معرفی و بررسی انواع سبک های پرایس اکشن
در تحلیل تکنیکال به بررسی رفتار قیمت در گذشته می پردازیم؛ این تعریف ساده ای از تحلیل تکنیکال است که بر اساس آن می توان گفت فقط یک سبک در تحلیل تکنیکال وجود دارد که به آن رفتار قیمت یا پرایس اکشن (price action) گفته می شود. بر اساس پرایس اکشن، انواع سبک های معاملاتی به وجود آمده است. سبک های مختلفی که توسط اساتید مشهور ارائه شده مانند سبک RTM، ICT، ال بروکس، لنس بگز و… که شما می توانید بر اساس شخصیت، علایق و توانایی های خود، یکی از آن ها را انتخاب کنید. در ادامه مقاله به معرفی برخی از مهم ترین و معروف ترین سبک های پرایس اکشن می پردازیم.
آموزش پرایس اکشنبه زبان ساده
تاریخچه تحلیل تکنیکال و پرایس اکشن
فهرست مطالب
پیدایش آن به قرن 17 بر می گردد؛ در طی قرن هفدهم میلادی فردی به نام (جوزف وگا) با بررسی تکنیکالی قیمتها در بازار هلند معامله انجام داد. پس از آن در طی قرن هجدهم میلادی، تحلیل کندلی (شمعی) رواج یافت که توسط شخصی به نام مونه هیسا هما (Munehisa Homma) اختراع شد. در ابتدا از کندل ها برای ثبت و بررسی میزان تغییرات قیمت کالاها و به ویژه برنج استفاده می کردند. با رشد بازارهای مالی، استفاده از کندل ها بیشتر شد و الگوهای کندلی ایجاد و گسترش یافت.
پس از هما، در قرن 19، چارلز داو توانست نظریه خود را از الگوهای رفتاری تکرار شونده ای را از قیمت شناسایی کند. پس از آن افراد زیادی در این زمینه کار کردند و روش های شخصی سازی شده خود را منتشر کردند. به طور کلی پرایس اکشن کلاسیک دارای 3 اصل کلی است که عبارتست از:
1- همه چیز در قیمت لحاظ شده است.
2- قیمت ها بر اساس روند حرکت می کنند.
3- تاریخ و گذشته بازار تکرار خواهد شد.
ال بروکس، لنس بکز، نلسون الیوت و … افراد تاثیر گذاری بودند که توانستند با الگو برداری از نظریه داو، هر کدام روش خود را مطرح و گسترش دهند.
در همان قرن 19، ریچارد وایکوف که یک معامله گر و سرمایه گذار بود که نظریه خود را ارائه داد. توانست نگاهی تازه از تحلیل تکنیکال را ارائه دهد و دیدگاه متفاوتی از حرکت قیمت را ایجاد کند. برخی ها معتقدند که روش وایکوف پایه و اساس پرایس اکشن است که به دنبال کشف و فهم نواحی عرضه و تقاضاست. از سبک های معروفی که با الگو برداری از نظریه وایکوف ایجاد شد می توان به ICT، RTM و… نیز اشاره کرد.
نمونه ای از بهترین سبک هایی که از نظریه چارلز داو ارائه شد:
پرایس اکشن ال بروکس
پرایس اکشن ال بروکس را می توان نسخه شخصی سازی شده و پیشرفته تر پرایس اکشن کلاسیک دانست. در این روش، بازار را باید کندل به کندل با الگوهای کندل شناسی بررسی کرد و هر کندل دارای اطلاعاتی از بازار است که با استفاده از این اطلاعات می توان حرکت بازار را درک کرد. در پرایس اکشن ال بروکس، چرخه بازار دارای سه حرکت متوالی است: حرکت شارپ (Spike)، حرکت در یک کانال در جهت حرکت شارپ و حرکت تردینگ رنج. اغلب اوقات این چرخه به صورت متوالی و پشت سر هم رخ می دهد؛ بدین صورت که ابتدا حرکت شارپ داریم، سپس کانال و در نهایت تردینگ رنج است. متناسب با اینکه در کدام یک از این حرکت های چرخه بازار هستیم، اقدام به معامله در بازار می شویم.
پرایس اکشن لنس بگز
در استراتژی لنس بگز از سه تایم فریم استفاده می شود که عبارت اند از: بلند مدت، میان مدت و کوتاه مدت. در این روش تریدر حرکت های قیمت را در چهارچوب حمایت و مقاومت تحلیل می کند و بر اساس آن روند حرکتی قیمت را در آینده پیش بینی می کند؛ در نتیجه، معامله گر متوجه می شود که چه فرصت های سودآوری در بازار برای معامله وجود دارد.
امواج الیوت
نظریه امواج الیوت به افتخار رالف نلسون الیوت (1871-1948) نامگذاری شده است. او یک حسابدار و نویسنده آمریکایی بود که با الهام از نظریه داو و مشاهدات شخصی خودش به این نتیجه رسید که حرکت بازار را میتوان با مشاهده و شناسایی الگوی تکراری امواج پیش بینی کرد.
نظریه داو نیز حرکت قیمت را برحسب امواج تعریف می کند، اما الیوت ماهیت فراکتالی بازار را کشف کرد. و برای اولین بار نظریه خود را در مورد الگوهای بازار در کتابی با عنوان اصل موج در سال 1938 منتشر کرد.
در سبک الیوت، حرکت در جهت روند در 5 موج ظاهر می شود (موج محرک یا (Motive و اصلاح روند در سه موج اتفاق میافتد )موج اصلاحی یا .(Corrective wave حرکت در جهت روند به صورت ,51,2,3,4 مشخص می شود و امواج اصلاحی با a,b,c شناخته می شوند. این الگوها را میتوانید در نمودارهای بلند مدت و کوتاه مدت مشاهده کنید.
پرایس اکشن RTM
پرایس اکشن RTM یکی از روش های تحلیل بازار است که بسیاری از سرمایه گذاران موفق از آن بهره می برند و با تکیه بر عوامل مختلف مالی که بی شک در آینده بر سرمایه گذاری آن ها اثر خواهد گذاشت، ریسک شکست معاملات خود را به کمترین حد ممکن میرسانند.
شخصی به نام ایف میانته به همراه برخی همکارانش با معرفی پرایس اکشن RTM سبکی جامع و کارآمد را عرضه کرد که می تواند یک سطح پایه را برای سرمایه گذاران فراهم کند تا با اتکا بر تحلیل و افکار خود، به نتیجه ای مطلوب تر برسند. در این سبک با پیدا کردن محل های عرضه و تقاضا بر روی نمودار قیمتی، علل تشکیل به وجود آمدن آن منطقه، روند سفارشها و افزایش احتمالی نقدینگی مورد توجه ویژه قرار گرفته تا هجوم یک باره افراد یا طرد کردن بازار توسط عده زیادی از معامله گران در قیمتهای مشخص را واکاوی و رفتارهای مشابه در آینده را پیش بینی کند.
پرایس اکشن RTM(صفر تا صد)
پرایس اکشن ICT
پرایس اکشن ICT رفتار بازیگران فعال در بازار را مورد بررسی قرار داده و مشخص می کند که چگونه تریدر های بزرگ بازار، سایر معامله گران را فریب می دهند؛ تا در مناطق جعلی و اشتباه، خرید یا فروش انجام دهند. این روش به معامله گران خرد (تریدرهایی که سرمایه کمی در بازار دارند و نقشی در تعیین جهت بازار ندارند) کمک می کند تا چشم اندازی مشابه تریدرهای بزرگ (که جهت بازار را تعیین می کنند، مانند: بانکها و مؤسسات) داشته باشند.
بنیان گذار این سبک، مایکل هادلسون بود؛ فردی که آن را به وجود آورد. هادلسون تحلیل گری قوی در موسسات مالی بود و چندین سال از کار حرفه ای خود را به این موضوع اختصاص داد. شما با سبک ICT هادلسون امکان بررسی رفتار معامله گران بزرگ، بانک ها و موسسات را خواهید داشت. با این سبک می توانید تشخیص دهید که معامله گران بزرگ بازار در چه قیمت هایی و چه زمانی با پول ها و سرمایه های بزرگ خود (پول هوشمند) که با آن روند بازار را تعیین می کنند، وارد معامله می شوند.
پرایس اکشن ICTچیست؟
سخن پایانی
در این مقاله به طور مختصر، پیدایش تحلیل تکنیکال و پرایس اکشن، نظریه های داو و وایکوف و سبک های ایجاد شده از این نظریه ها را مورد بررسی و معرفی قرار دادیم. تمام این سبک ها می توانند کاربرد، معایب و مزایای خود را داشته باشند که این هنر یک معامله گر است که بتواند از بین یکی از این سبک ها، بهترین سبکی که متناسب با شخصیت، علایق، روحیات و احساسات وی است را انتخاب کند. برای این کار یک معامله اگر ابتدا نیاز دارد تا خودش را به خوبی بشناسد و سپس اطلاعات کلی و مختصری از هر سبک را یاد بگیرد تا بتواند سبک مناسب خود را انتخاب کند.