اسیلاتور (Oscillator) چیست؟ معرفی بهترین اسیلاتور
یکی از بهترین روش های تحلیل در بازارهای مالی، تحلیل تکنیکال است. در آموزش تحلیل تکنیکال، معامله گران و سرمایه گذاران با استفاده از ابزارهای مختلف تحلیلی به بررسی نمودار قیمتی و پیش بینی روند آینده آن می پردازند. یکی از بهترین ابزارهای تحلیلی که توسط معامله گران و سرمایه گذاران در انواع بازارهای مالی استفاده می شود، اسیلاتور ها می باشند. اسیلاتور چیست؟ اسیلاتور ها جزء دسته اندیکاتور ها محسوب می شوند که به کمک آن ها می توان اطلاعات ارزشمندی را از قیمت دریافت و از آن ها برای انجام معاملات کم ریسک تر استفاده کرد. اگر قصد دارید که با این ابزار ارزشمند آشنا و از آن در معاملات خود استفاده کنید، تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
اسیلاتور (Oscillator) چیست؟
فهرست مطالب
اسیلاتور یکی از ابزارهای مهم تحلیل تکنیکال است که می تواند نقش اساسی در بسیاری از سبک ها و استراتژی های معاملاتی داشته باشد. اسیلاتور ها در قالب یک نمودار دیگر در پایین نمودار قیمتی ظاهر می شوند که محدوده ای را با دو خط افقی در بالا و پایین مشخص می کند؛ سپس یک نشانگر یا خط در درون این محدوده حرکت می کند که معیار یا شاخصی برای بررسی می باشد. معامله گران می توانند از جابه جایی این نشانگر برای شناسایی اشباع خرید (Overbought) یا اشباع فروش (Oversold) استفاده کنند.
هنگامی که نشانگر اسیلاتور به خط افقی بالایی برسد، نشانه اشباع خرید و هنگامی که نشانگر اسیلاتور به خط افقی پایینی برسد، نشانه اشباع فروش می باشد. این مهم ترین کاربرد اسیلاتور ها می باشد، اما علاوه بر آن دارای کاربرد های دیگری از جمله بررسی واگرایی، دریافت سیگنال خرید و فروش و… می باشد.
اسیلاتورها چگونه کار میکنند؟
به طور کلی، معامله گران از اسیلاتور ها به تنهایی استفاده نمی کنند و از آن ها به عنوان یک ابزار کمی و ترکیب با سایر ابزارها برای تصمیم گیری بهتر استفاده می کنند. همان طور که گفته شد، شناسایی اشباع خرید و اشباع فروش به عنوان مهم ترین کاربرد اسیلاتورها شناخته می شود. شناسایی اشباع خرید و اشباع فروش می تواند به معامله گران در شناسایی روند و قدرت آن کمک کند. هنگامی که یک معامله گر تصمیم می گیرد که از یک اسیلاتور استفاده کند، پس از انتخاب اسیلاتور موردنظر خود می تواند نمودار آن را در زیر نمودار قیمتی مشاهده کند. در نمودار اسیلاتور، دو خط افقی در بالا و پایین وجود دارد که خط بالایی به عنوان اشباع خرید و خط پایینی به عنوان اشباع فروش در نظر گرفته می شود.
در صورتی که نشانگر اسیلاتور از خط پایینی عبور کند، وارد محدوده اشباع فروش شده و بدین معنی است که بازار سرشار از فروش هیجانی است. درصورتی که نشانگر اسیلاتور از خط افقی پایینی به سمت بالا عبور کند و قیمت در محدوده های حمایتی باشد، می توان آن را نشانه خوبی برای قیمت دانست؛ زیرا انتظار می رود که فروش های هیجانی تمام و قیمت رشد خود را شروع کند. از طرفی دیگر، اگر نشانگر اسیلاتور از خط بالایی عبور کند، وارد محدوده اشباع خرید شده و بدین معنی است که بازار سرشار از خرید هیجانی است. درصورتی که نشانگر اسیلاتور از خط افقی بالایی به سمت پایین عبور کند و قیمت در محدوده های مقاومتی باشد، می توان آن را نشانه کاهش قیمت در آینده نزدیک دانست؛ زیرا انتظار می رود که خرید های هیجانی تمام و قیمت وارد فاز نزولی شود.
کاربردهای اسیلاتور در ارز دیجیتال
اسیلاتور ها مانند هر ابزار تحلیلی دیگری دارای کاربرد های مختلفی می باشند که در ادامه به شرح مهم ترین های آن می پردازیم.
- در انواع استراتژی های معاملاتی می توان از اسیلاتور ها به عنوان یک ابزار کمکی استفاده کرد. این کار باعث می شود که سیگنال های دریافتی از اعتبار بالاتری برخوردار و ریسک کمتری داشته باشند.
- اسیلاتور ها می توانند در شناسایی روند و قدرت آن کمک کنند.
- اسیلاتور ها می توانند در شناسایی واگرایی به معامله گران کمک کنند.
معروفترین اسیلاتورهای بازار ارزهای دیجیتال
در حال حاضر اسیلاتورهای بسیار زیادی وجود دارد که معامله گران می توانند به طور دلخواه از آن ها استفاده کنند. در ادامه به معرفی برخی از مهم ترین اسیلاتور ها می پردازیم:
- اسیلاتور نرخ تغییر (ROC)
- شاخص قدرت نسبی (RSI – Relative Strength Index)
- اسیلاتور شاخص جریان (گردش) پول (MFI)
- MACD (میانگین متحرک همگرایی – واگرایی)
1. اسیلاتور نرخ تغییر (ROC)
اسیلاتور نرخ تغییر یکی از اسیلاتورهای محبوب بازارهای مالی است که درصد تغییرات قیمتی ایجاد شده بین قیمت فعلی یک دارایی را با قیمت آن دارایی در مدت زمان مشخص اندازه گیری می کند. این اسیلاتور دارای مبدا صفر می باشد که اگر درصد تغییرات قیمت مثبت باشد، نشانگر اسیلاتور بالای صفر خواهد بود و اگر درصد تغییرات قیمت منفی باشد، نشانگر اسیلاتور پایین صفر خواهد بود. اگر نرخ تغییرات قیمت مثبت و بالای صفر باشد، نشان دهنده روند صعودی خواهد بود و در صورتی که خلاف آن باشد، یعنی نرخ تغییرات قیمت منفی و پایین صفر باشد، نشان دهنده روند نزولی خواهد بود.1,,;Q+-
2. شاخص قدرت نسبی (RSI – Relative Strength Index)
شاخص قدرت نسبی یا RSI را شاید بتوان معروف ترین اسیلاتور در بازار های مالی دانست که در سال 1978 توسط جان ولس وایلدر جونیور اختراع شد. کاربرد اصلی این اسیلاتور، شناسایی محدوده اشباع خرید و فروش است. نمودار RSI در مقیاس صفر تا صد نمایش داده می شود که دارای دو خط افقی در اعداد 30 و 70 می باشد. خط افقی 70 و بالاتر نشان دهنده محدوده اشباع خرید است. خط افقی 30 و پایین تر نشان دهنده محدوده اشباع فروش می باشد. در صورتی که نشانگر RSI از خط 70 به سمت بالا عبور کند، نشان دهنده خرید های هیجانی و در صورتی که نشانگر آن از خط 30 به سمت پایین عبور کند، نشان دهنده فروش های هیجانی می باشد. کاربرد مهم دیگر این اسیلاتور، شناسایی واگرایی ها می باشد.
3. اسیلاتور شاخص جریان (گردش) پول (MFI)
MFI از دیگر اسیلاتورهای محبوب بازارهای مالی است که به کمک دادههای قیمتی و حجم معاملات، محدوده های اشباع خرید و فروش را شناسایی می کند. نمودار این اسیلاتور در مقیاس صفر تا صد نمایش داده می شود و دارای دو خط افقی در اعداد 20 و 80 می باشد. در صورتی نشانگر اسیلاتور به خط 80 و بالاتر برسد، نشان از ورود قیمت به محدوده اشباع خرید است و در صورتی که نشانگر آن به خط 20 و پایین تر برسد، نشان از ورود قیمت به محدوده اشباع فروش می باشد. تفاوت این اسیلاتور با RSI در این است که در اسیلاتور RSI فقط قیمت مورد بررسی قرار می گیرد، اما در اسیلاتور MFI علاوه بر قیمت، فاکتور حجم معاملات نیز مدنظر قرار می گیرد. همچین، به کمک این اسیلاتور می توان به خوبی واگرایی ها را شناسایی کرد.
4. MACD (میانگین متحرک همگرایی – واگرایی)
اسیلاتور MACD که مخفف عبارت Moving Average Convergence Divergence و به معنی میانگین متحرک همگرایی واگرایی می باشد، یکی دیگر از محبوب ترین و پرکاربردترین اسیلاتور ها در تحلیل تکنیکال و بازار های مالی است.
معامله گران به کمک MACD می توانند جهت و قدرت روند، واگرایی ها و محدوده های اشباع خرید و فروش شناسایی کنند. همچنین می توانند از آن سیگنال خرید و فروش نیز دریافت کنند. این اسیلاتور دارای در قالب نمودار در زیر نمودار قیمتی ظاهر می شود که دارای یک مبدا بر روی صفر می باشد و همچنین دارای خط مکدی، خط سیگنال و هیستوگرام است.
خط مکدی (خط آبی) از تفاوت میانگین های متحرک نمایی 12 و 26 دوره ای بدست می آید. خط سیگنال (خط قرمز) از میانگین متحرک نمایی 9 دوره ای از خط مکدی بدست می آید و در نهایت، هیستوگرام از اختلاف بین خطوط مکدی و سیگنال بدست می آید. نحوه صدور سیگنال در MACD بدین صورت است که اگر خط مکدی از خط سیگنال به سمت بالا عبور کند، سیگنال خرید صادر می شود و اگر خط مکدی از خط سیگنال به سمت پایین عبور کند، سیگنال فروش صادر می شود.
تفاوت اسیلاتور و اندیکاتور
به طور کلی، اسیلاتورها جزء دسته اندیکاتورها می باشند، اما تفاوت هایی میان آن ها وجود دارد که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد:
- کاربرد اصلی اندیکاتور ها در شناسایی روند است، اما کاربرد اصلی اسیلاتور ها در شناسایی محدوده اشباع خرید و فروش است.
- اندیکاتور ها به عنوان یک خط مورب بر روی نمودار قیمتی ظاهر می شوند، اما اسیلاتور ها به عنوان یک نمودار دیگر در زیر نمودار قیمتی ظاهر می شوند.
- کابرد دیگر اسیلاتور ها در شناسایی واگرایی است، درحالی که با اندیکاتور ها نمی توان واگرایی شناسایی کرد.
نتیجه گیری
در این مقاله به شرح اسیلاتورها و معرفی برخی از بهترین های آن پرداخته شد. همان طور که گفته شد، مهم ترین کاربرد اسیلاتورها در شناسایی محدوده های اشباع خرید و فروش است که بسیاری از معامله گران با شناسایی این محدوده ها تلاش می کنند که معاملات بهتری انجام دهند. نکته ای که باید به آن توجه کنید این است که نباید به تنهایی از اسیلاتور ها برای تصمیم گیری و معامله گری استفاده کنید؛ در واقع، این ابزار به عنوان یک ابزار کمکی در تحلیل تکنیکال شناخته می شود که می توانید از آن برای تاییدیه بیشتر و انجام معامله کم ریسک تر استفاده کنید. همچنین، قبل از استفاده از هر اسیلاتوری، بهتر است که نحوه کار با آن را به خوبی یاد بگیرید تا بتوانید از آن به درستی استفاده کنید؛ چرا که استفاده از اسیلاتور ها بدون تخصص و تسلط کافی ممکن است که ضررهای بزرگی را برای شما به همراه داشته باشد.