایانی سهم مورد نظر خود، ابتدا وارد سایت tsetmc شده، نماد مورد نظر خود را جستجو کنید و سپس وارد تابلو نماد مربوطه شوید.
تا کنون به بررسی قیمت پایانی و کاربرد های مهم آن پرداختیم؛ اما قیمت پایانی در کنار کاربرد هایی که دارد، معایبی را می تواند داشته باشد. به عنوان مثال، گاهی ممکن است که با یک سهم مواجه شوید برای مدتی صف خرید بوده است، اما حجم معاملات کمی روی این سهم اتفاق می افتد و نمی تواند حجم مبنای خود را پُر کند. در این جور مواقع مشاهده می کنید که قیمت سهام مورد نظر در طول چند روز افزایش می یاد یا حتی صف خرید می شود، اما حجم معاملات آن سهم نسبت به حجم مبنا بسیار پایین است؛ در نتیجه، قیمت پایانی سهم که به عنوان مبنای قیمت معاملاتی در روز معاملاتی بعدی است، رشد چندانی نخواهد داشت. این اتفاق سبب می شود که قیمت سهم به صورت شدید و سریع رشد نکند؛ در نتیجه، سرمایه گذارانی که در چنین شرایطی وارده معامله می شوند، مجبور می شوند که زمان بیشتری را برای رسیدن به سود مورد نظر خود صبر کنند.
سخن پایانی
در این مقاله به بررسی قیمت پایانی در بورس پرداختیم؛ قیمت پایانی از دیگر مفاهیم مهم در مبحث تابلوخوانی است و در میان انواع قیمت هایی که در بازار بورس وجود دارد، می توان آن را مهم ترین قیمت دانست که معیار بسیاری از سرمایه گذاران در بازار بورس است؛ قیمت پایانی درسته که یکی از معیار های مهم و مفید در بازار بورس است، اما باید به خاطر داشته باشید که نباید معاملات خود را صرفا براساس قیمت پایانی انجام دهید.