امروز در این مقاله از دلفین وست میخواهیم قیمت پایانی سهم را معرفی کنیم و درمورد نحوه محاسبه آن نکاتی را ارائه دهیم. اولین گام سرمایه گذاری در بورس و ورود به بازار بورس دریافت کد بورسی به عنوان سرمایهگذار است. پس از این که وارد بازار سرمایه شوید خواهید دید نمادهای بیشمار و اعداد و ارقام زیادی وجود دارد که برای یک سرمایهگذاری موفق به شناختن یک به یک آنها نیاز دارید. اگر تابلوی بورسی یک نماد را دیده باشید، حتماً با اعداد و ارقام زیادی روبهرو شدهاید که یکی از آنها قیمت پایانی سهم در بورس است.
قیمت پایانی سهم چیست؟
فهرست مطالب
در شروع هر روز معاملاتی، قیمتی به عنوان قیمت بازگشایی مشخص میشود. این میزان، قیمتی را نشان میدهد که هر سهم معامله شده یک نماد باید از آن شروع شود. محاسبه این قیمت وابسته به حجم مبنا و قیمت پایانی سهام آن نماد است. بنابراین قیمت پایانی در بورس، یکی از اعداد پیش نیاز برای سایر محاسبات است. همچنین این عدد نشان میدهد در روز معاملاتی بعدی شروع قیمتها از چه مقدار باید باشد.
آخرین قیمت روز یا قیمت آخرین معامله چیست؟
قیمت آخرین معامله مفهوم دیگری است که به تعریف آن میپردازیم. قیمت آخرین معامله متغیر است به این معنی که اگر فردی بخواهد در بازار بورس معامله ای را انجام دهد برای سریعتر انجام شدن سفارش خود میتواند قیمت سفارش را نزدیک به قیمت آخرین معامله قرار دهد که احتمال انجام سفارش در زمان کم را افزایش میدهد.
ارتباط حجم معاملات با قیمت پایانی
در تابلو بورسی هر نماد دو حجم، یکی حجم معاملات و دیگری حجم مبنا وجود دارند. حجم مبنا برای هر نماد از طرف سازمان بورس تخمین زده میشود. چنانچه حجم معاملات یک روز بزرگتر یا مساوی حجم مبنا باشد، قیمت بازگشایی روز بعد بالاتر از قیمت پایانی خواهد بود و با رشد همراه است. برعکس، اگر حجم معاملات کمتر از حجم مبنا باشد، روز بعد قیمت بازگشایی افت خواهد داشت. به این ترتیب سودآوری یا زیاندهی سهم نیز مشخص خواهد شد.
قیمت پایانی سهم چگونه محاسبه میشود؟
قیمت پایانی برآیند یا میانگین نوسان قیمتی یک سهام در روز معاملاتی است، که حجم معاملات در محاسبه آن در نظر گرفته میشود.
برای محاسبه قیمت پایانی، ابتدا باید میانگین وزنی قیمتها را محاسبه کنید. برای مثال اگر بازه قیمتی 1000 تا 1500 تومان باشد ممکن است سه قیمت 1200، 1400 و 1500 در یک روز معامله شوند و هریک به ترتیب 2 هزار، 1500 و 500 عدد معامله را به خود اختصاص دهند. بنابراین با ضرب هر قیمت در وزن متناظر خود و سپس تقسیم آن بر کل تعداد میانگین وزنی را خواهید یافت.
حال کافی است، این مقدار را در فرمول زیر جایگذاری کرده و قیمت پایانی یک روز معاملاتی را به دست آورید. این فرمول زمانی استفاده میشود، که حجم معامله شده کمتر از حجم مبنا باشد. اگر حجم معاملات بزرگتر یا مساوی حجم مبنا باشد، قیمت پایانی با میانگین وزنی قیمتهای آن روز برابر است و فرمول پیچیدگی خاصی نخواهد داشت.
تفاوت قیمت پایانی و آخرین قیمت روز
قیمت پایانی باید محاسبه شود و از آن برای سایر محاسبات نیز استفاده میشود. اما آخرین قیمت روز، متفاوت است. آخرین قیمت روز، قیمت آخرین معاملهای است که در روز معاملاتی انجام شده است. این مقدار میتواند کمتر، بیشتر یا برای بر با قیمت پایانی سهم در بورس باشد. آخرین قیمت روز اگر بسیار بیشتر از قیمت پایانی باشد، با توجه به شرایط میتوان نتیجه گرفت که در روز بعد امکان ضرر وجود دارد. چرا که روز بعد قیمت بازگشایی برابر را قیمت پایانی امروز است و اگر فردی سهم را با اختلاف زیادی نسبت به قیمت پایانی خریده باشد، احتمال این که ضرر کند زیاد است. مقایسه قیمت پایانی و قیمت آخرین معامله در تابلوخوانی برای فعالان بورسی اهمیت زیادی دارد.
سخن پایانی
در این مقاله به بررسی قیمت پایانی و قیمت آخرین معامله و تفاوت آنها پرداختیم. اگر حجم معاملات حداقل لازم را داشته باشد، محاسبه قیمت پایانی سهم صورت میگیرد. در غیر این صورت تنها به میانگین وزنی معاملات روز بسنده میکنیم.
این مقاله بخش کوچکی از تابلوی بورسی را در بر داشت. اگر به سرمایهگذاری در بازار سرمایه علاقهمند هستید، توصیه ما در دلفین وست، شروع مطالعه و آموزش است. به همین منظور آشنایی با المانهای تابلو به عنوان اطلاعات پایهای شروع بسیار خوبی است.
اگر تحلیلها را نمیشناسید، ممکن است بتوانید با اطلاعات تابلو پیشبینیهای کوتاه مدت انجام دهید. برای این کار قیمت پایانی سهم که در برگیرنده چند عنصر مهم است، بسیار کاربرد دارد. اما سرمایهگذاری بدون تحلیل فاندمنتال و تکنیکال امکانپذیر نیست. برای شرکت در دورههای مرتبط و آموزش بورس از صفر میتوانید به خانواده دلفین وست بپیوندید.
برای یادگیری “یک سرمایه گذار چه چیزهایی را باید بداند” مسیر زیر را به شما پیشنهاد میکنیم:
- پیش گشایش در بورس چیست؟
- ارزش معاملات خرد چیست؟
- پرتفوی در بورس چیست؟
- منظور از رشد شارپی چیست و چه تاثیری در روند خرید سهام دارد؟
- قیمت پایانی سهم در بورس چیست و چگونه محاسبه میشود؟
- پذیره نویسی چیست و چه شرایطی دارد؟
- آشنایی با استراتژی مهم خرید و فروش پلهای در بورس
- روشهای نوسان گیری در بازارهای بورس و کریپتو + استراتژی معاملاتی
- مفهوم مارکت کپ و کاربردهای شناخت ارزش بازار
- دستگاه خودپرداز بیتکوین چیست و چگونه کار میکند؟
- استراتژی مومنتوم چیست؟ معامله براساس مومنتوم
- معرفی استراتژی DCA یا خرید پله ای
- پانیک سل (Panic Sell) یا فروش وحشتزده چیست؟
- پول هوشمند در بورس چیست و چگونه آن را شناسایی کنیم؟
- شبکه peer to peer یا همتا به همتا چیست؟ | هر آنچه باید بدانید!