PnL چیست؟ ابزاری برای محاسبه سود و زیان معاملات
یکی دیگر از مهم ترین اصطلاحات بازار رمز ارزها و آموزش ترید، PnL است. PnL به معامله گران کمک می کند تا از میزان دقیق سود و زیان و شرایط کلی فعالیت خود در بازار رمز ارزها باخبر شوند. اگر علاقه مند به این هستید که بدانید PnL چیست؟ چگونه محاسبه می شود؟ و کاربرد آن چیست؟ تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
PnLچیست؟
فهرست مطالب
PnL از دو کلمه Profit and Loss تشکیل شده که Profit به معنای سود (P) و Loss به معنای ضرر (L) می باشد. PnL از رایج ترین اصطلاحات در تمامی بازارهای مالی است که کاربرد اصلی آن محاسبه سود و زیان در یک معامله یا چند معامله انجام شده در مدت زمان مشخص می باشد. به عنوان مثال، یک فرد در یک بازه زمانی یک ماهه به انجام 10 معامله در بازار ارزهای دیجیتال می پردازد. برآیند و میزان سود و زیان کل معامله گر در این بازه معاملاتی معادل با 5% سود می شود. به عبارتی، PnL معامله گر برابر با 5% می باشد.
PnL محقق شده و PnL محقق نشده
به طور کلی، پی ان ال به دو دسته PNL Realized (محقق شده) و PNL Unrealized (محقق نشده) تقسیم می شود که در ادامه به شرح هر دو می پردازیم.
به طور خلاصه، زمانی که پوزیشن معاملاتی شما باز باشد برای نمایش سود یا زیان این معامله از PNL Unrealized استفاده میکنند. برعکس زمانی که پوزیشن معاملاتی خود را میبندید و دارایی خریداری شده رو به فروش میرساند، سود و زیان شما محقق شده و بر روی اکانت شما تاثیر گذاشته است.
PnL محقق شده
Realized PnL که به معنای سود و زیان محقق شده است؛ به سود و زیان قطعی و بدست آمده در یک معامله اشاره دارد. به بیان کامل تر، زمانی که معامله یک معامله گر بسته شود، میزان سود یا زیان ایجاد شده از آن معامله Realized PnL درنظر گرفته می شود.
به عنوان مثال، یک معامله گر بر روی بیت کوین معامله خرید در قیمت 60 هزار باز می کند و در قیمت 66 هزار از معامله خارج می شود. باتوجه به اینکه معامله بسته شده است، سود مربوطه به آن محقق شده درنظر گرفته می شود.
PnL محقق نشده
PNL Unrealized که به معنای سود و زیان محقق نشده است؛ به سود و زیان معامله ای گفته می شود که هنوز باز بوده و تکلیف نهایی معامله مشخص نشده است.
به عنوان مثال، یک معامله گر بر روی بیت کوین معامله خرید در قیمت 60 هزار باز می کند و قیمت به 62 هزار رسیده، اما همچنان آن را باز نگه داشته است. در نتیجه، سود بدست آمده از این موقعیت هنوز به طور قطعی محقق نشده است و در صورت افزایش یا کاهش قیمت بیت کوین، سود این معامله می تواند تغییر کند.
محاسبه PnL در معاملات اسپات
چندان محاسبه پی ان ال در بازار اسپات ارزهای دیجیتال رایج نیست؛ اما با این حال ما، محاسبه PnL محقق شده به روش زیر انجام می شود:
(قیمت خرید – قیمت فروش) x تعداد کوین خریداری شده = PnL
به عنوان مثال، معامله گر یک بیت کوین را در قیمت 60 هزار دلار خریداری می کند و در قیمت 70 هزار دلار آن را می فروشد. پی ان ال محقق شده معادل با 10 هزار دلار سود است:
10.000 = (70.000 – 60.000) 1x
محاسبه PnL محقق نشده کمی متفاوت بوده و به جای قیمت فروش، قیمت لحظه ای بیت کوین قرار داده می شود:
10.211= (70.211 – 60.000)1x
محاسبه PnL در معاملات فیوچرز
در معاملات فیوچرز و مارجین به دلیل اینکه لوریج (اهرم) وجود دارد و معامله گران می توانند معامله فروش نیز باز کنند، محاسبه پی ان ال کمی متفاوت است.
محاسبه PnL در معاملات خرید (لانگ) و معاملات فروش (شورت)
به عنوان مثال، معامله گر یک معامله لانگ به ارزش 10 هزار دلار (سرمایه اصلی × لوریج) بر روی بیت کوین باز می کند. قیمت هر واحد بیت کوین در زمان باز کردن این معامله معادل با 60 هزار دلار و در زمان بسته شدن معامله معادل با 66 هزار دلار می باشد. PnL محقق شده معادل با 0.015 بیت کوین خواهد بود:
(1/ قیمت بستن معامله) – (1/ قیمت باز کردن معامله) ×( ارزش معامله) = PnL
0.015= ((1/60.000) – (1/66.000))× 10.000
برای محاسبه میزان سود و زیان دلاری، باید PnL در قیمت بیت کوین ضرب شود:
1000= 66.000x 0.015
هنگامی که معامله گران روند یک رمزارز را نزولی تحلیل می کنند، معامله گران به دنبال معامله فروش یا همان شورت خواهند بود و فرمول محاسبه پی ان ال در معاملات شورت مشابه معاملات لانگ می باشد. به عنوان مثال، معامله گر قصد دارد که یک معامله فروش به ارزش 10 هزار دلار (سرمایه اصلی تریدر × لوریج) بر روی بیت باز کند. قیمت بیت کوین در زمان باز کردن معامله معادل با 50 هزار دلار و قیمت آن در زمان بسته شدن معامله معادل با 45 هزار دلار می باشد.
در این قسمت به بررسی پی ان ال محقق شده یا PnL Realized در معاملات فیوچرز پرداخته شد. برای محاسبه پی ان ال محقق نشده یا PnL Unrealized باید به جای قیمت بسته شدن معامله از قیمت لحظه ای ارز دیجیتال مربوطه در فرمول استفاده کرد.
محاسبه PnL سبد سرمایهگذاری
در صورتی که فعالین بازار کریپتو تمایل به سرمایه گذاری داشته باشند و بیش از یک رمزارز را خریداری کنند، می توانند PnL سبد سرمایه گذاری خود را محاسبه کنند.
در اکثر صرافی ها، PnL سبد سرمایه گذاری هر شخص به صورت درصدی و نموداری به طور روزانه، هفتگی، ماهانه و کل نشان داده می شود؛ در نتیجه، نیازی به محاسبه آن نیست.
کاربرد PnL در مدیریت ریسک
از کاربردهای مهم PnL می توان به مدیریت ریسک اشاره کرد. بسیاری از معامله گران هستند که از پی ان ال برای مدیریت ریسک خود استفاده می کنند. معامله گر، PnL سبد سرمایه گذاری خود را ملاک تعداد معاملات خود قرار می دهد.
به عنوان مثال، سبد یک سرمایه گذار معادل با هزار دلار است. او برای سبد خود پی ان ال ۵% روزانه ( چه مثبت چه منفی) درنظر می گیرد. فرض کنید که سرمایه گذار به انجام معامله می پردازد پس از انجام چند معامله در یک روز، ارزش سبد او 5% رشد می کند.
در این شرایط، PnL حساب او 5% رشد کرده، در نتیجه، در ادامه روز معامله دیگری انجام نمی دهد اقدام به نقد کردن سود خود می کند. درحالتی دیگر، معاملات او با ضرر همراه می شود و ارزش سبد او به 950 دلار کاهش می یابد. او دوباره معاملات خود را متوقف می کند و به استراحت می پردازد تا دوباره با انرژی بیشتری در روز بعد به انجام معامله بپردازد.
نتیجه گیری
در این مقاله درمورد PnL چیست صحبت شد و نحوه محاسبه آن نیز شرح داده شد. محاسبه پی ان ال برای هر معامله گری می تواند مفید باشد؛ زیرا به او کمک می کند تا به طور دقیق میزان سود یا ضرر خود را محاسبه کند و متناسب با آن میزان ریسک خود را مدیریت کنند. درحال حاضر نیازی به محاسبه PnL ندارید؛ زیرا از هر صرافی که برای انجام معاملات خود استفاده کنید، PnL حساب شما به طور دقیق محاسبه شده و به شما نمایش داده می شود.