بستن منو

خرید پله ای در بورس چیست؟

تیم تحلیل دلفین وست
5 تیر 1402

می توان استراتژی و روش های مختلفی را معرفی کرد که معامله گران و سرمایه گذاران در بازار های مالی از جمله بورس می توانند از آن ها برای خرید و فروش سهام استفاده کنند. یکی از این روش ها که برای خرید سهام استفاده می شود، خرید پله ای است. خرید پله ای در بورس میان سرمایه گذاران بازار بسیار محبوب و پرکاربرد است که در این مقاله به بررسی آن می پردازیم، با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید.

خرید پله ای چیست؟

خرید پله را به طور خلاصه می توان این گونه گفت که وقتی خریداران (چه حقیقی و چه حقوقی) در فواصل زمانی مشخص و در قیمت های مشخص به صورت پله ای خرید خود را انجام می دهند. در خرید پله ای، سرمایه گذاران باید کل سرمایه خود را که وارد بازار بورس کرده اند را به قسمت های کوچک تری تقسیم کنند تا بتوانند به صورت پله ای و در قیمت های مختلف خرید انجام دهند (اینکه به چه صورت تقسیم کنند، بستگی به استراتژی شخصی سرمایه گذار دارد؛ برخی در هر پله خرید بیشتری نسبت به پله قبلی می کنند و برخی در هر پله خرید کمتری نسبت به پله قبلی می کنند). کاربرد خرید پله ای در این است که وقتی شما روند بازار را تشخیص می دهید و آن را صعودی می دانید، در حمایت های مهم به صورت پله ای خرید خود را انجام می دهید؛ این کار باعث می شود که میانگین قیمت خرید شما پایین برود که سبب می شود با اطمینان بیشتری سهام خود را نگه دارید، از افزایش ها و کاهش های قیمت (اصلاح ها) نترسید و سود بیشتری در بلند مدت کسب کنید.

خرید پله ای چیست

میانگین قیمت خرید چگونه محاسبه می شود؟

برای محاسبه میانگین قیمت خرید هر سهم می توان از فرمول زیر استفاده کرد:

میانگین قیمت خرید = تعداد واحد خریداری شده / (خرید اول + خرید دوم)

چگونه خرید پله ای در بورس انجام می شود؟

به عنوان مثال، فرض کنید یک سرمایه گذار دارای سرمایه 10 میلیون تومانی و قیمت هر سهم شرکت الف 20 تومان است. این سرمایه گذار براساس تحلیل خود روی نمودار قیمتی این سهم متوجه یک روند صعودی می شود و تصمیم می گیرد که به صورت پله ای خرید های خود را انجام دهد. سرمایه خود را به 5 قسمت 2 میلیون تومانی تقسیم می کند و در قیمت 20 تومان اولین پله خود را خریداری می کند. او می داند که هیچ روند صعودی ای نمی تواند به صورت مستقیم به سمت بالا حرکت کند، بلکه گاهی نیاز به اصلاح دارد. بدین صورت عمل می کند که قیمت در یک موج صعودی به سمت بالا حرکت می کند و سپس قیمت در یک موج نزولی به سمت پایین حرکت می کند. قیمت از 20 تومان حرکت صعودی خود را آغاز می کند و به مقاومت خود در قیمت 22 تومان می رسد؛ در این قیمت شروع به اصلاح می کند و در یک موج اصلاحی به حمایت خود در قیمت 18 تومان می رسد؛ سرمایه گذار در قیمت 18 تومان پله دوم خرید خود را انجام می دهد. در ادامه قیمت دوباره به سمت بالا حرکت می کند و سقف قبلی خود را می شکند. فرد سرمایه گذار برای خرید این سهم از دو پله 2 میلیون تومانی در قیمت های 20 و 18 تومان استفاده کرده است که سبب شده میانگین قیمت خرید او پایین بیاید و به نوعی سود بیشتری کسب کند نسبت به حالتی که اگر برای خرید خود از هر دو پله در قیمت 20 تومان استفاده می کرد. در ادامه میزان سود این فرد را در هر دو حالت محاسبه می کنیم.

  • حالت اول

خرید اول:  2 میلیون واحد سهم در قیمت هر سهم 20 تومان معادل با 40 میلیون تومان.

خرید دوم: 2 میلیون واحد سهم در قیمت هر سهم 18 تومان معادل با 36 میلیون تومان.

میانگین خرید قیمت هر سهم او معادل با 19 تومان خواهد بود. حال اگر سرمایه گذار در قیمت 22 تومان تمام سهام های خود را بفروش برساند؛ سود او به ازای هر سهم 3 تومان خواهد بود که معادل با 12 میلیون تومان خواهد بود.

  • حالت دوم

یک خرید است که 4 میلیون واحد سهم در قیمت 20 تومان معادل با 80 میلیون تومان.

اگر سرمایه گذار سهام خوئ را در قیمت 22 تومان به فروش برساند، سود او به ازای هر سهم 2 تومان خواهد بود که معادل با 8 میلیون تومان خواهد بود.

در این مثال متوجه شدیم که اگر بخواهیم براساس استراتژی خرید پله ای سهامی را خریداری کنیم؛ در قدم اول باید سرمایه خود را به قسمت های مختلفی تقسیم کنیم و در حمایت هایی که قیمت به آن ها می رسد، خرید خود را با یک پله انجام دهیم. براساس این استراتژی می توانیم سود بیشتری کسب کنیم و گاهی ممکن است که از تمام پله های خود را برای خرید یک سهم استفاده کنیم، اما گاهی ممکن است از دو یا سه پله خود برای خرید استفاده کنیم.

نکته دیگری که باید در مورد خرید پله ای بدانید این است که در مثال بالا میانگین قیمت خرید را پایین آوردیم؛ اما گاهی ممکن است که در میانگین خرید خود را نیز بالا ببریم. در مثال بعدی این حالت را بررسی خواهیم کرد.

فرض کنید سرمایه گذارای دارای 10 میلیون تومان سرمایه است و قصد خرید سهام شرکت ب را دارد که قیمت هر سهم شرکت ب معادل با 10 تومان است و سهام مورد نظر در یک روند صعودی قرار دارد. فرد سرمایه گذار از روش خرید پله ای استفاده می کند و سرمایه خود را به 5 قسمت 2 میلیونی تقسیم کرده است. در پله اول خرید خود 2 میلیون واحد سهم را در قیمت 10 تومان انجام می دهد و سپس قیمت به سمت بالا حرکت می کندو قیمت به مقاومت خود در قیمت 15 تومان را می شکند و دوباره به سمت بالا حرکت می کند، اما وقتی که به مقاومتی بعدی خود یعنی مقاومت 20 تومان می رسد، نمی تواند آن را بشکند و در یک موج اصلاحی به سمت پایین حرکت می کند. قیمت در این موج اصلاحی به قیمت 15 تومان می رسد (مقاومت قبلی که با شکسته شدن ، نقش آن تغییر کرده و به حمایت تبدیل شده است). سرمایه گذار در این حمایت اقدام به خرید 2 میلیون واحد سهم با پله دوم می کند که سبب شد میانگین قیمت خرید او افزایش یابد. قیمت از آن جا شروع به رشد می کند و به سقف قبلی در قیمت 20 تومان می رسد؛ سرمایه گذار در این قیمت اقدام به فروش کل سرمایه خود می کند. در ادامه میزان سود این فرد را در هر دو حالت محاسبه می کنیم.

  • حالت اول

خرید اول:  2 میلیون واحد سهم در قیمت هر سهم 10 تومان معادل با 20 میلیون تومان.

خرید دوم: 2 میلیون واحد سهم در قیمت هر سهم 15 تومان معادل با 30 میلیون تومان.

میانگین خرید قیمت هر سهم او معادل با 12.5 تومان خواهد بود. حال اگر سرمایه گذار در قیمت 20 تومان تمام سهام های خود را بفروش برساند؛ سود او به ازای هر سهم 7.5 تومان خواهد بود که معادل با 30 میلیون تومان خواهد بود.

  • حالت دوم

یک خرید است که 4 میلیون واحد سهم در قیمت 10 تومان معادل با 40 میلیون تومان.

اگر سرمایه گذار سهام خود را در قیمت 20 تومان به فروش برساند، سود او به ازای هر سهم 10 تومان خواهد بود که معادل با 40 میلیون تومان خواهد بود.

در این مثال متوجه میشیم که می توانیم در قیمت های بالاتر پله های خرید بعدی خود را انجام دهیم و به نوعی میانگین قیمت خرید خود را افزایش دهیم. این کار سبب می شود که سود  سرمایه گذار کمتر شود نسبت به حالتی که اگر هر دو پله خرید خود را در قیمت 10 تومان انجام می داد.

سخن پایانی

در این مقاله به بررسی یکی از استراتژی های خرید پرداختیم که در اکثر بازار های مالی از جمله بورس کاربرد دارد. این روش می تواند بسیار پرکاربرد باشد، اما در برخی از مواقع نه تنها ممکن است سود شما را کاهش دهد بلکه ممکن است شما را با ضرر های سنگینی مواجه کند؛ در نتیجه، قبل از ورود پله ای باید از روند صعودی مطمئن شوید و حتما برای خرید های خود حد ضرر قرار دهید.

5/5 - (4 امتیاز)
آموزش بورس بورس چیست؟ معرفی انواع بازارهای بورسی در ایران آموزش ثبت نام در سجام و احراز هویت غیرحضوری بهترین کارگزاری بورس در ایران کدام است؟ سبد گردانی در بورس چیست؟ قرارداد اختیار معامله در بورس چیست؟ شاخص کل و شاخص کل هم وزن در بورس چیست؟ خرید پله ای در بورس چیست؟ آموزش رایگان فیلترنویسی در بورس تهران بهترین صندوق های سرمایه گذاری با سود بالا کدامند؟ کارگزار ناظر کیست و چگونه میتوانیم آن را تغییر دهیم؟ آموزش تحلیل فاندامنتال بورس افزایش سرمایه و انواع روش های آن صورت های مالی و انواع آن آموزش سایت TSETMC دیده بان بورس آموزش سایت ره آورد 365 مهمترین اصطلاحات بازار بورس

آخرین مقالات مرتبط

آموزش ثبت نام در سجام و احراز هویت غیرحضوری

بازار بورس را می توان بزرگ ترین بازار مالی کشور دانست که فعالیت در آن می تواند سود های بسیار زیادی را برای سرمایه گذاران خود به ارمغان بیاورد؛ البته با در نظر گرفتن اینکه سرمایه گذاران با دانش و تخصص کافی وارد این بازار شده اند. به هر ترتیب، بازار بورس یکی بهترین گزینه […]

ادامه مطلب

بهترین کارگزاری بورس در ایران کدام است؟

کارگزاری ها در بازار بورس اوراق بهادر نقش مهمی در انجام معاملات بین خریداران و فروشندگان دارد. در واقع می توان آن ها را واسطه ای بین خریداران و فروشندگان دانست و برای اینکه کاربران حقیقی یا حقوقی بتوانند سهامی را خریداری کنند یا بفروش برسانند، باید از طریق یک کارگزاری اقدام کنند؛ زیرا معاملات […]

ادامه مطلب

دیدگاه‌ها

مشاهده نظرات بیشتر

دیدگاه خود را بنویسید

برای ثبت دیدگاه خود باید ثبت نام کنید یا وارد شوید.
آموزش بورس بورس چیست؟ معرفی انواع بازارهای بورسی در ایران آموزش ثبت نام در سجام و احراز هویت غیرحضوری بهترین کارگزاری بورس در ایران کدام است؟ سبد گردانی در بورس چیست؟ قرارداد اختیار معامله در بورس چیست؟ شاخص کل و شاخص کل هم وزن در بورس چیست؟ خرید پله ای در بورس چیست؟ آموزش رایگان فیلترنویسی در بورس تهران بهترین صندوق های سرمایه گذاری با سود بالا کدامند؟ کارگزار ناظر کیست و چگونه میتوانیم آن را تغییر دهیم؟ آموزش تحلیل فاندامنتال بورس افزایش سرمایه و انواع روش های آن صورت های مالی و انواع آن آموزش سایت TSETMC دیده بان بورس آموزش سایت ره آورد 365 مهمترین اصطلاحات بازار بورس

طراحی و توسعه توسط تیم فنی دلفین وست
تمامی حقوق محفوظ است.