بهترین اندیکاتورهای تشخیص واگرایی

تیم تحلیل دلفین وست
9 خرداد 1402

در بازار های مالی، یکی از بهترین ابزارها برای تحلیل نمودار های قیمتی، واگرایی است. معامله گران و تحلیلگران می توانند از آن واگرایی تشخیص روند احتمالی بازارها و همچین دریافت سیگنال خرید را فروش استفاده کنند. واگرایی، حرکت قیمت در نمودار در جهتی مخالف با شاخص ‌های فنی (اندیکاتور- اسیلاتور) موجود بازار خواهد بود که اگر معامله گران بتوانند آن را به درستی تشخیص دهند، می توانند در تحلیل های خود، بسیار بهتر عمل کنند. اگر می‌ خواهید با لیستی از بهترین اندیکاتورهای تشخیص واگرایی آشنا شوید این مقاله برای شما نوشته شده‌ است.

واگراییچیست؟

واگرایی یا Divergence چیست؟

آشنایی با بهترین اندیکاتورها برای تشخیص واگرایی

با ما همراه باشید تا با بهترین اندیکاتورهای تشخیص واگرایی آشنا شوید:

تشخیص واگرایی با اندیکاتور RSI

شاخص قدرت نسبی یا اندیکاتور RSI (Relative Strength Index) شاخصی حرکتی است که در تحلیل تکنیکال مورد استفاده قرار گرفته و سرعت و تغییرات اخیر قیمت را به‌ منظور سنجش وضعیت، محاسبه می ‌کند.

این شاخص محبوب که در سال 1978 معرفی شد به‌ عنوان یک نوسان ‌ساز یا گراف خطی اعدادی در مقیاس صفر تا صد را نمایش داده که با ارائه سیگنال‌ هایی در مورد حرکت صعودی و نزولی قیمت  به معامله ‌گران اطلاعاتی از جمله اشباع خرید و اشباع فروش را ارائه می دهد. زمانی ‌که این اندیکاتور بالاتر از 70 را میرود، اشباع خرید و هنگامی ‌که زیر عدد 30 باشد، اشباع فروش خواهد بود.

بهترین اندیکاتور واگرایی

در تصویر بالا یک واگرایی معمولی منفی در RSI را مشاهده می کنید.

اندیکاتور CCI

اندیکاتور CCI (Commodity Channel Index) یکی از بهترین اندیکاتورهای تشخیص واگرایی و نوسانگری بر پایه حرکت است. یک شاخص فنی که میزان اختلاف بین قیمت فعلی و میانگین تاریخی قیمت را محاسبه کرده و به زمان بیش ‌ازحد خرید یا بیش ‌از حد فروش (اشباع خرید یا فروش) یک نمودار قیمتی اشاره داشته و می ‌توان از آن به‌ منظور ارائه سیگنال بهره برد. محدوده اندیکاتور  CCI بین -100 تا +100 است که cci در نمودار از محدوده 100+  به بالا حرکت می‌کند، نشان‌دهنده اشباع خرید، در عوض،‌ هنگام قرار گرفتن آن در پایین محدوده 100- ، اشباع فروش را نشان می دهد.

تشخیص واگرایی

در تصویر بالا، یک نمونه واگرایی در اندیکاتور CCI را مشاهده می کنید.

اندیکاتور OBV

یکی دیگر از بهترین اندیکاتورهای تشخیص واگرایی، شاخص حجم در تعادل ( (OBV است که با استفاده از جریان حجم، تغییرات قیمت را در آینده پیش ‌بینی خواهد کرد؛ در واقع این شاخص شتاب معاملاتی فنی با بیان عمق احساسات جامعه بازارهای مالی می ‌تواند به معامله ‌گران کمک کند تا به یک نتیجه ‌گیری صعودی یا نزولی از آینده بازار دست یابند.

برای نخستین ‌بار جوزف گرانتویل در سال 1963 این شاخص را معرفی کرد و با عقیده بر تاثیر بالای حجم بر بازار که حتی آن را نیروی کلیدی بازار عنوان می ‌کرد؛ شاخص OBV را به ‌نحوی طراحی کرد که توانایی پیش ‌بینی حرکت ‌های عمده بازار بر پایه تغییرات حجم را داشته باشد. وی بر این باور بود که در صورت افزایش قابل‌ توجه قیمت بدون تغییرات چشم‌ گیری در میزان حجم موجب خواهد شد تا در  نهایت قیمت یا به سمت بالا حرکت کند و یا سقوطی بزرگ را تجربه نمایند و این شاخص، یکی از بهترین اندیکاتورها برای واگرایی است.

اندیکاتور واگرایی

در تصویر بالا مشاهده می کنید که قیمت در حال افزایش است اما اندیکاتور OBV در حال کاهش است؛ این اتفاق یک واگرایی است.

اندیکاتور Stochastic

در دهه 1950 جورج لین اندیکاتور تصادفی Stochastic معرفی کرد که توانایی محاسبه‌ی قیمت بسته شدن یک دارایی و محدوده ارزش آن در یک بازه زمانی از پیش مشخص ‌شده را دارد؛ در واقع Stochastic شاخصی فنی به‌ منظور ارائه سیگنال‌ های معامله برای افراد برای ورود یا خروج از فرصت ‌ها بوده که درک آن بسیار ساده و درعین ‌حال دقت آن بسیار بالاست.

این شاخص که نوسانگر (اسیلاتور) است، به‌ منظور نمایش زمانی ‌که یک دارایی به موقعیت بیش‌خرید یا فروش بیش‌ازحد برسد مورد استفاده قرار خواهد گرفت. همچنین ناگفته نماند که استفاده از اندیکاتور Stochastic به همراه سایر ابزارها و شاخص‌ها همچون RSI می ‌تواند به ‌منظور تأیید یک سیگنال در مورد آینده بازار به ‌شدت مفید باشد.

در این اندیکاتور زمانی که خط بالاتر از 80 باشد، به عنوان منطقه اشباع خرید و اگر زیر 20 باشد، منطقه اشباع فروش است.

واگرایی چیست

در تصویر بالا یک واگرایی منفی بین نمودار بیت کوین و اندیکاتور استوکاستیک مشاهده می کنید.

تشخیص واگرایی با اندیکاتور MFI

یکی از بهترین اندیکاتورهای تشخیص واگرایی، اندیکاتور جریان پول (Money Flow Index) که علاوه ‌بر حجم، از داده‌ های قیمت نیز به ‌منظور شناسایی سیگنال ‌ها در محدوده خرید بیش ‌از حد و یا فروش بیش ‌از مقدار دارایی‌ ها مورد استفاده قرار می ‌گیرد. گفتنی است که برخی از تحلیلگران اندیکاتور MFI را همان RSI حجمی به حساب می‌ آورند. در مورد ارقام ارائه ‌شده از سوی این شاخص باید توجه داشته باشید که اعداد بالای 80، اشباع خرید و زیر 20، اشباع فروش را بیان می‌کنند.

معرفی بهترین اندیکاتور واگرایی

در تصویر بالا یک واگرایی مخفی مثبت در نمودار btc با اندیکاتور MFI  را مشاهده می کنید.

یادتان باشد واگرایی مخفی با واگرایی معمولی متفاوت است که در مقاله واگرایی توضیح دادیم.

تشخیص واگرایی با اندیکاتور Momentum

شاخص حرکت Momentum، یکی از ابزارهای مهم تحلیل تکنیکال بوده و به ‌منظور مشخص کردن قدرت یا ضعف قیمت مورد استفاده قرار می ‌گیرد؛ به عبارت دقیق ‌تر Momentum با اندازه‌ گیری میزان افزایش و یا کاهش قیمت ها از قدرت یا ضعف قیمت در آینده پرده برخواهد داشت.

بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که بازارهای مالی بیش از آن که سقوط کنند، شاهد افزایش خواهند بود. از این ‌رو استفاده از اندیکاتور Momentum شاخصی بسیار مفید برای حرکت در بازارهای رو به‌ رشد به حساب می‌ آید، از اهمیت دوچندانی برخوردار است.

واگرایی

در تصویر بالا یک واگرایی معمولی مثبت در چارت بیت کوین براساس اندیکاتور مومنتوم می بینید.

تشخیص واگرایی با اندیکاتور MACD

و اما آخرین شاخص در لیست بهترین اندیکاتورهای تشخیص واگرایی، شاخص واگرایی میانگین متحرک MACD است که رابطه میان دو میانگین متحرک قیمت  را بیان می‌کند. این اندیکاتور ابداع آقای جرالد بی اپل است که در سال 1970 آن را معرفی کرد و پس از آن افراد دیگری آن را کامل تر کردند.

اندیکاتور واگرایی

در تصویر بالا یک واگرایی معمولی منفی را براساس اندیکاتور مک دی مشاهده می کنید.

واگرایی یک روند اساسی حرکت قیمت در بازار است که می ‌تواند سیگنال‌ های بسیار مهمی از آینده بازارهای مالی به سرمایه ‌گذاران و معامله گران ارائه دهد، اما تشخیص این ‌موضوع بدون استفاده از بهترین اندیکاتورها برای تشخیص واگرایی چندان هم ساده نیست. در این مقاله به بررسی برخی اندیکاتور/ اسیلاتور ها برای تشخیص واگرایی پرداختیم، اما قبل از استفاده از آن باید بتوانید که واگرایی را به خوبی درک و تشخیص دهید. برای این کار پیشنهاد می کنیم مقاله واگرایی را مطالعه بفرمایید.

پیشنهاد میکنم مطالعه کنید:

5/5 - (4 امتیاز)

آخرین مقالات مرتبط

یکی از بهترین روش های تحلیل در بازارهای مالی، تحلیل تکنیکال است. در آموزش تحلیل تکنیکال، معامله گران و سرمایه گذاران با استفاده از ابزارهای مختلف تحلیلی به بررسی نمودار قیمتی و پیش بینی روند آینده آن می پردازند. یکی از بهترین ابزارهای تحلیلی که توسط معامله گران و سرمایه گذاران در انواع بازارهای مالی […]


اندیکاتورها یکی از مهم ترین ابزارهای معاملاتی می باشند که معامله گران می توانند از آن ها برای بررسی روند قیمت و پیش بینی روند آینده آن استفاده کنند. یکی از پرکاربرد ترین اندیکاتورها، اندیکاتور ATR است که محبوبیت بالایی میان معامله گران داشته و  از آن هنگام انجام معامله استفاده می کنند. اگر قصد […]


در آموزش تحلیل تکنیکال، یکی از مهم ترین مواردی که معامله گران باید آن را با دقت بررسی کنند تا بتوانند معاملات بهتری داشته باشند؛ تایم فریم است. تایم فریم‌ ها دارای انواع مختلفی از ثانیه ای تا ماهانه می باشند که هر کدام با توجه به نیاز معامله گر می تواند یک ابزار مهم […]


دیدگاه‌ها

دیدگاه خود را بنویسید

برای ثبت دیدگاه خود باید ثبت نام کنید یا وارد شوید.