مدیریت سرمایه یکی از پایه های اساسی در معامله گری و سرمایه گذاری است؛ اگر بخواهیم پایه های اساسی معامله گری و سرمایه گذاری را مطرح کنیم، به غیر از تحلیل و روانشناسی، می توان به مدیریت سرمایه نیز اشاره کرد. یک سرمایه گذار یا معامله گر موفق کسی است که از هر سه پایه اساسی برای تحلیل های خود استفاده کند و بدون حتی یکی از آن ها، هیچ گاه به موفقیت نمی توان رسید.
فرقی ندارد که در کدام بازار مالی، بورس، فارکس، ارز دیجیتال و… فعالیت می کنید، بدون مدریت سرمایه شکی در شکست خورد شما نیست و با مدیریت سرمایه می توانید به موفقیتهای پایدار دست پیدا کنید. مدیریت سرمایه به فرآیندی می گویند که در طول آن به مدیریت همه امور مالی خود، از برنامه ریزی گرفته تا سرمایه گذاری، پس انداز، تعیین اهداف و… یک فرد یا گروه پرداخت می شود.
در بازار های مالی، مدیریت سرمایه را می توان یک علم دانست که که با استفاده از آن می توانید ریسک های معاملات و سرمایه گذاری را کنترل کنید و سود خود را به حداکثر برسانید. اگر مدیریت سرمایه به خوبی انجام نشود؛ باعث از دست رفتن کل سرمایه یا بخش بزرگی از آن خواهد شد.
در مدیریت سرمایه دو هدف اصلی را دنبال می کنیم:
- حفظ سرمایه اولیه در بازارهای مالی (کاهش ریسک ضرر کردن در معاملات)
- تلاش برای کسب سود حداکثری در بازارهای مالی
همان طور که می بینید، حفظ سرمایه نسبت به کسب سود در اولویت قرار دارد؛ پس، ضرر نکردن در بازار های مالی بهتر و مهم تر از سود کردن است.
اصول مدیریت سرمایه
مدیریت سرمایه یک موضوع کاملاً شخصی است و نمی توانید اصول مدیریت سرمایه معامله گر دیگری را برای خود انتخاب کنید. دلیل آن این است که هرشخص، خصوصیات اخلاقی، وضعیت مالی، شغل و عوامل گوناگونی دیگری را دارد که متفاوت از افراد دیگر است؛ در نتیجه، انتخاب روش مدیریت سرمایه افراد با هم فرق می کند.
به عنوان مثال، یک فردی که سرمایه 1 میلیار تومانی دارد، با کسی سرمایه 10 میلیارد تومانی دارد، کاملا از روش های مختلفی استفاده می کنند. این فقط یک مثال بود، موارد دیگری هم می تواند باشد، مانند:
هدف سرمایه گذاری
- مدت زمان سرمایه گذاری
- سن و سال معامله گر
- میزان ریسک پذیری معامله گر
- میزان سرمایه معامله گر
- شغل معامله گر
- حساسات و روان معامله گر
حد سود و حد ضرر
اینکه معامله شما با حد ضرر برخورد کنید، بد نخواهد بود؛ حتی با تجربه ترین و حرفه ای ترین معامله گر ها هم ضرر می کنند و هیچ کسی نیست که بتواند ادعا کند تمام معاملات وی با سود بسته می شود؛ در نتیجه، از ضرر کردن نترسید و بدانید که بخشی از بازار است، باید قبل از ورود به معامله برای جلوگیری از ضرر های بزرگ احتمالی، از حد ضرر استفاده کنید. علاوه بر آن، باید حد سود خود را مشخص کنید؛ باید بدانید که به دنبال چه مقدار بازدهی از معامله خود هستید تا دچار طمع نشوید. بسیار دیده شده معامله گرانی که به خاطر طمع نه تنها سود نکرده اند، بلکه با ضرر ها بزرگی از بازار خارج شده اند.
به عنوان مثالی دیگر، لیکویید شدن ارز دیجیتال یکی از مشکلات جدی در معاملات فیوچرز است که به دلیل تعیین نکردن حد ضرر، بسیاری از معامله گران آن را تجربه کرده اند.
معامله گر باید مشخص کند که بعد از وقوع چه میزان سود یا ضرر قصد از معامله خارج می شود. روش های مختلفی برای محاسبه حد سود و ضرر در معاملات وجود دارد که رایج ترین آن استفاده از ریسک به ریوارد 1:2 است (به ازای هر یک دلار ضرر، 2 دلار سود کسب کند)
کنترل احساسات
یکی ازبخش های مهم در موفقیت یا شکست معامله گران در بازارهای مالی، هامان طور که گفته شد، روانشناسی یا میزان توانایی آن ها در کنترل احساسات خود است.
مهم ترین احساساتی که معامله گران باید در حین معامله کنترل کنند، حرص و طمع؛ عجول یا صبور بودن است.
مطمئنا معامله گرانی را دیده اید که به خاطر کنترل نکردن احساسات خود دچار ضرر های سنگینی شده اند؛ به عنوان مثال، معامله گر به دلیل عجول بود خود، صبر نمی کند تا قیمت به نقطه ورود او برسد و زود تر وارده معامله می شود؛ در نتیجه نسبت ریسک به ریوارد بهم میرید، برای اینکه بتواند نسبت را درست کند، حد سود یا حد ضرر را دست کاری می کند، از لحاظ روانی تا زمانی که معامله باز است، دچار اضظراب خواهند شد و به خاطر آن ممکن است ضرر کنند؛ در نتیجه، بسیار مهم است که احساسات خود را در حین معامله کنترل کنید.
سبد سرمایه گذاری متنوع
احتمالا این جمله معروف را شنیده اید که نباید تمام تخم مرغ ها را در یک شانه قرار داد؛ در بازار های مالی هم به همین ترتیب است؛ شما نباید تمام سرمایه خود را در یم معامله وارد کنید و یا اینکه فقط یک سهم یا یک ارز دیجیتال بخرید.
اگر سبد خود را متنوع کنید، ریسک خود را کاهش می دهید؛ زیرا اگر یک معامله وارد ضرر شود، شما همه سرمایه خود را در آن معامله وارد نکردید، می توانید با بقیه سرمایه خود، معاملات دیگری را باز کنید که در صورت به سود رسیدن آن ها، ضرر در معامله اول جبران می شود.
فرقی نمی کند در بورس فعالیت می کنید یا ارز دیجیتال و فارکس، سعی کنید به جای سرمایه گذاری روی یک دارایی، سبد متنوعی از دارایی ها را انتخاب و دارایی خود را با نسبت مشخص بین آن ها تقسیم کنید.
افزایش دانش مدیریت سرمایه
اگر فکر کنید که با خواند این مقاله تسلط کافی روی مدیریت سرمایه دارید, سخت در اشتباه هستیدو برای تخصص کافی روی مدیریت سرمایه لازم به مطالعه و آموزش بیشتری است؛ همچنین، به فعالیت در بازار و کسب تجربه نیاز است.
هر معامله گر بعد از چند ماه فعالیت در بازارهای مالی یا مطالعه، تجربه ها و تخصص ارزشمندی کسب می کند. شما به عنوان معامله گر حرفه ای، باید از تمام شکست ها و موفقیت های خود نماتی را بد دست می آوردی که می توانید از آن ها در معاملات آتی خود استفاده کنید؛ بنابراین، هر چند ماه یکبار اصول مدیریت سرمایه خود بررسی کنید و آن را نسبت به دانش و تخص کسب شده خود آپدیت کنید.
روش های مدیریت سرمایه
مدیریت سرمایه محافظه کارانه (Conservative approach)
در استراتژی محافظه کارانه، سرمایه گذار دید بلند مدت دارد. او ترجیح می دهد سرمایه گذاری مطمئن انجام دهد تا از هیجانات و نوسانات معاملات کوتاه مدت در بازار دوری بماند. برای مثال، در بازار ارز دیجیتال، سرمایه گذار بر روی بیت کوین سرمایه گذاری می کند زیرا سایر ارز ها از نوسانات بیشتری برخور دارند. این روش برای افراد عجول را اذیت می کند و معمولا افراد صبور از این روش استفاده می کنند.
مدیریت سرمایه تهاجمی (Aggressive approach)
در استراتژی تهاجمی، معاملات کوتاه مدت برای سرمایه گذار در اولویت، سرمایهگذار در این روش ریسک پذیری زیادی دارد. در این روش، معامله گر به سراغ معاملاتی می رود در کوتاه مدت، سود زیادی را کسب کند. برای مثال، سرمایه گذاری در بسیاری از شت کوینها در بازار ارزهای دیجیتال را می توان نمونه ای از روش دانست. همان طور که متوجه شدید، این روش خلاف روش قبلی است و معامله گران عجول بیشتر از آن استفاده می کنند.
مدیریت سرمایه معتدل (Moderate approach)
این استراتژی بین دو روش تهاجمی و محافظه کارانه قرار می گیرد. در این روش سرمایه گذار تلاش می کند بین ریسک و ریوارد در معاملات خود نسبت منطقی و متعادل برقرار کند؛ درنتیجه، سبد متنوعی از داراییها را برای سرمایه گذاری انتخاب می کند. به عنوان مثال، معامله گر بخشی از سرمایه خود را به بیت کوین و سرمایه گذاری بلند مدت اختصاص می دهد و بخشی دیگر را به معاملات کوتاه مدت که دارای ریسک بیشتری است، اختصاص می دهد.
سخن پایانی
در رابطه با موضوع مدیریت سرمایه، فقط به اطلاعات موجود در این مقاله قانع نباشید، به مطالعه بیشتر بپردازید و خود را در آن قوی کنید. معامله گران باتجربه معمولاً حداکثر ریسک 3 یا 2 % را از کل سرمایه خود برای هر معامله در نظر می گیرند. فراموش نکنید اولین وظیفه شما در بازارهای مالی حفظ سرمایه اولیه خود است، نه اینکه سود کسب کنید؛ در نتیجه، نباید در معاملات ریسک های سنگین انجام دهید. اینکه بخواهید با ریسک های سنگین، یک شبه ثروتمند شوید، معامله گری و سرمایه گذاری نیست، بلکه یک قمار با سرمایه خود است که آن را احتمالا به سختی بدست آورده اید.