هرچیزی که مربوط به دنیای ارزهای دیجیتالی باشد، یک مسئلهی بحثبرانگیز برای علاقهمندان به این حوزه است. امروزه حتی مردمان عادی که سابقه دانش مالی و فعالیت در بازارهای بزرگ اقتصادی را ندارد هم به خرید و فروش کوینها و آموزش ارزهای دیجیتال تمایل پیدا کردهاند. شاید دلیل امر را بتوان در چشمانداز ایدهآل ارزهای دیجیتال برای تصرف اقتصاد آینده و افزایش روزافزون قیمت آنها جستجو کرد. اما در بین تمام اصطلاحات رایج برای ارزهای دیجیتال، با لفظی به نام «آلت کوین» روبه رو هستیم که در این مطلب میخواهیم بدانیم آلت کوین چیست و آن را مورد بررسی قرار دهیم. اگر شما نیز نسبت به ماهیت چنین اصطلاحی کنجکاو هستید، با ما همراه باشید تا در نهایت با هم بدانیم که آلت کوین چیست، چه مزایا و معایبی دارد و بهترین آنها کدامند.
آلت کوین چیست؟
قبل از اینکه بدانیم Alitcoin چیست، باید بدانیم که ارز دیجیتال به چه معناست؛ ارزهای دیجیتال، پولهای رمزنگاری شدهای هستند که تحت بستری به نام بلاک چین «Blockchain» طراحی و اجرا میشوند. بلاک چین به معنای زنجیرهای از بلوکهای دادهای به هم پیوسته است که اطلاعات هر رمزارز یا ارز دیجیتال در آن ذخیره میشود. یکی از ویژگیهای اصلی تکنولوژی بلاک چین، خاصیت اجماع و غیرمتمرکز بودن آن است؛ به این معنی که اطلاعات تراکنشهایی که برای رمزارزها در محیط بلاک چین ثبت میشوند، برای تمام نودها (افراد) حاضر در شبکه بلاک چین ارسال میشود و هرگاه یکی از نسخههای این تراکنشها از بین برود، دیگر نسخههای آن در شبکه بلاک چین موجود است و نمیتوان منکر آن شد.
حالا با این پیشزمینه در مورد دنیای رمزارزها، باید بدانیم که رمزارزها یا ارزهای دیجیتال، خود بر دو نوع زیر هستند:
- بیت کوین «Bitcoin»
بیت کوین اولین ارز دیجیتال جهان است که در سال ۲۰۰۸ در قالب یک وایتپیپر (مقاله معارفه ارز دیجیتال) توسط شخصی به نام «ساتوشی ناکاموتو» به جهانیان معرفی شد. در ابتدا بیت کوین ارزش بسیار اندکی داشت، اما کمکم که ویژگیهای این رمزارز مورد توجه عموم مردم و دولتها قرار گرفت، ارزش آن بالاتر رفت. به طوریکه ارزش کنونی یک واحد بیت کوین، نزدیک به شصتهزار دلار است.
- آلت کوین «Altcoin»
پس از بیت کوین، ارزهای دیجیتال دیگری نیز طراحی و ارائه شدهاند که هریک از آنها نیز ویژگیهای مختص به خود را دارند. به تمام ارزهای دیجیتالی که پس از بیت کوین ایجاد شدند، اصطلاحاً «آلت کوین» گفته میشود. برخی از آلتکوینها نیز ارزش و اعتبار بالایی در مارکت کریپتوکارنسی داشته و با حجم بالایی مورد معامله قرار میگیرد. پس از اینکه فهمیدیم آلت کوین چیست، در ادامه، ویژگیهای آنان و همچنین انواع آن را نیز بررسی خواهیم کرد.
چرا آلت کوین ها به وجود آمدند؟
همانطور که قبلاً اشاره کردیم، ارزهای دیجیتال، اقتصاد آینده بشر را نشانه گرفتهاند و یک تهدید جدی برای سیستم پولی رایج کشورها به حساب میآیند. با این حساب، طبیعی است که به دنبال بیت کوین، آلت کوینهای بسیاری به وجود بیایند. البته دیگر دلیل وجود این آلت کوینها، کاربردها و ویژگیهای متفاوت آنها است. برای مثال، برخی از آلت کوینها بر روی ویژگی امنیت و حفظ حریم خصوصی کاربران تأکید دارند، برخی دیگر نیز به دنبال اجرای پروژههای غیرمتمرکز هستند. تا به امروز بیش از ۵۰۰۰ آلت کوین ایجاد شده است که البته همگی آنها در دنیای کریپتوکارنسی ماندگار نیستند و به مرور اگر قوی عمل نکنند، از بین رفته و از عرصهی رقابت خارج میشوند. البته شما به هر آلت کوینی که علاقه داشته باشید، با مطالعهی وایت پیپر آن میتوانید به ویژگیهای آن پی ببرید.
تفاوت بیت کوین با آلت کوین چیست؟
تفاوت آلت کوین و بیت کوین بسیار است که از جمله آن میتوان همان ویژگیهای متفاوت آلت کوینها در برابر بیت کوین را نام برد. علاوه بر آن، ارزش متفاوتی است که هریک از ارزهای دیجیتال دارند و همین امر هم سبب میشود تا بهصورت متفاوت و با حجمهای متفاوتی مورد معامله و ترید قرار بگیرند. البته علیرغم تمام تفاوتهایی که بین بیت کوین و آلت کوین وجود دارد، یک تفاوت اصلی وجود دارد و آن این است که بیت کوین به تنهایی، ارزشمندترین، قویترین، محبوبترین و بهترین ارز دیجیتالی است که جهان تا به امروز به خود دیده است. بیت کوین به تنهایی در برابر تمام آلت کوینها قرار دارد.
انواع آلت کوین ها کدامند؟
با توجه به تفاوت در ویژگیهایی که هر آلت کوین با آن ارائه میشود، انواع آنها را میتوان به گروههای زیر دستهبندی کرد:
- آلت کوینهای مبتنی بر ماینینگ «Mining-Based Altcoins»
این دسته از آلت کوینها بیشتر از سایر انواع آن به بیت کوین شباهت دارند، زیرا آنها نیز مانند بیت کوین، با استخراج بدست میآیند. استخراج یا ماینینگ عملی است که در طی آن با حل کردن مسائل چالشبرانگیز ریاضیات، کوینها (هر واحد از ارز دیجیتال) استخراج میشوند و در اختیار شبکه قرار میگیرند. از جمله بهترین آلت کوینهای مبتنی بر ماینیگ میتوان اتریوم «Ethereum» را نام برد که در ماه فوریه سال ۲۰۲۰ این عنوان را به خود گرفت.
- آلت کوین های با ثبات «Stablecoin»
ارز دیجیتال با ثبات، به دنبال کاهش نوسانات برای بهبود بیت کوین است. در واقع با اتصال ارزهای دیجیتال به ارزهای فیات (ارزهای رایج جهان مانند دلار و یورو)، ارزهای باثبات یا استبل کوینها ایجاد میشوند که از جمله مهمترین آنها میتوان «Libra Facebook» و تتر «Tether» یا همان دلار دیجیتالی را نام برد.
- توکن های امنیتی (توکن اوراق بهادار) «Security tokens»
این دسته از آلتکوینها ساختاری شبیه به سهام سنتی دارند و اغلب با ارائه کوین اولیه – عرضه اولیه – (ICO) همراه هستند و ویژگیهایی مانند مالکیت یا پرداخت را نوید میدهند و به یک معامله متصل هستند.
- توکن های ابزاری (توکن کمکی) «Utility tokens»
توکنهای ابزاری، همانطور که از نام آنها هم مشخص است، به دنبال خدمترسانی هستند و در برابر سایر آلت کوینها، نمونههای ابزاری به حساب میآیند. معمولاً این مدل از آلت کوین نیز بهصورت توکن اولیه (ICO) عرضه میشوند و یکی از نمونههای آن فایلکوینها «Filecoin» است که در فضای ذخیرهسازی غیرمتمرکز فایلها، قابلیت معاوضه دارند.
- آلت کوین های اولیه
پس از بیت کوین، اولین آلت کوینهایی که به جهان معرفی شدند، دو نمونهی زیر بودند که از آنها با عنوان «آلت کوینهای اولیه» نام میبرند:
- نمکوین «Namecoin»
اولین نمونه آلت کوین، نمکوین بود که در ماه آوریل سال ۲۰۱۱ ارائه شد. این ارز دیجیتال نیز مانند بیت کوین از الگوریتم اثبات کار استفاده میکرد و محدود به ۲۱ میلیون کوین بود. نمکوین این قابلیت را به افراد میداد تا با استفاده از دامنههای «.bit» به استخراج بپردازند و این امر با هدف ناشناس ماندن و سانسورستیزی انجام میشد.
- لایت کوین «Litecoin»
لایت کوین، دیگر آلت کوین اولیه بود که در ماه اکتبر سال ۲۰۱۱ ارائه شد. به لایت کوین «نقرهای در برابر طلای بیت کوین» گفته میشد. اگرچه لایت کوین شباهتهای بسیاری با بیت کوین دارد، اما تفاوتهایی هم دارد که از جمله آنها میتوان به تعداد کوینهای لایت کوین در برابر بیت کوین اشاره کرد. تعداد کوینهای لایت کوین، تقریباً چهار برابر کوینهای بیت کوین، چیزی در حدود ۸۵ میلیون لایت کوین است.
مزایای آلت کوین ها
حالا که میدانیم آلت کوین چیست و چه انواعی دارد، اگر بخواهیم مزایای آلت کوینها را بهصورت جمعی مورد بررسی قرار دهیم، این مزایا به قرار زیر هستند:
- بهبود نواقص بیت کوین
بیت کوین به عنوان اولین رمزارز جهان، قطعاً با نواقص و مشکلاتی همراه است که آلت کوینها قادر به پوشش دادن این نقصها هستند که از جمله آنها میتوان به بهبود سرعت، کم شدن هزینهی استخراج و …. اشاره کرد.
- ایجاد فضای رقابتی
همهی آلت کوینها به نوعی با بیت کوین رقابت دارند و میخواهند هربار بیشتر از پیش جایگاه خود در مارکت کریپتو را ارتقا داده و به بیت کوین نزدیکتر شوند. همین تمایل به رقابت با بیت کوین، اساس کار پیشرفت آلت کوینها و امیدواری به آنها است.
- انجام تراکنش با کارمزد پایین
یکی از اصلیترین مزایای آلت کوینها به عنوان یک شیوهی مدرن برای انجام تراکنشهای مالی، پایین بودن کارمزد این تراکنشها است که یکی دیگر از مزایای آنها به حساب میآید.
معایب آلت کوین ها
آلت کوینها علیرغم مزایایی که نام بردیم، معایبی نیز دارند که اگر بخواهیم بدانیم معایب آلت کوین چیست، میتوانیم دو نمونهی زیر را نام ببریم:
- ارزش ناپایدار
در بین هزاران آلت کوینی که در حال حاضر وجود دارند، انتخاب مناسبترین آلت کوینها برای سرمایه گذاری، کار سختی است و همین امر هم سبب میشود تا ارزش این ارزها بهشدت دستخوش تغییر شده و درگیر نوسانات پیدرپی باشند.
- تقلب و کلاهبرداری های بسیار
با توجه به کاراییهای متفاوتی که هر در آلت کوین وجود دارد و اینکه همگی آنها توسط یک سری برنامهنویسیان ایجاد شدهاند، وجود باگ در سیستم امنیتی برخی از آنها، بسیار متداول است و همین امر سبب بروز تقلب و کلاهبرداریهای بسیاری در دنیای آلت کوینها میشود.
بهترین آلت کوین ها
قطعاً در بین تعداد زیادی آلت کوین که در مارکت کریپتوکارنسی وجود دارند، تنها روی تعداد اندکی از آنها میتوان برای بلندمدت حساب کرد. برخی از مشهورترین آلت کوینها، پس از سالها امتحان خود به بازار را پس دادهاند و لیاقت خود را ثابت کردهاند. پس میتوان با اطمینان بیشتری روی آنها سرمایه گذاری کرد. از جمله بهترین آلت کوینها میتوان نمونههای زیر را نام برد:
- اتریوم «ETH»
اتریوم با عنوان «ملکه ارزهای دیجیتال» شناخته شده و ارائهی آن به ۲۰۱۳ برمیگردد. اتریوم بر روی قابلیت غیرمتمرکز بودن تأکید دارد و میتواند کاری کند که قراردادهای هوشمند و دیگر برنامههای غیرمتمرکز، بدون هیچ خرابی، کلاهبرداری، تقلب یا دخالت، طراحی و اجرا شوند. اتریوم روز به روز جایگاه بالاتری را در بین تریدرهای بازار کریپتو پیدا میکند و یکی از بهترین آلت کوینها برای سرمایه گذاری و تریدینگ به حساب میآید.
- تِتِر «USDT»
تتر در سال ۲۰۱۴ پا به عرضه وجود نهاد و برعکس دیگر ارزهای دیجیتال که تمایل به افزایش قیمت دارند، این رمزارز، ارزش خود را ثابت نگه میدارد تا از نوسانات بازار جلوگیری کند (آلت کوین با ثبات). سرمایه گذاران هرگاه سرمایه رمزارزی خود را در خطر ببینند، میتوانند دارایی خود با با تتر معامله کنند.
- ریپل «XRP»
فعالیت رمزاری شرکت ریپل از سال ۲۰۱۱ آغاز و در سال ۲۰۱۳ تکمیل شد. این در حالی است که سابقه کاری اصلی شرکت ریپل به سال ۲۰۰۴ برمیگردد. این آلت کوین پس از فراز و نشیبهای بسیار، امروز یکی دیگر از رمزارزهای پایه برای ترید و سرمایه گذاری به حساب میآید.
- بیت کوین کَش «BCH»
بیت کوین کَش در ماه آگوست سال ۲۰۱۷ به بازار کریپتو آمد و در پی یک هاردفورک «Hard Fork» بزرگ (بحث و جدل بین توسعهدهندگان رمزارزی) تکمیل و به یکی از اصلیترین آلت کوینها تبدیل شده است.
- لایت کوین «LTC»
لایت کوین به عنوان یک آلت کوین اولیه، سه سال پس از بیت کوین، در ۲۰۱۱ عرضه شد. لایت کوین پایه یک پرداختهای جهانی است و توسط هیچ مرجعی کنترل نمیشود. لایت کوین بسیار سریعتر از بیت کوین است و برای سرمایه گذاری توصیه میشود.
- پولکادات «DOT»
پولکادات در سال ۲۰۱۷ به بازار کریپتو آمد. این آلت کوین قصد دارد تا با ادغام کردن شبکههای بلاک چینی مختلف، یک شبکه یکپارچه بسازد. بیشتر کارشناسان، پولکادات را خطری جدی برای جایگاه اتریوم میدانند و رشد قوی این آلت کوین، آن را به یکی از بهترینهای بازار کریپتو تبدیل کرده است.
- کاردانو «ADA»
کاردانو در سال ۲۰۱۵ معرفی شد و هدف آن، ایجاد بستری مناسب و هموار برای مبادله رمزارزها است. کارانو یک رمزارز نسل سومی به حساب میآید. رمزارزهای نسل سوم، برخلاف سایر رمزارزهای اصلی مانند بیت کوین و اتریوم، امکان توسعه و گسترش بیشتری در سطح کلان دارند. بنابراین دیگر آلت کوین مهم و مطرح جهان، کاردانو است.
به علاوه گزینههای فوق، آلت کوینهایی چون استلار لومن «XLM»، بایننس کوین «BNB» و ایاس «EOS» نیز در جایگاه خوبی برای ترید و سرمایه گذاری در بازار رمزارزها قرار دارند. البته اگر شما بدانید که آلت کوین چیست و چگونه میتوان به ویژگیهای هرکدام از آنها پی برد، میتوانید دیگر آلت کوینهای ارزشمند بازار را نیز برای سرمایه گذاری خود انتخاب کرده و از مبادلهی آنها سود کنید. شما میتوانید برای دیدن تمام آلت کوینهای مارکت کریپتوکارنسی، به وبسایت کوینمارکتکَپ «www.coinmarketcap» مراجعه نمایید.
برای یادگیری “مقدمات آموزش سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال” مسیر زیر را به شما پیشنهاد میکنیم:
- آموزش سرمایه گذاری ارز دیجیتال | بهترین روش نگهداری رمزارزها چیست؟
- ارز دیجیتال چیست و چه کاربردی دارد؟
- آشنایی با مهمترین و رایجترین اصطلاحات ارزهای دیجیتال | ۳۵ اصطلاح و ۴۴ مخفف
- آموزش ثبت نام در بایننس | آموزش ساخت اکانت و ورود به بایننس
- آموزش صرافی کوینکس + نحوه ثبت نام در Coinex
- آموزش صرافی کوکوین + ویدیو نحوه ثبت نام در صرافی کوکوین Kucoin
- آموزش خرید و فروش ارز دیجیتال
- چگونه بیت کوین بخریم؟ آموزش خرید بیت کوین + ویدیو
- آلت کوین چیست؟ | تفاوت آلت کوین و بیت کوین
- پیشبینی آینده ارزهای دیجیتال
- آموزش کوین مارکت کپ + ثبت نام در CoinMarketCap
- چطور از حساب بایننس پول برداشت کنیم؟ | لاک شدن حساب بایننس
- معرفی ۱۰ مورد از بهترین ارزهای دیجیتال برای سرمایهگذاری کوتاهمدت
- بهترین صرافی جایگزین بایننس برای ایرانیان | ۱۷ صرافی جایگزین برای بایننس
- آشنایی با انواع صرافی غیر متمرکز یا DEX | چطور از دکسها استفاده کنیم؟
- پرایوسی کوین چیست؟ معرفی برترین کوینهای حریم خصوصی
- جرایم دنیای ارزهای دیجیتال | وضعیت قانونی استخراج بیت کوین در ایران
- دلایل شکست معاملهگران مبتدی در بازار بورس و کریپتو
- معرفی سازمان خودخوان غیرمتمرکز دائو DAO و پروژههای این سازمان
- پروژه دیفای | معرفی ۱۵ پروژه نوپای دیفای برای سرمایهگذاری در سال ۲۰۲۱
- گس اتریوم چیست و لایه دوم اتریوم چرا به وجود آمده است؟
- آموزش ساخت nft | چگونه nft بسازیم
- کریپتوپانکس (CryptoPunks) چیست؟
- دامیننس بیتکوین چیست؟ همهچیز در مورد دامیننس یا سلطه بیتکوین
- ۱۱ پروژه متاورسی و بازیهای درآمدزا در سال ۲۰۲۲ که باید زیرنظر بگیرید
- سبد سرمایهگذاری ارز دیجیتال چیست + نکاتی برای ساخت پورتفولیوی سودآور
- حساب پسانداز بیتکوین | حساب پسانداز ارز دیجیتال چیست و چطور کار میکند؟
- کاربرد شاخص فاندینگ ریت (Funding Rate) | روشی برای پیشبینی قیمت بیتکوین