بستن منو

تحلیل سنتیمنتال (Sentiment Analysis) یا تحلیل احساسات در بازارهای مالی چیست؟ + ابزارهای آن

بیشتر تحلیل‌گرانی که در بازارهای مالی فعالیت می‌کنند، بر تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی یا فاندامنتال تسلط دارند. در مطالب آموزشی وب سایت‌ها و دوره‌های آموزشی نیز، بیشتر روی این دو نوع تحلیل مانور داده می‌شود. تحلیل تکنیکال به‌وسیله نمودارها و سوابق قیمتی انجام می‌شود. تحلیل فاندامنتال  هم به بررسی ریشه‌ای دارایی‌های مالی اشاره دارد. اما به غیر از این دو تحلیل کلی، یک نوع تحلیل دیگر هم وجود دارد که به «تحلیل سنتیمنتال» مشهور است.

تحلیل‌های نامبرده می‌توانند مکمل همدیگر باشند. به طوری که یک تحلیل‌گر حرفه‌ای می‌تواند با بکاگیری هر سه تحلیل در شرایط مختلف به درک بهتری از بازار برسد. حال آن‌که برخی از افراد توصیه می‌کنند که صرفاً یک نوع تحلیل را برای معاملات خود در بازارهای مالی اتخاذ کنید.

اما همان‌طور که پیشرفت علم و آگاهی پایانی ندارد، تریدرها هم می‌توانند به روش‌های تحلیل مختلفی مجهز باشند. اگر شما نیز مایل هستید تا در مورد تحلیل سنتیمنتال بیشتر بدانید، با ما همراه شوید.

تحلیل سنتیمنتال چیست؟ 

تحلیل سنتیمنتال «Sentiment Analysis» به تحلیل احساسات معامله‌گران در بازارهای مالی اشاره دارد. به عبارت دیگر، تحلیل احساسات، زیرمجموعه‌ای از پردازش زبان طبیعی (NLP) است که تمرکز آن روی شناخت حالت‌ها در ارتباطات متنی خلاصه می‌شود.

از این تحلیل می‌توان در بازارهایی چون بورس، فارکس، کریپتو، طلا، ملک و …. استفاده کرد. این در حالی است که تحلیل احساسات می‌تواند در حوزه‌های دیگری چون فروش، بازاریابی، توسعه محصول و …. نیز کاربرد داشته باشد.

البته این نوع تحلیل را بیشتر به‌صورت «تحلیل سنتیمنتال فارکس» می‌شناسند؛ چرا که فارکس بزرگ‌ترین بازار مالی جهان است و تریدرهایی از سراسر جهان در آن حضور دارند. بنابراین با بررسی رفتار احساسی معامله‌گران این بازار، بهتر می‌توانیم به درک تحلیل سنتیمنتال برسیم.

معمولاً بررسی احساسات بازار را می‌توان به صورت سه احساس کلی «مثبت»، «منفی» و «خنثی» ارزیابی کرد. در یک حالت کلی، وقتی بیشتر افراد دید مثبتی نسبت به یک دارایی داشته باشند، احتمال رشد ارزش آن دارایی بالاتر است.

اما اگر بیشتر افراد دید منفی نسبت به یک دارایی داشته باشند، باید منتظر اُفت ارزش و قیمت آن باشیم. البته در حالت‌های جزئی‌تر و دقیق‌تر می‌توان احساسات را برعکس رفتار عموم ارزیابی کرد. در ادامه به شما خواهیم گفت که تحلیل احساسات در بازار چگونه انجام می‌شود.

تحلیل سنتیمنتال فارکس

آیا تحلیل سنتیمنتال همیشه درست است؟

اگرچه پیروی کردن از احساسات عموم افراد در بسیاری از موقعیت‌ها درست از آب درمی‌آید؛ اما گاهی نیز این مورد برعکس می‌شود. یعنی راهی که همه می‌روند، همیشه یک راه درست نیست. بنابراین در تحلیل سنتیمنتال باید به این موضوع دقت داشت.

گاهی تحلیل احساسات نشان از یک صعود یا نزول بزرگ در بازار است؛ اما ما زمانی موفقیت را بدست می‌آوریم که از نظر اقلیت پیروی کرده و برخلاف این تحلیل به معامله بپردازیم. پس پیروی کردن و به‌کارگیری این تحلیل نیز به آموزش و تجربه نیاز دارد.

آموزش تحلیل سنتیمنتال

برای آموزش سنتیمنتال، فقط می‌توانیم روی احساسات عمومی تمرکز داشته باشیم. در واقع، با بررسی احساسات عموم می‌توانیم جهت حرکت بازار را مشخص کنیم.

برای مثال، در تحلیل سنتیمنتال فارکس می‌توانیم از روی عملکرد تریدرها در رابطه با خرید یا فروش یک جفت‌ارز خاص به پیش‌بینی آینده آن جفت‌ارز بپردازیم. برای انجام تحلیل سنتیمنتال از دو روش استفاده می‌شود:

1. تحلیل احساسات دستی

تحلیل دستی احساسات را می‌توان با جمع آوری داده‌های مکتوب انجام داد. یک تریدر می‌تواند برای تحلیل سنتیمنتال فارکس در مورد جفت‌ارزهای دلار و یورو، اطلاعات مکتوب در مورد این جفت‌ارز را مورد بررسی قرار می‌دهد.

آنگاه اگر بیشتر متون از صعود قیمت این جفت‌ارز خبر داده باشند، می‌توان روند آینده آن را صعودی در نظر گرفت. همچنین برای تحلیل ارزهای دیجیتال مانند بیت‌کوین هم می‌توان از همین روش استفاده کرد.

2. تحلیل احساسات اتوماتیک

با توجه به حجم بسیار بالایی از اطلاعات و نظرات احساسی تریدرها در مورد بازارها، تحلیل دستی احساسات بسیار زمانبر است. بنابراین برای این امر از روش‌های اتوماتیک مبتنی بر یادگیری ماشینی و کدنویسی استفاده می‌شود. برای مثال، یک برنامه‌نویس می‌تواند یک برنامه تحلیل احساسات در مورد بازار بورس، فارکس یا کریپتو ایجاد کند.

اگر این برنامه برای بازار ارزهای دیجیتال باشد، هرچقدر واژه‌هایی چون «بیت‌کوین»، «صعود» یا «رشد» در کنار هم آماده باشند، برنامه صعود این ارز را ذخیره می‌کند. اما اگر متون مرتبط با این رمزارز، بیشتر با کلیدواژه‌هایی چون «نزول»، «سقوط»، «کاهش» همراه باشد، روند نزولی ارز دیجیتال را ذخیره خواهد کرد!

در تحلیل سنتیمنتال اتوماتیک، امکان خطا وجود دارد. از جمله این خطاها می‌توان به گرامر اشتباه متون اشاره کرد. به طوری که ممکن است فردی در مورد نزول بیت‌کوین در صفحه اجتماعی خود صحبت کرده باشد، اما در مورد صعودهای پیشین آن هم نظر داده باشد.

در این‌صورت، برنامه اتوماتیک تحلیل احساسات، ممکن است با توجه کلیدواژه‌های موجود در این متن، صعود بیت‌کوین را در نتیجه خود بدست بیاورد. به همین خاطر بهتر است در کنار تحلیل احساسات، از تحلیل‌های بنیادی و تکنیکال نیز غافل نشوید. آن‌گاه با بررسی هرسه نوع تحلیل، می‌توان به پیش‌بینی بهتر و دقیق‌تری در مورد بازار موردنظرتان برسید.

آموزش سنتیمنتال

اندیکاتور سنتیمنتال(ابزارهای تحلیل) فارکس کدامند؟

در ابزارهای و نمودارهای داخلی آموزش فارکس، جداولی برای بررسی رفتار معامله‌گران وجود دارد. به طوری که از روی این جداول می‌توان به درصد خرید یا فروش یک جفت‌ارز خاص پی برد. بنابراین اگر تقاضای خرید یک جفت‌ارز بیشتر از تقاضای فروش آن باشد، پس می‌توان روند صعودی را برای آن جفت‌ارز پیش‌بینی کرد و برعکس.

اما با توجه به این که قریب بر 90 درصد معامله‌گران فارکس، جز بازندگان این بازار هستند، نمی‌توان روی احساسات عمومی این بازار برای پیش‌بینی درست حساب کرد. بنابراین ابزارهای متنوع دیگری برای تحلیل سنتیمنتال فارکس ایجاد شده است. از جمله این ابزارها می‌توان به اندیکاتورهای زیر اشاره کرد:

  1. اندیکاتور «CBOE»
  2. اندیکاتور «High-Low»
  3. اندیکاتور «The VIX»
  4. اندیکاتور «BPI»

اندیکاتورهای فوق، بخشی از ابزارهای تحلیل سنتیمنتال هستند. از این اندیکاتورها به غیر از بازار فارکس در بازارهای دیگری مانند بورس هم استفاده می‌شود. همچنین یک ابزار مشهور دیگر برای این منظور وجود دارد که به آن «مووینگ اوریج» گفته می‌شود. مووینگ اوریج‌ها شاخص‌هایی هستند که به در دو رنج 50 روزه و 200 روزه اندازه‌گیری می‌شوند.

آن‌گاه اگر مووینگ اوریج 50 از 200 پیشی بگیرد، بازار صعودی خواهد بود که به آن «صلیب طلایی» گفته می‌شود. اما اگر مووینگ اوریج 50 از پایین 200 عبور کند، بازار نزولی است و به آن «صلیب مرگ» می‌گویند!

ابزارهای تحلیل سنتیمنتال ارز دیجیتال و بیت‌کوین کدامند؟

بازار آموزش ارز دیجیتال، یک بازار نوظهور و قدرتمند است که هر روز بیشتر از پیش تمایل عمومی را به سمت دارایی‌های رمزارزی خود می‌کشاند. شیوه تحلیل در این بازار نیز دقیقاً مانند دیگر بازارهای مالی است.

بنابراین طبیعی است که ابزارهای خاصی برای تحلیل احساسات در این بازار نیز ایجاد شده باشند. از جمله ابزارهای تحلیل سنتیمنتال در رابطه با بیت‌کوین می‌توان سه مورد عمده زیر را نام برد:

  1. شاخص Fear and greed index
  2. شاخص Bull & Bear Index
  3. شاخص Bitcoin Sentiment Index

1. شاخص Fear and greed index

این شاخص را  با عنوان شاخص «ترس و طمع» می‌شناسند. شاخص ترس و طمع یکی از محبوب‌ترین ابزارهای تحلیل احساسات در بازار کریپتوکارنسی است. نتیجه این شاخص را با یک عدد بین 0 تا 100 مشخص می‌کنند.

به طوری که هرچقدر عدد به صفر نزدیک‌تر باشد، می‌توان به ترس سرمایه‌گذاران پی برد. اما اگر عدد به 100 نزدیک‌تر باشد، نشان دهنده طمع بیشتر در بازار خواهد بود.

2. شاخص Bull & Bear Index

این شاخص را با عنوان شاخص «صعودی و نزولی» می‌شناسند. این شاخص به بررسی مکالمات، نظرات و کامنت‌های افراد در شبکه‌های اجتماعی چون توئیتر، ردیت و بیت‌کوین تاک نسبت به رمزارز بیت‌کوین می‌پردازد. به طوری که نسبت به 93 احساس و موضوع مختلف واکنش نشان می‌دهد. اما نتیجه آن با یک عدد بین 0 تا 1 قابل ارزیابی است.

یعنی هرچقدر عدد به صفر نزدیک‌تر باشد، یعنی نظر سرمایه‌گذاران و خرد جمعی نبست به حرکت بیت‌کوین، نزولی است. اما اگر عدد حاصل از این شاخص به 1 نزدیک‌تر باشد، یعنی نظر خرد جمعی نسبت به حرکت بین‌کوین مثبت است.

اگر شما به خرد عمومی اعتماد داشته باشید، می‌توانید معاملات خود را براساس این شاخص استارت بزنید. اما اگر به خرد عمومی اعتماد ندارید، باید ابزارها و شاخص‌های دیگری را در کنار آن به کار بگیرید.

3. شاخص Bitcoin Sentiment Index

این شاخص را با عنوان شاخص «احساسی بیت‌کوین» می‌شناسند. این شاخص به نسبت دو مورد فوق از پیچیدگی بیشتری برخوردار است. همچنین نتیجه حاصل از آن نیز به‌صورت نمودار نمایش داده می‌شود. شاخص احساسی بیت‌کوین نیز به بررسی تگ‌های مربوط به بیت‌کوین در شبکه‌های اجتماعی می‌پردازد.

اگر نمودار رو به افت باشد، نشان دهنده این است که پیش‌بینی بازار نزولی است. اما اگر نمودار بالا برود، به معنی صعودی بودن بازار است. بنابراین با تماشای نمودار شاخص احساسی بیت‌کوین می‌توان تا حد زیادی به بررسی بازار پرداخت. اما گاهی این نمودار نیز مانند هر نمودار دیگر، در یک خط حرکت می‌کند و نمی‌توان نتیجه دقیقی را از آن حاصل کرد.

هرگز از شاخص‌های نامبرده به عنوان تنها استراتژی معاملاتی خود در کریپتوکارنسی استفاده نکنید؛ چراکه هرچقدر هم اعداد و نمودار شاخص‌های فوق، صعود بازار رمزارز را نشان دهند، اما باز هم ممکن است بازار در حرکت ناگهانی به سمت نزول برود. بخاطر این که بازار همیشه از احساسات معامله‌گران پیروی نمی‌کند.

در واقع، دلایل دیگری نیز برای افزایش یا اُفت قیمت در بازارهای مالی وجود دارد. به‌خصوص در بازار کم عمق ارزهای دیجیتال، بیشتر می‌توان این مهم را مشاهده کرد!

شاخص تحلیل سنتیمنتال

سخن نهایی

تحلیل احساسات یا آموزش سنتیمنتال می‌تواند تحلیل مکملی برای آموزش تحلیل تکنیکال و فاندامنتال باشد. اگر یک تحلیل‌گر حرفه‌ای از هر سه این تحلیل‌ها بهره بگیرد و هرسه یک جهت خاص برای معامله را نشان دهند، طبیعتاً می‌توان به نتیجه حاصل از آن‌ها اعتماد کامل داشت.

اما زمانی‌که یکی از تحلیل‌های نامبرده مسیر متفاوتی را نشان دهد، می‌توان با بررسی دقیق‌تر به اشتباه دیگر تحلیل‌ها پی برد. به همین خاطر به شما پیشنهاد می‌کنیم که تنها به یک روش تحلیلی بسنده نکنید. در کنار این که یک استراتژی و روش همیشگی و اصلی را برای معاملات خود انتخاب می‌کنید، گوشه چشمی هم به دیگر روش‌ها داشته باشید.

لطفاً نظرات، تجربیات و ایده‌های خود در رابطه با تحلیل احساسات در بازارهای مالی را در بخش نظرات با ما و دیگر کاربران به اشتراک بگذارید.

5/5 - (3 امتیاز)
آموزش ارز دیجیتال کریپتوکارنسی چیست؟ بیت کوین چیست؟ وایت پیپر Whitepaper چیست و چگونه آن را تحلیل کنیم؟ اتریوم چیست؟ هر آنچه باید قبل از سرمایه گذاری در ارز اتریوم بدانید دیفای (Defi) یا امور مالی غیرمتمرکز چیست؟ ایردراپ چیست؟ آموزش دریافت ارز دیجیتال رایگان هاوینگ چیست و چه تاثیری روی قیمت بیت کوین دارد؟ قرارداد هوشمند یا Smart Contract در ارز دیجیتال چیست؟ آلت کوین چیست و بهترین آلت کوین ها کدامند؟ استیبل کوین چیست؟ استیکینگ (Staking) یا استیک کردن ارز دیجیتال به چه معناست؟ هودل HODL یا هولد کردن در ارز دیجیتال چیست؟ بهترین کیف پول ارز دیجیتال کدام است؟ بهترین صرافی ارز دیجیتال ایرانی و خارجی بدون تحریم بهترین نرم افزار های ترید ارز دیجیتال در سال 2024 آموزش صرافی Bingx از ثبت نام تا خرید و فروش ارز دیجیتال

آخرین مقالات مرتبط

کد انیگما راکی رابیت امروز 27 شهریور + آموزش تصویری

راکی رابیت از بازی های تلگرامی محسوب می شود که شباهت بالایی با بازی همستر کامبت دارد. در این بازی، کاربران می‌ توانند با ضربه زدن روی صفحه بازی، انجام چالش‌ های روزانه و دعوت دوستان خود، سکه ‌درون بازی را جمع آوری کنند. در صورتی توکن آن در صرافی ها لیست شود، کاربران آن […]

ادامه مطلب

ایستراگ راکی رابیت امروز 27 شهریور + آموزش تصویری جواب easter eggs

راکی رابیت به عنوان یکی از محبوبترین بازی های تلگرامی محسوب می شود که این روزها تعداد کاربران آن به بیش از 8 میلیون  نفر رسیده است. این بازی که بسیار شبیه به بازی همستر کامبت است، کاربران باید با ضربه زدن روی صفحه بازی، انجام چالش‌ فعالیت های روزانه و دعوت دوستان خود به […]

ادامه مطلب

کد مورس همستر کامبت امروز 27 شهریور

همستر کامبت به عنوان یکی از پرمخاطب ترین بازی های تلگرامی شناخته می شود که بیش از 200 میلیون کاربر دارد. در این بازی، بازیکنان با کلیک کردن بر روی یک همستر، سکه دریافت می کنند؛ اما بازی همستر کامبت دارای بخش های دیگری از جمله کد مورس همستر می باشد که با وارد کردن […]

ادامه مطلب

دیدگاه‌ها

مشاهده نظرات بیشتر

دیدگاه خود را بنویسید

برای ثبت دیدگاه خود باید ثبت نام کنید یا وارد شوید.
آموزش ارز دیجیتال کریپتوکارنسی چیست؟ بیت کوین چیست؟ وایت پیپر Whitepaper چیست و چگونه آن را تحلیل کنیم؟ اتریوم چیست؟ هر آنچه باید قبل از سرمایه گذاری در ارز اتریوم بدانید دیفای (Defi) یا امور مالی غیرمتمرکز چیست؟ ایردراپ چیست؟ آموزش دریافت ارز دیجیتال رایگان هاوینگ چیست و چه تاثیری روی قیمت بیت کوین دارد؟ قرارداد هوشمند یا Smart Contract در ارز دیجیتال چیست؟ آلت کوین چیست و بهترین آلت کوین ها کدامند؟ استیبل کوین چیست؟ استیکینگ (Staking) یا استیک کردن ارز دیجیتال به چه معناست؟ هودل HODL یا هولد کردن در ارز دیجیتال چیست؟ بهترین کیف پول ارز دیجیتال کدام است؟ بهترین صرافی ارز دیجیتال ایرانی و خارجی بدون تحریم بهترین نرم افزار های ترید ارز دیجیتال در سال 2024 آموزش صرافی Bingx از ثبت نام تا خرید و فروش ارز دیجیتال

طراحی و توسعه توسط تیم فنی دلفین وست
تمامی حقوق محفوظ است.