بررسی بهترین صندوق های سرمایه گذاری در طلا
خرید و سرمایه گذاری در طلا همواره یکی از بهترین، امن ترین و البته سودآور ترین روش های سرمایه گذاری بوده که میان مردم بسیار رایج است. به طور کلی، برای خرید و سرمایه گذاری در طلا دو روش اصلی فیزیکی و غیر فیزیکی نیز وجود دارد که هر کدام به چند دسته تقسیم می شوند. سرمایه گذاری در طلا به روش فیزیکی بین مردم متداول تر است؛ اما در دسته بندی خرید و سرمایه گذاری روی طلا به روش غیر فیزیکی، یکی از روش های رایج و محبوب، استفاده از صندوق های سرمایه گذاری طلا است که در این مقاله قصد داریم تا به شرح آن بپردازیم؛ با ما تا انتهای مقاله همراه باشید.
صندوق های سرمایه گذاری طلا چیست؟
فهرست مطالب
همان طور که گفته شد، صندوق های سرمایه گذاری طلا جزء روش های سرمایه گذاری به صورت غیر فیزیکی است که یکی از انواع صندوق سرمایه گذاری مشترک و قابل معامله (ETF) در بورس کالا هستند.
همان طور که می دانید، صندوق های سرمایه گذاری با سرمایه مشتریان خود اقدام به سرمایه گذاری می کنند با این هدف که بیشترین بازدهی را با کمترین ریسک فراهم کنند. صندوق های سرمایه گذاری در طلا هم بدین روش عمل می کنند؛ آن ها طبق اساسنامه و امید نامه صندوق، بین 70% تا 90% دارایی های خود را به گواهی سپرده سکه طلا و شمش طلا و همچنین اوراق مبتنی بر سکه طلا اختصاص می دهند؛ مابقی آن را هم در اوراق با درآمد ثابت سرمایه گذاری می کنند.
ارزش سکه و شمش طلا فیزیکی وابسته به دو عامل قیمت جهانی انس طلا و نرخ ارز (دلار) است. با توجه به اینکه عمده سرمایه گذاری این صندوق ها هم در سکه و شمش طلا صورت می گیرد، میزان سود آوری این صندوق ها نیز به این دو عامل بستگی دارد. همچنین عرضه و تقا نیز می تواند تاثیر گذار باشد.
مزایای صندوق سرمایه گذاری طلا
صندوق های سرمایه گذاری در طلا دارای مزایایی هستند که سبب محبوبیت آن ها میان سرمایه گذاران شده است؛ برخی از مهم ترین مزایای صندوق های سرمایه گذاری طلا عبارت اند از:
- عدم ریسک نگهداری فیزیکی طلا
همان طور که می دانید، یکی از مشکلات مهم کسانی که طلاهای مورد نظر خود را به صورت فیزیکی خریداری می کنند، بحث نگه داری آن است. در نگه داری طلا فیزیکی باید امنیت آن را در سطح بالایی قرار داد، هزینه های مربوط به حفظ امنیت یا جابه جایی آن را پرداخت کرد تا از سرقت و خطرات دیگر جلو گیری کرد. صندوق های سرمایه گذاری طلا چنین ریسک هایی را ندارد؛ زیرا نیازی به خرید و نگه داری فیزیکی طلا ندارد، بلکه سرمایه گذار از طریق کد بورسی و حساب کارگزاری خود اقدام به خرید واحد های صندوق می کند.
- امکان سرمایه گذاری با مبالغ پایین در صندوق طلا
این روز ها قیمت طلا بسیار بالا رفته و خرید فیزیکی طلا ممکن است برای برخی افراد سخت باشد؛ در نتیجه، صندوق سرمایه گذاری طلا معمولاً مبلغ حداقلی را برای خرید واحد های صندوق خود تعیین می کنند که سرمایه گذاران بتوانند با مبالغ پایین سرمایه گذاری خود را روی طلا انجام دهند.
- کارمزد پایین معاملات صندوق طلا
یکی مهم ترین مزایا صندوق های سرمایه گذاری طلا را می توان کارمزد بسیار پایین آن ها نسبت به خرید و فروش طلا فیزیکی دانست. کارمزد یا همان اُجرت ساخت طلا، دستمزدی است که طلا ساز بابت ساخت هر قطعه طلا دریافت می کند و این مبلغ به قیمت طلا اضافه می شود که هر طلا ساز برای مدل های گوناگون اجرت متفاوتی را در نظر می گیرد. با توجه به توضیح داده شده، هنگامی که قصد خرید طلا دارید، باید اُجرت آن را پرداخت کنید که تقریبا 1 یا 2% خواهد بود. کارمزد معاملات در صندوق های سرمایه گذاری طلا بسیار پایین تر بوده و تقریبا در حدود 0.15% است.
نکته آموزشی: طلا نو دارای اُجرت خواهد بود و طلای دسته دوم اُجرت ندارد یا بسیار کم است؛ همچنین طلا آب شده اُجرت ندارد.
- نقدشوندگی بالا در صندوق طلا
یکی دیگر از ویژگی های صندوق های سرمایه گذاری طلا، نقد شوندگی بالا و سهولت در نقد شوندگی آن ها خواهد بود. سرمایه گذاران می توانند واحد های صندوق خود را در بازار بورس خرید و فروش کنند؛ در نتیجه، نقد شوندگی بالاتری در بازار بورس نسبت به بازار فیزیکی طلا وجود دارد و از طرف دیگر، نیازی نیست که سرمایه گذاران به بازار طلا فروشی مراجعه کنند و در مغازه ای خرید و فروش خود را انجام دهند؛ بلکه به راحتی و به صورت کاملا آنلاین می توان به بازار بورس متصل شد و سرمایه گذاری خود را روی طلا انجام دهید. البته راه کار دیگری هم هست؛ معمولا اکثر صندوق های سرمایه گذاری در طلا دارای سایت و اپلیکیش مخصوص به خود هستند که سرمایه گذاران می توانند از آن ها نیز برای خرید و فروش واحد های صنودق مورد نظر خود اقدام کنند.
نکته آموزشی: در برخی مواقع ممکن است که صندوق های طلا همانند سایر صندوق ها یا سهام ها دچار صف فروش سنگین شوند؛ در این حالت نقد شوندگی آن ها بسیار پایین می آید.
- مدیریت اصولی و احتمال بازدهی بیشتر
صندوق های سرمایه گذاری طلا توسط افراد حرفه و متخصص در زمینه تحلیل بازار طلا مدیریت می شود؛ در نتیجه، مدیریت صندوق ها قادر به شناسایی فرصت های سودآور، کاهش ریسک بوده و می توانند سرمایه را به صورت متناسب و هدفمند توزیع کنند. این موضوع سبب می شود که سرمایه جمع شده در صندوق به درستی و کاملا اصولی مدیریت شود تا بتواند بازدهی بیشتری را نسبت به خرید فیزیکی طلا داشته باشد؛ به عنوان مثال، فردی که قطعه ای طلا را برای سرمایه گذاری خریداری می کند، احتمالا قصد نگه داری آن را برای زمان طولانی چند ساله دارد؛ در نتیجه، نمی تواند از نوسانات قیمت طلا که در طول این مدت رخ می می دهد، استفاده کند. صندوق های سرمایه گذاری که از تیمی متخصص و خبره تشکیل شده اند، از تمامی این نوسانات قیمت آگاهی کامل داشته و به بررسی تک تک آن ها می پردازند. با چنین بررسی هایی می توانند از نوسانات ایجاد شده روی قیمت طلا استفاده کنند و احتمال دارد که که بتوانند بازدهی بیشتری را نسبت به خرید فیزیکی طلا برای سرمایه گذاران خود ایجاد کنند.
ریسک های سرمایه گذاری در صندوق های طلا
حال که با مزایای صندوق های سرمایه گذاری طلا آشنا شدید، در ادامه بررسی معایب و ریسک های آن می پردازیم. برخی از مهم ترین ریسک های سرمایه گذاری در صندوق های طلا عبارت انداز:
- سرمایه گذار نمی تواند سرمایه خود را به طور مستقیم مدیریت کنند
هنگامی که یک سرمایه گذار، سرمایه خود را به صندوقی واریز می کند، نمی تواند به خواسته خود خرید یا فروشی انجام دهد. در واقع، پس از اینکه سرمایه توسط سرمایه گذار به صندوق طلا واریز شد، مدیریت سرمایه، خرید و فروش طلا برعهده مدیریت صندوق بوده و سرمایه گذاران دخالتی در این مورد نخواهند داشت. سرمایه گذاران فقط می توانند سرمایه خود را از صندوق خارج کنند یا به آن اضافه کنند.
- محدودیت دامنه نوسان در صندوق های طلا
صندوق های طلا محدوده دامنه نوسان روزانه به اندازه 10% را دارند. این موضوع سبب می شود که هرگونه تغییری در قیمت طلا در بازار رخ دهد و اگر این تغییر بیش از 10% باشد، امکان ندارد که بر روی صندوق طلا تاثیر بگذارد؛ در نتیجه، سرمایه گذاران در صندوق های طلا ممکن است که نتوانند از افزایش های شدید و ناگهانی قیمت در کوتاه مدت سودی کسب کنند.
چگونه صندوق طلا بخریم؟
همان طور که می دانید، سرمایه گذاری در صندوق های طلا در بازار بورس انجام می شود. برای اینکه بتوانید در بازار بورس فعالیت کنید، داشتن کد بورسی الزامی است. برای گرفتن کد بورسی می توانید از طریق سامانه سجام به آدرس sejam.ir اقدام کنید. پس از اینکه کد بورسی خود را دریافت کردید، باید در یک از کارگزاری های بورسی از جمله کارگزاری مفید، کارگزاری آگاه، کارگزاری فارابی و… ثبت نام کنید حساب کاربری خود را افتتاح کنید. پس از افتتاح حساب کاربری خود می توانید از طریق پلتفرم آنلاین معاملاتی کارگزاری مربوطه وارد بازار بورس شوید و با جستجو نماد صندوق طلا مورد نظر خود اقدام به خرید و سرمایه گذاری روی آن کنید. همچنین، راه دیگری که برای خرید و فروش واحد های صندوق طلا وجود دارد؛ اکثر صندوق های طلا دارای سایت و اپلیکیشن مخصوص به خود هستند. پس از اینکه در سایت صندوق ثبت نام و حساب کاربری خود را ایجاد کردید، می توانید از طریق آن به خرید و فروش واحد های صندوق مورد نظر بپردازید.
نکته: دقت داشته باشید که ساعات معاملاتی صندوق های طلا از ساعت 11:30 تا 15 است.
لیست بهترین صندوق های سرمایه گذاری طلا
صندوق های طلا زیادی در حال حاضر در بازار بورس فعالیت می کنند که در ادامه برخی از آن ها اشاره می کنیم.
- صندوق سرمایه گذاری پشتوانه طلا لوتوس پارسیان با نماد طلا که فعالیت خود را از سال 96 آغاز کرد.
- صندوق سرمایه گذاری طلا کیان با نماد گوهر که فعالیت خود را از سال 96 آغاز کرد.
- صندوق سرمایه گذاری طلا زرافشان امید ایرانیان با نماد زر که فعالیت خود را از سال 96 آغاز کرد.
- صندوق سرمایه گذاری طلا مفید با نماد عیار که فعالیت خود را از سال 97 آغاز کرد
- صندوق سرمایه گذاری سکه طلا کهربا با نماد کهربا که فعالیت خود را از سال 1400 آغاز کرد.
- صندوق سرمایه گذاری طلا زرین آگاه با نماد مثقال که فعالیت خود را از سال 1400 آغاز کرد.
سخن پایانی
در این مقاله سعی شد تا شما را با صندوق های سرمایه گذاری طلا آشنا کنیم. هامن طور که گفته شد، صندوق های سرمایه گذاری در طلا یکی از بهترین روش ها برای سرمایه گذاری در بازار طلا است. صندوق های طلا دارای مزایا و معایب خاص خود هستند که قبل از سرمایه گذاری باید به آن ها توجه کنیم.