ریسک فری در فارکس چیست؟ آموزش استراتژی آن
بازار فارکس بزرگ ترین بازار مالی جهان است که معامله گران بسیار زیادی در آن به انجام فعالیت و معامله گری می پردازند. در فارکس می توان انواع معامله گران را مشاهده کرد؛ از معامله گران حرفه ای از جمله اساتید برجسته و پیشکسوت، موسسات بزرگ مالی و بانک ها گرفته تا معامله گران خرد تازه کار و بی تجربه. پس برای اینکه بتوان در چنین بازاری فعالیت کرد و با معامله گران بزرگ در کسب سود رقابت کرد، حتما باید هوشمندانه عمل کرد. اگر بخواهیم بی تجربه عمل کنیم، احتمالا در دام معامله گران بزرگ افتاده و سرمایه خود را از دست می دهیم. ریسک فری کردن (Risk Free) یکی از پارامتر های بسیار مهم در زمینه مدیریت معامله باز است که حتما قبل از شروع معامله گری در فارکس باید آن را آموزش ببینم.
آموزش فارکس صفر تا صد
ریسک چیست؟
فهرست مطالب
قبل از اینکه با ریسک فری کردن آشنا شویم، ابتدا باید بدانیم که ریسک (Risk) چیست؟ ریسک، حد فاصل بین بازدهی مورد انتظار و بازدهی واقعی را در هر معامله گویند که می تواند به دوست مثبت و منفی باشد. ریسک منفی هنگامی رخ می دهد که بازدهی واقعی از بازدهی مورد انتظار کمتر باشد؛ اما ریسک مثبت زمانی رخ می دهد که بازدهی واقعی از بازدهی مورد انتظار بیشتر باشد.
اگر تا کنون معامله ای انجام داده باشید یا در میان اطرافیان خود دیده باشید که کسی معامله ای انجام داده باشد (فرقی ندارد در چه بازاری)، حتما یک میزان سود احتمالی در نظر گرفته شده است. به عنوان مثال، فرض کنید که در بازار بورس قصد خرید سهامی را در قیمت 1/000 (هزار) تومان دارید. براساس تحلیلی که انجام داده اید، پیش بینی می کنید که قیمت سهام به 2/000 (دو هزار) تومان برسد و سود 100% برای شما داشته باشد؛ اما قیمت در مسیر افزایش خود به 1/500 (هزار و پانصد) تومان رسید و شروع به برگشت می کند. در واقع، بازدهی مورد انتظار شما در قیمت 2/000 تومان بود؛ اما بازدهی واقعی و اتفاق افتاده در قیمت 1/500 تومان رخ داد. چنین حالتی را ریسک منفی گویند.
در مثال بالا با ریسک منفی آشنا شدید؛ اما در مثالی دیگر به بررسی ریسک مثبت می پردازیم. به عنوان مثال، فرض کنید که قصد خرید بیت کوین را در قیمت 20/000 دلار را دارید. سود احتمالی و بازدهی مورد انتظار خود طبق تحلیلی که انجام داده اید در قیمت 25/000 دلار در نظر گرفته اید (معادل با 25%)؛ اما قیمت حتی از 25/000 دلار عبور کرده و به 30/000 دلار نیز رسیده است. در واقع، بازدهی مورد انتظار شما در قیمت 25/000 دلار بود؛ اما بازدهی واقعی و اتفاق افتاده در قیمت 30/000 دلار رخ داد. چنین حالتی را ریسک مثبت گویند.
نکته آموزشی: همان طور که می دانید، مشخص کردن حد ضرر بسیار مهم است. در واقع، حد ضرر میزان ریسک احتمالی ما را در ابتدای یک معامله مشخص می کند. در صورتی که حد ضرر برای معامله خود قرار ندهیم، بدین معنی است که ریسک احتمالی برای معامله مشخص نشده است و اگر این معامله دارای ریسک منفی باشد، ممکن است که ضرر های بزرگی را به حساب و سرمایه ما وارد کند. در مثال های بالا مشاهده شد که ابتدا قیمت وارد سود شده و سپس به بررسی ریسک معامله پرداخته شد. هنگامی که قیمت از همان ابتدا خلاف تحلیل ما پیش برود، ریسک منفی برای ما ایجاد خواهد کرد؛ زیرا بازدهی مورد انتظار ما اتفاق نیوفتاده است. در چنین حالتی با مشخص کردن حد ضرر، ریسک منفی معامله خود را کنترل می کنیم و اجازه نمی دهیم که تمام سرمایه ما در خطر قرار بگیرد.
تکنیک ریسک فری چیست؟
اولین نکته ای که قبل از ورود به هر بازار مالی باید در نظر گرفت این است که باید بدانیم هیچ بازار مالی و هیچ معامله ای وجود ندارد که ریسکی برای معامله گر نداشته باشد. در واقع، همیشه ریسک (چه مثبت و چه منفی) وجود دارد و ما به عنوان یک معامله گر باید راه کار هایی را شناسایی کنیم که تا حد امکان ریسک ( به خصوص ریسک منفی) را در معامله خود کاهش دهیم یا حتی به صفر برسانیم. به عبارتی، هر راه کاری که بتواند به ما در کاهش ریسک یا حذف آن کمک کند، ریسک فری (Risk Free) گویند.
مفهوم ریسک به ریوارد
به طور مختصر، ریسک به ریوارد یعنی نسبت میزان حد ضرر به حد سود. در واقع، به ما نشان می دهد که در ازای هر یک واحد ضرر احتمالی، چند واحد سود احتمالی کسب می شود. حتما شنیده اید که می گویند همیشه معاملاتی را انجام دهید که دارای ریسک به ریوارد 1 به 2 باشند. این جمله بدین معنی است که در ازای هر یک واحد ضرر احتمالی، دو واحد سود احتمالی نیز نصیب معامله گر خواهد شد. همیشه حد ضرر احتمالی معاملات باید از حد سود های احتمالی آن ها کمتر باشند تا بتوان برآیند کلی حساب معاملاتی خود را سودآور کرد.
به عنوان مثال، فرض کنید که در بازار فارکس بر روی نماد EUR/USD قصد انجام معامله خرید دارید. در اولین قدم، حد ضرر و حد سود خود را مشخص می کنیم. حد ضرر و حد سود حتی باید قبل از باز کردن معامله مشخص شود؛ زیرا باید بررسی کنیم که آیا اصلا انجام چنین معامله ای از نظر ریسک به ریوارد به صرف می باشد یا خیر؟ آیا میزان حد ضرر و ریسک احتمالی اولیه معامله در مقایسه با حد سود احتمالی آن کوچک تر می باشد یا خیر؟
پس از اینکه ریسک اولیه معامله به طور کامل بررسی شد، حال می توان آن معامله را انجام داد و پس از می توان به دنبال ریسک فری کردن معامله بود. در ادامه به بررسی روش های مختلف ریسک فری کردن معامله می پردازیم.
ریسک به ریوارد به چه معناست؟
آموزش استراتژی ریسک فری
معامله گران می توانند از ابزار های تحلیلی و روش های مختلفی برای ریسک فری کردن معامله خود استفاده کنند. برخی از مهم ترین روش های ریسک فری کردن عبارت انداز:
- بستن نصف حجم معامله.
- قرار دادن حد ضرر بر روی نقطه ورود به معامله.
- جابه جایی حد ضرر براساس کندل ها.
- جابه جایی حد ضرر براساس پیوت های تشکیل شده.
- جابه جایی حد ضرر براساس میانگین متحرک یا سایر اندیکاتور ها.
در میان این روش ها، روش اول و دوم از بهترین روش هایی هستند که می توانید برای کاهش ریسک معاملات خود نیز استفاده کنید؛ اما قبل از بررسی این سه روش شاید این سوال در ذهن شما ایجاد شود:
چه زمانی باید معامله را ریسک فری کرد؟
به طور کلی، در هر زمانی که معامله گر بخواهد، می تواند معامله خود را ریسک فری کند؛ اما ریسک فری کردن معامله دارای قوائد و اصولی است که باید رعایت شود؛ در غیر این صورت ممکن است که ریسک فری کردن نه تنها به نفع معامله گر نباشد، بلکه به ضرر او باشد. بهترین زمان برای ریسک فری کردن در فارکس را می توان زمانی دانست که معامله حداقل به میزان حد ضرر نیز وارد سوده باشد. در این حالت، در صورتی که قیمت شروع به برگشت کند، معامله گر دچار ضرر نخواهد شد.
بستن نصف حجم معامله
فرض کنید قصد انجام یک معامله خرید را بر روی نماد USD/JPY دارید. در نظر بگیرید که موجودی حساب شما 1/000 دلار می باشد و در این معامله حجم ورودی را به گونه ای قرار داده اید که اگر حد ضرر معامله فعال شد، نهایتا 2% سرمایه خود را از دست بدهید. اگر برای این معامله ریسک به ریوارد 1 به 2 را لحاظ کرده باشید، بدین معنی است که حد ضرر معادل با 20 دلار و حد سود معادل با 40 دلار خواهد بود. هنگامی که قیمت به حد سود اول رسید (به 20 دلار سود رسید)، می توانید نصف حجم معامله و نصف سود را از معامله خارج کنید تا بدین صورت معامله ریسک فری شود.
قرار دادن حد ضرر بر روی نقطه ورود به معامله
در این روش، پس از اینکه معامله به اندازه حد ضرر خودش وارد سود شد، می توانیم حد ضرر را جابه جا کنیم و آن را بر روی نقطه ورود به معامله قرار دهیم. در این حالت اگر قیمت شروع به برگشت کند، معامله بدون اینکه ضرری برای ما داشته باشد، بسته می شود و عملا ریسک معامله ما را صفر می کند.
به عنوان مثال، فرض کنید که یک معامله فروش روی نماد GBP/USD باز کرده اید. در نظر بگیرید که موجودی حساب شما 1/000 دلار می باشد و در این معامله حجم ورودی را به گونه ای قرار داده اید که اگر حد ضرر معامله فعال شد، نهایتا 2% سرمایه خود را از دست بدهید. اگر برای این معامله ریسک به ریوارد 1 به 2 را لحاظ کرده باشید، بدین معنی است که حد ضرر معادل با 20 دلار و حد سود معادل با 40 دلار خواهد بود. هنگامی که قیمت به حد سود اول رسید (به 20 دلار سود رسید)، می توانید حد ضرر خود را جابه جا کنید و بر روی نقطه ورود خود قرار دهید. هنگامی که معامله خود را بدین روش ریسک فری کردید، دیگر نیازی به نگرانی بابت از دست رفتن سرمایه ندارید؛ زیرا حد ضرر بر روی نقطه ورود قرار گرفته واگر قیمت به آن جا بازگردد، شما سر به سر از معامله خارج می شوید.
سخن پایانی
در این مقاله سعی شد تا شما را با ریسک فری در فارکس آشنا کنیم. البته توجه به این نکته مهم است که ریسک فری در تمامی بازار های مالی کاربرد دارد و فقط مربوط به فارکس نیست. با توجه به این موضوع سعی کردیم که مثال هایی را از سایر بازار ها درمورد خدمت شما عرض کنیم. همان طور که در طول مقاله گفته شد، ریسک فری یعنی معامله بدون ریسک و ضرر، اما هیچ معامله ای بدون ریسک نخواهد بود. براساس تکنیک هایی که در طول مقاله گفته شد، می توان ریسک معاملات را به طور قابل توجهی کاهش داد و حتی به صفر رساند. در صورتی که قصد ریسک فری کردن معاملات خود را دارید، ابتدا بهتر است که روش های مختلف را در حساب دمو امتحان کنید. با این کار علاوه بر اینکه بر روی روش های مختلف تسلط پیدا می کنید، می توانید روشی که برای شما ایده آل تر است را پیدا کنید و از آن برای ریسک فری کردن معاملات خود استفاده کنید تا نتیجه بهتری بگیرید. [1] [2] [3]