شاید تا کنون اسم الگوی مثلث به گوشتان خورده باشد. الگو مثلث الگویی است که در بورس و تحلیل تکنیکال کاربرد دارد. معامله گران در بازارهای بورسی هر روزه بیشتر و بیشتر نسبت به اهمیت آموختن این الگوهای مثلثی و تحلیل تکنیکال پی میبرند؛ بنابراین اگر میخواهید در بازارهای بورسی فعالیت کنید، آشنایی با این مثلثها و تحلیلهای کاربردی آنها میتواند برای شما بسیار کارآمد و به در بخور باشد. در این مقاله قصد داریم شما را با الگوی مثلث در بورس و تحلیل تکنیکال آشنا کنیم. به این منظور، در این مقاله انواع مثلث در تکنیکال را به شما معرفی خواهیم کرد و درباره هر کدام، توضیحاتی به شما ارائه میکنیم. برای آشنایی بیشتر با این مفهوم بورسی و کاربرد آن توصیه میکنیم تا پایان این مقاله ما را همراهی کنید.
منظور از الگوی مثلث در بورس چیست
فهرست مطالب
الگوهای مثلثی در بورس، الگوهایی ادامه دهنده محسوب میشوند. البته گاه این الگوها میتوانند عملکردی برگشتی داشته باشند و شبیه به الگوهای برگشتی کار کنند. تجزیه و تحلیل این الگوها برای پیش بینی وضعیت آینده بازار بورس و سهمها مورد استفاده قرار میگیرد. الگوهای مثلثی انواع مختلفی دارند.
انواع مثلث در طرح تکنیکال
چهار الگوی مثلث در بورس و تحلیل تکنیکال عبارتند از الگو مثلث متقارن، الگو مثلث صعودی، الگو مثلث نزولی و الگو مثلث انبساطی یا پهن شونده. این الگوهای مثلثی با یکدیگر تفاوت دارند و هر یک دارای ویژگیهای خاص و منحصر به فردی هستند. در ادامه مقاله تک تک این الگوهای مثلثی را نام برده و ویژگیهای هر یک از آنها را برایتان شرح میدهیم.
مثلث متقارن در بورس
برای تشخیص و یافتن الگوی مثلث متقارن باید با ویژگیهای آن آشنایی داشته باشید. برای تشخیص این الگو شما باید ابتدا شیب قیمتهای کف و سقف نمودار را تعیین کنید. چنان چه شیب این دو قسمت از نمودار به سمت یک نقطه همگرا حرکت کنند؛ به طوری که الگوی به دست آمده شبیه به یک مثلث باشد، یک الگو مثلث همگرا خواهید داشت. اما شاید برایتان این سوال پیش آمده باشد که این الگو چه زمان ایجاد میشود؟ چنان چه خریداران و فروشندگان در بازار یک سهم، توانایی لازم برای تشکیل یک روند مشخص در بازار را نداشته باشند، الگو مثلث متقارن ایجاد میشود.
به عبارت دیگر در این نمودارها، نه خریداران و نه فروشندگان توانایی کافی برای تغییر روند قیمتها به سود خودشان را ندارند. در نتیجه هر گاه مشاهده کردیم که این دو نقطه همگرایی دارند و به هم نزدیک شونده هستند، باید بدانیم که به زودی یک حرکت ناگهانی در بازار رخ خواهد داد. هرچند با تحلیل این نمودار نمیتوان فهمید که کدام یک از این دو طرف در نهایت پیروز خواهد شد و تنها میتوان فهمید که وقوع یک اتفاق و تغییر غریب الوقوع در بازار میتواند یکی از طرفین معامله را در بازار به زانو دربیاورد. با کشیدن این مثلث میتوان پس از تغییر الگوی بازار به سرعت از آن آگاه شد و در سمت برنده معاملات خود را آغاز کرد.
مثلث صعودی در بورس
الگو مثلث صعودی زمانی قابل مشاهده است که یکی از سطوح مقاومت داشته باشد و در سطح دیگر شاهد روند صعودی باشیم. حال باید بدانیم که الگوی مثلث صعودی چه زمان ایجاد میشود؟ الگو مثلث صعودی زمانی شکل میگیرد که خریداران نتوانند بالاتر از سطح تعیین شده، سفارشات خود را ثبت کنند. به همین دلیل آنها به ناچار و در طول زمان، قیمتها را با یک سیر صعودی به سمت بالا حرکت میدهند. به دلیل حرکت قیمت کف روی سطح روند صعودی، به تدریج آن قدر به سطح مقاوت فشار وارد میشود تا مقاومت در یک نقطه شکسته شود. همین موضوع سبب میشود که خریداران به مرور صاحب قدرت بیشتری شوند.
با این روند، بازار به چه سمتی حرکت خواهد کرد؟
در قسمت قبلی گفتیم که طی این روند، در نهایت خریداران پیروز میدان خواهند شد و میتوانند مقاومتها را در هم بشکنند. اما آیا این موضوع همیشگی است و همواره خریداران صحنه این مبارزه را پیروزمندانه ترک میکنند؟ خیر. در تمامی موارد این روند به سود خریداران تمام نمیشود و گاه امکان دارد خریداران آن قدر قدرتمند نباشند که بتوانند از این مبارزه پیروز خارج شوند. البته در تحلیل الگو مثلث صعودی، جهت حرکت سهمها اهمیت چندانی ندارد. با این تحلیل ما باید بتوانیم بفهمیم که بازار به چه سمتی حرکت میکند و در همان راستا حرکت کنیم.
مثلث نزولی در بورس
الگوی مثلث نزولی در بورس، درست در مقابل الگوی صعودی قرار میگیرد. برای پیدا کردن الگو مثلث نزولی، شما باید حالتی را پیدا کنید که در آن شیب بالایی روند نزولی داشته باشد و قسمت پایینی آن از یک الگو با شیب ثابت پیروی کند. با وجود این خط حمایت که در قسمت پایینی نمودار قرار گفته است، این طور به نظر میرسد که قیمتها نمیتوانند از این خط عبور کنند و آن را بشکنند. روند تدریجی نزولی و کاهشی قیمتها نشان میدهد که قدرت به مرور از دست خریداران خارج شده و از آن فروشندگان میشود. اگر این روند نزولی هم چنان ادامه پیدا کند، ممکن است خط حمایت شکسته شود و قیمتها بیشتر و بیشتر سقوط کنند. حال چنان چه خط حمایت از قدرت کافی برای مقابله با این روند برخوردار باشد، برخورد نمودار نزولی قیمتها به این خط موجب خواهد شد که قیمتها برگشت کنند و یک سیر صعودی را در پیش بگیرند.
مثلث پهن شونده در بورس
الگوی مثلث پهن شونده در بورس، یکی دیگر از الگوهای مثلثی بورس و در واقع نادرترین و کم یابترین آنها است. این الگو به شکل یک مثلث برعکس یا واژگون دیده میشود. در واقع این الگو کاملا برعکس الگو مثلث است. سه الگو مثلث متقارن، صعودی و نزولی که در قسمتهای پیشین مورد تحلیل و بررسی قرار گرفتند، از به همین نزدیک شدن دو خط همگرا یا نزدیک شونده به وجود میآمدند. با توجه به اسم الگوی پهن شونده یا انبساطی میتوان نتیجه گرفت که این الگو با سه الگوی قبلی کاملا متفاوت بوده و الگویی کاملا برعکس آنها دارد. در الگو مثلث پهن شونده، خطوط تشکیل دهنده مثلث درحال دور شدن هستند و به شکل یک مثلث در حال توسعه یا در حال انبساط دیده میشوند. الگو مثلث پهن شونده یا الگوی انبساطی را همچنین با نام الگوی بلندگوی دستی میشناسیم.
از دیگر تفاوتهای این الگو با سایر الگوهای مثلث میتوان به تفاوت در الگوی حجم آنها اشاره کرد. در الگوهای مثلثی که پیشتر به شما معرفی کردیم، با نزدیک شدن به راس مثلث، حجم مثلث کمتر میشد؛ اما در الگوی مثلث انبساطی یا پهن شونده، با گسترش بازه قیمتی، حجم مثلث افزایش پیدا میکند. هرگاه چنین الگویی را در نمودارهای بازار مشاهده کردید، بدانید که این الگو میتواند بیانگر احساسی و غیر قابل کنترل بودن بازار باشد. حال ممکن است بخواهید بدانید که این الگو به چه دلیل در بازارهای معاملاتی پدیدار میشود؟ چنان چه به هر دلیلی، تعداد زیادی از مردم به خرید یک سهم علاقه نشان بدهند و برای تهیه آن سهم متقاضی شوند، یک سقف قوی و بزرگ در بازار شکل میگیرد که همین مسئله میتواند موجب پیدایش الگو مثلث انبساطی یا حجمی شود.
نمودار مثلث در بورس و دلایل تحلیل آن
با نوسانات قیمت و نزدیک شدن قیمتها به راس مثلث، حجم معاملات کمتر میشود. حال در زمانی که الگو تکمیل میشود و قیمت به داخل خط روند نفوذ پیدا میکند، طبیعتا باید حجم معاملات با شدت زیادی افزایش پیدا کند. حرکتهای برگشتی زمانی رخ میدهند که قیمتها فعالیت بیشتری داشته باشند و معاملات با حجمهای سبکتری انجام شوند. تاثیر حجم و میزان معاملات بر ایجاد الگوهای برگشتی در حرکات صعودی، نسبت به حرکات نزولی بیشتر است. نکته دیگری که در بررسی حجم معاملات باید به آن توجه داشته باشید، این است که با وجود روند کاهشی حجم معاملات در زمان ایجاد الگو مثلث، توجه به این که سنگینتر بودن قیمتها در زمان حرکات افزایش رخ میدهد یا در زمان حرکات کاهشی، میتواند یک راهنمای بسیار عالی برای انجام معاملات شما باشد. مثلا زمانی که بازار روند افزایشی داشته باشد و قیمتها در حال صعود باشند، حجم معاملات بیشتر و سنگینتری نسبت به زمانی که بازار در روند نزولی قرار دارد، صورت میگیرند.
سخن پایانی
الگوی مثلث قسمتی از طرح تکنیکال است که باید با آن آشنایی پیدا کنید. در این مقاله الگو مثلث و انواع مثلث در تحلیل تکنیکال را برایتان شرح دادیم. داشتن دانش و اطلاعات کافی در رابطه با انواع الگوی مثلث در بورس، چگونگی تشخیص و کاربردهای آنها میتواند سهم بزرگی در انجام سرمایه گذاریها داشته باشد. به این صورت که با استفاده از این الگوها، میتوان روند صعودی یا نزولی بودن بازارهای معاملاتی را تشخیص داد و از آنها برای انجام معاملات بهره گرفت. الکوی مثلث در تحلیل تکنیکال از اهمیت ویژهای برخوردار است و شناخت و یادگیری آن برای فعالیت در بازارهای بورسی بسیار مفید و کارآمد است. از این رو آشنایی با الگوهای مثلث به عنوان یک تکنیک و قلق شناسایی بازار، ضرورت دارد و موجب میشود که شما بتوانید به موفقیت و سود بیشتری از طریق سرمایه گذاری صحیح در بازارهای بورسی دست پیدا کنید. امیدواریم که خواندن این مقاله توانسته باشد دانش تحلیل تکنیکال شما را در رابطه با بازارهای معاملاتی بورسی و سرمایه گذاری افزایش دهد.