تفاوت حاشیه سود ناخالص و حاشیه سود عملیاتی

حاشیه سود ناخالص و حاشیه سود عملیاتی، در پیش‌بینی سهام ارزشمند بورس نقش بسزایی دارند. در واقع این دو مفهوم علی‌رغم بررسی‌های دوره‌ای توسط مدیران ارشد، توسط سهامدارن نیز رصد می‌شوند تا میزان بازدهی شرکت‌ها تعیین شود. اما این دو تفاوت‌هایی با هم دارند که جای بررسی دارد. در این مطلب از دلفین وست، ضمن ارائه یک تعریف کلی از انواع حاشیه سود، تفاوت حاشیه سود ناخالص و حاشیه سود عملیاتی را بررسی خواهیم کرد. پس با ما همراه باشید.

حاشیه سود ناخالص چیست؟

سود ناخالص برابر با سود حاصل از فروش محصولات بدون حذف یا کسر هزینه‌های تولید است. سود ناخالص هر مجموعه یا شرکت تولیدی، به‌صورت دوره‌ای و سالانه توسط مدیران ارائه می‌شود. در برابر سود ناخالص، سود خالص قرار دارد که در آن، تمام هزینه‌های مستقیم و غیرمستقیم تولید از سود نهایی کسر می‌شود تا سود خالص یک مجموعه مورد بررسی قرار بگیرد. مقدار سود خالص و ناخالص را براساس درصد حساب می‌کنند. یعنی اگر سود ناخالص یک شرکت برابر با 25 ٪ باشد، یعنی آن شرکت در برابر هر 100 تومان فروشی که داشته، 25 تومان برایش سود ناخالص ایجاد شده است.

حاشیه سود عملیاتی چیست؟

سود عملیاتی به سودی گفته می‌شود که هزینه‌های متغیر تولید مانند هزینه‌ی اجاره، حقوق و دستمزد، هزینه آب، برق و گاز، حق بیمه و …. از آن کسر شده باشد. می‌توان سود عملیاتی را مشتقی از سود ناخالص در نظر گرفت که آن را نیز با درصد بیان می‌کنند. البته برای محاسبه‌ی سود عملیاتی، سود ناخالص نیز در نظر گرفته می‌شود. اگرچه بررسی سود عملیاتی یک شرکت به تنهایی برای پیش‌بینی اوضاع سهام آن شرکت کافی نیست، اما می‌تواند دید جامع و کلی در مورد آن شرکت به معامله‌گران و تحلیل‌گران ارائه دهد.

تفاوت حاشیه سود ناخالص و حاشیه سود عملیاتی در چیست؟

تفاوت حاشیه سود ناخالص و حاشیه سود عملیاتی در مقدار کسری هزینه‌ها است. در محاسبه‌ی سود ناخالص، هزینه خاصی از سود اصلی شرکت کم نمی‌شود، این در حالی است که در محاسبه‌ی حاشیه سود عملیاتی، هزینه‌های بسیاری از سود اصلی کسر می‌شود. اگرچه سود عملیاتی از سود ناخالص بدست می‌آید، اما کاربرد بیشتری در تحلیل‌ها دارد. در بررسی تفاوت حاشیه سود ناخالص و حاشیه سود عملیاتی، می‌توان گفت که: «سود ناخالص هزینه‌های مستقیم مربوط به تولید محصول را در نظر می‌گیرد، اما سود عملیاتی هزینه‌های سربار را مورد توجه قرار می‌‌دهد!»​

سخن پایانی

تفاوت این دو نوع حاشیه سود باعث می‌شود تا معامله‌گران تمام جنبه‌های کاری و بازدهی شرکت‌ها را در نظر بگیرند تا به ارزش ذاتی سهام آن‌ها در دوره‌های زمانی خاص پی ببرند. اگر شما هم می‌خواهید یکی از تحلیل‌گران بنیادی بورس باشید و خودتان پیش‌بینی‌های لازم در خصوص خرید یا فروش سهام را انجام دهید، می‌توانید از آموزش‌ تحلیل بنیادی بورس استفاده کنید. یادتان باشد تنها مهارت و دانش شخصی است که می‌تواند سود خوبی را نصیب شما کند، نه هیچ چیز دیگر!​

برای یادگیری “انواع سود” مسیر زیر را به شما پیشنهاد می‌کنیم:

​​

5/5 - (1 امتیاز)
دیدگاهتان را بنویسید