بستن منو

اندیکاتور استوکاستیک چیست و چگونه به کمک آن معامله کنیم؟

تیم تحلیل دلفین وست
10 خرداد 1402

در تحلیل تکنیکال ابزارهای مختلفی برای تحلیل نمودار های قیمتی وجود دارد؛ یکی از بهترین و قدیمی ترین ابزارها، اندیکاتورها هستند و یاد گیری برخی از مهم ترین های آن ها برای هر تحلیل‌گر تکنیکال واجب است. یکی از معروف ترین و محبوب ترین این اندیکاتور ها، اندیکاتور استوکاستیک است. این اندیکاتور توسط جورج سی لین در اواخر دهه 1950 میلادی اختراع شد. استوکاستیک یک اندیکاتور حرکتی یا مومنتوم است که قیمت بسته شدن یک دارایی را با محدوده سقف تا کف قیمت آن در یک دوره زمانی معین مقایسه می کند. حساسیت این اندیکاتور به حرکات بازار با تنظیم دوره زمانی آن می تواند کاهش یا افزایش یابد. در این مقاله قصد داریم تا اندیکاتور استوکاستیک و نحوه کارکرد آن را به طور مفصل بررسی کنیم؛ پس با ما تا انتهای مقاله همراه باشید.

اندیکاتور چیست؟ به زبان ساده

اندیکاتور استوکاستیک چیست؟

همان طور که گفته شد، یک اندیکاتور حرکتی یا مومنتوم است که قیمت بسته شدن یک دارایی را با محدوده سقف تا کف قیمت آن در یک دوره زمانی معین مقایسه می کند. این اندیکاتور را می توان جزء دسته اسیلاتور ها دانست که در زیر نمودار قیمتی قرار می گیرد. محدوده حرکتی آن بین 0 تا 100 است. با کمک این اندیکاتور می توان روند ها، تغییر روند ها و واگرایی دارایی را شناسایی کرد، اما همیشه سیگنال های دریافتی دقیق و درست نیستند. مهم ترین کاربرد های آن عبارت اند از:

محدوده اشباع خرید و فروش

اولین و مهم ترین کاربرد آن، شناسایی محدوده اشباع خرید و اشباع فروش است. با کمک این اندیکاتور می توان این نواحی را شناسایی کرد. در صورتی که خط های این اندیکاتور به بالا 80 برود، نشان‌ دهنده اشباع خرید است. در شرایط اشباع خرید، افزایش حبابی قیمت را شاهد هستیم و زمان مناسبی برای خرید نیست.  زمانی که اندیکاتور به بالا محدوده 80 رفت، می توان اقدام به فروش کرد. در صورتی که خط های آن به زیر 20 برود، نشان‌ دهنده اشباع فروش است. در شرایط اشباع فروش، کاهش شدید قیمت را شاهد هستیم و زمان مناسبی برای فروش نیست؛ زیرا پشت این کاهش قیمت، منطقی نیست.

استوکاستیک چیست

در تصویر بالا نمونه هایی از محدوده های اشباع خرید و فروش را مشاهده می کنید. از سمت چپ تصویر، نقطه نارنجی اول مشاهده می کنید که استوکاستیک وارده محدوده اشباع خرید شده و قیمت از همان ناحیه به سمت بالا حرکت کرده است. در ادامه تصویر در نقطه نارنجی دوم مشاهده می کنید که استوکاستیک وارده محدوده اشباع فروش شده و قیمت از همان ناحیه به سمت پایین حرکت کرده است.مشاهده می کنید که باقی نقاط مشخص شده هم به همین ترتیب پیش رفته است.

خط K% و D%

اندیکاتور استوکستیک دارای تنظیمات پیش فرض است و با دوره زمانی (تایم فریم) 14 محاسبه می شود. از دو خط تشکیل شده است: یکی منعکس کننده مقدار واقعی اندیکاتور (نوسانگر) برای هر دوره (K%)، دیگری منعکس کننده میانگین متحرک سه دوره ای ساده خط قبلی است(D%) . عبور این دو خط از یک دیگر را می توان به عنوان سیگنال در نظر گرفت. به عبارت دقیق تر،

K% نشان ‌دهنده قیمت فعلی دارایی است که به صورت درصدی از تفاوت بین بالاترین و پایین ‌ترین مقادیر آن در یک دوره زمانی معین نشان داده می ‌شود. %D میانگین 3 دوره ای %K را نشان می دهد. این خط برای نشان دادن روند بلندمدت قیمت استفاده می شود.

آموزش اندیکاتور stochastic

در تصویر بالا سیگنال های صادر شده از استوکاستیک را مشاهده می کنید. خط آبی (K%) است که هرگاه از خط نارنجی (D%) عبور کرده، سیگنال خرید یا فروش صادر کرده است. هنگامی که خط آبی از خط نارنجی به سمت بالا عبور کرده و آن را شکسته است. سیگنال خرید صادر شده است. هنگامی که خط آبی از خط نارنجی به سمت پایین عبور کرده و آن را شکسته است، سیگنال فروش صادر شده است. در صورتی که این شکست در محدوده اشباع خرید یا فروش باشد، سیگنال صادر شده قوی تر خواهد بود.

واگرایی بین قیمت و اندیکاتور در اندیکاتور استوکاستیک

واگرایی بین نوسانگر و روند قیمت رخ می دهد که می تواند به عنوان یک سیگنال برگشت روند در نظر گرفته شود. برای مثال، زمانی که روند نزولی یک کف قیمتی جدید ایجاد می کند، اما نوسانگر یک کف بالاتر نسبت به قیمت ایجاد می کند، ممکن است نشان ‌دهنده این باشد که خرس‌ها خروج از بازار را دارند و یک صعود جدید در حال شکل ‌گیری است.

معامله با استوکاستیک

در تصویر بالا نمونه ای از واگرایی معمولی منفی و مثبت را بین روند قیمتی و استوکاستیک را مشاهده می کنید. در سمت چپ تصویر یک نمونه واگرایی معمولی مثبت را مشاهده می کنید که نوعی از واگرایی است که در انتهای روند نزولی رخ می دهد و پس از آن احتمالا روند صعودی را شاهد هستیم. در سمت راست تصویر یک نمونه واگرایی معمولی منفی را مشاهده می کنید که نوعی از واگرایی است که در انتهای روند صعودی رخ می دهد و پس از آن احتمالا روند نزولی را شاهد هستیم.

محدودیت های استوکاستیک Stochastic

محدودیت اولیه اسیلاتور این است که احتمال  ارائه سیگنال های نادرست و خطا دارد. برای مثال، یک سیگنال نزولی توسط استوکاستیک صادر می ‌شود، اما قیمت به سمت بالا حرکت می کند که می ‌تواند منجر به ضرر معامله گر شود. در شرایطی که روند قیمتی به شکل رِنج باشد، می تواند به صورت پشت سرهم و در تعداد بالا رخ دهد؛ ئر نتیجه، منجر به انجام معاملات اشتباه زیادی می شود. از راه‌ های کمک به این امر می توان به این اشاره کرد که روند قیمت را به عنوان یک فیلتر در نظر بگیرید؛ به عبارتی، در صورتی از سیگنال‌ ها استفاده می شود که تنها در جهت روند قیمتی باشند. راه دیگر این است که با ابزار های دیگر مانند سایر اندیکاتور ها مثل RSI یا ابزار های دیگر مثل محدوده حمایت و مقاومت، خط روند، فیبوناچی و… ترکیب شود تا سیگنال مطمئن تری دریافت شود.

سخن پایانی

در این مقاله به بررسی اندیکاتور استوکاستیک پرداختیم. این اندیکاتور یکی از محبوب و معروف ترین اندیکاتور ها است که بسیاری از کسانی که به روش تکنیکال معامله می کنند، مورد استفاده قرار می گیرد. با کمک این اندیکاتور به شناسایی محدوده های اشباع خرید و اشباع فروش می پردازیم. می توانیم به کمک آن سیگنال های خوبی را دریافت کنیم، اما به خاطر داشته باشید که همیشه سیگنال های درستی به ما نمی دهد و دارای خطا است؛ در نتیجه، مدیریت سرمایه فراموش نشود. دقت داشته باشید که برای استفاده از آن نیاز دارید که به طور کامل روی آن تسلط داشته باشید؛ پس بدون تمرین و آموزش از آن استفاده نکنید. همچنین از ابزار های دیگر نیز استفاده کنید، ترکیب این اندیکاتور با ابزار های دیگر تحلیل تکنیکال می تواند اطمینان بیشتری از صحت سیگنال بدست آمده به شما بدهد که سبب سود سازی بیشتر شما می شود.

پیشنهاد مطالعه:

5/5 - (2 امتیاز)
آموزش تحلیل تکنیکال انواع نمودار و آموزش تحلیل آنها کندل شناسی مبتدی تا پیشرفته +ویدیو اندیکاتور چیست؟ آموزش اندیکاتورها (مبتدی تا پیشرفته) خط روند چیست؟ آموزش معامله با انواع خط روند حمایت و مقاومت چیست و چگونه به کمک آن معامله کنیم؟ آموزش معامله با الگوهای کلاسیک تحلیل تکنیکال آموزش فیبوناچی در تحلیل تکنیکال (مبتدی تا پیشرفته) پرایس اکشن چیست؟ آموزش پرایس اکشن به زبان ساده معرفی و بررسی انواع سبک های پرایس اکشن پرایس اکشن RTM چیست؟ کامل ترین آموزش سبک rtm +ویدیو پرایس اکشن ICT چیست؟ آموزش سبک ict (صفر تا صد) آموزش کامل تریدینگ ویو (Tradingview) + ویدیو امواج الیوت چیست؟ آموزش امواج الیوت پیشرفته نئو ویو چیست؟ آموزش تحلیل به سبک نئوویو آموزش الگوهای هارمونیک پیشرفته ایچیموکو چیست؟ آموزش صفر تا صد ایچیموکو

آخرین مقالات مرتبط

الگوی کاپ یا الگوی فنجان و دسته در تحلیل تکنیکال | انواع الگوی فنجان صعودی و نزولی

همان طور که می دانید، الگوهای قیمتی زیادی در تحلیل تکنیکال وجود دارد که برخی از این الگوها به صورت بازگشتی بوده و برخی دیگر به صورت ادامه دهنده می باشند. الگوهای ادامه دهنده نشا از ادامه دار بودن روند دارند، مانند الگو مستطیل و الگو پرچم؛ الگوهای بازگشتی نشان از تغییر روند دارند، مانند […]

ادامه مطلب

معرفی الگوی پروانه در تحلیل تکنیکال

احتمالا تاکنون نام الگوهای کلاسیک از جمله  الگو سر و شانه، کف و سقف دو قلو و… را شنیده اید؛ اما نوع دیگری از الگوها وجود دارند که به الگوهای هارمونیک نیز معروف می باشند. الگوهای هارمونیک یکی از بهترین شیوه های تحلیل تکنیکال است که با ترکیب اشکال هندسی و نسبت های فیبوناچی ایجاد […]

ادامه مطلب

پرایس اکشن چیست؟ آموزش پرایس اکشن به زبان ساده

آموزش پرایس اکشن چیست؟ قطعا تاکنون افراد زیادی را دیده اید که با هدف کسب سود یا کسب درآمد دلاری وارد بازارهای مالی شده اند؛ برخی از آن ها به موفقیت رسیده اند، اما متاسفانه برخی از آن ها ضرر های بزرگی را تجربه کرده اند. دلیل اینکه برخی از افراد دچار ضرر می شوند، […]

ادامه مطلب

دیدگاه‌ها

مشاهده نظرات بیشتر

دیدگاه خود را بنویسید

برای ثبت دیدگاه خود باید ثبت نام کنید یا وارد شوید.
آموزش تحلیل تکنیکال انواع نمودار و آموزش تحلیل آنها کندل شناسی مبتدی تا پیشرفته +ویدیو اندیکاتور چیست؟ آموزش اندیکاتورها (مبتدی تا پیشرفته) خط روند چیست؟ آموزش معامله با انواع خط روند حمایت و مقاومت چیست و چگونه به کمک آن معامله کنیم؟ آموزش معامله با الگوهای کلاسیک تحلیل تکنیکال آموزش فیبوناچی در تحلیل تکنیکال (مبتدی تا پیشرفته) پرایس اکشن چیست؟ آموزش پرایس اکشن به زبان ساده معرفی و بررسی انواع سبک های پرایس اکشن پرایس اکشن RTM چیست؟ کامل ترین آموزش سبک rtm +ویدیو پرایس اکشن ICT چیست؟ آموزش سبک ict (صفر تا صد) آموزش کامل تریدینگ ویو (Tradingview) + ویدیو امواج الیوت چیست؟ آموزش امواج الیوت پیشرفته نئو ویو چیست؟ آموزش تحلیل به سبک نئوویو آموزش الگوهای هارمونیک پیشرفته ایچیموکو چیست؟ آموزش صفر تا صد ایچیموکو

طراحی و توسعه توسط تیم فنی دلفین وست
تمامی حقوق محفوظ است.