سرمایه گذاری در طلا، یکی از محبوبترین روشهای سودآوری است که بسیاری در آن فعالیت میکنند. در واقع میزان سودآوری طلا، افراد را به سرمایه گذاری در آن ترغیب میکند. این موضوع فقط در ایران صادق نیست، بلکه تمام کشورهای جهان از انواع طلا برای سرمایه گذاری استفاده میکنند. دلیل این محبوبیت کمیاب بودن طلا و حجم محدود آن در معادن است. بنابراین کمبود آن و تقاضای زیاد، باعث روند صعودی قیمت طلا شده است. از طرفی به دلیل تأثیرپذیری طلا از وقایع سیاسی و اقتصادی تا حدود زیادی، در جهان از روند یکسانی پیروی میکند.
انواع مختلف طلا برای سرمایه گذاری و آینده نگری
طلا به اشکال مختلفی در دسترس افراد است و بسته به نوع آن میتوان سرمایه گذاری را آغاز کرد. در ادامه انواع طلا برای سرمایه گذاری را معرفی خواهیم کرد و در مورد مزایا و معایب هر یک توضیح خواهیم داد.
طلایی زینتی
اولین نوع از طلا که به آن میپردازیم، طلای زینتی است. در بازار طلا خرید طلای زینتی در بین بانوان محبوبیت بسیار دارد. این نوع طلا برای سرمایهگذاریهای بلندمدت بسیار مناسب است، اما برای سرمایهگذاری کوتاهمدت توصیه نمیشود. دلیل این توصیه، هزینههای جانبی خرید طلای زینتی است. برای خرید چنین طلایی، در کنار پرداخت ارزش خود طلا باید اجرت ساخت، مالیات و سود فروشنگان طلا را نیز پرداخت کنید. در هنگام فروش آن نیز به اندازه اجرت از قیمت آن کاسته میشود. به همین دلیل است که سرمایهگذاری بلند مدت برای طلای زینتی مناسبتر است. اگر مدت خوبی زمان از خرید آن بگذرد، قیمتهای اضافی جبران خواهند شد، در غیر اینصورت، ضرر خواهید کرد.
سکه
سرمایهگذاری روی سکه از محبوبترین روشهای انواع سرمایه گذاری روی طلا است. درصورت خرید سکه مالیات و اجرت پرداخت نمیشود. طبیعی است که در هنگام فروش نیز قیمتی از آن کسر نمیشود، بنابراین بسیاری از افراد این روش را برای سرمایهگذاری انتخاب میکنند. البته سکه خود انواع مختلفی از جمله تمام سکه، نیم سکه، ربع سکه، سکه امام، سکه طرح قدیم و سکه پارسیان دارد. در مقاله دیگری از دلفین وست به سرمایهگذاری روی سکه بهطور مفصل میپردازیم.
طلای آبشده
طلای زینتی که از طرف مصرفکننده به فروش میرسد و توسط مغازهدار خریده میشود، طلای شکسته یا دست دوم نام دارد. چنین طلایی به خودی خود برای سرمایهگذاری استفاده نمیشود، بلکه به کارگاهها فرستاده شده و ذوب میشود. پس از آن نوبت به عیار سنجی میرسد. سپس در قالبهای مخصوص قرارگرفته و به عنوان طلای آبشده برای خرید عموم در دسترس خواهد بود. پس از عیار سنجی به هر قالب یک کد شش رقمی اختصاص داده میشود. افرادی که قصد سرمایه گذاری روی طلای آبشده را دارند، کد شش رقمی را برداشته و با تماس به اتحادیه از قیمت آن مطلع میشوند. این نوع از طلا برای سرمایهگذاری گزینه مناسبی است، چراکه قیمت جهانی طلا در بازار جهانی بر قیمت آن مؤثر است.
روش های سرمایه گذاری در طلای آب شده
- نقدی: با مراجعه خریدار به محل فروش مورد اطمینان اتحادیه و پرداخت نقدی وجه صورت میگیرد.
- اعتباری: پس از اعتبارسازی سرمایهگذار، با اتکا به اعتباری که به دست آورده است صورت میگیرد.
- فردایی: با توافق قیمتی در روز بعد صورت میگیرد. افرادی که از این طریق اقدام به سرمایهگذاری میکنند باید ریسکپذیر باشند. موفقیت در معاملات فردایی طلا منوط به دانش کافی در تحلیل بازار است. چراکه اشتباه در قیمت توافقی میتواند به قیمت تمام سرمایه شما تمام شود.
- شنبهای: در آغاز هر هفته صورت میگیرد. حجم معاملات در این روش بالا است، بنابراین افرادی که سرمایه هنگفت دارند بیشتر وارد این معاملات میشوند. ریسکپذیری افراد در این روش نیز مانند معاملات فردایی باید زیاد باشد.
شمش طلا
شمش طلا معیاری جهانی است که از طلای آبشده تولید میشود، با این تفاوت که دست دوم نیست و از طلایی که به صورت مستقیم از معدن آمده تولید میشود. شمش طلا عیار ۲۴ دارد و قالب آن از معیارهای استاندارد جهانی پیروی میکند. سرمایهگذاری روی شمش طلا به دلیل تأثیرپذیری از بازار جهانی خوب و محبوب است.
معاملات بورسی طلا
در معاملات بورسی نوع طلایی که معامله میشود، سکه است که میتوان از چند طریق مختلف چنین معاملهای را انجام داد.
خرید گواهی سپرده طلا
در این روش، شما سکه را از طلافروشی خریده و به بانک مرکزی مراجعه میکنید. سپس بانک پس از تأیید صحت سکه، آن را تحویل گرفته و گواهی سپرده طلا را به شما تحویل میدهد. پس از آن قادر خواهید بود، سپرده را در بازار بورس معامله کنید.
خرید سپرده در بورس
دراین روش میتوانید سپرده را در بازار بورس خریده و با مراجعه به بانک مرکزی معادل ارزش آن سکه را دریافت کنید. درواقع در این روش، شخصی از قبل سپرده را خریده و با شما وارد معامله فروش میشود.
سرمایهگذاری در صندوقهای سرمایهگذاری طلا
صندوقهای سرمایهگذاری شرکتهایی هستند که سبد مربوط به خود را دارند و با فروش واحدهای خود، خریداران را در سود سبدها شریک میکنند. برای طلا نیز انواع صندوقهای سرمایه گذاری در طلا وجود دارد. با توجه به اینکه صندوقها معمولاً سود ثابتی را به صورت دورهای به سهامداران خود پرداخت میکنند، برای افرادی که در امر سرمایه گذاری مبتدی هستند، چنین روشی مناسب است.
۴ مانع سرمایهگذاری روی طلا
بعد از آشنایی با انواع طلا برای سرمایه گذاری، باید بگوییم همیشه موانعی وجود دارد که مانع انجام یک کار میشود. از جمله مهمترین موانع یا ریسکهایی که در سرمایه گذاری بر روی طلا وجود دارد به موارد زیر اشاره میکنیم:
- به سرقت رفتن: طلا یک کالا ارزشمند است و همیشه امکان به سرقت رفتن آن وجود دارد.
- تقلبی بودن: اگر شناخت کافی نسبت به طلا نداشته باشید ممکن است گرفتار این دام شوید.
- فرسودگی یا استهلاک: با توجه به اجرت برای طلای زینتی و در برخی موارد برای طلای آب شده و سکه، فرسودگی برای طلا قابل تعریف است.
- نوسان بازار: در شرایطی که تورم وجود دارد طلا نیز مانند هر کالای دیگر دچار نوسان میشود.
سخن پایانی
برای آنکه بتوانید در بازار طلا به سود برسید، در ابتدا باید نوع سرمایهگذاری مدنظر خود را مشخص کنید و سپس بسته به انتخاب خود اقدام به خرید و فروش کنید. براساس میزان سودآوری توصیه میکنیم، به ترتیب طلای آبشده با عیارسنجی مطمئن، گواهی سپرده طلا در روش بورسی، سکه تمام و طلای زینتی را به ترتیب برای معاملات طلا در نظر بگیرید. هرکدام از روشها را که انتخاب کنید، در وهله اول باید برای آموزش سرمایهگذاری در طلا اهمیت قائل شوید، بنابراین هوشمندانه عمل کنید. معاملات در ذات خود ریسک دارند و افزودن ریسک ناآگاهی، خطرساز خواهد بود.
برای یادگیری “سرمایه گذاری در طلا” مسیر زیر را به شما پیشنهاد میکنیم:
- آموزش سرمایه گذاری در طلا
- انواع طلا برای سرمایه گذاری | بهترین نوع طلا برای سرمایه گذاری کدام است؟
- صندوق سرمایه گذاری طلا چیست؟ (لیست بهترین صندوقها)
- برای سرمایه گذاری طلای دست دوم بخریم یا سکه؟
- حباب سکه چیست و چگونه محاسبه میشود؟
- کدام نوع سکه برای سرمایه گذاری بهتر است؟
- بهترین زمان خرید و فروش طلا و سکه در ایران چیست؟
- آیا سرمایه گذاری در طلای آب شده خوب است؟
- طلای سفید چیست و چه تفاوتی با طلای زرد دارد؟
- پیشبینی قیمت طلا در سال ۱۴۰۱ + روش تحلیل بازار طلا
- راههای تشخیص طلا | چگونه طلای اصل را از طلای بدل تشخیص دهیم؟