الگوهای مهم در سبک RTM
پرایس اکشن یکی از مهم ترین سبک های تحلیل در بازار های مالی است که خود به چند سبک مختلف تقسیم می شود. در میان سبک های مهم پرایس اکشن می توان به سبک پرایس اکشن rtm اشاره کرد که براساس عرضه و تقاضا شکل گرفته است. در این سبک الگو های مختلفی وجود دارد که با شناسایی آن ها می توانیم پیش بینی خوبی از بازار داشته باشیم و معاملات خوبی انجام دهیم. در ادامه این مقاله قصد بررسی چهار مورد از الگو های مهم در سبک پرایس اکشن rtm را داریم، در صورتیکه با سبک rtm آشنایی ندارید، آموزش پرایس اکشن rtm را مطالعه کنید.
آموزش پرایس اکشن RTM صفر تا صد
الگو های سبک RTM
فهرست مطالب
شناسایی الگو ها بسیار اهمیت دارد. هر الگو به صورت متفاومتی شناسایی می شود و هر کدام نقطه ورود متفاوتی خواهد داشت. به طور کلی، الگو های مهم در سبک پرایس اکشن rtm عبارت اند از:
- الگوی flag limit zone (fl)
- الگوی ftr) fail to return)
- الگوی caps
- الگوی swap
- الگوی (cp) compression
- الگوی 3drive
- الگوی Quasimodo (qm)
- الگوی Diamond
- الگوی can can
در ادامه به بررسی 4 الگوی مهم fl – ftr – swap – qm می پردازیم.
الگوی Fl
الگوی flag limit zone (fl) در حوالی حمایت ها یا مقاومت ها تشکیل می شود. هنگامی که قیمت به محدوده حمایت یا مقاومت مورد نظر رسید، شروع به تشکیل کندل یا کندل های بیس می کند و سپس با کندل مومنتوم از سطح حمایت یا مقاومت مربوطه عبور می کند. براساس کندل یا کندل های بیس تشکیل شده می توان ناحیه بیس را مشخص کرد و سپس باید صبر کرد که قیمت به سطح ناحیه بیس برگردد تا بتوان وارد معامله شد. در این حالت می توانیم بگوییم که الگو fl تشکیل شده است که دارای قدرت و اعتبار زیادی است. در ادامه مثال هایی را درمورد الگو fl مورد بررسی قرار می دهیم.
در تصویر بالا نمودار دلار آمریکا به ین ژاپن را مشاهده می کنید:
قیمت پس از شکست یک سطح مقاومتی، الگو fl را تشکیل داده است. همان طور که مشاهده می کنید، پس از شکست سطح مقاومتی، یک کندل بیس تشکیل شده و پس از آن قیمت با کندل مومنتوم به مسیر خود ادامه داده است. می توانیم کندل بیس را به عنوان ناحیه بیس در نظر بگیریم و در صورت برگشت دوباره قیمت به این ناحیه وارد معامله خرید شویم؛ همچنین حد ضرر خود را زیر ناحیه بیس قرار دهیم. این حالت اتفاق افتاده را الگو fl گویند.
در نمودار بالا جفت ارز دلار آمریکا به دلار کانادا نمونه دیگری از الگو fl را مشاهده می کنید:
هنگامی که قیمت توانسته سقف خود را بشکند، دو کندل بیس تشکیل داده که می توان براساس کندل های بیس، ناحیه بیس را مشخص کرد. پس از آن مشاهده می کنیم که قیمت کمی به سمت بالا رفته و از محدوده بیس خارج شده است؛ پس از خروج قیمت از ناحیه بیس باید صبر کنیم تا قیمت دوباره به ناحیه بیس برگردد. در صورت برگشت قیمت به ناحیه می توانیم وارد معامله خرید شویم و حد ضرر خود را زیر ناحیه بیس قرار دهیم.
الگوی FTR
دومین الگوی قدرتمند پرایس اکشن rtm را می توان (ftr) fail to return است که به معنای ناتوان از بازگشت است. تفاوت آن با fl در این است که قیمت باید از دو محدوده حمایتی یا مقاومتی عبور کند. این الگو را در قالب یک مثال به شما توضیح می دهیم. در مثال زیر نمودار طلا را مشاهده می کنید:
ابتدا قیمت یک محدوده حمایتی را می شکند (در نظر داشته باشید که شکست با یک کندل مونتوم رخ دهد). سپس قیمت به سمت بالا رفته دوباره تا یک اصلاحی را انجام دهد. در این الگو قیمت نمی تواند به محدوده حمایتی شکسته شده برگردد؛ در نتیجه، کندل یا کندل های بیس ایجاد کرده و براساس آن ها یک ناحیه بیس عرضه ایجاد می شود.
پس از آن قیمت دوباره به سمت پایین حرکت می کند و کف قیمتی قبلی که ایجاد کرده را می شکند تا یک محدوده حمایتی دیگر نیز تشکیل می دهد. حال قیمت به سمت بالا بر می گردد و به ناحیه بیس عرضه ای که ایجاد کرده، بر می گردد. در این لحظه الگو ftr نیز تشکیل شده و می توان معامله فروش باز کرد؛ همچنین، حدضرر خود را می توان در بالا ناحیه بیس قرار داد.
الگوی Swap
در این الگو هرگاه یک ناحیه قدرتمند عرضه/تقاضا داشته باشیم، اما قیمت به آن توجهی نکند و با قدرت آن را بشکند، نقش آن ناحیه برعکس خواهد شد. بدین معنی که اگر تا قبل از شکسته شدن یک ناحیه عرضه بود، پس از شکست شدن به یک ناحیه تقاضا تبدیل خواهد شد.
در تصویر بالا نمونه ای از الگو swap در نمودار دلار یورو به دلار آمریکا را مشاهده می کنید. ناحیه بیس مشخص شده ابتدا یک ناحیه تقاضا بوده که پس از شکسته شدن آن می توانیم انتظار داشته باشیم که به یک ناحیه عرضه و مقاومتی تبدیل شود. پس از تبدیل ناحیه تقاضا به عرضه و در صورتی که قیمت به آن ناحیه برگردد، می توانیم در آن ناحیه اقدام باز کردن معامله فروش کنیم. پس از باز کرد معامله فروش، حدضرر خود را می توانیم بالا ناحیه بیس عرضه قرار دهیم.
الگوی QM
الگوی quasimodo (Qm) یکی از قدرتمندترین الگو ها و جزء الگو های بازگشتی است که در آن 2 شکست خلاف هم رخ می دهد. الگوqm معمولا هنگام تغییر روند رخ می دهد.
الگوی qm در روند صعودی
ابتدا قیمت یک موج صعودی به سمت بالا می رود و از سقف ایجاده شده به سمت پایین حرکت می کند تا کف قیمتی خود را ایجاد کند؛ سپس قیمت بعد از تشکیل یک کف به سمت بالا حرکت کرده تا سقف جدیدی بالاتر از سقف قبلی ایجاد کند.
پس از آن دوباره قیمت به سمت پایین حرکت کرده و از کف قبلی عبور می کند؛ اما این موج نزولی ادامه دار نخواهد بود و قیمت دوباره به سمت بالا حرکت می کند. قیمت پس از برگشت خود به سمت بالا احتمال دارد که از محدوده میان دو سقف ایجاد شده به سمت پایین حرکت کند که می توان آن جا وارد معامله فروش شد.
الگوی qm در روند نزولی
ابتدا قیمت یک موج نزولی به سمت پایین می رود و از کف ایجاد شده به سمت بالا حرکت می کند تا سقف قیمتی خود را ایجاد کند؛ سپس قیمت بعد از تشکیل یک سقف به سمت پایین حرکت کرده تا کف جدیدی پایین تر از کف قبلی ایجاد کند. پس از آن دوباره قیمت به سمت بالا حرکت کرده و از سقف قبلی عبور می کند؛ اما این موج صعودی ادامه دار نخواهد بود و قیمت دوباره به سمت پایین حرکت می کند. قیمت پس از برگشت خود به سمت پایین احتمال دارد که از محدوده میان دو کف ایجاد شده به سمت بالا حرکت کند که می توان آن جا وارد معامله خرید شد.
در تصویر بالا نمونه ای از الگو qm را در نمودار دلار آمریکا به ین ژاپن مشاهده می کنید:
این الگو در انتهای یک روند صعودی رخ می دهد که می تواند جای مناسبی برای ورود به معامله فروش باشد. همان طور که می بینید، در روند صعودی هستیم که کف ها و سقف های قیمتی بالاتر از هم ایجاد می شوند، اما مشاهده می کنید که قیمت توانسته از آخرین کف خود عبور کند؛ این اتفاق سبب می شود فاصله بین دو سقف آخر قیمت را به عنوان یک ناحیه و الگو Qm نزولی در نظر بگیریم که احتمال رخ دادن آن وجود دارد؛ هنگامی که قیمت وارد ناحیه می شود، می توانیم وارد معامله فروش شویم و حد ضرر خود را بالای ناحیه قرار دهیم.
سخن پایانی
در این مقاله سعی شد تا شما را تا با برخی از مهم ترین الگو های سبک پرایس اکشن rtm آشنا کنیم. الگو ها به ما کمک می کند که راحت تر روند آینده قیمت را پیش بینی کنیم؛ اما شناسایی آن ها چندان راحت نیست. به خاطر داشته باشید که بدون کسب تخصص و انجام تمرین، معامله با الگو های rtm ممکن است که ما را دچار ضرر های سنگین کند. از طرفی دیگر، داشتن تخصص در زمینه شناسایی الگو های rtm به تنهایی کافی نیست؛ باید در زمینه کندل ها، ساختار های قیمت، شناسایی ناحیه بیس و رسم نحوه دقیق آن نیز به تخصص کافی برسیم.