کپی تریدینگ چیست و چگونه انجام میشود؟
در بازارهای پُرریسکی از جمله ارز دیجیتال و بازار فارکس، ترید (معامله) کردن و رسیدن به سود مستمر و البته چشمگیر به تجربه و مهارت بالایی نیاز دارد. کپی تریدینگ (Copy trading) را می توان یک روش آسان، مطمئن، بدون نیاز به مهارت و فقط با همراهی کردن یک تریدر (معامله گر) حرفه ای دانست که شما را به سوددهی در بازارهای فوق می رساند. در این مقاله با تیم آموزشی دلفین وست همراه باشید تا به بررسی این روش جذاب بپردازیم.
کپی تریدینگ (Copy trading) چیست؟
فهرست مطالب
همان طور که می دانید، اگر به انجام معامله بدون آگاهی و شناخت از بازار ها بپردازیم، ممکن است که دچار زیان های بزرگی شویم. در این حالت، ممکن است که بازارهای مالی را با ضرر های بزرگ ترک کنیم یا در پی جبران این ضرر ها به انجام معاملات هیجانی و غیرمنطقی بپردازیم که می تواند حتی ضرر های ما را بیشتر و بزرگ تر کند.
فرض کنید که در معامله گری بتوان با یک تریدر حرفه ای همراه شد و هر معامله ای که او انجام می دهد، دقیقا همان معاملات را انجام داد. در واقع، تمامی گام هایی را که در معاملات خود در بازار فارکس و ارزهای دیجیتال برمیدارد را تکرار کرد؛ این فرایند را کپی تریدینگ می نامند. کپی تریدینگ به معامله گران کمک می کند تا با خیال راحت و بدون اینکه به دنبال آموزش باشند، در بازار های مالی به معامله گری بپردازند و سود کسب کنند. در کپی تریدینگ تمامی معاملات معامله گر کپی می شود. برخی از معاملات ممکن است که با سود بسته شود و برخی دیگر ممکن است با ضرر بسته شود؛ در نتیجه، خیلی مهم است که برآیند کلی معاملات او سودآور باشد.
کپی تریدینگ چگونه عمل می کند؟
به طور خلاصه، در کپی تریدینگ باید یک معامله گر حرفه ای را انتخاب کرده و سپس حساب معاملاتی خود را به او متصل کرد تا هر معامله ای که معامله گر انجام داد، کپی شده و اجرا میشود.
کپی تریدینگ را می توان همانند مثلثی تصور کرد که سه راس دارد:
راس اول؛ ارائه دهنده یا مَستر تریدر :(MASTER TRADER) تریدر حرفه ای که معاملات او بر روی حساب شما کپی می شود.
راس دوم؛ کپی کننده: شخصی که معاملات مَستر تریدر را در حساب شخصی خود کپی می کند.
راس سوم؛ بروکر(Broker): به عنوان واسطه عمل کرده و دسترسی به پلتفرم کپی تریدینگ را فراهم می کند تا کپی کنندگان (سرمایه گذاران) و مَستر تریدر ها به هم متصل شوند.
انواع کپی تریدینگ
کپی تریدینگ به دو روش خودکار و دستی انجام می شود که عبارت انداز:
- روش دستی
در این روش شما خودتان باید نقطه ورود ،حد سود و حدضرر را به صورت دستی وارد کنید و هیچ چیز به صورت خودکار انجام نمی شود. روش دستی یکی از روش هایی است که در آن معامله گران باید به صورت دستی معاملات دیگران را در حساب معاملاتی خود کپی کنند. این روش باعث می شود که شخص کپی کننده (سرمایه گذار) انعطاف بیشتری داشته باشد؛ زیرا می تواند به بررسی بازار بپردازد و هر معامله ای که از نظر خودش ایده آل تر بود، کپی کند. در واقع، میان تمام معاملات و سیگنال هایی که دریافت می کند؛ حق انتخاب دارد.
- روش خودکار (اتوماتیک)
در این روش نیازی نیست شما کاری انجام دهید، بلکه کل فرایند به صورت خودکار انجام می شود. در واقع، معاملات و سینگنال ها به صورت اتوماتیک بر روی حساب شما کپی و انجام می شود. روش خودکار، روشی محبوب میان کپی کنندگان است؛ زیرا فرایند کپی به صورت اتومات انجام می شود و معاملات معامله گر در حساب کپی کننده اجرا می شود. در این روش، شخص کپی کننده لازم نیست به صورت دستی معاملات را در حساب خود کپی کند؛ در نتیجه، هیچ زمانی را از او نمی گیرد و باعث صرفه جویی می شود؛ اما حق انتخاب اینکه کدام معامله را بر روی حساب خود کپی کند، از او گرفته می شود.
چگونه یک تریدر حرفه ای انتخاب کنیم؟
مسلما یکی از مهم ترین انتخاب های افراد مشتاق در زمینه کپی تریدینگ، انتخاب تریدر حرفه ای و مطمئن است. در ادامه به بررسی مهم ترین ویژگی های یک تریدر جهت انتخاب او برای کپی تریدینگ می پردازیم:
- چه مدت زمانی هست که در بازارهای مالی فعالیت دارد؟
هرچه سابقه فرد بیشتر باشد، طبیعتا تجربه بیشتری داشته و نمودار های قیمتی را بهتر درک می کند؛ در نتیجه، احتمال خطا و معاملات ضررده او نسبت به تریدر های مبتدی بسیار کمتر می شود.
- با چه میزان موجودی و سرمایه اولیه در حال ترید کردن می باشد؟
میزان سرمایه معامله گر بسیار مهم است؛ زیرا میزان سرمایه اولیه می تواند در استراتژی، مدیریت سرمایه و مدیریت ریسک به ریوار معامله گر تاثیر بگذارد و در صورتی که سرمایه اولیه معامله گر با سرمایه شخص کپی کننده یکسان نباشد یا اختلاف زیادی بین آن ها وجود داشته باشد، می تواند باذهی شخص کپی کننده را تحت تاثیر خود قرار دهد و او را دچار ضرر های سنگین کند.
- چه تعداد نفر از معامله گر موردنظر در زمینه کپی تریدینگ پیروی میکند؟
هرچه تعداد افراد بیشتری از یک معامله گر پیروی کنند، فرد موردنظر قابل اعتماد تر بوده و نشان از حرفه ای بودن او می باشد.
- آیا معامله گر دارای استیتمنت (کارنامه معاملاتی) مثبت و سودآوری است؟
هنگام انتخاب یک معامله گر برای کپی تریدینگ، صرفا نباید به میزان سود یا ضرر معاملات او توجه کرد؛ بلکه معیار های دیگری همچون دراودان (drowdown) یا همان میزان افت حساب نیز حائز اهمیت است که نشان دهنده این است که معامله گر تا چه اندازه در مدیریت سرمایه و معاملات خود به صورت منطقی و صحیح عمل کرده است.
مزایا و معایب کپی تریدینگ چیست؟
این روش از معامله گری در بازار های مالی همانند سایر روش ها دارای مزایا و معایب خاص خود می باشد که در ادامه به بررسی برخی از مهم ترین های آن می پردازیم.
برخی از مزایای کپی تریدینگ
- همان طور که در مطالب بالاتر اشاره شد، کپی تریدینگ یک راه جذاب برای معامله گران مبتدی است تا بدون صرف زمان برای آموزش دیدن به معامله کردن در بازار های مالی بپردازند.
- آموزش دیدن دارای هزینه می باشد و برای شرکت در برخی از دوره های آموزشی نیاز به پرداخت هزینه بالایی است. کپی تریدینگ باعث می شود که بدون اینکه هزینه ای برای آموزش پرداخت کرد، معامله گری در بازار های مالی را آغاز کرد.
- عدم نیاز به بررسی و تحلیل مداوم نمودارهای قیمت که ممکن است بعضی افراد را از لحاظ روانی دچار استرس و اظراب کند. همچنین، ممکن است که برای اینکار نیاز به صرف زمان زیادی باشد.
برخی از معایب کپی تریدینگ
- بازار های مالی از جمله فارکس و ارز های دیجیتال دارای ریسک های خاص خود بوده و بسیار پُرنوسان می باشند. در این بازار ها همیشه ریسک وجود داشته و نمی توان معامله گری را پیدا کرد که همه معاملات او با سود بسته شود.
- معمولا بروکر ها برای ارائه پلتفرم کپی تریدینگ خود و معامله گران برای صادر کردن حق کپی از معاملات خود، هزینه دریافت می کنند.
- در روش کپی تریدینگ، کپی کنندگان همانند یک رباط از سیگنال های صادر شده توسط معامله گر استفاده می کنند و هیچ نکاتی را از بازار های مالی آموزش نمی بینند.
سوشال تریدینگ (Social Trading) چیست؟
سوشال تریدینگ را می توان روشی دانست که براساس آن می توان معالامات افراد دیگر کپی و استفاده کرد. این روش بدین صورت است که معامله گران، استراتژی ها، سیگنال ها یا معاملات خود را با دیگر افراد در شبکه های مختلف اجتماعی به اشتراک می گذارند و سایر معامله گران می توانند از این استراتژی ها استفاده کرده و معامله کنند. امروزه سوشال تریدینگ برای بسیاری از کاربران جذابیت پیدا کرده است. بسیاری از این سیگنال ها حتی رایگان در اختیار کاربران دیگر در شبکه های اجتماعی قرار می گیرد و برخی دیگر دارای هزینه می باشند؛ اما نکته مهم در بحث سوشال تریدینگ این است که در حال حاضر هر فردی می تواند این کار را انجام دهد که برخی از آن ها با تجربه و برخی دیگر بی تجربه هستند؛ در نتیجه، در انتخاب و استفاده از این سیگنال ها باید دقت کرد.
تفاوت سوشال تریدینگ با کپی تریدینگ در چیست؟
منعطف تر بودن سوشال تریدینگ نسبت به کپی تریدینگ می تواند علت تمایز این دو از هم باشد؛ به عبارت دیگر، کاربران در سوشال تریدینگ می توانند به طور دستی معاملات خود را وارد کنند و حق انتخاب دارند. از طرفی دیگر، می توانند با معامله گران زیادی آشنا شوند و از سیگنال ها، تحلیل ها و دیدگاه های معاملاتی بیشتری استفاده کنند. در کپی تریدینگ، در صورتی که به روش اتومات باشد، کاربران و کپی کنندگان نمی توانند چندان حق انتخاب داشته باشند و از تنوع کمتری در سیگنال ها و معاملات دریافتی خواهند داشت.
میرور تریدینگ (Mirror Trading) چیست؟
میرور تریدینگ را می توان یکی دیگر از روش های معاملاتی دانست که شباهت بسیار بالایی به کپی تریدنیگ دارد. در این روش، کپی کننده با پذیرش استراتژی یک معامله گر حرفه ای دیگر، حساب خود را به حساب معاملاتی آن معامله گر متصل کرده و معاملات به به صورت اتومات در حساب کپی کننده اجرا می شوند.
تفاوت کپی تریدینگ با میرور تریدینگ چیست؟
به صورت کلی این دو روش مشابه هم هستند؛ اما یک تفاوت بسیار بزرگ میان این دو وجود دارد. در کپی تریدینگ، تمامی معاملات یک تریدر حرفه ای بر روی حساب کپی کننده اجرا می شود؛ اما در میرور تریدینگ، استراتژی معاملاتی یک تریدر حرفه ای بر روی حساب کپی کننده اجرا می شود.
به بیان ساده تر، در کپی تریدینگ، حساب شما به حساب تریدر متصل می شود تا تمام معاملات آن شخص بر روی حساب شما کپی شود و شما دخالتی در انتخاب استراتژی و نوع معامله نخواهید داشت. در میرور تریدینگ، استراتژی های تریدر مشخص است و شما امکان انتخاب از بین آن استراتژی ها را دارید. پس از انتخاب استراتژی فقط معاملاتی که براساس آن استراتژی انجام شود، روی حساب شما کپی می شود.
بهترین پلتفرم های کپی تریدینگ
قبل از معرفی پلتفرم های کپی تریدینگ باید به این نکته توجه کرد که اعتماد کردن پلتفرم ها به علت کلاهبرداری های گسترده، بسیار کار دشواری است. همچنین، بسیاری از پلتفرم های معاملاتی به دلیل تحریم ها، خدماتی به ایرانیان ارائه نمی دهند و استفاده از آن ها عملا غیر ممکن است؛ در نتیجه، باید پلتفرمی را انتخاب کرد که معتبر بوده تا از دام کلاه برداران در امان باشیم و از طرفی دیگر، پلتفرم موردنظر به ایرانیان خدمات رسانی کند تا در استفاده از آن دچار مشکل نشویم. برخی از بهترین پلتفرم های کپی تریدنیگ عبارت اند از:
حساب PAMM آلپاری
یکی از شناخته شده ترین و بهترین پلتفرم های کپی تریدینگ در ایران، حساب PAMM در پلتفرم آلپاری می باشد. در حساب پم، سرمایه گذار ابتدا باید سرمایه خود را به حساب معاملاتی خود در بروکر آلپاری واریز نمایید. سپس می توان از میان معامله گرانی که حساب پم ارائه داده اند (با توجه به عملکرد هر حساب و تریدر آن)، یکی را انتخاب کرد. پس از انتخاب، در قدم بعدی باید بخشی از سرمایه خود را در به حساب پم تریدر واریز کرد تا با آن معامله انجام دهد. در حساب پم، تریدر کارمزدی را از شخص کپی کننده یا سرمایه گذار دریافت می کند که درصد آن از قبل مشخص و ثابت است.
بینگ ایکس Bingx
یکی دیگر از پلتفرم های شناخته و محبوب کپی تریدینگ در ایران، صرافی BingX می باشد. صرافی بینگ ایکس که در زمینه ارز های دیجیتال فعالیت می کند، جایگاه ویژه ای در بین معامله گران ایرانی دارد. این صرافی دارای پشتیان قوی، زبان فارسی، پشتیبانی از انواع ارز های دیجیتال و… نیز می باشد. معاملات کپی تریدینگ در صرافی بینگ ایکس در دو بخش اسپات و فیوچرز قابل انجام می باشد.
ای تورو Etoro
ای تورو (etoro) یکی از محبوب ترین پلتفرم ها در سراسر جهان است که در زمینه بازارهای فارکس، ارزهای دیجیتال، سهام و… خدمات ارائه می دهد. یکی از مزیت های این پلتفرم، وابسته نبودن کپی کننده به تریدر مورد نظر برای تعیین یا تغییر میزان ریسک در معاملات است. در واقع، کپی کننده می تواند از معاملات تریدر ها به میزان ریسک مشخص و مورد نظر خود، کپی برداری کند. این پلتفرم بر خلاف بسیاری از پلتفرم های کپی تریدینگ، هیچ گونه کارمزدی از کاربران خود دریافت نمی کند.
زولو ترید Zulu trade
زولوترید (Zulu trade) یک پلتفرم تحت وب است که به عنوان واسطه میان معامله گران و سرمایه گذاران در سراسر جهان عمل می کند؛ در واقع، متصل کننده معامله گران و سرمایه گذاران به یک دیگر است. زولوترید برای افراد مبتدی بسیار ایده آل بوده و رابط کاربری ساده ای را ارائه می دهد؛ به گونه ای که برای ثبت نام، واریز وجه و شروع کپی تریدینگ فقط چند دقیقه زمان می برد. این پلتفرم در ازای ارائه خدمات کپی تریدینگ خود، مبلغی را به عنوان کارمزد از کاربران خود دریافت می کند.
تری کاماز 3Commas
یکی دیگر از پلتفرم های محبوب در بین معامله گران ارز های دیجیتال، پلتفرم تری کاماز (3commas) است که علت محبوبیت آن را می توان اشتراک گذاری استراتژی معاملاتی کاربران دانست. در این پلتفرم می توان به کمک ربات به صورت خودکار به انجام معامله در 24 ساعت شبانه روز پرداخت. در تری کاماز، معامله گران باید پلَن یا برنامه معاملاتی خود را به طور کامل مشخص و طراحی کنند. آن ها باید استراتژی معاملاتی، حد ضرر و سود، ارز های دیجیتالی که قصد انجام معامله بر روی آن ها را دارند و… مشخص کنند. پس از اینکه پلن معاملاتی خود را طراحی کردند، حال ربات می تواند طبق آن به انجام معامله بپردازد و دیگر کاربران نیز می تواند ربات آن ها را بر روی حساب خود کپی کنند (Copy Bot).
سخن پایانی
در این مقاله سعی شد تا شما را با مفهوم کپی تریدینگ و با برخی از مهم ترین پلتفرم های کپی تریدینگ آشنا کنیم. در هر دو بازار فارکس و کریپتو، می توانیم از این روش برای به دست آوردن سود استفاده کنیم. هر دو حوزه دارای پلتفرمهای خاصی هستند که این خدمات را ارائه می دهند. برخی از صرافی ها یا بروکرها خدمات کپی تریدینگ را ارائه می دهند. کپی تریدینگ می تواند برای افراد و به خصوص مبتدی ها مفید و سودده باشد؛ اما باید دقت کرد که این روش همانند سایر روش های معاملاتی نمی تواند بازدهی صد در صد داشته باشد. در واقع، باید پذیرفت که تمامی معامله گران ممکن است که معاملات ضررده داشته باشند و انتظار بازدهی صد در صدی داشتن از آن ها، غیر منطقی می باشد؛ حتی اگر آن فرد یک معامله گر بسیار حرفه ای و با تجربه باشد.